Калин Радулов

Казвам се Калин Радулов и съм учител, ментор и предприемач от София, България.

Моята цел в живота винаги е била да променям света около себе си към нещо добро, било то и с малки крачки. Освен това много харесвам да виждам резултатите от своята работа и да знам и виждам отражението на моя труд в околните.

Това, което ме мотивира е да помагам на всички около мен – ученици, клиенти и приятели да намерят своята страст и мотивация и да изкарат най-доброто от себе си. Да не ги е страх да бъдат това, което са и да се осмелят да бъдат различни за да творят сами съдбите си.

Завършил съм Предприемачество и иновации в университетът Лунд, Швеция и имам собствена консултантска компания от 2014г. Също така преподавам предприемачество в 19.СУ „Елин Пелин“, където помагам на учениците да създават свои учебни компании и да изкарват пари с уменията и талантите си. От година и половина имам и втори бизнес – клуб за настолни игри „Абордаж“, а от месец и съиздател на настолната игра „Цар на историята“, която разработихме заедно с мои ученици.

Моята цел в живота е да преобразя културата и нагласата на хората около мен и да мотивирам бъдещите поколения да вземат живота в собствените си ръце и да бъдат промяната, която искат да виждат в света около тях.

Калин Кабакчиев

Казвам се Калин Кабакчиев и през последните 15 години преминах през разнообразни сфери във високо технологичния свят, развивайки се като системен инженер с опит в софтуерни и алгоритмични разработки. Моите първи стъпки в тази тематика започнаха с бакалавърска степен с фокус Авиационни техники и технологии от ТУ София, последвана от докторска степен от Бирмингамският университет с тема на дисертацията “Плаващи радари за защита на морските граници” на Обединеното Кралство. Базирано на желанието да бъда полезен в цивилната сфера, пренасочих професионалните си интереси в посока безпилотни автомобили, преминавайки през водещи компании и работейки със стартъпи в тази област.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

В технологичната сфера – радари, сензори за безпилотни автомобили, разработване на алгоритми, софтуер и хардуер в посока морски и авто системи и по специално R&D сектора. Но също така и в разработването на продукти от стадий идея, преминавайки в първи симулации и модели, до първи прототипи с крайна цел финализиран на продукт.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Оптимизиране на дизайн за морски радарни системи с цел съкращаване единичната цена на крайният продукт стотици пъти, но също така значително намаляване крайното тегло на продукта. Това даде възможността тези устройства да бъдат разпространени по-ефективно в открито море.

Участник в 3 патента и многобройни научни статии.

Кой или какво те вдъхновява за бизнес начинания?

Възможността да уча и работя в крак с технологичните възможности, които съвремието ни предоставя и да комуникирам с позитивно настроени и целеустремени професионалисти с огромно желание да променят към добро света около себе си по един или друг начин. Уникалната възможност да разрешавам проблеми в полза на обществото!

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Добър екип! Ясна представа за бизнес продуктa под разработка и потенциални клиенти. Инвестиционните възможности.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Способността да оценяват мащаба на задачата, пред която са изправени, независимо дали това би било проект или стартъп/стартираща компания, включвайки умението да планират няколко стъпки напред. Също така да са отворени към нови идеи и да не се срамуват да задават въпроси…

Защо тази програма е важна?

Тази програма дава възможност на участниците още от ученическа възраст да се запознаят с хора с подобни възгледи и също така да направят първи стъпки в света на предприемачеството в една позитивна и динамична среда!

Мартин Минков

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Във финансирането на проекти, изготвянето на анализ, парични потоци и др. Работя за онлайн маркетинг агенции.

Кой или какво те вдъхновява за бизнес начинания?

Стремежът към разнообразие, нуждата от прогрес във всички сфери на живота.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Визионерство, нестихваща амбиция, последователност, гъвкавост и малко пари никога не пречат :).

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Да мислят и живеят разумно и да са любопитни към света.

Защо тази програма е важна?

Надявам се да помогне на младите в този важен етап от развитието им. Да им даде умения и перспективи, които учителите и родителите  може би не им дават. Като цяло да им даде всичко което аз нямах на тяхната възраст.

Доротея Минчева

Разкажи ни за себе си.

Работя в сферата на дигиталния маркетинг от 12 години, като съм била част от корпорации в различни индустрии. Наскоро се преориентирах и се насочих към Employer Branding. Доскоро жевеех в Малта, но взех решение, че виждам бъдещето си в България и затова се върнах в тук. Имам опит с няколко различни проекта като предприемач. Отделно от тях се занимавам и с коучинг и менторство.

Жонглирам успешно с всичките си работни ангажименти и също така намирам и време за себе си, тъй като балансът в живота е изключително важен. Обичам да съм сред хора, да общувам и да се обогатявам, да пътувам и да опознавам света и клутури, както и да предавам опита си.

Сподели един свой провал и един успех.

Намирам своя успех във всички хора на които съм успяла да помогна да се развият или повлияла в положителна посока като ментор/коуч.

Провал за мен е неспазване на обещанията, които даваме към себе си. Рядко се е случвало да не ги спазвам към към мен самата, но все пак се е случвало и това ме е научило и мотивирало да бъда по-отговорна.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Вдъхновяват ме хората, съмишленици с подобни виждания за света и развитието като моите. Хората, в чието лице виждам желание за промяна към по-добро, мотивация и вяра в техните собствени идеи, и възможности. Вдъхновяват ме приятелите ми и семейството ми, както и хора успели в една или друга област на живота и бизнеса. Вдъхновяват ме родителите ми, които са ми показали и научили какво значи бизнес.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Постоянство на първо място. Вяра в успеха. Съмишленици – екип от хора, които са посветени на идеята и готови да направят допълнителната крачка, необходима за реализирането и. На английски език има много хубав израз, който аз често го използвам – Go one better – да си готов да бъдеш по-добър, да надминеш себе си в предходните си постижения.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Бих искала да им предам от опита си, как да не се отказват от идеите си и да намират мотивацията в себе си, да намират и разпознават правилните хора, с които да работят. Изключително важно за мен е да им предам от опита си, който ме е поставял в различни ситуации и как съм намирала решение за излизане от тях. Също така и как да комуникират с различните типове хора, колко голямо значение има култирата и как да я използват правилно.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Категорично съм за Меки умения. Особено в днешната динамика и въртележка от възможности, меките умения са това, което ни прави успешни в голяма степен. Смятам, че трябва да имат място в учебната програма.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Тази програма е важна, защото това е правилният момент в живота на младите хора да открият своята посока и да се впуснат в приключението, наречено предприемачество, и не само. Това е програма, която ще ги научи, че винаги трябва да опитват. Тя им дава възможност за изграждане на връзки с хора, които могат в бъдеще дори да подадат ръка на стартиращите им бизнес идеи. Това прави Тийноватор уникална и изключително важна програма, която може да остави важна следа в развитието на младите.

Стоян Лозанов

Стоян е на 27 години от Стара Загора. След като завършва основното си образование в езиковата старозагорска гимназия, заминава в Сидни, Австралия. Там учи и същевременно работи върху собствената си фирма. След завършването си се връща в България, където започва работа в голяма финансова институция.  Няколко години по-късно, той оставя сигурната заплата в компанията за да превърне собствената си идея за бизнес в реалност и основава ОМНИО.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Най-много опит имам в бизнес развиването. Това съм и завършил в Сидни. Там за пръв път основах собствена компания, която развивах докато учех и благодарение на която успях да плащам за образованието си там.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Автоматизация за бизнес процеси, които традиционно се извършват бавно и неефикасно във финансовата сфера. Идеята се появи по време на работата ми за голяма финансова фирма, която напуснах, за да основа ОМНИО.

Кой или какво те вдъхновява за бизнес начинания?

Вдъхновение черпя от позитивната промяна, която мога да направя за обществото и бизнеса. Да се развива един проект е една сложна игра, която носи безценен опит в житейски аспект – това също ме мотивира и вдъхновява, защото знам, че каквото и да се случва, ще изляза по-опитен.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Това е комплексен въпрос, който има много различни отговори. Моят опит води до констатацията, че успешният бизнес е тясно свързан с усилието, което се полага,  

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Умението да разпознават наистина важните приоритети в работата. Прекалено често проекти се провалят поради полагането на енергия, ресурси и усилия в маловажни неща, които не допринасят за успеха. Възможността да не се фокусират върху грешките, а да разпознават уроците без това да създава емоционални битки. 

Защо тази програма е важна?

Програмата създава мост между млади бъдещи иноватори – предприемачи и хора, които вече имат реален опит в бизнес средата. Така се създава обмен на знания и виждания между двете групи, който подпомага на всички. Участвам, защото искам тези млади личности да имат моята основа и да я надградят значително.

Георги Дянков

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Започнах своята същинска кариера в технологичния сектор и по-конкретно – образователни IT продукти. Най-голям опит имам в разработката на софтуерни продукти. Въпреки това интересите ми се разраснаха и през годините изградих солиден опит в стратегическото бизнес планиране чрез моя консултантски бизнес. Харесва ми да се впускам надълбоко и да решавам различни проблеми в множество сектори, като имам опит както в неправителствения сектор в областта на образованието и екологията, така и в различни бизнес области, като производство на високотехнологична апаратура, авиация, ИТ инфраструктура и мрежи, и други. 

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Най-добрата ми идея беше първият ми опит за собствен бизнес – разработка на оптични сензори. Този опит се оказа неуспешен, но го оценявам така защото научих много – научих, че една много добра идея не е достатъчна, че екипът е това което създава или разрушава един бизнес и че макар да има фактори извън наш контрол, то винаги има какво да предприемем. 

Кой или какво те вдъхновява за бизнес начинания?

Вдъхновява ме фактът, че иновациите са това, което движи човечеството напред, а те се раждат предимно чрез бизнес начинанията. На пръв поглед една дребна идея може да се окаже животопроменяща, ако не за цялото човечество, то поне за хората, които я реализират, и това ме мотивира. 

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Най-общо казано – упоритост, устойчивост, адаптивност и добър екип. Нюансите на всички тези неща обаче изискват много други умения, като например комуникативност, умения за приемане и оценяване на неуспеха и грешките. Трудно е, а в зависимост от целта и невъзможно, един човек да притежава правилната комбинация от всички тези, затова създаването на правилния екип е критична част от реализирането на всяка цел. 

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Трудно ми е да определя кое е най-важното умение, но със сигурност искам да им предам умението и нагласата да се справят с трудностите. Неизбежно всеки ще се сблъска с тях и оптимизмът и правилната нагласа в такива ситуации ще им помогне да приемат като урок, а не провал. 

Защо тази програма е важна?

Ползите от тази програма са много. Една част са чисто практичните като създаване умения за работа в екип, оценяване на различните гледни точки, практичните умения за бизнес анализ и много други. В допълнение на това стои и опита който учениците ще придобият, техните преживявания и общуване, което е по-различно от ежедневното и според мен по-обогатяващо.

Ива Лаптева

Казвам се Ива и съм съосновател на IdeaDrive – консултантска компания с услуги в развитието на работодателски бранд и човешки ресурси. Магистър съм по Психология от СУ „Св. Климент Охридски“, със специализации в сферата на Трудовата и организационна психология, Социална психология, както и Когнитивна психология. Притежавам и международни сертификати съм преминала редица престижни обучения в областта на управлението на човешки ресурси – CIPD, SHRM. 
 
В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?
 
Имах късмета още в началото на кариерата си да попадна в консултантския бизнес и да се развивам дълги години там. Това ми даде широк поглед върху много различни бизнеси на клиенти, тъй като работата ми по различни проекти е изисквала опознаването на компанията и влизането в дълбочина на нейните предизвикателства. Но най-близката до мен материя е тази, свързана с управление на хора през целия цикъл на служителско преживяване – от привличане и подбор, през обучения, кариерно развитие, менторство, и др. Имам поглед също и върху дейностите, свързани с бизнес развитие, с маркетинг и реклама. 
 
Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?
 
За мен най-добрата бизнес идея е тази, комбинира личната кауза и полезната стойност в чисто практически план. Освен това, тя трябва да се докаже като работеща – важно е да й се даде време да се развие, да узрее и да се изпробва в практиката. Добрите идеи в работен план за мен най-често се раждат в общуването с моята бизнес партньорка.
 
Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?
 
Реализирането на добрите бизнес идеи изисква цял букет от качества, способности, умения и много упоритост и труд. Важното е човек да осъзнава собствените си възможности и ограничения, да не се опитва да огрее навсякъде и да осмисли факта, че случването на нещата е продукт на добра екипна работа, в която всеки има своя принос въз основа на силните си страни.
 
Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в стартъп клубовете по предприемачество?
 
Едно от най-важните неща, които искам учениците да научат е да имат критично мислене към собствените си идейни „продукти“, да са упорити и постоянни в преследването на целта и да не се отчайват от трудностите, които ще срещат по пътя си. Също важно нещо е да се научат да бъдат търпеливи и да изпипват детайлите на нещата, които правят.

Защо тази програма е важна?

Защото младите хора са тези, които ще създават бъдещата бизнес реалност в България. За да бъдат мотивирани да останат в страната ни и го правят тук, те трябва да получат подкрепата и инструментите, които ще им помогнат да развият потенциала си. 

Теодора Енева

Теодора Енева управлява неправителствената организация Startup Factory в Русе. Организира обучения и събития за развитие на дигиталните и предприемачески умения на възрастни и ученици. Има над 10 години опит на мениджърска позиция във водеща компания за речен транспорт.

 В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

По образование съм икономист. Имам опит в управлението на проекти, организиране и планиране на дейността.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Тя предстои и е в областта на интериорния дизайн.

Кой или какво те вдъхновява за бизнес начинания?

Да постигна поставените цели и да изпитам удовлетворение от резултатите.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Търпение, постоянство и дългосрочна визия.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Добрата организация и планиране са необходими предпоставки за успех.

Защо тази програма е важна?

Програмата помага на учениците да се ориентират в реалния свят на предприемачеството.

Емилиян Енев

Емилиян Енев е съосновател и управляващ съдружник на високотехнологичната компания ReCheck. През последните години компанията е изпълнила десетки проекти с децентрализирани технологии и е разработила софтуерни библиотеки за писане, проверка и споделяне на данни в блокчейн.  

Емилиян участва в няколко работни групи, които консултират европейските институции за промени в регулации, свързани с прилагането на децентрализирани технологии. Председател е на Управителния съвет на сдружение Startup Factory, инициатор на организацията и неин визионер. Сред основателите е и на Българската Стартъп Асоциация (BESCO). Мисията му е, чрез ReCheck и сдружение Startup Factory, да осигури достъп до ефективни и лесни за използване инструменти за дигитална свобода, прозрачност, интегритет и сигурност.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Децентрализирани технологии.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Децентрализирани дигитални идентичности. Идеята се формира на база на реализирани продукти.

Кой или какво те вдъхновява за бизнес начинания?

Вдъхновява ме възможността да предоставям практични инструменти за прозрачност, свобода и интегритет в онлайн пространството.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Добър екип, постоянство, лазерен фокус и въплъщаване на сърцето в продукта.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Да изберат да правят трудните неща и да не са обсебени от своите идеи.

Защо тази програма е важна?

Защото ускорява валидирането и развитието на идеи в среда на подкрепа, синергии и трансфер на опит.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор