Волен Вълков

Волен е един от съоснователите на Enhancv – платформа помагащата на търсещите си работа да опишат себе си в автобиография. В момента е и студент в University of Sheffield, като преди това е завършил Информационни Системи в Софийски Университет и е учил по програма Еразъм в Германия.

Мечтае да остане дете и да вдъхне на колкото се може повече хора увереността, че имат доста неща които да напишат за себе си на лист хартия.

Калин Радулов

Казвам се Калин Радулов и съм учител, ментор и предприемач от София, България.

Моята цел в живота винаги е била да променям света около себе си към нещо добро, било то и с малки крачки. Освен това много харесвам да виждам резултатите от своята работа и да знам и виждам отражението на моя труд в околните.

Това, което ме мотивира е да помагам на всички около мен – ученици, клиенти и приятели да намерят своята страст и мотивация и да изкарат най-доброто от себе си. Да не ги е страх да бъдат това, което са и да се осмелят да бъдат различни за да творят сами съдбите си.

Завършил съм Предприемачество и иновации в университетът Лунд, Швеция и имам собствена консултантска компания от 2014г. Също така преподавам предприемачество в 19.СУ „Елин Пелин“, където помагам на учениците да създават свои учебни компании и да изкарват пари с уменията и талантите си. От година и половина имам и втори бизнес – клуб за настолни игри „Абордаж“, а от месец и съиздател на настолната игра „Цар на историята“, която разработихме заедно с мои ученици.

Моята цел в живота е да преобразя културата и нагласата на хората около мен и да мотивирам бъдещите поколения да вземат живота в собствените си ръце и да бъдат промяната, която искат да виждат в света около тях.

Атанас Запрянов

Представи се в 5 изречения

Следвах Управление на печатни медии в Щутгарт, Германия. След станции като консултант и мениджър контролинг в МСП, придобих магистърска степен по корпоративно управление и икономика. От 2011 г. се потопих в света на цифровите технологии и предприемачеството. Стартирах сам няколко компании и работих за немски startup-и като DaWanda и reBuy.

След 16 години престой в Германия, 2018 година се завърнах в България. Понастоящем стартирам собствена компания daas.bg. Освен това заедно с tuk-tam.bg организирам стипендия за ученици от Немската гимназия в София, ние подпомагаме тяхното следване в чужбина с условието, да се върнат да работят в България за една година след успешното си завършване.

В кои сфери на бизнеса имаш най-богат опит?

Продуктов мениджмънт за дигитални/софтуерни продукти.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

В момента я осъщестествявам. С помощта на изкуствен интелект искаме да дигитализираме подготвителните счетоводни процеси. Целта ни е да увеличим многократно потенциала на всеки един счетоводител. В същото време намаляваме нуждата от хартия и така помагаме и на всички нас като общество.

Идеята се появи в процеса на валидиране на друга идея. В разговорите с потенциални клиенти разбрахме, че оригиналната ни идея няма бъдеще. Затова пък, открихме проблем, който можем да решим и за който клиентите са готови да плащат.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Желанието ми да се развивам и да променям нещата към по-добро.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Правилната идеа, с правилния тим, в правилния момент и (голяма) доза късмет.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Вярата, че могат да постигнат на пръв, а и на втори поглед, невъзможни неща.

Защо тази програма е важна?

Вярвам, че в България има много умни и мотивирани хора. С правилните познания те могат да постигнат много и да помогнат на родината ни да се развие към по-добро бъдеще. Колкото по-рано се придобият тези умения, толкова по-добре могат да се усъвършенстват. Толкова по-голямо въздействие за доброто на обществото ни.

Юлиан Софрониев

Представи се в 5 изречения. В кои сфери на бизнеса имаш най-богат опит?

Основател и главен изпълнителен директор, Biodit Global Technology Юлиан е успешен предприемач с повече от 20 години опит в бизнеса, продажбите, мениджмънт, стратегическо развитие и инвестиции.

Понастоящем е главен изпълнителен директор на Biodit, високотехнологична българска компания, която разработва и произвежда най-съвременните системи за сигурност, контрол на достъпа и работното време, базирани на биометрична идентификация.

Юлиан е набрал повече от 1,7 милиона евро за компанията Biodit, която има множество международни награди за своите иновативни продукти.

Мисленето извън рамките на Юлиан довежда до подготовката на компанията за първоначално публично предлагане на Българска фондова борса в края на 2018 г. Biodit е първият технологичен стартап в България, който изпълнява такава стратегия, а също и първата компания, които се възползва от ваучерната система за МСП, въведена от българското правителство.

Юлиан е и собственик на две от водещите застрахователни посреднически компании в България – Brand INS и Brand Affinity Management Service, които той изгражда от нулата. На 25-годишна възраст и преди основаването на Biodit, Brand Ins и Brand Affinity, Юлиан става най-младият директор на автомобилното застраховане в Armeec Insurance. По време на неговия мандат той успява да изгради успешен екип, който да изведе Армеец до челното място в автомобилното застраховане в България.

Юлиан споделя опита и визията си на технологични събития, както и е ментор на следващо поколение от основатели. Негова страст са технологиите, стартиращите фирми, инвестициите и е активен ангел инвеститор. В свободното си време се отдава на четене, туризъм и спорт.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Идеята за технологичната ми компания BIODIT. Идеята се роди по време на CES show in Las Vegas

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Семейството ми и желанието да постигна неща, за които другите са смятали, че не могат да бъдат постигнати

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Умението да мислят стратегически и да се научат да матариализират идеите и желанията си

Защо тази програма е важна?

Защото ще научи учениците да вярват в себе си и в това, че могат да постигнат неща за които не са смятали че могат, ще даде на учениците така важните им познания, за това как от просто една идея могат да реализират успешен бизнес, както и най-важното, ше им даде подготовка по финансово планиране нужна им през целия живот.

Владимир Василев

Представи се в 5 изречения

Владимир Василев, сериен предприемач и мечтател. От 2013 година се занимавам с стартирането, развиването и управлението на startup-и в различни сфери. Моята супер сила и креативността, защото винаги търся нестандартен начин при развитието на своите идеи. Моята първа компания беше Jobio – 100% онлайн платформа за оценка и подбор на кандидати за работа. В следващите години развивах няколко други бизнеса и проекта, като платформата за гражданско образование – SmartiGraphs, Клуб за иновативно предприемачество – В.Търново, коуъркинг пространството FreeДом21 и текущата ми компания Shivachi – агенция за графичен дизайн и анимация.

В кои сфери на бизнеса имаш най-богат опит?

Предприемачество, Маркетинг, Графичен дизайн, Управление на екипи, Обучения

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Трудно мога да определя най-добрата. Jobio беше идея с голям потенциал и мащаб, в която вярвам и до днес, макар да прекратихме проекта. SmartiGraphs от своя страна е сред най-интересните ми проекти, защото предизвика цялата медийна среда да мисли различно за гражданското образование. А как се появи, много просто, виждам, че нещо в живота около мен не работи както трябва и търся начин да го поправя 😉

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Моите партньори и жена ми. Няма екип от един и няма успешна компания без екип, затова хората, които ти повярват, за да поемат предизвикателството с теб и да рискуват времето, парите и усилията си в създаването на нещо от нулата са най-вдъхновяващата съставка. Но за мен без подкрепата на любимия човек и нейната вяра в мен, пътят ми щеше да е много самотен.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Много хъс, упоритост, добър екип и любов към това, което правиш. За мен любовта и това да искаш да видиш, че идеята ти ще се осъществи е ключово, печалбата и разрастването на бизнеса са следствия от добрата работа.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Упоритост. Има много важни качества за успеха в бизнеса, но упоритостта и последователността са нещо, което в тяхната възраст е ключово. Те имат хъс, много често имат достатъчно самоувереност, но трябва да се научат как да се изправят, след като са паднали на земята от поредния удар.

Защо тази програма е важна?

Защото предприемачеството не е просто създаване на бизнес, то е преди всичко предприемане, стремеж да създаваш, начин да разбираш живота и да преодоляваш проблеми. Дали учениците ще създадат бизнес или не, не е най-важното, а дали ще отключат в себе си тези качества. Останалото ще дойде само.

Августина Пашеева

Представи се в 5 изречения

Казвам се Августина, казват ми Ави и работя в сферата на предприемачеството и финансирането на стартиращи технологични компании от повече от 8 години. Текущо заемам позицията на Мениджър Бизнес Развитие в Биодит – българска хардуерна компания, която разработва, произвежда и продава продукти, базирани на биометрия. Една част от професионалният ми опит е в Сан Франциско и Силициевата Долина, където работих в софтуерен стартъп и бях инвестиционен мениджър в малък VC fund. Завършила съм бакалавър в Американския Университет в Благоевград с две специалности: Бизнес Администрация и Журналистика и Масови Комуникации. Усмихнат и позитивен човек съм, с голямо чувство за хумор и през свободното си време спортувам, забавлявам се с приятели, чета и пътувам.

В кои сфери на бизнеса имаш най-богат опит?

Angel Investments and Venture Capital, B2B software and mobile, Strategy and management, Marketing and business development, Product development

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Virtual Mannequin – Както повечето идеи, виртуалният манекен се появи като решение на проблем, с който се сблъсках – как да си поръчвам дрехи онлайн и да съм сигурна, че ще ми седят добре.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Вдъхновение черпя от семейството, себе си, както и от хора, които считам за успешни лидери. Обичам предизвикателствата, мотивирам се от тях и цитатът, който определя характерът ми е: „I will fail and fail again until I succeed.“ source: Draper University Credo

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Всеки един от нас има добра бизнес идея, реализацията и превръщането й в успешен бизнес са сложната част. Считам, че добрият екип, визията, постоянството, страстта към нещата, които правиш, гъвкавостта, умението да се забавляваш и да бъдеш положителен, нестихващото желание за развитие и експериментиране, добрите комуникационни умения и малка доза късмет са основните фактори при реализацията. Успешните бизнеси са тези, които оставят дълготрайна следа и променят животът ни към по-добро.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Да не се предават, когато срещнат предизвикателства и да се борят да реализират мечтите си.

Защо тази програма е важна?

Защото отваря възможности, за които един млад човек дори не е подозирал.

Елена Николова

Представи се в 5 изречения

Елена Николова е съосновател на Escreo – стартираща компания, която помага на хората да се изразяват по-лесно, като им позволява да пишат и рисуват по стените. Част от организацията на Rails Girls Sofia. Обича тениса, танцува танго, пътува, а от време на време и пише в своя блог “Stubburn penguins can fly

В кои сфери на бизнеса имаш най-богат опит?

маркетинг, организация на събития, управление на екипи,

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

ESCREO – появи се някак естествено, след като срещнах правилните co-founders

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Всичко и всеки ме вдъхновява, вярвам, че всички бизнес начинания са смели, ако посветиш живота си на тях на 100%.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Добър екип, малко смелост, относително количество умения за учене , много работа и болезнено много постоянство.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Гъвкавост, адаптивност, проактивност, позитивизъм и вяра.

Защо тази програма е важна?

Образованието е най-важният елемент в едно общество

Владислав Велков

Представи се в 5 изречения.
Ентусиазиран предприемач с редица успешни и неуспешни проекти зад гърба си, част от класацията на Forbes “30 под 30”. През последните 3 години работи в “БДЖ – Товарни превози”, за да вкара дружеството в 21-ви чрез модерни технологични решения и автоматизиране на процесите. В момента работи като Главен продуктов мениджър в Скейлфорс, компания, която има за цел да промени начинът, по който работят интернет доставчиците на Индийския пазар.

В кои сфери на бизнеса имаш най-богат опит?
ИТ, финанси и продажби, колкото и нестандартна комбинация да е това.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?
Въпреки неуспеха, намирам Джобио за най-добрата бизнес идея, по която съм работил до момента. Появи се, чрез откриването на съществен проблем и намиране на иновативно решение за него, което отвори нова ниша на пазара.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?
Възможността за мащабни промени в начина, по който живеем, работим и се забавляваме.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?
Смелост, за да започнеш. Постоянство, за да се справяш с трудностите. Лудост, за да го правиш отново и отново.
Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?
Да експериментират! Първото решение никога не е най-доброто, за това трябва да се правят смели хипотези и те да се доказват методично.

Защо тази програма е важна?
Защото пали искрата у младите хора да преследват мечтите си и да вярват в себе си.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор