Калин Радулов

Казвам се Калин Радулов и съм учител, ментор и предприемач от София, България.

Моята цел в живота винаги е била да променям света около себе си към нещо добро, било то и с малки крачки. Освен това много харесвам да виждам резултатите от своята работа и да знам и виждам отражението на моя труд в околните.

Това, което ме мотивира е да помагам на всички около мен – ученици, клиенти и приятели да намерят своята страст и мотивация и да изкарат най-доброто от себе си. Да не ги е страх да бъдат това, което са и да се осмелят да бъдат различни за да творят сами съдбите си.

Завършил съм Предприемачество и иновации в университетът Лунд, Швеция и имам собствена консултантска компания от 2014г. Също така преподавам предприемачество в 19.СУ „Елин Пелин“, където помагам на учениците да създават свои учебни компании и да изкарват пари с уменията и талантите си. От година и половина имам и втори бизнес – клуб за настолни игри „Абордаж“, а от месец и съиздател на настолната игра „Цар на историята“, която разработихме заедно с мои ученици.

Моята цел в живота е да преобразя културата и нагласата на хората около мен и да мотивирам бъдещите поколения да вземат живота в собствените си ръце и да бъдат промяната, която искат да виждат в света около тях.

Калин Кабакчиев

Казвам се Калин Кабакчиев и през последните 15 години преминах през разнообразни сфери във високо технологичния свят, развивайки се като системен инженер с опит в софтуерни и алгоритмични разработки. Моите първи стъпки в тази тематика започнаха с бакалавърска степен с фокус Авиационни техники и технологии от ТУ София, последвана от докторска степен от Бирмингамският университет с тема на дисертацията “Плаващи радари за защита на морските граници” на Обединеното Кралство. Базирано на желанието да бъда полезен в цивилната сфера, пренасочих професионалните си интереси в посока безпилотни автомобили, преминавайки през водещи компании и работейки със стартъпи в тази област.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

В технологичната сфера – радари, сензори за безпилотни автомобили, разработване на алгоритми, софтуер и хардуер в посока морски и авто системи и по специално R&D сектора. Но също така и в разработването на продукти от стадий идея, преминавайки в първи симулации и модели, до първи прототипи с крайна цел финализиран на продукт.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Оптимизиране на дизайн за морски радарни системи с цел съкращаване единичната цена на крайният продукт стотици пъти, но също така значително намаляване крайното тегло на продукта. Това даде възможността тези устройства да бъдат разпространени по-ефективно в открито море.

Участник в 3 патента и многобройни научни статии.

Кой или какво те вдъхновява за бизнес начинания?

Възможността да уча и работя в крак с технологичните възможности, които съвремието ни предоставя и да комуникирам с позитивно настроени и целеустремени професионалисти с огромно желание да променят към добро света около себе си по един или друг начин. Уникалната възможност да разрешавам проблеми в полза на обществото!

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Добър екип! Ясна представа за бизнес продуктa под разработка и потенциални клиенти. Инвестиционните възможности.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Способността да оценяват мащаба на задачата, пред която са изправени, независимо дали това би било проект или стартъп/стартираща компания, включвайки умението да планират няколко стъпки напред. Също така да са отворени към нови идеи и да не се срамуват да задават въпроси…

Защо тази програма е важна?

Тази програма дава възможност на участниците още от ученическа възраст да се запознаят с хора с подобни възгледи и също така да направят първи стъпки в света на предприемачеството в една позитивна и динамична среда!

Радостина Илиева

Аз съм Радостина Илиева – преприемач, управител на микро-предприятие и консултант. Работя в сферата на всичко, което е свързано с човешкият капитал и управлението на таланти. Завършила съм Публична администрация.

Коя е първата идея, която превърна в бизнес/предприемаческо начинание?

Това е моята първа и текуща идея, която превърнах в бизнес начинание преди повече от 12 години.

Личност или мото, което те вдъхновява за бизнес / предприемачески начинания?

Стив Джобс – „Този, който е казал, че клиентът винаги е прав, е бил клиент.“

Кое е абсолютно необходимото качество за успешно реализиране на идеите в бизнес?

Желанието – ако искаш да постигнеш идеите си, парите не са фактор.

Кое е предимството на работата в екип пред самостоятелната?

Повече идеи, различни гледни точки за едно и също бизнес предизвикателство, по-малък инвестиционен риск.

Как си почиваш?

Разходки в природата, спорт, срещи с приятели и време за семейството.

Кое е умението, което искаш да предадеш на учениците в Тийноватор?

Да не се страхуват да преследват мечтите си.

Какво очакваш от Тийноватор?

Поне един завършен млад предприемач, а защо не и всички?!

 

Николай Неков

Николай Неков е на 28 години. Основател е на агенция, която помага на български компании да ускорят растежа си и да управляват по-ефективно своят маркетинг бюджет и процеси. Инвестира част от времето си в развитие на социални, доброволчески проекти и обучения.

Коя е първата идея, която превърна в бизнес?
След като открих страстта си към фотографията, направих стикери с мои авторски снимки от няколко страни, в които бях пътувал и снимал. Измислих им готина опаковка и започнах да ги продавам онлайн в Щатите. Не беше най-успешното начинание, но така открих друга моя страст – да създавам нови неща, продукти.

Личност или мото, което те вдъхновява за бизнес / предприемачески начинания?
Едно от най-важните умения, което всеки предприемач трябва да усвои, е умението да може да се вдъхновява сам. Да събужда мотивацията си и да я прилага в конкретен план и действия. Нямам конкретна личност, която ме вдъхновява най-много. Но успявам да се вдъхновявам от хора в различни области, които въпреки пречките успяват да постигнат целите и мечтите си.
И все пак няколко цитата, които харесвам:
„Прави за другите това, което искаш да получиш“ – Конфуции
„Работи над мечтите си, защото иначе някой друг ще те наеме да работиш за неговите!“ – Фара Грей

Кое е абсолютно необходимото качество за успешно реализиране на идеите в бизнес?
Ако трябва да избера едно единствено то би било – „адаптивност“. Ако един човек може да е достатъчно адаптивен спрямо уроците, които учи по пътя, просто няма как да не успее. Дори идеята или планът му да не са достатъчно добри – ако умее да вслушва е добре обратната връзка, която получава от пазара, това може многократно да увеличи шансовете му за успех.
Естествено, за да се случи това, е необходимо всеки да развива паралелно и някои други важни черти на характера, като воля, търпение и увереност/самочувствие. Но когато човек е наясно колко важни са тези качества това може доста да ускори и тяхното усъвършенстване.

Кое е предимството на работата в екип пред самостоятелната?
Определено предимствата не са едно или две и бих казал че е екипността е ключово умение за всеки.
За мен основото предимство е възможността всеки да поеме тази част от всеки проект, в която е по-добър и може да свърши с удоволствие. Разбира се скоростта и мащаба, с която може да се развива всеки един екип е несравнима спрямо самостоятелната работа. Другият огромен плюс на екипната работа е възможността всеки да учи от другите в екипа. И по този начин да ускори собственото си и екипното развитие.

Как си почиваш?
Медитация. Природа. Спорт.
Лятото си почивам основно около морето и караваните, които имаме там. Морето ми действа доста успокояващо, особено в съчетание с медитация и спорт.
През останалите сезони най-често си почивам с медитация и време сред природата. Също така често съчетавам спорт със слушане на аудио книга или подкаст, което също ме разсейва и успявам да презаредя.

Кое е умението, което искаш да предадеш на учениците в Тийноватор?
Със сигурност бих искал да предам доста повече от едно умение. Едно от най-универсално важните умения за мен е навикът да започваме всяко ново начинание с въпроса «Защо». Независимо дали правим нещо за семейството си или стартираме нов бизнес този етап е има основно значение. Много често хората пропускат да отделят нужното време за да открият каква е всъщност тяхната лична мотивация да направят конкретното нещо.
И другото не по-малко важно качество е «адаптивност», за която споменах и в предните въпроси. Заедно с увереността и самочувствието, че всъщност много неща зависят от нас. И след като свикнем с тази отговорност се открива огромен океан от възможности. И от тяхната реализация ни дели само волята ни да се борим за тях и адаптивността да се «преборим с насрещният вятър».

Какво очакваш от приключението Тийноватор?

Очаквам да успея да науча групата, с която работя, на няколко базови умения, които ще им бъдат унверсално полезни, независимо от насоките, в които искат да се развиват.
Също така очаквам да предизвикам себе си и да науча много в самия процес, а и от учениците, с които ще работим.
Очаквам да е трудно предвид ситуацията, но знам че ще е доста интересно и накрая резултатът ще е достатъно вдъхновяващ.

Бистра Якимова

Една от мисиите на Бистра Якимова е да споделя културното многообразие и безкрайната доброта на хората по света, а друга е да покаже на всеки, че може да танцува. Светът на предприемачеството се отвори за нея покрай магистратурата й по технологично предприемачество и иновации. В последните години установява, че много повече й харесва да консултира и да помага на предприемачите.  Прави го главно в сферите на социалното предприемачество, културата и образованието. 

Коя е първата идея, която превърна в бизнес?

Като тийнейджър взимах мои вещи, преправях ги и ги украсявах и ги продавах на сестра ми. След като видях, че арт търговията не е за мен, реших да продължа с какви ли не други поприща и идеи. Най-много се гордея с моите танцово ателие и платформата за пътешествия.

Личност или мото, което те вдъхновява за бизнес / предприемачески начинания?

Най-много ме вдъхновяват истории на хора, които са успели да подобрят живота на един или повече хора на локално ниво, в тяхната общност. Моето вярване е че големият бизнес започва от малките подобрения с голяма социална стойност. 

Кое е абсолютно необходимото качество за успешно реализиране на идеите в бизнес?

Кураж, за да споделиш идеите си със света и да можеш да преценяваш дали това, което (ще) правиш, ти носи удоволствие. Ако не вършиш нещата с удоволствие, какъв е смисълът изобщо? Хубавото е, че тези качества се учат, тренират и развиват.

Кое е предимството на работата в екип пред самостоятелната?

Различните гледни точки, мнения, надграждането на идеи. Много пъти ми се е искало да се откажа, но точно екипът ми ме е спирал и ме е връщал обратно в играта. 

Как си почиваш?

Пътувайки, пишейки, срещайки се с приятели. И като не си гледам списъка със задачи или календара…

Кое е умението, което искаш да предадеш на учениците в Тийноватор?

Много ми се иска да споделя и предам умението да бъдеш в хармония със себе си. Да можеш бързо да се подреждаш, да събираш мислите си, да се концентрираш върху важното и да се освобождаваш от излишното. Най-хубавите идеи и най-ползотворната работа са ми се случвали, когато съм в мир и спокойствие със себе си.

Какво очакваш от приключението Тийноватор?

Очаквам да се събера с хора, които искат да направят промяна, да моделират света около тях, както отговаря на ценностите им и да създаваме заедно неща, от които да настръхвам.

Лъчезар Йорданов

Лъчезар Йорданов е на 24 години, социален предприемач и частен музикален педагог. Работи в сферата на висшето образование и младежките организации. Студент е по Комуникации и физична електроника.

Коя е първата идея, която превърна в бизнес/предприемаческо начинание?

StudyHub – първата денонощна библиотека в Студентски град, а и в България. Проект, който изискваше много усилия и около 2 години работа до момента, в който отвори врати за пръв път. StudyHub е отворен денонощно за студенти от всички университети срещу такса, използваща се за поддръжка и подобрение на помещението. Основната цел на проекта е да даде удобството за учене и работа, от което студентите се нуждаят.

Личност или мото, което те вдъхновява за бизнес / предприемачески начинания?

Без действия, знанието е безсмислено.

Кое е абсолютно необходимото качество за успешно реализиране на идеите в бизнес?

Двете най-важни качества са упоритост и вяра в идеята и екипа до теб.

Кое е предимството на работата в екип пред самостоятелната?

Колкото и да смята човек, че работи по-добре сам, малцина са тези, които успяват да направят нещо сами. Зад всяка велика идея стои не личност, а екип. Екипът дава възможността за широк поглед над всеки проблем и дискусия на различни мнения по наложащите въпроси. По този начин екипът стига до решения, каквито индивидуалния индивид в повечето случаи не би могъл да възпроизведе сам.

Как си почиваш?

В свободното си време обичам да си почивам с моето хоби, което с годините успя да се превърне и в нещо повече – музиката.

Кое е умението, което искаш да предадеш на учениците в Тийноватор?

Искам да им предам, че пътят е ужасно тежък и щом стъпиш на него, осъзнаваш, че не знаеш абсолютно нищо. Но ако имаш мотивацията и идея в главата си, която истински искаш да просъществува, тежкият път става приятно приключение, а незнанието постепенно се превръща в нови идея и знание.

Какво очакваш от приключението Тийноватор?

Работата ми извън StudyHub ме е срещнала с доста тийнейджъри през последните години. Очаквам да се срещна с още много, да виждам все същият хъс в очите им и заедно да успеем да зародим техните бъдещи предприемачески идеи.

Мартина Георгиева

Мартина Георгиева е на 22, социален предприемач в сферата на висшето образование и младежките организации. В момента е студент, специалност Маркетинг.

Коя е първата идея, която превърна в бизнес/предприемаческо начинание?

StudyHub, първата денонощна библиотека в България. Проект на над 2 години даващ денонощно пространство за учене на студентите в Студентски град. Библиотека без охрана, с картов достъп, показваща западния модел на образованието, в България.

Личност или мото, което те вдъхновява за бизнес / предприемачески начинания?

Andy Duffresne, герой от книгата Изкуплението Шоушенк, който в продължение на години не се отказва да направи библиотека, защото вярва в силата на книгите.

Кое е абсолютно необходимото качество за успешно реализиране на идеите в бизнес?

Осъзнаването, че ще успееш само с много работа и вяра в идеята си.

Кое е предимството на работата в екип пред самостоятелната? 

Работата в екип те учи, че не сме си самодостатъчни и всеки има силни страни, но когато ги обединим сме много по-добри. Работата в екип спестява време, показва на човек, че не винаги е прав, учи го да приема чуждо мнение. Работата в екип е своеобразно израстване от „Аз мога всичко“ до „Аз знам, че не мога всичко, но съм добър в ….. “

Как си почиваш? 

Гледам сериали, чета книга или готвя докато слушам музика. Особено готвеното на хубава музика ми е любимо.

Кое е умението, което искаш да предадеш на учениците в Тийноватор?

Да знаят, че предприемачеството не е просто „Имам старт-ъп“, а много постоянна, целенасочена работа, за да постигнеш огромна цел. Цел, която идва с цена.

Какво очакваш от приключението Тийноватор?

Да се срещна с будни млади хора и заедно да успеем да помогнем едни на други и да израстнем като личности, които искат не просто да правят бизнес, а да решават проблеми.

Цветомира Гяурова

Цветомира Гяурова е на 22 години, социален предприемач, работи в сферата на висшето образование и младежките организации. Студентка е, специалност Стопанско управление с английски език в Софийски университет.

Коя е първата идея, която превърна в бизнес/предприемаческо начинание?

StudyHub е първата идея, която нашият екип превърна в реалност. StudyHub е денонощна библиотека в Студентски град, отворена за студенти от всеки един университет. Пространството е с картов достъп, като има абонаментна такса за ден, седмица, месец и семестър. Организираме и различни събития с професионална насоченост, като например срещи с професионалисти от различни направления, лекции и семинари. Имаме и развлекателни такива, като например вечери с бордови игри, вечери на късото кино и други.

Личност или мото, което те вдъхновява за бизнес / предприемачески начинания?

Вдъхновение за социално предприемачество е екипът ми, с който работя, и студентите, на които помагаме. 

Кое е абсолютно необходимото качество за успешно реализиране на идеите в бизнес?

Най-важните качества за мен са мотивация, упорство и желание да се учиш. 

Кое е предимството на работата в екип пред самостоятелната?

Екипът се допълва и мотивира. Аз вярвам, че работата в екип е неизменна част от създаването на един бизнес, защото по този начин имате съвкупност от различни знания и начин на мислене. Независимо от това, че гледате в една и съща посока, всеки има възможност да изкаже своята гледна точка и да прецените заедно кое ще бъде най-доброто решение за организацията. 

Как си почиваш?

Почивам си главно с музика, хубава книга или време с приятели. Наскоро започнах да се уча да свиря на синтезатор, но за момента ми е трудно да намеря време за него, поради факта, че все още съм много начинаеща и изисква силна концентрация.

Кое е умението, което искаш да предадеш на учениците в Тийноватор?

Искам да предам много неща, които научих през тези почти три години, в които работим по StudyHub. Може би основното е, че колкото и прекрасно да звучи да си предприемач и да създаваш собствен бизнес, то ти носи и много отговорности и безсънни нощи. Важно е човек да осъзнае това, за да може да избере своите битки. Защото осъзнаеш ли своята кауза и това на кого искаш да помогнеш и защо, осъзнаеш ли проблема и начина, по който искаш да го решиш, то тези безсънни нощи и тази отговорност започват да ти носят удоволствие, когато видиш резултатите от действията си. 

Какво очакваш от приключението Тийноватор?

Очаквам да имам възможност да предам знанията си, да се запозная с млади, мотивирани ученици, изпълнени с енергия и идеи. Очаквам да имам възможност както да развия себе си и възможностите си, така и да помогна на млади хора, които все още не са се сблъсквали със света на предприемачеството, да изградят сигурност и знания и да премахнат притесненията си за бизнес света.

Иван Йосифов

Иван Йосифов е на 38 години и е CEO, IT, Телекомуникации.

Коя е първата идея, която превърна в бизнес/предприемаческо начинание?

Интернет доставчик. Беше реализирана през 2001 г., когато на практика нямаше никакви интернет доставчици във вида, в който ги познаваме днес.

Личност или мото, което те вдъхновява за бизнес / предприемачески начинания?

„Нещата трябва да се случват“, „Ако не вървиш напред, значи се движиш назад“.

Кое е абсолютно необходимото качество за успешно реализиране на идеите в бизнес?

Високо ниво на търпимост на болка (устойчивост на стрес). Реализирането на която и да е идея е свързано с изключително високо ниво на фокус и постоянство за (най-често) дълъг период от време.

Кое е предимството на работата в екип пред самостоятелната?

Имаш и други хора, на които разчиташ. Различната гледна точна, различните лични качества и умения, събрани на едно, водят до по-добър резултат.

Как си почиваш?

 Това какво беше? 🙂

Кое е умението, което искаш да предадеш на учениците в Тийноватор?

  Да разберат, че светът е пълен с безкрайно много възможности и зависи изцяло от тях самите колко високо и далеч ще стигнат.

Какво очакваш от приключението Тийноватор?

Среща с хора, които имат отворено съзнание, пълни с енергия и желание да опитат нови неща.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор