Често задавани въпроси

Влез в света на Тийноватор!

  • Как да се запиша?

Формата за записване на ученици е отворена до 10 октомври – ТУК. Всеки ученик в 10. или 11. клас може да се запише за Тийноватор, без значение в кое населено място се намира и в какъв вид училище учи.

  • Кога започват заниманията?

Откриването на годината на Тийноватор 6 е на 14 октомври – запознанствата в стартъп  клуба и организирането на първата среща започва в седмицата след това.

  • Какво се случва в Тийноватор?

Екипи от по 10 ученици работят с двама ментори от 14 октомври 2023 година до 18 май 2024 година, като се срещат на живо веднъж в седмицата за по час и половина и минават през практически ориентирана програма с фокус усвояване на меки умения (ефективна комуникация, мотивация, справяне с провала, управление на времето), умения за работа в екип и изграждане на стартъп компания от А до Я. Срещите между учениците и менторите са общо 28 за цялата програма.

На 27 и 28 януари в София Тех Парк събираме всички ученици и ментори за два дни – Уикенд на идеите. Тогава за пръв път работят по начални презентации на стартъп идеите си и ги презентират пред жури от компании. От февруари до май месец екипите работят по изграждането на стартъпите си, заедно с менторите и експерти от различни компании. На 18 май, отново в София тех парк, всички презентират бизнесите си пред жури от инвеститори и първите три екипа получават финансиране.

Накрая всички участници получават сертификати, които са бонус при кандидатстване в университет, за стаж или за работа.

  • Безплатно ли е?

Тийноватор е напълно безплатна програма, защото искаме да дадем достъп на всички млади гора в 10. и 11. клас да се научат да създават бизнес от хобито си или да намерят своя неподозирана силна страна, която да ги движи напред в живота. 

За учениците, които не учат и живеят в София, програмата поема организацията и транспорта за двете големи събития в града – Уикенд на идеите и Финално състезание. Осигурена е храна за всички на събитията.

  • Мога ли да се запиша, ако съм в 9. или 12. клас?

Програмата е разработена специално за ученици в 10. и 11. клас. Въпреки това, ако си много мотивиран/а и смяташ, че Тийноватор е твоето нещо за тази година, можеш да се запишеш, дори да си в 9. или 12. клас.

  • Какво e Тийноватор клуб?

Учениците и менторите работят в екипи по двама ментори и 10 ученици, което прави един Тийноватор клуб. Учениците могат да са от едно и също или от различни училища. Има и онлайн клубове, в които включваме ментори и ученици от различни градове, което е забавно.

  • Мога ли да участвам, ако в моето училище няма клуб?

Да, можеш да участваш, независимо, че в училището ти не е сформиран цял клуб от 10 ученици. Имаме смесени клубове с ученици от различни училища – присъствени или онлайн, в зависимост от града, в който се намираш. Ако се съберат достатъчно участници от твоето училище за един (или повече клубове), ще можеш да работиш с твоите съученици.

  • Кога и къде се провеждат срещите?

Когато се сформира клуб, учениците и менторите се запознават първо в общ чат, който екипът на Тийноватор създава.

Следва уговаряне на първата среща – в идеалния случай тя се провежда на живо във време и място, което е удобно за максимално много участници. Стараем се всички ученици от един клуб да бъдат в една смяна, за да се улесни организацията на срещите. Силно ти препоръчваме да присъстваш на първата среща – обикновено тогава се избират подходящи ден и час за последващите срещи. По програма те се провеждат веднъж седмично, по 90 минути, с един или двамата ментори.

  • Има ли онлайн срещи?

Стараем се да осигурим срещи на живо за максимално много участници в цяла България. Ако си в град, в който няма достатъчно участници и/или ментори за цял клуб, то ще те включим в онлайн клуб. Срещите ще се провеждат в удобно за максимално много хора време в някоя от онлайн платформите за целта.

Освен срещите с менторите, Тийноватор организира и допълнителни лекции и уъркшопове с гости – лектори от разнообразни сфери на бизнеса присъствено (в София) и онлайн. Разглеждаме различни теми – за мотивацията, справянето с провала, успешното презентиране, ефективния маркетинг, работа с платформи и др. Ето и един пример за онлайн лекция – Как да продължиш напред, когато ти кажат, че Идеята ти не става?

  • Имам идея за бизнес – мога ли да работя върху нея сам?

В истинския живот е почти невъзможно човек да реализира успешно бизнес идея сам. Именно затова Тийноватор е силно фокусиран върху работата в екип. Ако имаш идея и добри аргументи за нея, и ако убедиш поне още двама или трима участници от клуба ти да работите заедно по нея, можеш да я реализираш с помощта на менторите, екипа и партньорите на Тийноватор. Бъди проактивен – винаги може да изскочи помощ от някой ъгъл! Независимо дали имаш, или нямаш идея за бизнес, си добре дошъл в Тийноватор, защото тук ще ти помогнем да откриеш силата си.

  • Нужно ли е да уведомя училището, че ще участвам в Тийноватор?

Не е задължително да уведомяваш училището си, защото срещите в Тийноватор се провеждат в извънучебно време и реално взимат от твоето свободно време, но това е инвестиция, която ще ти се връща многократно по-нататък в живота. Ако в твоето училище няма информация за Тийноватор и искаш да помогнеш на програмата да се разпространи и там, можеш да ни пишеш, за да го организираме.

  • Какво се случва на събитията? Мога ли да не присъствам?

За пръв път ще се запознаеш с всички Тийноватори и ментори от цялата страна (около 500) на Уикенда на идеите – 27 и 28 януари, в София. Тогава с помощта на страхотни експерти с екипа ти ще разработите първата презентация стартъп идеята си и ще я представите пред жури от компании, което награждава идеи в девет категории. ТУК виж повече за Уикенда на идеите в Тийноватор 5.

На Финалното състезание отборите презентират стартъп проектите си в завършен вид пред опитно жури от инвеститори. Събитието се провежда в рамките на един ден, отново в София. Повече за Финала можеш да откриеш ТУК и ТУК.

Участието в големите събития не е задължително, но наистина го препоръчваме силно – емоцията е изключителна. Разгледай снимките и ще се убедиш защо – ТУК ще откриеш кадри от Уикенда на идеите, а ТУК – от Финала. Виж и ТОВА видео. 

  • Какви са менторите в Тийноватор и с какво ще ми помогнат?

Менторите отделят от времето си, за да предадат знанията си на младежите в Тийноватор в продължение на цяла учебна година – напълно доброволно и безвъзмездно! Имаме са специалисти от всички сфери на бизнеса – както създатели на стартъпи, така и HR, IT, маркетинг и реклама, финанси, логистика и др. 

Всеки клуб има по двама ментори – по този начин осигуряваме максимално разнообразие в ресурсите, до които имат достъп участниците в клуба. ТУК можеш да разгледаш профилите на менторите от предходните години, а скоро ще качим и тези в шестото издание.

Всички ментори имат натрупан опит с бизнес начинания и работа с хора и имат желание да го споделят със следващото поколение специалисти. Можеш да грабиш с пълни шепи от него. Освен това, както менторите, така и програмата, разполагат с широка мрежа от контакти в бизнес средите – Тийноватор може да бъде твоят летящ старт в мечтаната посока. 

Запиши се за Тийноватор 6 – като ментор и като участник, до 1 октомври!

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор