Стара Загора

Клуб 32

ГПЧЕ „Ромен Ролан“, ППМГ „Гео Милев“, ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“, ПГОХ“Райна Княгиня“, ПГСАГ ,,Лубор Байер“, с ментори Силяна Божилова, Златина Пенчева, Михаела Кокенска

Златина Пенчева

Разкажи ни за себе си.

Завърших бакалавър машинно инженерство в Техническия Университет в София, след кандидатствах за магистър и бях приета в специалност инженерен мениджмънт в Politenico di Milano, но прекъснах обучението си и се върнах в България, за да започна производството, което ми беше главната идея.
Отне ми известно време да реализирам идеята си, чисто организационно. Открих партньор, с който започнахме заедно в края на 2019г.

Един твой успех и един провал.

Трудно мога да кажа, че сме имали провал, двамата рискувахме много за идеята и нямахме възможност да се проваляме, защото беше заложено твърде много, всичко. Още сме на етап растеж като компания и производство, защото се изискват огромни инвестиция в машиностроителния бизнес. Но големият ни успех, смятам, е че оцеляхме първата криза с материалите през 2022г и че продължаваме да вървим с добри темпове към развитие и да се налагаме на сцената на машиностроенето и металообработката не само в България, но и в Европа.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Големите заводи, големите инвестиции, големите машини.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Смелост и психическа издръжливост. Има много моменти, в които се чувстваш на ръба на скала, трябва да не губиш фокуса си, иначе падаш.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да мечтаят.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Работа в екип.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Зареждащо е.

Михаела Кокенска

Михаела има опит в сферата на клиничните проучвания – като Clinical Operations Manager в най-голямата в България действаща сайт мениджмънт организация в сектора.
Вярва, че младите хора имат нужда от подкрепа по пътя на определянето на себе си и професионалната си ориентация, комуникирайки с хора, които говорят на техния език и вече са извървяли част от своя път в този аспект. Смята, че новото поколение лидери е също чудесен източник на опит, иновативни подходи и идеи, а симбиозата между тях и бизнеса би довела до взаимни ползи у двете страни.

Ментор в Стара Загора.

Силяна Божилова

Силяна има над 15 г. опит в IT сектора, управлението на екипи, клиентското обслужване и бизнес развитието в международни компании, като в последните години се занимава и с предприемачество и благотворителност.
През 2020 година с екипа й печелят хакатона Да хакнем кризата в България и така се ражда фондация WeCare, а от 2022 година е и съосновател в Nebula Coworking Space в Стара Загора.

Ментор в Стара Загора.

 

Разкажи ни за себе си накратко.

Родена съм в София, където завърших 35 СЕУ „Добри Войников“ с профил математика и информатика и много наивно заминах за Франция, вярвайки че там ще прекарам остатъка от живота си. Отне ми години да разбера, че по-хубаво от вкъщи няма и се прибрах в България, където продължих образованието си и завърших Социология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. 

Имам общо малко над 15 г. опит в IT сектора, управлението на екипи, клиентско обслужване и бизнес развитие в международни компании, като в последните години се занимавам и с предприемачество и благотворителност. През 2020 г. с екипа ми спечелихме хакатона “Да хакнем кризата в България” и така се роди фондация WeCare, а от тази година съм и съосновател в Nebula Coworking Space, гр. Стара Загора. 

Урокът, който научих от участието си в хакатона е, че не е нужно да виждаш финалната линия през цялото време, за да я преминеш успешно, а този който научих от Дексикон – където за кратко бях управител – е, че дори и да не се увенчае с успех едно начинание, то ти дава нови знания и умения, които са безценни.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

В бизнес начинанията ми ме вдъхновяват двете ми дъщери. Желанието ми е да им давам пример чрез моите действия и да видят със собствените си очички, че всичко е възможно.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

За успешното реализиране на добрите идеи са нужни много неща, но сред топ 5 слагам :

  • добри професионалисти;
  • добри приятели;
  • проблем, който да има нужда да бъде решен спешно;
  • да е в общ интерес;
  • правилен тайминг.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да не се отказват и да ползват всеки дори и малък неуспех като стъпало към върха.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Работа в екип и дебатиране.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Следвам мотото „предай нататък“ и вярвам, че ако има дори и малък шанс да предам нещо ценно на участниците, това ще се отплати стократно.

Румяна Грозева

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Социалното предприемачество.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Не знам дали е най-добрата (това има нужда от време за доказателство), но е най-любимата и прогресивната: създаване на Лаборатория за имерсивна многостенна виртуална реалност.

Кой или какво те вдъхновява за бизнес начинания?

Перспективата трудът, резултатът – твоят личен и на екипа с който работиш, да бъдат конструктивни и насърчаващи общността, за която работиш.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Хъс, усмивка, смирение, търпение.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Всичко от изброеното по-горе. Може и в различна последователност.

Защо тази програма е важна?

Защото разчупва стереотипа на заседнало мислене и възпитание.

 

Йоан Петров

На 31 години съм, роден в град Стара Загора, но иначе жител на света. IT консултант по професия, предприемач и изследовател по душа. Свободното си време прекарвам с книга в ръка или с раница на гърба, понякога и с двете.  

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Дигитализация на банкови и индустриални процеси и системи.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Създаването на startup-а, по който работя – мобилна апликация за подобряване на менталното здраве, чрез когнитивни игри. Идеята се появи като „проблясък“ (предполагам в резултат на доста изчетена литература по въпроса) в една дискусия с колегата, с когото го основахме.

Кой или какво те вдъхновява за бизнес начинания?

Желанието да оставя света по-добър от колкото съм го намерил.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Консистентност.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Това, което е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи.

Защо тази програма е важна?

Защото дава шанс да се изгради едно по-зряло, по-дейно и по-социално отговорно поколение.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор