истории

Влади от Pandora Box: Опитът, който добих в Тийноватор, ще ми помага и занапред
30 септември 2022

Влади от Pandora Box: Опитът, който добих в Тийноватор, ще ми помага и занапред

Владимир Младенов, накратко Влади, е в 12. клас, но отдавна е разбрал, че иска да се развива професионално в сферата на бизнеса и икономиката. През последната учебна година е един от над 400-те ученици, които се включиха в Тийноватор.

Именно там се ражда идеята му за проект за финансово ограмотяване на младежи. И макар проектът на неговия отбор – Pandora Box, да не грабва едно от първите три места на Финалното състезание през май, открива подкрепа и печели специалната награда на партньора на Тийноватор вече четири поредни години – Уникредит Булбанк. За ценните опит и знания, за грешките, за комуникацията и за бъдещите планове, разказва Влади. 

Влади е един от 400-те Тийноватори в четвъртото издание на програмата. Ако сте в 10. или 11. клас, запишете се в петото издание, което стартира на 22 октомври. Записването е безплатно ТУК – отнема две минути.

Владислав Минчев, лидер на Pandora Box / Тийноватор 4

Как би описал Тийноватор накратко?

Програмата дава възможност да се запознаеш с различни хора със сходни цели и интереси – понякога и да се съчетаеш с тях в общ проект. Това, което видях на Финалното състезание, беше една сплотена общност с много проекти, някои от които вече започнали реализацията си. 

А твоят проект? Как би обяснил Pandora Box на някого, който не знае нищо за него?

Pandora Box е проект за финансово ограмотяване на млади хора в гимназиална възраст – между 8. и 12. клас – които тепърва навлизат в управлението на личните си финанси.

Идеята е младежите да се научат от ранна възраст да управляват парите си, да разберат как работят те и да навлязат в този необятен свят. Целта е това да им помогне да се движат свободно в тези среди, когато пораснат и наистина да могат да боравят с парите си грамотно. 

А какво се случи през изминалите 4 месеца след края на Тийноватор 4? 

През лятото организирахме и първата ни официална среща – с ученици и с нашия партньор Уникредит. В Тийноватор имахме възможността, още след Уикенда на идеите, те да ни подкрепят и да ни предложат партньорство.

Изпратиха двама души, които да водят встъпителна лекция за учениците през юни. С тях координирахме кога да се случи срещата, на каква тема да бъде, организирахме група от ученици и се получи интересно. После отзивите бяха много добри. Реализацията на проекта всъщност се случи след състезанието. 

Журито на Финала на Тийноватор 4

Как гледаш на Пандора Бокс днес? Промени ли се нещо през последните месеци – имаш ли друга визия след срещите с хората?

Да, добих доста опит и разбрах каква възрастова група целим, ако искаме проектът да продължи нататък. На този етап сме замразили дейността, защото сме 12. клас и ни е трудно в момента. Но разбрахме, че Pandora Box е за малко по-големи ученици – по-скоро хора, наближаващи 18-19-г. възраст – точно на границата, преди края на училище. Това за мен е идеалният момент, защото тогава сме по-зрели, можем да слушаме и наистина имаме интерес. Групата, която събрахме, беше смесена и с по-малките беше по-трудно. 

От тази среща разбрах и как трябва да бъде координирано такова събитие – подготовката е много важна. Първоначално идеята беше да бъдат ежемесечни или ежеседмични срещите в проекта, а се оказа предизвикателство да организираме дори само една. 

Самата комуникация с партньорите, с Уникредит, също беше много полезна – те бяха основната причина ние да можем да реализираме срещата. Това, че се научихме как да комуникираме с тях и как да се напаснем според възможностите и на двете страни, беше наистина ценно.

Pandora Box със специалната награда на UniCredit Bulbank

Каква обратна връзка получи за проекта от учениците, пред които го представи? Позитивна ли беше и имаше ли критики?

Да, много бяха доволни всички. Всъщност никой от тях не се беше замислял колко полезна може да бъде такава една подготовка – дори само една среща за 1 час (организирахме презентация, по която говореха двама души от Уникредит).

Съученици ми разказаха след това, че им е било много полезно. Те не са осъзнавали колко много не знаем на тази възраст, и че всъщност трябва ние сами да се образоваме на тази тема. И колко по-добре е, когато има някой, който систематизирано и точно да го представи. 

Критики не са споделили пряко, но тези, които аз усетих, са свързани със самата организация. Трябва да я обмислим добре. От страна на Уникредит всичко беше перфектно. 

Какви са плановете за Пандора от сега нататък? Сподели, че сте го замразили, защото сте в 12. клас – представяш ли си проектът да продължи след година, две?

Аз си представям проектът да продължи и да се разрасне до нещо наистина голямо – това, което презентирахме още на финалното състезание на журито. Искаме да бъде реализирано в по-голям мащаб, да бъдат проведени повече срещи с повече хора. Да има екип, който да се занимава с подготовката на различни теми и лекции. А тях да ги преподават специалисти, които могат да го правят по интересен начин.

А ти самият разви ли финансовата си грамотност повече в рамките на този проект?

Аз – имайки личен интерес към финансовата грамотност – съм се ограмотявал сам във времето. Ние целяхме да създадем добър план от гледна точка на разглежданите теми. Но и научих много, докато проучвах за проекта какво би било интересно на хората. Това е познание, което никога не може да е достатъчно за човек, според мен.

След участието ти в Тийноватор промени ли се начинът, по който гледаш на света? В началото менторите са ви стимулирали да откривате проблеми в средата си – повече проблеми или повече решения виждаш днес?

Аз постоянно търсех проблемите, някои от тях и ги намерих, още докато бях в Тийноватор. Впоследствие едно от най-ценните неща, които Тийноватор ми даде, беше начинът на презентиране на проект. Защото един проект може да бъде брилянтен, но ако не е представен правилно и не бъде показан потенциалът му на хората – той няма да бъде разбран.

Друго, което ми донесе Тийноватор е поканата в БНТ – със Зорница (бел. Зорница Миткова – директор на програмата) и с още едно момиче от друг проект отидохме в БНТ. Това ми даде възможност да се науча да презентирам пред света различна информация, която да бъде разбрана. 

Поддържаш ли все още връзка с менторите си?

Ние имахме няколко ментори по време на годината, но менторът, който беше с нас от началото до края, беше Ани Андрова. Тя беше много активна част от нашия проект. Наскоро ни беше писала да ни пита как сме. 

Менторите на Пандора – Доротея Минчева и Ани Андрова

А ти самият виждаш ли себе си в ролята на ментор в бъдеще?

За мен менторите трябва някакъв начин да всяват респект в участниците на проекта – аз така го видях, като част от програмата. Ако имам какво да предам като знания на по-млади от мен хора с предприемачески дух – а се надявам да има – бих участвал като ментор.

Тийноватор е нещо, което много ми е помогнало дотук, а вероятно опитът от този проект ще ми помага и занапред. И ако мога да помогна на някого да изпита това, което съм изпитал и аз, бих, да. 

В личен план какво ти предстои – избрал ли си своята специалност в университет? 

Избрал съм, да. Ще уча икономика и бизнес. Това е моята насока, вече доста време мина, откакто разбрах, че това ме влече и наистина натам ще продължа да се развивам. 

Тоест Тийноватор е бил естествена стъпка в този процес?

Тийноватор беше няколко неща. Беше възможност отрано да видя как се случват нещата в бизнеса, тъй като аз тогава нямах още 18 години.

Второ, Тийноватор е страхотен като извънкласна дейност – много е полезен за автобиографията. Това е страничен бонус, за който не знам дали повечето хора си дават сметка. Особено в университетите на запад много държат на извънкласни дейности и то такива, които наблягат на предприемачески дух.

Това е голям опит, и то не само на хартия – просто да е написано, че човек участва в нещо. Проектът е истински и има какво да даде на участниците.

Какво би казал на младежите, които сега влизат или които се колебаят дали да влязат в програмата?

Бих им казал да пробват. Че абсолютно нищо не им коства и това е един опит, който вероятно ще им бъде полезен за цял живот, както казах по-рано. Наистина не всички завършват до край програмата. В началото нашата група например бяхме много хора, до края останахме малко, защото се отказаха поради липса на време.

Но нищо не пречи човек да опита и да види как се случват срещите, какви неща се говорят и наистина да се срещне с хора, които имат опит в сферата. Особено ако им е интересно както на мен и ако искат и в бъдеще да се занимават с бизнес, Тийноватор несъмнено би могъл да бъде много полезна крачка към реализирането на такива планове и може би – мечти.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор