Тийноватор 6 Уикенд на идеите – еволюция на екипния дух и 88 стартъп презентации

Тийноватор 6 Уикенд на идеите – еволюция на екипния дух и 88 стартъп презентации

Тийноватор Уикенд на идеите е най-мащабното събитие от 9-месечната програма Тийноватор, която се провежда всяка учебна година от 2018-та насам.

На тазгодишното издание на събитието, на 27 и 28 януари, присъстваха близо 500 ученици в 10. и 11. клас, от над 30 града, 100 ментори на програмата и около 50 гост-ментори – експерти в различни сфери.

Бяха презентирани 88 стартъп идеи пред жури от компании и предприемачески организации.

Целта беше в рамките на един ден и една нощ екипите да изработят презентациите на първите си бизнес идеи и да ги представят пред жури от компании, партньори на програмата. 

Бяха наградени 12 екипа, в общо 12 категории. Битката беше напечена. Наградените са:

Зелен бизнес – Soap4Future
Устойчив бизнес модел – Ticket Tracker
Нестандартна идея – Пчелина
Най-добра идея в ИТ – Erandix
Най-добра презентация – PDP Candy
Най-добра стратегия за излизане на пазара – Swazi
Най-добра идея в областта на културата и изкуство – Златна роза
Най-иновативна идея – UGC creators
Най-обещаващ екип – Hydrohome
Образование и кариерно развитие – UniConvo
Социална иновация – School Food – Good Food
Най-запомнящ се бранд – Женска логика

Лекция на Камен Банковски на Тийнвоатор 6 Уикенд на идеите

Благодарим на журито Вилета Недева от America for Bulgaria, Тодор Младенов от Sofia Tech Park, Велизара Вълчанова от Kaufland Bulgaria, Богомила Гълъбов от PostScriptum Ventures S.à r.l., Момчил Василев от Endeavor Bulgaria, Диана Пенчева от SuperHosting.BG, Цветелина Петкова от UniCredit Bulbank, Милена Илиева от Updata One, Теодора Атанасова от The Recursive, Теодора Петрова от Ocean Investments,  Юлий Юлиев от American University in Bulgaria, Енея Георгиева от Forbes Bulgaria.

До 18 май екипите ще превърнат идеите си в работещ бизнес, с помощта на своите ментори и ще се съберат отново в София – за Финалното състезание на Тийноватор и представянето пред жури от инвеститори.

До 18 май екипите ще превърнат идеите си в работещ бизнес, с помощта на своите ментори и ще се съберат отново в София – за Финалното състезание на Тийноватор и представянето пред жури от инвеститори. 

В Тийноватор 6 (от октомври 2023 до май 2024) участват общо 650 ученици в 10. и 11. клас, от 38 града, и 100 ментори

Партньори на Тийноватор 6 са: Фондация Америка за България, Български център по предприемачество, УниКредит Булбанк, Кауфланд, PostScriptum, Updata one, Sofia Tech Park, SuperHosting.BG, Ocean Investments, PhoneArena, Kastamonu, Американски уноверситет в България, 

Партньори на шестия Уикенд на идеите са: VIP Security, Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, Фонд на фондовете, Кока-кола, Domino’s, Breaktime, KFC, Happy. 

Вижте снимки от Уикенда на идеите тук и тук.

От идея до успешна компания – лекция на Светозар Георгиев за Тийнвоатор

В първата лекция от допълнителната програма* на Тийноватор 6, гост лектор беше Светозар Георгиев – един от най-успешните български предприемачи и подкрепяща сила за много смислени инициативи. Събитието е съвместна инициатива с партньора на Тийноватор – Американски университет в България

Лекцията на тема От идея до успешна компания е част от подготовката на Тийноваторите за Уикенда на идеите (27 и 28 януари), когато създават презентациите на първите си бизнес начинания и ги представят през жури от компании. 

В разговора с учениците Светозар сподели своя опит в бизнес предизвикателствата, появата на работещите идеи, силата на добрия екип, ролята на грешките и на постоянството.

Кой е Светозар Георгиев

Светозар Георгиев завършва ТУЕС през 1995 година и Американския университет в България – през 2000 година, със специалности Бизнес и Журналистика. След университета с още трима състуденти създават софтуерната компания Телерик, която години по-късно продават на Progress и това става най-успешната сделка за българска компания на този пазар тогава. След Телерик фокус на Светозар стават образователните инициативи Телерик Академия и Телерик академията за ученици. Съосновател е и на  Campus X. Откакто Васил Терзиев се кандидатира за кмет на София, минава на негово място във фонда на Eleven Ventures. Занимава се с менторство и ангелски инвестиции в множество компании.

„От много години насам работя с удоволствие с млади хора, които създават компании. Най-много ми харесва ранната фаза на създаването на даден бизнес – когато лъкатушим – и от една груба идея стигаме до нещо работещо. После, когато трябва да се отварят офиси в чужбина и хората станат стотици, вече има други казуси, които са ми по-малко интересни“, споделя Светозар. И продължава с лекцията. 

Всичко започва с идеята

Вие често ще бъдете изпратени пред въпросите: Как се заражда една идея? и Как да преценя дали една идея е добра? Всъщност идеите се раждат по различен начин, няма правилен и лош. Понякога е случайност, понякога сме потребители на нещо и си казваме, това не работи, трябва да има по-добър начин да се направи. Понякога е въпрос на страст или на специфично знание в дадена област.

Няма значение откъде ще дойде идеята, а какво се случва след това. Според мен е много важно човек да подхожда с отворен ум и да посажда сам семена за бъдещи възможности. Късметът не е случайност, той е предизвикан. За да ти се случи нещо хубаво, преди това трябва да се потрудиш. Ако седиш само вкъщи и нищо не правиш, най-вероятно нищо хубаво няма да ти се случи.

А в Тийноватор правите точно обратното – занимавате се с нещо супер интересно. Практикувате създаването на бизнес, още докато сте в училище, градите приятелства и тренирате живота в работна среда. Дори все още да не го осъзнавате, това ще ви даде грандиозно предимство впоследствие, спрямо хора, които в момента си губят времето.

Често хората на ранен етап си мислят: Идеята ми е достатъчно оригинална и уникална ли е? И ако не е, то значи няма смисъл да се занимавам с това. Всъщност не е съвсем така. Ако измислите нещо уникално, ще се появи проблем и ще трябва да направите сериозно образоване на аудиторията относно вашия продукт и какъв проблем решава той. От една страна е добре, че нямате конкуренция. От друга страна обаче самата работа да образовате аудиторията е огромно начинание, което изисква много пари и ресурси. Да стартирате в съществуващ пазар с конкуренция е абсолютно окей. Имате възможността да достигнете клиенти, които вече съществуват и стоят в дадени канали.

Условията за бизнес успех

Ключът към успеха се крие не в това да сте уникални, а да сте диференцирани – в някакъв аспект да сте по-добри от конкуренцията и да се фокусирате върху него.

Ние стартирахме Телерик в съществуващ пазар, ценовите равнища бяха горе-долу установени, имаше медии и търсене. Естествено имахме конкуренция, затова беше важно да се диференцираме – това може да стане на много нива. Ние тогава се конкурирахме с продуктите на Майкрософт и Гугъл – те правеха същото, но го предлагаха безплатно. Това правеше работата трудна. С времето и опита осъзнахме, че ние предлагаме много по-добра техническа и клиентска поддръжка от тях. Клиентите започнаха да ни го казват – че именно там ни е конкурентното предимство. И направихме така, че компанията да достигне ниво на обслужване, което е абсолютно непостижимо за другите.

Друго, което се пропуска често е позиционирането. Това е дефиницията на вашия продукт – какво е, как го наричате, в кой пазар участва. Ако се позиционирате правилно, клиентът ще ви сравнява с правилните хора и ще очакват правилното нещо от вас.

Има много интересни примерни в историята – например позиционирането на RedBull. Препоръчвам една книга – Obviously Awesome. Там има интересни истории по темата.

Книгите, които Светозар препоръча в лекцията

Най-добрият съветник: Клиентът

Често, когато имаме идея, се изкушаваме да започнем веднага работа по нея. А е много важно да се прекара много време в development и разговори с клиентите. Те могат да ни помогнат (при това доста евтино) да разберем какво да правим. Ако разчиташ само на своята нагласа за това какъв трябва да е продуктът – това ще ти даде грешна информация, особено ако не спадаш към таргет групата на продукта. Тук има още една добра книга по темата –  The Mom Test.

Важно е да направиш груб прототип на база на обратната връзка, която си получил по време на валидацията. Като тестваш обаче не трябва да питаш клиента: Какво мислиш за този продукт?

Най-добре е да му го дадеш, да не му казваш нищо и да видиш той как ще реагира. С относително малко усилия и за кратко време могат да се тестват всякакви хипотези.  Препоръчвам още една книга по темата: SPRINT – How to Solve Big Problems and Test New Ideas in Just Five Days. Това е методология, благодарение на която, в рамките на 5 дни, можеш да тестваш почти всичко, което е най-критично за продукта. В книгата дават страхотни примери.  

Важно е да минеш по пътя на валидацията максимално евтино. Всякакви инвестиции в разработване на продукта всъщност са много скъпи – може накрая да се окаже, че това не е правилното нещо. Добре е да се валидира максимално дълго, преди да започнеш самата изработка.

Такъв е пътят – стартът на работата по продукта трябва да е последната стъпка, а не първата. Ако започнеш с това, докато стигнеш до края, виждаш, че 90% от идеята е грешна и трябва да се изхвърли. А това е скъпо удоволствие, когато парите и времето са лимитирани.  

 

Започнете с по-тесен фокус

Стартирайте с по-малък мащаб – продуктът да прави по-малко неща, да се продава на по-тесен пазар, а не да прави много и да се харесва на всички. Ако подходите така, ще имате по-малко за правене и ясно дефиниран сегмент, който да търсите. Много по-лесно е да разширите продукт, отколкото да тръгнете с нещо голямо, което ще ви отнеме много време дори и за първата версия. А освен това трудно ще се позиционирате с правилните послания. Ние започнахме с един продукт, накрая имахме 70 и компанията стана доста голяма. Но в началото не тръгнахме с такава визия.

Не се обсебвайте да направите перфектния продукт

По-скоро се опитвайте максимално бързо да докарате продукта до пазара. Ако се стараете нещо да бъде перфектно, преди да го пуснете – то никога няма да е идеално, защото нямате обратна връзка от клиента. Историята показва доста често, че невинаги най-добрият продукт е най-успешният бизнес.

Да, правете добри продукти, но и мислете как да направите възможно най-добрия бизнес от него, а не просто нещо, което си остава във вашия офис и му се радват няколко души.

Бъдете бързи, смели, креативни…

Организацията на работа е ключова за успеха, особено когато екипът расте.  Добре е да имате хубави системи, да си записвате нещата, които мислите, да си разпределяте отговорности, в екипа ви да има дисциплина, цели, крайни срокове и начини, по които да се измерва ефективността. Имайте професионален подход и не се плашете от грешките. Те са най-ефективният начин човек да се учи. Контролираният провал е ок – по-добре е да сбъркаш в малък мащаб и да се поправиш, отколкото да бъдеш прекалено предпазлив и това да те спира да си смел и да атакуваш агресивно. Но не може да си хаотичен, да бъркаш и да не си вадиш изводи и да нямаш цели и срокове.

Вие сте млади, но вече сте започнали да трупате фундамент от знания и поддържаща мрежа, да работите с ментори и да помагате на другите. В тази екосистема се гради и се споделя – аз също го правя. Когато ние започнахме всичко това, нямаше нищо – нямаше програми, клубове, ментори. За всичко се борехме сами – много романтично, но и трудно. Сега нямате извинение – имате страхотна инфраструктура.

Успехът е екипна игра

Много е важно да се научите да работите с хора – те ще бъдат най-различни, няма да са ваши фотокопия. Трябва да се научите да давате и приемате обратна връзка, да се борите с конфликти, да изхвърляте от екипа хора, които са неподходящи и тровят средата. И също да тренирате как да работите, когато няма пълно съгласие.

Всичко зависи от вас – действайте смело и без извинения! Фокусирайте се върху нещата, които зависят от вас. Не се отказвайте – често компаниите, които успяват са тези, които са най-издръжливи.

Когато станете успешни, помогнете на други

Това е много важно. Разчитам на вас, след време, всичко, което знаете, да го предавате на други и да сте тук – на моето място. Това е начинът да сме успешни като група.

 

*Oсвен 28 седмични срещи на клубовете и две основни събития – Уикенд на идеите и Финално състезание, провеждаме близо 10 допълнителни лекции и уъркшопове.

Тийноватор 6 стартира със 700 ученици от 38 града и 100 ментори

В средата на октомври стартира шестото издание на програмата за развиване на младежите в 10. и 11. клас в България – Тийноватор. 

Откриване на Тийноватор 6 с ментори и партньори

Общо 45 Тийноватор стратъп клуба събират над 700 ученици от 38 населени места и 100 ментори

Клуб 4

В продължение на осем месеца – от 14 октомври до 18 май, екипите ще проведат общо 28 седмични срещи, като всяка от тях е посветена на конкретни меки умения и умения за създаване на стартъп компания от А до Я. 

Новината е, че тази година учебната рамка на Тийноватор мина през редакцията и валидацията на Американския университет в България.

Най-голямото събитие в програмата – Уикенд на идеите, е на 27 и 28 януари, а Финалното състезание – на 18 май 2024 година, в София Тех парк. 

 Тийнвоатор 5 завърши през май 2023 година, с презентации на 70 бизнеса пред жури от инвеститори. Вижте Отчета за Тийноватор 5.

Финално състезание на Тийноватор 5

Следете Facebook, LinkedIN и Instagram за новини и положителни емоции около Тийноватор 6.

Тийноватор 6 стартира на 14 октомври и събира предприемачи и ученици в 10. и 11. клас

Всеки ученик в 10. и 11. клас в цялата страна може да се запише напълно безплатно за програмата 

За шеста поредна година Тийноватор събира стотици ученици от 10. и 11. клас от цялата страна, за да им помогне да се подготвят за бъдещето след училище – с развиване на бизнес мисленето, уменията за работа в екип, уменията за презентиране, за справяне с провала и за излизане от зоната на комфорт с цел адаптация. Откриването на учебната година ще се състои на 14 октомври 2023 г. 

Отборът победил от Тийноватор 5 – Free-B, заедно с менторите си

До началото на октомври Тийноватор набира новия отбор ментори, които да работят с младежите. 

Тийноватор създава стартъп клубове – всеки с по 10 ученици и по двама ментори – успешни предприемачи и лидери на стартъп средите в България. Екипите се срещат всяка седмица в периода 14 октомври – 18 май, като минават през специално създадена учебна програма, валидирана от Американския университет в България. Учениците усвояват важни умения, базирани на добри примери от бизнеса. В края на учебната година екипите представят създадените от тях бизнеси пред жури от инвеститори. 

Ученици от Варна, заедно с Димитър Бербатов на Уикенда на идеите, Тийноватор 5

През учебната година участниците преминават през две състезания – Уикенд на идеите през януари и Финално състезание – през май. 

В Тийноватор бизнес идеите идват от хобитата, страстта, конкретни житейски проблеми или социални предизвикателства, с които се срещат учениците в ежедневието си. Задачата на менторите е да помогнат на учениците да превърнат това, което ги вълнува, в бизнес и да намират решения чрез иновации. Не е нужно да имаш бизнес идея, за да се запишеш в Тийноватор.

Емоционален завършек на Уикенда на идеите, Тийноватор 5

“В Тийноватор учениците откриват силата си и се учат да я използват в рамките на екип”, казва Зорница Миткова, управляващ директор. “Тази програма е реална възможност за промяна в българското общество, тъй като отваря нови хоризонти на учениците – какво да очакват след училище; а някои от тях дори остават в България заради възможностите, които виждат чрез контактите си с опитни хора от бизнеса. Ценна е връзката между поколенията и шансът менторите да върнат стойност обратно към обществото.”

Част от клуба в Стара Загора на Уикенда на идеите, Тийноватор 5

Програмата е напълно безплатна.

Всеки ученик в 10. и 11. клас от цялата страна може да се запише в Тийноватор 6 напълно безплатно. Училищата, които имат желание да представим Тийноватор пред техните ученици, могат да попълнят формата Станете училище-партньор на https://teenovator.bg/.

За Тийноватор

За последните пет издания на Тийноватор – от 2018 до 2023 година, през програмата са минали близо 1600 ученици и над 150 ментори. Участниците са работили по над 200 бизнеса общо. 

В петото издание на Тийноватор (2022-2023 година), се включиха над 600 ученици в 10. и 11. клас от общо 30 града. 

Един от софийските клубове на Финала, заедно с менторите си

Над 500 участници и гости събра Финалното състезание. Учениците в петото издание на програмата представиха 70 бизнес проекта, разработени през изминалата учебна година, заедно с техните ментори  – общо 80 предприемачи и представители на стартъп екосистемата у нас. 

Формата за записване на ученици и кандидатстване на ментори за шестото издание на програмата е отворена. Срокът за записване е 10 октомври.

За контакти:

Зорница Миткова

Управляващ директор на Тийноватор 

М: +359 884 511 612

Е: zornitsa@teenovator.bg

 

Тийноватор в Стани богат – Въпрос на бъдеще

Тийноватор беше селектиран за една от осемте големи каузи в благотворителното издание на Стани богат – Въпрос на бъдеще. Предаването се излъчи на 9 юли с гост-водещ – писателят Иво Иванов. 

Иво Иванов – гост-водещ в едно от благотворителните издания на Стани богат

Той посрещна трите екипа, които предизвикаха себе си и застанаха под светлините на прожекторите в името на каузата: Зорница Миткова (управляващ директор на Тийноватор) и Вики Терзийска; Радостина Горошевич (ментор в програмата) и Магдалена Малеева; Калоян Георгиев (участник в предходно издание на Тийноватор) и Николаос Цитиридис. 

По време на снимките над 20 тийноватори бяха част от публиката, за да подкрепят своите съотборници, ментори и екипа зад Тийноватор. Записите от това незабравимо участие можете да видите тук:

Често задавани въпроси за Тийноватор

Влез в света на Тийноватор!

 • Как да се запиша?

Формата за записване на ученици е отворена до 10 октомври – ТУК. Всеки ученик в 10. или 11. клас може да се запише за Тийноватор, без значение в кое населено място се намира и в какъв вид училище учи.

 • Кога започват заниманията?

Откриването на годината на Тийноватор 6 е на 14 октомври – запознанствата в стартъп  клуба и организирането на първата среща започва в седмицата след това.

 • Какво се случва в Тийноватор?

Екипи от по 10 ученици работят с двама ментори от 14 октомври 2023 година до 18 май 2024 година, като се срещат на живо веднъж в седмицата за по час и половина и минават през практически ориентирана програма с фокус усвояване на меки умения (ефективна комуникация, мотивация, справяне с провала, управление на времето), умения за работа в екип и изграждане на стартъп компания от А до Я. Срещите между учениците и менторите са общо 28 за цялата програма.

На 27 и 28 януари в София Тех Парк събираме всички ученици и ментори за два дни – Уикенд на идеите. Тогава за пръв път работят по начални презентации на стартъп идеите си и ги презентират пред жури от компании. От февруари до май месец екипите работят по изграждането на стартъпите си, заедно с менторите и експерти от различни компании. На 18 май, отново в София тех парк, всички презентират бизнесите си пред жури от инвеститори и първите три екипа получават финансиране.

Накрая всички участници получават сертификати, които са бонус при кандидатстване в университет, за стаж или за работа.

 • Безплатно ли е?

Тийноватор е напълно безплатна програма, защото искаме да дадем достъп на всички млади гора в 10. и 11. клас да се научат да създават бизнес от хобито си или да намерят своя неподозирана силна страна, която да ги движи напред в живота. 

За учениците, които не учат и живеят в София, програмата поема организацията и транспорта за двете големи събития в града – Уикенд на идеите и Финално състезание. Осигурена е храна за всички на събитията.

 • Мога ли да се запиша, ако съм в 9. или 12. клас?

Програмата е разработена специално за ученици в 10. и 11. клас. Въпреки това, ако си много мотивиран/а и смяташ, че Тийноватор е твоето нещо за тази година, можеш да се запишеш, дори да си в 9. или 12. клас.

 • Какво e Тийноватор клуб?

Учениците и менторите работят в екипи по двама ментори и 10 ученици, което прави един Тийноватор клуб. Учениците могат да са от едно и също или от различни училища. Има и онлайн клубове, в които включваме ментори и ученици от различни градове, което е забавно.

 • Мога ли да участвам, ако в моето училище няма клуб?

Да, можеш да участваш, независимо, че в училището ти не е сформиран цял клуб от 10 ученици. Имаме смесени клубове с ученици от различни училища – присъствени или онлайн, в зависимост от града, в който се намираш. Ако се съберат достатъчно участници от твоето училище за един (или повече клубове), ще можеш да работиш с твоите съученици.

 • Кога и къде се провеждат срещите?

Когато се сформира клуб, учениците и менторите се запознават първо в общ чат, който екипът на Тийноватор създава.

Следва уговаряне на първата среща – в идеалния случай тя се провежда на живо във време и място, което е удобно за максимално много участници. Стараем се всички ученици от един клуб да бъдат в една смяна, за да се улесни организацията на срещите. Силно ти препоръчваме да присъстваш на първата среща – обикновено тогава се избират подходящи ден и час за последващите срещи. По програма те се провеждат веднъж седмично, по 90 минути, с един или двамата ментори.

 • Има ли онлайн срещи?

Стараем се да осигурим срещи на живо за максимално много участници в цяла България. Ако си в град, в който няма достатъчно участници и/или ментори за цял клуб, то ще те включим в онлайн клуб. Срещите ще се провеждат в удобно за максимално много хора време в някоя от онлайн платформите за целта.

Освен срещите с менторите, Тийноватор организира и допълнителни лекции и уъркшопове с гости – лектори от разнообразни сфери на бизнеса присъствено (в София) и онлайн. Разглеждаме различни теми – за мотивацията, справянето с провала, успешното презентиране, ефективния маркетинг, работа с платформи и др. Ето и един пример за онлайн лекция – Как да продължиш напред, когато ти кажат, че Идеята ти не става?

 • Имам идея за бизнес – мога ли да работя върху нея сам?

В истинския живот е почти невъзможно човек да реализира успешно бизнес идея сам. Именно затова Тийноватор е силно фокусиран върху работата в екип. Ако имаш идея и добри аргументи за нея, и ако убедиш поне още двама или трима участници от клуба ти да работите заедно по нея, можеш да я реализираш с помощта на менторите, екипа и партньорите на Тийноватор. Бъди проактивен – винаги може да изскочи помощ от някой ъгъл! Независимо дали имаш, или нямаш идея за бизнес, си добре дошъл в Тийноватор, защото тук ще ти помогнем да откриеш силата си.

 • Нужно ли е да уведомя училището, че ще участвам в Тийноватор?

Не е задължително да уведомяваш училището си, защото срещите в Тийноватор се провеждат в извънучебно време и реално взимат от твоето свободно време, но това е инвестиция, която ще ти се връща многократно по-нататък в живота. Ако в твоето училище няма информация за Тийноватор и искаш да помогнеш на програмата да се разпространи и там, можеш да ни пишеш, за да го организираме.

 • Какво се случва на събитията? Мога ли да не присъствам?

За пръв път ще се запознаеш с всички Тийноватори и ментори от цялата страна (около 500) на Уикенда на идеите – 27 и 28 януари, в София. Тогава с помощта на страхотни експерти с екипа ти ще разработите първата презентация стартъп идеята си и ще я представите пред жури от компании, което награждава идеи в девет категории. ТУК виж повече за Уикенда на идеите в Тийноватор 5.

На Финалното състезание отборите презентират стартъп проектите си в завършен вид пред опитно жури от инвеститори. Събитието се провежда в рамките на един ден, отново в София. Повече за Финала можеш да откриеш ТУК и ТУК.

Участието в големите събития не е задължително, но наистина го препоръчваме силно – емоцията е изключителна. Разгледай снимките и ще се убедиш защо – ТУК ще откриеш кадри от Уикенда на идеите, а ТУК – от Финала. Виж и ТОВА видео. 

 • Какви са менторите в Тийноватор и с какво ще ми помогнат?

Менторите отделят от времето си, за да предадат знанията си на младежите в Тийноватор в продължение на цяла учебна година – напълно доброволно и безвъзмездно! Имаме са специалисти от всички сфери на бизнеса – както създатели на стартъпи, така и HR, IT, маркетинг и реклама, финанси, логистика и др. 

Всеки клуб има по двама ментори – по този начин осигуряваме максимално разнообразие в ресурсите, до които имат достъп участниците в клуба. ТУК можеш да разгледаш профилите на менторите от предходните години, а скоро ще качим и тези в шестото издание.

Всички ментори имат натрупан опит с бизнес начинания и работа с хора и имат желание да го споделят със следващото поколение специалисти. Можеш да грабиш с пълни шепи от него. Освен това, както менторите, така и програмата, разполагат с широка мрежа от контакти в бизнес средите – Тийноватор може да бъде твоят летящ старт в мечтаната посока. 

Запиши се за Тийноватор 6 – като ментор и като участник, до 1 октомври!

Тийноватор 6 търси новия отбор ментори

 
Тийноватор промени виждането ми за живота, за връзките с останалите, за хората, за бизнес идеите; как се осъществяват процесите хронологично, как трябва да се сформира екип, как да си задаваме задачи, да следим срокове, как да делегирам задачи на себе си и на другите. Другото нещо, на което ме научи е какво е да бъдеш човек, насред още много хора, които обичат да говорят, да научават нови неща, да знаят и да търсят.
Татяна Петкова, участник в Тийноватор 5 (2022-2023)
 
Тийноватор за мен е една лаборатория, в която няма грешни и верни отговори. Това е защитена среда, в която учениците могат да експериментират. Те могат да я взривят 100 пъти, но когато имаме правилните протоколи и те се спазват, така че никой да не бъде наранен, на сто и първия път откриват нещо уникално.
Емил Стойновски, ментор в Тийноватор 5 (2022-2023)
 
Тийноватор не само ми предостави нови знания и навици, свързани с предприемачеството, но и ми помогна да открия потенциала си и да повиша самочувствието си. Благодарение на програмата научих много ценни уроци за бизнеса и развитието на идеите. Експертите и менторите бяха изключително грижовни и ангажирани. Благодарен съм за тяхната подкрепа през целия процес. Получих изключително ценен и вдъхновяващ опит, който ще остане с мен завинаги.
Деян Михайлов, участник в Тийноватор 5 (2022-2023)

 

Това са само част от отзивите на учениците и менторите за преживяването им в Тийноватор. За да има повече доволни ученици, се нуждаем от ментори – треньори за летящ старт в живота.

На 14 октомври 2023 година стартира шестата поредна година на Тийноватор.

Станете част от приключението, като кандидатствате за ментор ТУК.

Какво е Тийноватор?

Тийноватор е 9-месечна програма, която развива меките умения (работа в екип, адаптивност, презентиране, управление на времето, разрешаване на конфликти и др.), стартъп културата и бизнес мисленето на учениците в 10. и 11. клас. 
 
Те работят с ментори – предприемачи и създатели на стартъпи, по специална учебна програма, базирана на учене през практика. В края на учебната година участниците в Тийноватор представят първите си стартъп компании пред жури от инвеститори. Това е техният летящ старт в света на бизнеса.
 
Програмата е безплатна, с което дава равен достъп до предприемачеството на всички младежи в тази възраст. С това допринася за повече подговени отрано кадри за пазара на работна ръка и е инвестиция в бъдещето на икономиката на страната. Фокусът е стимулиране на творческото мислене и увереността в собствените възможности и насърчаване на предприемаческия дух.
 
За пет години през програмата са минали над 1600 ученици от 35 града, които работиха с над 130 ментори и създадоха около 200 стартъпа.
 

Отборът, грабнал златото на Финала на Тийноватор 5. Интервю с екипа зад Free-B ТУК

РОЛЯТА НА МЕНТОРА

Менторите са предприемачи, които имат опит с бизнес начинания и искат да го споделят с учениците. Те се срещат веднъж седмично за 2 учебни часа (90 минути) на живо или онлайн.

Менторите следват учебна програма с конкретна тема за всяка среща с учениците, като има и практически предизвикателства, чрез които учениците усвояват ценни умения.

В Тийноватор не се използват учебници. Част от процеса е да се разглеждат case studies на успешни стартъпи. Акцентът е върху меките умения и пътя на изграждането на един стартъп.

Всеки отбор стартира свое бизнес начинание, чрез което до края на учебната година да започне да печели първите си приходи. Въпреки това най-ценното в програмата е практическият опит, заедно с поуките от провалите. Акцентът на програмата пада върху процеса, не върху печалбата.

В Тийноватор бизнес идеите обикновено са вдъхновени от хобита, конкретни житейски проблеми или социални предизвикателства (напр. климатичните промени), с които се срещат учениците в ежедневието си.

И тук започва задачата на менторите – да помогнат на учениците да превърнат това, което ги вълнува в бизнес и да намирят ефективни решения чрез иновации.

Проблемите, които вдъхновяват учениците да търсят нови решения, обикновено са част от тяхното ежедневие

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ДА БЪДЕТЕ МЕНТОР

Петте години история на Тийноватор показват, че да бъдеш ментор и да поведеш младите хора по пътя към собствения им успех, носи безценно удовлетворение и поводи за гордост. 
 
Менторите работят в екипи по двама и разпределят срещите си по две на месец.
 
Екипът на Тийноватор предлага регулярна, методическа и логистична подкрепа, включва се активно в разрешаването на казуси, възникващи в клубовете, провежда месечни срещи на менторите, играе важна роля в оформянето на всички участници в Тийноватор като една общност за контакти и подкрепа. 
 
Станете част от трансформацията на младежите и оформянето им като критично мислещи, прогресивни двигатели на бъдещето!
 
Кой може да стане ментор?

Всеки, който има опит със стартирането на бизнес начинание и познания за стартъп екосистемата в България, може да стане ментор.

Най-важният фактор е мотивацията и желанието да участвате в подготовката на учениците за бъдещето след училище. Всеки ментор получава достъп до методиката и планове на уроците, както и обучение от екипа на програмата. Не се изисква опит в преподаването.

Менторите в програмата са хора от всички сфери на бизнеса, като повечето от тях са част от екипите на инвестиционни фондове, собственици са на малък и среден бизнес или са на свободна практика. 

Смесен онлайн клуб с ученици от Своге, Горна Оряховица и Хасково с ментори Юлиан Аспарухов (вляво) и Михалина Георгиева (на преден план, вдясно)

Какво се изисква от вас?

 • Участие в обучение, което ще се проведе на 6 и 7 октомври 2023 година.

 • Ангажимент за онлайн, на живо или хибридни срещи с учениците веднъж седмично от края на октомври до средата на май месец. Всеки ментор провежда по две срещи в месеца.

 • Подготовка на клуба за Финалното състезание и презентирането на идеите през жури от инвеститори.

Журито от инвеститори на Финала на Тийноватор 5. От ляво надясно – Станислав Сираков, Бистра Кирова, Богомила Гълъбов и Камен Банковски

 
Накратко
 
– Двама ментори работят с 10-15 ученици, като се срещат всяка седмица на живо в уредена от нас локация. Менторите се редуват в срещите.
 
– Ние предоставяме учебна рамка и разработени теми за всяка седмична сесия на стартъп клубовете, като двете основни направления са: развиване на меки умения и разработване на бизнес идея от А до Я.
 
– Всеки клуб от 10 ученици има бюджет от 600 лева, които целият клуб решава как да разпредели (пици, кино, материали за работа и т.н.).
 
– Тийноватор организира: Обучение за ментори, Откриване на учебната година на 14 октомври, Уикенд на идеите в София Тех парк  на 27 и 28 януари (на живо), Финално състезание на 18 май в София Тех парк (на живо) и допълнителна програма от лекции и уъркшопове.
 
– Тийноватор осигурява условия за нетуърк между менторите, което е чудесна възможност да се запознаят с предприемачи от цялата страна.

КАК ДА СЕ ВКЛЮЧИТЕ В ПРОГРАМАТА

Можете да попълните онлайн формуляра или да се свържете с нашия екип: 

Зорница Миткова, +359 884 511612

или на team@teenovator.bg 

Интервю на Зорница Миткова за Economic.bg

Споделяме участието на Зорница Миткова – управляващ директор на Тийноватор, в интервю с Таня Германова за Economic.bg

Зорница Миткова вярва, че повече хора ще се мотивират да работят за доброволчески каузи и ще помагат на младите да се ориентират кариерно

Дейна, креативна и намираща решения. Така описва себе си Зорница Миткова, която е родом от Плевен, където е завършила и местната математическа гимназия. Оказва се обаче, че математиката не е нейният път и се записва да учи “Връзки с обществеността” в СУ “Св. Климент Охридски”. Тя не съжалява за решението си, дори напротив – в тази специалност тя намира себе си, започва да работи още от първи курс и впоследствие за нея се отварят много врати.

През последните 15 години Миткова е преминала през различни кариерни позиции – работа в PR агенции, телевизии, вестници, ръководила е също employer branding (бел. ред. – работодателски имидж) и корпоративни комуникации в различни компании. За кратко Зорница работи и в IT компания, но по-скоро заради тренда, който налага обществото, че начинът да живееш добре, е да работиш в голяма корпорация.

Позицията, която заема в TimeHeroes – най-голямата платформа за доброволчество в България – я доближава до работата за каузи. Там тя разбира стойността на това какво е да даваш и да получаваш, когато си доброволец. Към момента Зорница Миткова е управляващ директор на програмата “Тийноватор”, която помага на ученици в 10-и и 11-и клас да открият страстта си и да я превърнат в печеливш бизнес проект, като развива тяхното творческо мислене и предприемчивост, и ги свързва с ментори предприемачи.

Преминала съм през голяма кариерна и личностна трансформация. Започнах да търся професията, която наистина резонира с мен и убеждението ми, че трябва да усещаш със сърцето си това, което правиш. Сега работя мечтаната си работа в “Тийноватор”, а значимостта и тежестта на това, което правим, е огромна, заяви пред Economic.bg Зорница Миткова.

В самото началото тя заема длъжността PR към “Тийноватор”, но се занимава с много малка част от комуникациите. Впоследствие обаче, по собствена инициатива, Зорница започва активно да търси финансиране за програмата и сама да увеличава задълженията си, защото вижда в “Тийноватор” страшно много потенциал. В програмата Миткова успява да свърже всички точки от своя кариерен път – контактите, уменията и опита, които е придобила в последните 15 години, и казва, че е научила различни уроци.

“Наследих „Тийноватор“ от силен екип на експерти в неформалното образование. Смея да твърдя, че съм ключов фактор за това програмата да продължи да съществува. През своя 5-годишен професионален път в “Тийноватор” посях едно малко семенце, което порасна красиво дърво. Сега и аз, и обществото берем неговите плодове”, подчерта Миткова.

Да загубиш себе си

В периода 2018 – 2019 г., когато Зорница Миткова напуска IT компанията, в която работи, се чувства напълно изгубена, защото дотогава е смятала, че корпоративната работа е нещото, с което ще се занимава.

Тогава знаех, че каузите са нещо, което ме влече, но пък заплатите там са ниски и предизвикателствата са съвсем различни. В онзи период се изгубих, но в най-положителен смисъл, защото имах възможността да започна личен процес на трансформация и се отърсих от всички обществените норми за това кое е правилно, и кое не, обясни Миткова.

В онзи момент от време тя започва да се лута – иска да се откаже от PR-а и се записва да учи “Психотерапия”, за да направи рязък завой в професионален план. Тогава Миткова се фокусира върху това да разбере в какво наистина е добра и за първи път да си зададе въпроса какво и се прави.

“Беше ми много трудно, особено във финансов аспект, но смятам, че това са големи уроци, които водят до положителна промяна и ти дават нов поглед върху живота”, допълни тя.

Предизвикателствата по пътя

Въпреки всички позитивни дейности, с които се занимава, Зарница Миткова преминава и през немалко трудности в работата си като управляващ директор. По думите и различните препятствия по пътя и са свързани с финансирането на “Тийноватор”, която сама по себе си е доброволческа програма и не изкарва пари – учениците влизат в нея безплатно, менторите също работят безвъзмездно.

За да се издържаме, имаме нужда от финансирането на различни компании, които чрез учениците влагат буквално в бъдещето на обществото. Затова е важно да представяме “Тийноватор” за достатъчно смислена кауза, за да може компаниите да припознават инициативата за своята CSR дейност, допълни Зорница Миткова.

Освен това тя ежедневно се сблъсква с трудности покрай дейността на програмата и нейното ежегодно функциониране в рамките на 9 месеца – координирането на 600 тийнейджъри, намирането на 80 ментори, създаването на 40 клуба.

“Поставяме цели на клубовете, проследяваме дали менторите провеждат програмата по учебен план, внимаваме за конфликти между учениците вътре в клубовете, затова трябва да сме на терен, за да ги предотвратяваме. Ние сме фасилитатори на процеса, за да може той да е здравословно позитивен”, заяви тя.

Да се вслушваш в младите

“Тийноватор” се превръща в пресечна точка между образованието и предприемачеството и неминуемо ежедневната работа на Зорница Миткова е свързана с работа с ученици, които я учат на много неща.

Тийнейджърите, с които работим, са между 16- и 18-годишни и са носители на новия дух. Единият вариант е да им обърнем гръб и те да правят каквото пожелаят, а другият е да се обърнем към тях и да видим от какво имат нужда, за да се получи комуникацията между поколенията. “Тийноватор” дава възможност за втория вариант, каза Миткова.

Тя споделя, че контактът с учениците я зарежда изключително много, защото са различни, позитивни, отзивчиви, мислят бързо, имат много идеи и знаят как да решават проблемите си.

“Научих се да се вслушвам в младите хора – от какво имат нужда и как комуникират помежду си. Ценното не е да застанеш срещу един тийнейджър и да мислиш какво можеш да му дадеш, а каква магия се случва при комуникацията с него”, допълни тя, като призовава всички, които имат вътрешен импулс, да станат ментори и да видят какво е удовлетворението от работата с тийнейджъри.

По думите и бъдещото образование трябва да е по-практически насочено и да е обвързано с природата. Миткова подчерта, че самите учебни програми трябва да се реформират и да се напълнят с повече смисъл по такъв начин, че да се вижда практическото приложение на предмети, като химия, биология, история, геогррафия, а не да се заучава само суха теория.

Голямата награда

“Осъзнавам, че наградата, която получавам в края на всяка “Тийноватор” година, е, че дори да сме помогнали на 3-ма ученици от 600, това е нещо огромно и има смисъл. Реално обаче сме помогнали на стотици тийнейджъри да намерят своя път и да се ориентират кариерно”, категорична е Миткова.

Изключително удовлетворяващо е да виждаш лицата на всички хора в програмата, които са жадни за нови знания, за трансформация, за отваряне към света, допълни тя.

За нея е важно хората да я запомнят с позитивността, директността, честността и приноса и в “Тийноватор”. Тя се надява, че все повече хора ще се мотивират да работят за доброволчески каузи и ще помагат на младите по пътя им в дебрите на живота.

Мотивира ме убеждението, че всичко се случва в точното време и на правилното място, заключи Зорница Миткова.


Записването за новото издание на Тийноватор (2023-2024) вече започна! ТУК могат да се запишат желаещите ученици, а ТУК – кандидат-менторите. 

Отборът на AgroRica Drone: В Тийноватор търсим проблема и действаме за решаването му

След серията от интервюта с победителите на големия Тийноватор Финал (на първо място: Free-B; на второ – HomeBox Tea), дойде ред да разкажем повече за историята, предизвикателствата и мотивацията на отбора, грабнал бронза – AgroRica Drone на ученици от Софийската математическа гимназия с ментори Иван Йосифов и Красимира Масларова.  

Припомняме, че на 20 май т.г. се проведе Финалното състезание на петото издание на Тийноватор. Създателите на 70 проекта премериха стартъп силите си пред жури от инвеститори (Камен Банковски от Vitosha Venture Partners, Бистра Кирова от Sofia Angels Ventures, Станислав Сираков от LauncHub и Богомила Гълъбов от PostScriptum). Освен със силен заряд от положителни емоции, победителите си тръгнаха и с парични награди, осигурени от Тийноватор, с които да развият идеите си.

Станислав Сираков покани на сцената победителите и ги поздрави лично за успеха:

Искам да подчертая колко труден беше изборът ни – наистина всички тук са победители. От първите двайсет презентации аз вече си бях запълнил листа с топ десет фаворита. Представете си до 70 какво се случваше в главата ми! Относно третото място – като инвеститор в AI и ML през последните години, много се радвам, че AgroRica Drone го печелят!

Можете да усетите атмосферата от награждаването ТУК

Станислав Сираков от LauncHub обявява победителите на трето място – AgroRica Drone

Бихте ли споделили малко повече за вас? 

Кристиян: Занимавам се с роботика и програмиране. От миналата година насам ми стана интересна технологичната сфера. Присъединих се към клуба по роботика в училище. Част съм и от Интеракт клуба, ковчежник съм. Хобито ми е народни танци, с тях разпускам.

Атанас: Аз съм на 17 години. Уча в СМГ, а любимият ми предмет е математика. Преди бях състезател по бокс, в момента ходя на фитнес. С приятели играем и други спортове – футбол и волейбол.

Димитър: Аз също уча в СМГ. Интересно е, че и майка ми, и сестра ми, са ми учили тук. Любимият ми предмет е физика – това е и моят профил. Любимият ми спорт са ските. Всяка зима ходя да карам ски на Боровец и Пампорово. 

Огнян: Аз съм на 16 години. И аз уча в СМГ, както останалите. От 5. клас се занимавам със състезателно програмиране. И хобито ми е спортът – преди се занимавах с футбол, после плуване и сега може би основно волейбол.

Разкажете ни накратко за проекта ви и как се появи идеята за него.

Кристиян: Започнахме да мислим за този проект през ноември миналата година, когато с клуба по роботика в училище бяхме на състезание в Естония. След него трябваше да решим как ще продължим. Изборът беше дали да се занимаваме с нещо предприемаческо (и да се включим в инкубатор) или да продължим със състезанията. Избрахме първото и започнахме да четем. Разбрахме, че всички искаме да правим нещо, свързано с дронове и летателни апарати. 

Поинтересувахме се къде липсват иновации и къде технологиите навлизат бавно, и в същото време – коя сфера е важна. Така се обърнахме към земеделието. След много мислене, заедно с момчетата тук и хора от клуба по роботика, решихме да създадем софтуер, който, въз основа на алгоритми за компютърно зрение и изкуствен интелект, може да анализира земеделски площи и да дава препоръки за това как те могат да се грижат за тях, дали има наличие на болести и т.н. Тази информация ще получаваме, чрез заснемане с дронове от високо.

Споделете преживяването си на Финала на Тийноватор 5. Имаше ли нещо, което много ви хареса и нещо, което ви разочарова? Помогна ли ви да се сплотите като екип?

Атанас: За мен беше много интересно – запознах се с много нови и различни хора от цялата страна. Също така, докато слушаш презентации от различни сфери, научаваш много нови неща. Научаваш и  какво да правиш и какво да не правиш в своята презентация.

Димитър: На мен много ми хареса, че в залата можеш да видиш толкова много тийнейджъри. Всеки един от тях е положил десетки часове труд за проекта си. Атмосферата беше много хубава. 

Атанас: И аз бих казал, че беше доста вълнуващо да излезеш пред толкова хора. 

Кристиян: Все още имам кошмари от това каква беше подготовката преди това (смее се). Докато репетирахме презентацията, постоянно следяхме времето с таймер. Много бях щастлив, че освен тинейджъри, имаше и много хора от предприемаческия свят, които искаха да знаят какво правят младите и какво от какво се интересуват те. Много контакти могат да се направят по този начин. Не само с наши връстници, както казаха и другите, а и с хора, които вече работят, имат бизнеси. Така можеш да навлезеш в тази сфера.

Веднага след като свърши презентацията и слязохме настрани, за да дадем път на следващите, бяхме обгърнати от няколко души и всеки имаше нещо да каже. Запознахме се с един икономист, с когото си разменихме контактите. Също така някои ни казаха: Ние се занимаваме също с дронове, може да измислим нещо заедно. Така че много контакти направих. Проведохме и доста дълъг разговор с проф. Вечев след речта му в началото.

Отборът зад идеята AgroRica Drone на сцената, заедно със своите ментори – Иван Йосифов (вляво) и Красимира Масларова (третата от дясно наляво)

Как ще инвестирате парите от наградата? Какви са плановете за бизнеса ви оттук нататък?

Кристиян: Веднага след състезанието се опитахме да влезем в акселератора на Future Verticals, но за съжаление там не ни приеха. Въпреки това продължаваме с работата по проекта. Планираме да имаме прототип в края на септември или началото на октомври. Парите най-вероятно ще вложим в допълнително хранилище за снимки и файлове на земеделските площи, защото това е основното нещо, от което се нуждаем, за да създадем алгоритмите. 

Кое ви беше най-трудното в работата по идеята? Коя част от нея ви беше най-приятна?

Атанас: За мен не беше нещо конкретно – като например да направим финансов или маркетинг план, а като цяло съчетаването със стреса от училище. Най-трудната част беше да намираме време да се съберем заедно да работим и да правим прогрес. 

Димитър: Да, винаги някой беше на състезание, друг пък не можеше до остане и беше много трудно да се съберем всичките.

Вие от един клас ли сте?

Атанас: Аз и Митко сме в един клас, Оги е в съседния, а Крис е в горния випуск.

Кристиян: Може би е най-приятната част на Финала беше, когато изнесохме презентацията и видяхме отзвук сред публиката и хората след това. Аз тогава бях получил лек burnout от цялата работа преди презентацията и, честно казано, вече оставих нещата да се случват. Толкова много труд бяхме положили. След наградата наистина се почувствахме горди от това, което постигнахме. Видяхме смисъла, не беше загубено време. За мен това беше кулминационният момент и за него си струваше всичко.

Сега чувствате ли са оценени за всичко това, което сте вложили в работата си?

Атанас: Да, със сигурност има много повече мотивация, след като спечелихме. Сега осъзнаваме, че правим нещо добро.

Огнян: А и виждаме, че някой друг е заинтересован от това, което правим.

С какво ви помогна Тийноватор и как смятате, че се променихте като хора в програмата?

Кристиян: Тук искам да започна с думи на нашия ментор Иван Йосифов:

Предприемачеството не те учи просто да бъдеш добър бизнесмен и да изкараш пари, а като цяло ти помага в живота, защото много от принципите, които прилагаш в работата върху проекта, всъщност са доста по-широко приложими.

Например това да намериш проблема и да разбереш същността му, дълбоко да се замислиш как можеш да го решиш, да действаш за решаването му, да бъдеш по-активен. Това са неща, които не помагат само и единствено в предприемаческия свят, а като цяло помагат за развитието на човек като личност.

Предвид факта, че вече бях участник миналата година, не бих казал, че съм развил някое ново качество, но със сигурност ги затвърдих.  И също така това да имаш някой по-знаещ от теб, който понякога да те бутне и да ти каже: Ела да свършиш работа е доста хубава мотивация. Тогава знаеш, че не идва от родителите ти, с които си свикнал от малък, а от  човек, който вярва в теб и смята, че има смисъл от работата му с теб.

Атанас: За мен лично най-полезното нещо беше, че си развих социалните умения. Преди говоренето пред публика и, като цяло, говоренето с нови и по-опитни хора, ми се струваше много страшно и напрягащо. А сега вече се чувствам с много повече опит и не съм толкова стресиран, когато трябва да се подготвя за презентация или разговор с някой нов човек.

Огнян: За мен отговорът е някаква комбинация от тях двамата. Когато менторите ни учеха на нещо, свързано с развиване на проекта, те не го насочваха само към предприемачество, а и към личния живот и други области. Много ме е страх да презентирам и да излизам пред други хора и след Тийноватор, малко или много, се е подобрило това. Сега вече знам, че дори да не се получи тази презентация, ще има пак, и пак, и пак. И не е фатално.

Димитър: Да, а и заради нашите заети графици, не се знаеше кога трябва изведнъж да свършиш нещо извънредно и винаги трябваше просто да бъдеш готов. А и също така програмата ме научи да бъда по-уверен в себе си и да си върша работата по-добре.

Отборите победители – AgroRica Drone, Free-B и HomeBox Tea

Как бихте описали Тийноватор на съученик или приятел, който се чуди дали да се запише за следващата учебна година?

Кристиян: Моето мнение може би е малко повлияно, заради средата в училище. Много мои съученици се записват на подобни програми и школи, защото очакват да получат една хартийка накрая и да я представят някъде, очаквайки това да им е в плюс. Но аз не смятам, че това е причината едни човек да се запише в Тийноватор, а да развие умения, които са полезни не само в бизнеса – да говориш пред публика, да си по-активен и уверен в себе си, да можеш да идентифицираш проблеми и да търсиш решения и т.н. Като цяло е доста готина атмосфера, защото си с хора на твоята възраст, което винаги е плюс. Менторите са хора с опит, но и с младежки ‘mindset’. Обставката е приятна. Затова мисля, че е доста ценна програма.

Атанас: Аз бих го определил като нещо ново и полезно. Преди Тийноватор никога не съм възможността да участвам в нещо подобно, да науча такива неща. 

Огнян: Ако трябва да опиша Тийноватор на приятел и да го посъветвам, със сигурност бих му казал да се запише. Мисля, че на такива събития всеки има какво да вземе и може да се запознае с куп готини хора, да развие идея и т.н.

Димитър: Бих добавил, че понякога Тийноватор може да отнема време. Но в замяна на това време, наистина получаваш много нови умения и ново разбиране за света около теб.

Според вас каква беше тайната на вашата победа?

Кристиян: Може би тайната е в култовата фраза на нашия ментор: И пак, и пак, и пак…

Няколко седмици преди Финала той искаше да сме готови с презентацията. Караше ни да я редактираме постоянно, за да можем да сме възможно най-уверени в това, което казваме, щом излезем на сцената. Всякакви дребни неща, които могат да се появят на самата презентация, да бъдат изчистени – думи, които не са правилни и т.н. И мисля, че този перфекционизъм е нещото, което ни донесе победата.

Огнян: Аз бих добавил, че освен нагласата на менторите и това, че те искаха да успеем и да свършим работата, също така идеята е напредничава за нашата възраст. А това го оценяват хората в публиката, които са по-големи от нас.

Атанас: Според мен това е отговорът – менторите и това, че идеята е нещо, с което типичните деца не биха се занимавали. Това ни прави различни.

***

Записването за новото издание на Тийноватор (2023-2024) вече започна! ТУК могат да се запишат желаещите ученици, а ТУК – кандидат-менторите. 

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Благодарим за интереса! Тийноватор 6 стартира и бройките за ученици са запълнени. Ще можете да се запишете за следващата учебна година след 18 май 2024. Успех!

Здравей! За да се включиш в Тийноватор 6, трябва само да попълниш формата по-долу. Участието е напълно безплатно. Следващото издание на програмата започва в началото на октомври 2023 година. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2023-2024. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор