София

Клуб 20

12. СУ „Иван Асен II“, 18. СУ „Уилиям Гладстон“, Меридиан 22, ПЧМГ, СофтУни Светлина, Френски лицей „Виктор Юго“, ПГ по телекомуникации, 1. СУ “Пенчо П. Славейков”

Клуб 19

НУККЛИИЕК, 101. СУ „Бачо Киро“, 36. СУ „Максим Горки“, ПГАВТ „А. С. Попов“, 73. СУ „Владислав Граматик“, 105. СУ „Атанас Далчев“, 12 СУ „Иван Асен II“, с ментори Николай Генчев и Емилия Василева

Клуб 18

НПМГ „Акад. Л. Чакалов“, 32 СУИЧЕ ,,Св. Климент Охридски”, ТУЕС, с ментори Александър Лефтеров и Мила Петрова

Клуб 17

НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ и 134. СУ, с ментори Яна Иванова и Денис Иванов

Клуб 16

Софийска математическа гимназия, с ментори Доротея Минчева и Недко Колев

Клуб 15

СМГ „Паисий Хилендарски“, с ментори Иван Йосифов и Красимира Масларова

Клуб 14

СМГ „Паисий Хилендарски“, с ментори Атанас Божинов и Любомира Вуткова

Клуб 13

35 СЕУ ,,Добри Войников“, 119 СУ ,,Акад. Михаил Арнаудов”, 138. СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“, НФСГ, ПГТЕ Хенри Форд, Американски колеж в София, с ментори Радостина Горошевич и Диан Куманов

Клуб 12

ЧПГ “Образователни технологии”, с ментори Тодор Паунов и Мая Бобева-Атанасова

Клуб 11

Национална търговско-банкова гимназия, НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ПОЛИГРАФИЯ И ФОТОГРАФИЯ, ЧСУ „Рьорих“

Клуб 10

Американски колеж в София, ЧСУ „Рьорих“, ТУЕС, 19. СОУ „Елин Пелин“, с ментори Александър Райчев и Биляна Милкова

Клуб 9

9. ФЕГ “Алфонс дьо Ламартин”, 22 СЕУ „Георги С. Раковски“, 127 СУ “Иван Николаевич Денкоглу”, СГСАГ ,,Христо Ботев“, с ментори Емил Стойновски и Полина Влахова

Клуб 8

23. СУ Фредерик Жолио-Кюри и 164. ГПИЕ Мигел де Сервантес, с ментори Валя Надова и Георги Георгиев

Клуб 7

19 СУ „Елин Пелин“, с ментори Дарина Христова, Калин Радулов, Карина Николова

Клуб 6

Втора езикова гимназия, с ментори Биляна Тодорова и Владимир Тодоров

Клуб 5

ЧЕГ Проф. Иван Апостолов, с ментори Йоан Йонков, Иванка Николова, Цветелина Гаврилова

Клуб 4

Първа английска езикова гимназия, с ментори Елена Иванова, марина Желева и Илиан Коджахристов.

Клуб 3

ТУЕС, с ментори Михаела Бенова и Милин Джалалиев

Клуб 2

91. НЕГ, с ментори Цветелина Асенова и Виктория Каролева

Деница Костова

Разкажи ни за себе си.

Завършила съм Френската гимназия в София, след което заминах да следвам Маркетинг във Франция, последвана от магистратура по Бизнес в Англия. Професионалният ми път е преминал през the big 4, FMCG корпорации, фарма бизнес, и в последните 6 години – в стартъпи от различни сфери. Опитът ми като предприемач е в back-office-a на иновациите, подкрепяйки предприемачи да реализират плановете си, чрез умни маркетингови стратегии.

Работила съм с компании като P&G, Logitech, Johnson and Johnson, McKinsey, и много други в търсене на правилният insight, който да им помогне да създадат иновация, която да плени сърцата на клиентите.

В момента съм CMO на инвестиционната компания Ocean Investments и помагам на компаниите в холдинга да създават услуги и продукти, които да остават отпечатък в света и да го правят по-сигурен, по здрав и по-устойчив.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Най-много се вдъхновявам, когато съм в баланс със себе си. Тогава всичко около мен може да бъде повод за вдъхновение. Любопитна съм по натура, опитвам се да следя света на иновациите активно и да говоря с хората и да разбирам какви са техните бизнес и житейски проблеми.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Да направиш първата крачка, да не се отказваш и да се радваш на всеки малък успех, да се учиш от всеки провал!

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Искам да впрегна тяхната естествена креативност и чрез правилните въпроси да ги накарам да се мобилизират и да предприемат действие. Искам да повярват, че именно те имат всичко, което е нужно да измислят решения на реални проблеми. Именно това се корени в етимологията на думата „предприемач“ – да предприемаш.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Най-вече критичното мислене и работата в екип.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Тийноватор сам ме намери! Много много искам да спомогна да променим системата и днешните деца и млади хора да израстват уверени, смели, знаещи, да опитват различни неща, да се учат и да се провалят, за да могат преди да вземат решение къде да посветят студентските си години да са уверени, че професиите, които са избрали ги вдъхновяват!

Петя Димова

Ментор в Своге

Петя Димова е с експертиза главно в енергийния сектор. тя е изпълнителен директор на компанията Elnova. Била е заместник-финансов директор в Български Енергиен Холдинг ЕАД (БЕХ). Има богат опит, както в корпоративните финанси и финансов анализ на енергийни компании, така и в либерализацията на електроенергийния пазар и в разработването и оценката на енергийни проекти и модели за ценово прогнозиране и диспечиране. 

Стоил Василев

Разкажи ни за себе си.

Завърших бакалавър в Свищов със специалност Финанси. През годините съм минал успешно 2 нива на CFA. През няколко години решавам и се връщам в училището, като в момента карам едногодишна програма за финансова стратегия. Работил съм във инвестиционен фонд за търговски имоти, компания за финансови услуги и инвестиционен посредник. В момента отговарям за Финансирания, M&A и връзка с инвеститорите в компания за платежни услуги SumUp. 

Един твой успех и един провал.

Имам много успешни сделки, но най-големите ми неуспехи са свързани с провал в отношенията ми с хора, които иначе уважавам професионално.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Виждам всяка професия като изкуство и винаги съм се вдъхновявал от това да измислям нови и различни начини да правя иначе рутинни неща.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Фокус и постоянство! Никой не е успял ако е разпилял капацитета си на много места, или ако се е отказал при първия неуспех.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Желанието да учат нови неща, както от успехите, така и от неуспехите си.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Математика – бих се опитал да покажа какво би било приложението на всички теоретични постановки в реалния живот.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Смятам, че хората се формират като личности в тинейджърските си години и е важно да има някой, с когото да говорят, за да вземат по-информирани решения.

Виктория Каролева

Експертизата на Виктория е в областта на финансите, инвестициите и женското предприемачество. Основател е на F.A.M.E- платформа (www.oneoffame.com), която цели да насърчи повече жени да станат предприемачи/инвеститори и да увеличи достъпа им до мрежи, финансиране и капитал.

Професионалният й опит е във финансовата сфера – била е част от екипа на EY Bulgaria – Стратегия и сделки, на две водещи компании за asset management – Lazard в Париж и Schroders в Милано, както и част от финансова група Карол.

Завършила е Мениджмънт с предприемачество в Англия и е сертифициран член на CFA Institute. В момента е и ангел инвеститор и стартъп advisor.

Сподели ни един твой успех и един провал.

Успех – да изляза от комфорта и познатато и да предизвикам себе си в създаването на нещо ново. Провал – нямам провали, за мен всяка спънка или крачка назад е ценен урок, след който трябва да продължиш напред.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Личният пример на близки до мен хора, които са достатъчно смели да преследват мечтите си, упорити да ги постигнат и дори надхвърлят, и мъдри да се насладят на успехите си.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

„Да мислиш, да чакаш и да постиш.“

Любопитство, търпение и умение да взимат правилните решения, независимо дали ще останат “гладни”.  

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да не се отказват и да продължават след всяко „не“, защото едно „не“ може да им донесе повече успехи и уроци от хиляда „да“.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Финансова грамотност, креативно мислене и сръчност (повече работа с ръце).

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Защото искрено се вълнувам от развитието на женското предприемачество в България и вярвам, че ако предприемаческото мислене се възпита още в ранна тийнейджърска възраст, жените предприемачи не биха срещали днешните предизвикателства, пред които са изправени.

Петя Райковска

Разкажи ни за себе си.

Аз съм Петя. Имам медийно образование и кариера основно в медийния и IT сектор, където вече много години основната ми роля е да балансирам интересите на различни екипи и да бутам проекти от начало до край. От 10 години работя в изцяло виртуална среда и с хора от четири континента, с които създаваме софтуерни системи за големи брандове с още по-големи големи изисквания.

В компанията, в която работя в момента – Human Made, стартирах като проектен мениджър, а в момента съм оперативен директор. От много години подарявам време и енергия на WordPress – софтуер с отворен код, който се създава от хиляди хора по света и се ползва от милиони – както личности, така и бизнеси.

Най-ценните уроци за успешна работа в междукултурни екипи съм научила от колегите и приятелите, с които доброволно даряваме времето си за развитието на WordPress.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Най-силно мотивирана съм когато пред мен има смислена, силна идея и яки хора, с които да работя по реализацията и. Вдъхновявали са ме много от моите ментори – хората, които са ми дали автономност да се развихря без да ме вкарват в калъп. И най-вече тези, които са успявали въпреки всички трудности да създадат сплотен екип от фундаментално различни хора с емпатия и здравословна доза смях.

Това за мен е истинска магия, абсолютно постижима живота и бизнеса.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Екип от любопитни, позитивни и смели хора и среда, в която да могат свободно да хвърчат. 

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Хладнокръвие и problem solving.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученичка?

Емоционална интелигентност.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

За да предам нататък ;).

Георги Палпурин

Разкажи ни за себе си.

Образование: Гимназия с профил Мениджмънт; бакълавърска степен – Икономика и управление на индустрията; магистърска степен – Бизнес с недвижими имоти.

Сектори, в които съм развил експертиза: Горива; Недвижими имоти; Маркетинг; Неправителствен сектор.

Най-изявени дадености: Концептуализиране на идеи; убеждаване и влияние в комуникацията; Преговори.

Някои проекти, които съм концептуализирал:
Broker360 – отличен с първо място за сайт на годината (2019) в областта на недвижимите имоти;
Broker360 – отличен с първо място за маркетингова стратегия за реализация на недвижим имот;
Targ.bg – стандартизирана единна база данни за всички публични търгове в страната;
VRPANORAM.COM – персонализирани интерактивни пространствени визуализации за бизнеса и културата;
IEDU360.EU – платформа за създаване на интерактивно образователно съдържание базирано на 360 градусови панорами и видео;
GameOfBusiness – дигитална платформа за обучение по предприемачество с практически модул Създаване на бизнес план.

Един твой успех и един провал.

Най-голям минус – загуба на интерес след концептуалната част и липса на мотивация за оперативни действия по развитие на бизнес линията.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Айн Ранд и нейната философия „Обективизъм“.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Лидер и екип от допълващи се таланти.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да разберат, че свободният пазара е уникален организъм, който безпогрешно определя кой заслужава награда. Да излизат с лекота от „рамката“ и да имат търпение.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик?

Комуникационни и презентационни умения.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Лично интелектуално прдизвикателство. Възможността да имам досег с будни умове сред менторите и младежите.

Александър Райчев

Разкажи ни за себе си.

Ръководя иновативна американска компания за изкуствен интелект, която откри център у нас през 2023 г. Имам дългогодишен опит в големи корпорации – в изграждането на големи екипи и процеси.
Магистър по Microsoft Informational Technologies в ТУ-Варна и бакалавър Информатика от ИУ-Варна.
Баща на 2 принцеси.

Един твой успех и един провал.

Успехът е това всеки ден да виждаш смисъла в това, което правиш, а провалите винаги са ме карали да погледна от другата страна на нещата и как, след тях, да изградя стратегия, за да не се случват повече.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Поемането на отговорност в добрите идеи, които генерирам.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Да поемаш риск, да имаш добър план и да вярваш в себе си.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да поемат умерени рискове и да оцеляват.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Предприемачество, водене на преговори, оцеляване.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Да усетя тръпката.

Мая Бобева-Атанасова

Разкажи ни за себе си.

Завършила съм езикова гимназия с френски език в Русе и бях студентка в СА „Д.А. Ценов“ в Свищов. Когато започнах работа в София, записах и MBA към City University of Delaware – дистанционно обучение.

Първата ми работа в столицата беше на ниска позиция, с ниска заплата, но пък с много и то все отговорни задачи – едно от момичетата/момчетата за всичко в холдинга, в който работех. Впоследствие започнаха да ме местят във фирмите на различни позиции, но всички те имаха нещо общо – трябваше да оправям (големи) проблеми. След 11 години корпоративен опит, от които 5 на позиция изпълнителен директор в списание „Мениджър“, беше време за промяна.

С партньорката ми Ана Атанасова създадохме издателство „Клевър Бук“ през 2010 г. От тогава работя, забавлявам се и се развивам във и заедно с него.

Един твой успех и един провал.

Един от първите значими провали, това е представянето ми на изпитите след 7-ми клас. Бях пълна отличничка, ходех на литературен кръжок, но получих 3,25 по български език и 3,75 по математика. В резултат на това не попаднах в най-елитната гимнация в града, а в следващата, в клас пълен САМО с момичета с подобна съдба – провалили се отличници 🙂 Следващите 5 години бяха едни от най-вдъхновяващите в живота ми – срещнах страхотни хора, с които сме приятели досега. Класът ни се превърна в общност, която постигаше контакт с всички учители. Редовно те изоставяха учебните планове, за да си говорим – от което пък ние научавахме повече, отколкото от уроците.
За успех бих приела създаването на издателството, както и преминаването през Ковид кризата.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Винаги съм намирала вдъхновение в партньорите си – екипа в корпоративната среда, съдружничката ми в собствения бизнес, съпругът и децата ми – в семейството.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Работа, гъвкавост, аналитичност и пак работа :).

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Как да комуникираме така, че да ни слушат и да ни разбират.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Ще се радвам да вдъхновявам и да бъда вдъхновена.

Тодор Паунов

Разкажи ни за себе си.

Възпитаник съм на Английската езикова гимназия в Русе. Това училище за мен е институция, „люпилня“ за личности, основното стъпало към успешното развитие на младите хора.

Имам икономическо образование от Стопанската Академия „Димитър Апостолов Ценов“ в Свищов, специалност Международни икономически отношения. От 1999 г. работя в сферата на логистиката. Започнах развитието си от търговския отдел на Винпром Русе, преминах през школата на спедиторските фирми Шенкер и Смарт Експрес и от 2005 г. съм собственик на Карго Систем ООД.

Един твой успех и един провал.

Най-големият ми успех, който съм постигал дотук в работата ми, съвместно с колегите ми от Шенкер, е създаването през 2003 г. на групажна контейнерна линия от Далечния изток до София, през пристанище Солун. Това за времето си беше нещо уникално и мащабно. Неуспехите ми са много, ежедневни: падаш, изтупваш се и гледаш бързо да станеш, че работата те чака.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Динамиката и разнообразието в работата ми, необходимостта от бързото взимане на важни решения, комуникацията с клиенти и партньори и довеждането на сделките до успешен завършек.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Амбиция, труд, постоянство и премерен риск.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Умението да общуват с хората, да работят в екип.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Умението не се преподава, то се култивира и модифицира. Може би най-важото умение е това да изслушваш мнението на другите и да осъзнаеш, че всеки човек има положителни страни и е способен да върши нещо, което другите не могат.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Подрастващите имат нужда да се срещнат с нещо реално, нещо, което не го пише в учебниците, утвърдени от МОН и не се преподава в редовните часове. Какво е то? ще разберат само, ако се запишат да участват в Тийноватор :).

Полина Влахова

Разкажи ни за себе си.

Завършила съм Финанси в УНСС, но истинската ми страст е в маркетинга и управлението на екипи. С гордост гледам назад към кампании, които революционизираха пазара, и към екипите, които ме вдъхновяваха и все още ме вдъхновяват всеки ден. Въпреки това, съм имала моменти, в които не всичко вървеше по план. Но вместо „провал“, предпочитам да ги наричам „уроци“. Гледайки назад, всяка грешка ми е дала по-ясна перспектива за бъдещето и е затвърдила моето желание да се развивам.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Вдъхновявам се предимно от хората около мен – от моите приятели, екип, колеги и партньори. Всяка история за иновации и пробиви ме кара да искам да бъда по-добра в това, което правя, да науча повече и да се развивам. Много ме вдъхновява енергията и иновативния дух на младите поколения. Карат ме да гледам на бизнес предизвикателствата от нов и свеж ъгъл. Също така, грешките и неуспехите от миналото ми са уроци, които ми напомнят за това, колко е важно да си упорит, търпелив и последвателен и винаги да се стремиш към най-добрия резултат за хората, общностите и бизнеса.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

За успешното реализиране на добрите идеи е нужно комбинация от няколко ключови елемента. 1. Дълбока страст и увереност в идеята – тя е задвижващата сила, която ни мотивира да продължим напред дори в трудни моменти. 2. Добра стратегия и ясно дефинирани цели – те ни позволяват да следваме пътя към успеха с последователни и обмислени стъпки. 3. Ефективен екип, който споделя визията и е ангажиран към нея. 4. Готовност за промяна и адаптивност – в бързо променящия се свят е важно да бъдем гъвкави и да се адаптираме към новите условия. И не на последно място, упоритост и търпение – всички големи идеи се нуждаят от време за развитие и често срещат съпротива. Само чрез упорство и вяра в себе си можем да превърнем идеите в реалност.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Най-важното умение, което искам да предам на Тийноваторите, е умението за решаване на проблеми. В свят, изпълнен с предизвикателства, ключът към успеха е да научим как да гледаме през проблемите като възможности. Всеки проблем носи в себе си скрито решение. Чрез развиването на умението за решаване на проблеми, аз искам да насърча младите хора да се насочат към търсенето на решения, вместо да се фокусират върху препятствията. Когато сме настроени така, нищо не може да ни спре.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Може би критичното мислене и емоционалната интелигентност. Представете си уроци, с които учим как да виждаме света от различни гледни точки, да осъзнаваме и управляваме собствените си емоции, и където увереността се изгражда всяка стъпка от пътя. Това е училището, за което мечтаех.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Избрах да съм ментор в Тийноватор, защото вярвам в силата и иновативността на тийнейджърите. Виждам тяхната готовност за промяна и искам активно да участвам в тяхното развитие. За мен е привилегия да подкрепям и насърчавам новото поколение от иноватори.

Александър Бонин

Разкажи ни за себе си.

Завърших King’s College London, след което работих като научен асистент там и се занимавах с Computer Science Research в проекти от DARPA и ARM. След това, заедно с Николай Господинов, създадохме fynt.ai. Той реално ме убеди да се прехвърля в света на предприемачеството.

Приеха ни в Y-Combinator, където бях предизвикван и научих много от хора, подобни на мен.

Управлението на екип от хора, с които работиш всеки ден, е много ясно отражение на твоето вътрешно състояние. Докато не разбрах това, не можех да бъда ефективен лидер.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Защото смятам, че създаването на бизнес е най-добрият начин да решаваш проблемите на хората.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Да вярваш в това, което правиш, да работиш здраво, и да си отдаден на идеята/начинанието.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да вярват в себе си.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Емоционалната интелигентност е нещо ключово при работата в екип и същевременно тотално липсва/липсваше в учебния процес.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Защото България има нужда от повече дръзки хора, които да предприемат действия и да поемат отговорност.

Цветелина Гаврилова

Разкажи ни за себе си.

Завършила съм две магистърски програми в България и в Япония – по стратегическо управление и медиен дизайн. Работила съм като маркетинг мениджър в компании от различни сектори на услугите и потребителските стоки, а от 7 години съм продуктов мениджър в технологични компании. В себе си занапред искам да развивам коучинг умения.

Един твой успех и един провал.

Чувство за успех и удовлетворение изпитвам в две ситуации – когато съм успяла да подкрепя и да повлияя с нещо положително друг човек и когато съм успяла да преодолея вътрешно мое ограничение. Провалите са ме научили, че подкрепа може да се получи от най-неочаквани места.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Вдъхновявали са ме личности и професионалисти, с които ме е срещал животът и от които съм успявала да науча каква искам да бъда.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Фокус върху малкото, което ще реши истински проблем, екип, на който да имаш доверие и много упорита работа.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да отстояват себе си, да предизвикват себе си и да не се струват да грешат – грешен е само неопитаният начин.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученичка?

Работа в екип, въздействаща комуникация и активно експериментиране.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Ще ми се да подкрепя младежите да достигнат до и да реализират вдъхновяващи идеи, както и да им споделя „шорткъти“, които биха им помогнали да реализират целите си по-бързо.

Светла Пармакова

Разкажи ни за себе си.

За последните 15+ години съм била в ролята на основател, мениджър и консултант в организации от двама до над 3 000 човека. Работила съм в сферите финанси, риск мениджмънт и оперативен мениджмънт.

Завършила съм ПМГ в гр. Кюстендил, а веднага след това и Бизнес Администрация в Софийски Университет. На по-късен етап преминах през две магистратури – към Университета в Рединг, Великобритания и MBA към Университета в Шефийлд, Великобритания. Образованието ми обаче далеч не свършва там и във всеки един момент минавам през надграждане на уменията си в една или друга сфера. Ученето, оказва се, е едно от любимите ми занимания.

Един твой успех и един провал.

Професионалният ми път най-лесно се дели на етапите преди и след като поех отговорност за други хора в екип. Тази кариерна стъпка измести красотата на числата и логиката на постигнатите резултати с далеч по-сложната материя на човешките взаимоотношения в организационна среда. Оттогава за личен успех намирам гъвкавостта в нагласата, способността да видиш друга гледна точка и умението да постигаш по-високи и по-удовлетворяващи резултати в екип. 

Не знам дали е провал, но със сигурност е урок, от който все още уча. Преди години работех на пълен работен ден в голяма организация, която поглъщаше цялото ми време. Тогава си мислех, че е несправедливо да инвестираме целия си ресурс на едно място. Вярвах, че като шарени хора с различни умения и интереси, би трябвало да можем да се занимаваме с няколко неща едновременно. След като напуснах тази организация постепенно добавих още и още различни проекти и сега мога да кажа, че всичко си има лимит. И дори и да се занимаваме с повече от едно нещо, надали можем да правим ефективно и с лично удовлетворение повече от 2-3 неща наведнъж.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

В началото на кариерния ми път основно гонех резултати. Колкото по-трудно, по-бързо, повече, толкова по-добре.

Днес мога да кажа, че в основата на всичко, с което се занимавам са хората. Темата, която не спира да ме вълнува вече над 10 години, е как изграждаме организации, които работят за всички. Организации, които са продуктивни, успешни, гъвкави и същевременно организации, в които хората просперират. Това за мен е един от ключовите аспекти на качеството на живот, от което всеки от нас се нуждае.

Отново в посока качество на живот, но през съвсем различна призма е и работата ми като съосновател на Един Процент Промяна. Сдружението съществува вече над 7 години, развивайки лесен и прозрачен инструмент за подкрепа на хора и животни в неравностойно положение. 

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Личното ти време и енергия. Вяра, че това, което правиш носи стойност. Постоянство, за да не спираш там, където другите се отказват. Нагласата да намираш възможност там, където другите виждат ограничение. И подкрепата на хората около теб, на общността.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Не толкова умение, а нагласа. Нагласата, че от нас зависи. Че всеки ден носим отговорност за мислите, думите и действията си. Че с всяка крачка правим избор какво правим и точно толкова важно – какво не правим. И най-вече, че резултатите идват с фокус и енергия инвестирана в постигането им.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Човешкият аспект на живота. Това как да запазим себе си здрави във физически, емоционален и ментален аспект. Как да се справяме с промените, с предизвикателствата. Как да изграждаме качествени отношения с хората около нас. Т.е. да има фокус върху умения, които ни правят пълноценни хора, а не само знаещи и можещи в дадена сфера.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

За да съм на линия за младите хора в България тогава, когато взимат едно от първите големи лични решения в живота си – накъде да поемат след училище. И за да преживея това приключение, заедно с тях. 

Михаела Бенова

Разкажи ни за себе си.

Последната година усилено работя по създаването и развитието на платформата ARC Online. Тя предлага обучение в сферата на креативните индустрии.

Продуктът, конкурентите и потребителите са предизвикателство, което често налага вземането на креативни решения, но и на важни стратегически ходове.

Преди това – през последните 7 години – работех в сферата на рекламата и изграждането на брандове.

Имам бакалавър – Връзки с обществеността. Както и 2 магистратури – по Бизнес администрация и Публична реч.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Хората. Винаги хората са били тези, които са ме движели и вдъхновявали. Понякога това е бил екипът, с който работя, а понякога тези, за които виждам, че начинанието ще бъде полезно или нужно.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Желание, работа и малко късмет. Първото – защото движи целия процес и кара хората да горят по една идея. Работата, защото без много усилия и труд, дори страхотните идеи не стигат до реализация. А късметът понякога е важен, за да могат да се срещнат първите две с идеалното време и възможност. 

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да работиш в екип е умение, което се гради с времето и което отглеждаш целенасочено. Важно, полезно и хубаво е човек да се заобикаля със съмишленици. 

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Умението да се научиш да излизаш от зоната си на комфорт. Да поемаш премерени рискове и да бъдеш смел. 

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Смятам, че младите хора имат нужда от насока и подкрепа в безкрайното море от информация, до което имат достъп. Менторите пък се докосват до вдъхновението и енергията, които се обменят в този процес. Включих се, защото вярвам, че менторството е това, което може да направи разлика в пътя и бъдещето на учениците. 

Цветелина Асенова

Ментор в София

Разкажи ни за себе си.

Работя в областта на управлението и  развитието на човешки ресурси близо 10 години, от общо 20 години професионален път в корпоративния свят. Най-любимите ми сфери са личностното развитие и подобряването на качеството на живот (wellbeing). Последното съм приела и за своя мисия – да допринасям с каквото мога за повишаване на удовлетвореността и благоденствието на хората в моето обкръжение. За мен е изключително зареждащо да съм част от положителните промени, които се случват с другите!

Завършила съм Бизнес администрация в хърватското Cotrugli Business school и във времето съм преминавала различни обучения и курсове в сферата на човешките ресурси, лидерството и личностното развитие. През последните години фокусът ми е върху изграждане и управление на екипи, справяне с конфликти и създаване на култура и ценности, което и в момента правя активно с две чудесни компании – Ендевър България и Тайгър Технолоджи.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Винаги ме е вдъхновявала идеята да създаваме по-благоприятна среда и възможности за по-качествен живот в България, заедно добри и стойностни хора.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Кураж, устойчивост, подходящи знания, гъвкавост и изобретателност.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да се справят с трудни ситуации, да бъдат адаптивни и да взимат качествени решения.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученичка?

Ако някой преподаваше „как да разбираме себе си и другите и как да общуваме пълноценно“, със сигурност животът ми щеше да е много по-различен 🙂

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Заради приноса, който има Тийноватор към изграждането на полезни знания, нагласи и умения при тийнейджърите. Това е много подходящ момент от техния живот за избор на житейска и професионална посока. И заради възможността за създаване на по-благоприятна среда 🙂

Атанас Райков

Вътрешен предприемач, част от стартовия екип в България на двете компании, които най-много са имали най-голямо въздействие върху комуникационния и интернет пазар в България през последните 20 години – Vivatel и Viber. В момента като глобален вицепрезидент растеж на Rakuten Viber водя трансформацията в супер приложение с локални операции и екипи в над 50 страни по света. 

Успех: Моят скок от локален телеком през сабатикъл и 6-месечна обиколка на големите тех центрове по света до стартирането на локалния офис, създаването на екип и изграждането на бизнес модел на Viber в ЦИЕ и отвъд 🙂 

Провал: На 25 се носех по течението за около една година без инициативност и посока, научих горчив урок, започнах отново от нулата и стигнах до най-висока видимост и резултати в моя бранш.  

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Силата на технологиите да променят живота на хората към по-добре, както и отговорността, която мащабът на един бизнес успех носи от г.т. запазване на доверието, стойността и сигурността на потребителите/клиентите. 

Също и развиването на млади и талантливи хора до уверени и успешни предприемачи и професионалисти.  

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Упоритост, критично мислене и любознателност към света. 

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Стратегическо мислене – свързването на възможността пред погледа с голямата картина в обществото/индустрията. 

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Умения за работа в екип и бизнес преговори.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Защото от нас зависи да подготвим следващото поколение да бъде.

Иванка Николова

Ментор в София

Разкажи ни за себе си.

Имам висше образование в 4 области: Приложна математика, Маркетинг, Електроинженерство, Психология.

Корпоративният ми опит премина от анализ на данни и създаване на модели към проектен мениджмънт и оптимизиране на процеси. 

В частния ми бизнес залагам на иновативни и дълбоки решения, като най-важният ми ресурс е комуникацията.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Обичам да създавам нови неща и да нося стойност.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Разбиването им на малки изпълними стъпки и много обратна връзка.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Комуникация, самонаблюдение и критично мислене.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Управление на финанси и инвестиции.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Обичам да работя с млади хора с предприемачески дух.

Йоан Йонков

Разкажи ни за себе си.

През 2015 година завърших Класическата гимназия, където съм изучавал мириада от дисциплини като латински, старогръцки, философия, психология, история и други на едно задълбочено ниво за училищен курикулум.

Започнах кариерното си развитие непосредствено след завършването си. Оттогава насам в България имам два бизнеса зад гърба си, а в Англия, където завърших и висшето си образование, съм партньор и член на борда на директорите в дружество с предмет на дейност разработка на изкуствен интелект. По професия извън предприемачеството съм старши софтуерен инженер с интереси в киберсигурността и високо изпълнителните компютри.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

В моите бизнес начинания черпя вдъхновение от безброй източници, както исторически, така и съвременни. Въпреки това, ако трябва да посоча един източник на вдъхновение, който постоянно е пленявал възхищението ми, това несъмнено ще бъде концепцията за визионерско лидерство. Визионери, които преодоляват конвенционалните граници, за да променят индустриите и обществата, винаги са ме вдъхновявали дълбоко.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Успешното прилагане на добри идеи изисква многостранен подход, вкоренен в стратегическа проницателност и съвършенство в изпълнението.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Най-важното умение, което искам да предам на Тийноваторите, е изкуството на критичното мислене. Критичното мислене е крайъгълният камък на иновациите, решаването на проблеми и вземането на информирани решения.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Дигитална грамотност.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Защото бих искал да помогна на обществото да се развива.

Валя Надова

Ментор в София

Разкажи ни за себе си.

Завършила съм Американския Университет в България(АУБ) през 2013 г. От тогава работя за развитието на стартъп екосистемата в България като част от фондове за рискови инвестиции. От 2018 г. съм част от екипа на LAUNCHub Ventures и представител на фондация Български Център по предприемачество

Един твой провал и един успех.

Последният ми успех, с който се гордея е, че завършвам EMBA програма, докато успоредно с това работя, развивам екосистемата в България и посвещавам времето си на проекти, които имат значение за мен.

А за неуспех – по време на бакалавъра ми в АУБ не съумях да се възползвам от всички възможности, които се предлагат в този университет. Това ме научи да не пропускам възможности и да ги грабвам, когато са налични. 

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Енергията и ентусиазмът на хората, които искат да градят.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Постоянство, екип и късмет.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Умението да работиш с хора, значително различни от теб. 

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Предприемчивост, финансова грамотност и да не се страхуваш от „провал“. 

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Като жури на Уикенда на идеите в предишни години успях да усетя силата на Тийноватор и на положителната енергия, която блика – как да не искаш да си част от това?

Денис Иванов

Разкажи ни за себе си. 

На 24 години съм и по професия съм архитект. Имам опит е в предприемачеството и архитектурата. Докато следвах, работех по специалността си и основах първия си стартъп, VODORASLO – компания за продукти от микро и макро водорасли за различни индустрии.

Един твой успех и един провал.

Успех е самият ми стартъп – как с добро разказване на историята и презантационни умения успявам дам решения, да набера капитал, без да имам реалното решение „построено“.

Един провал – не успявам да си организирам сутрешната рутина. Изводът е да си вярвам повече и да приоритизирам.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Вдъхновението съм самият аз и това да съм по-добра версия на себе си с всеки ден.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Да разбереш дали и според други хора са добри идеите и това, което създаваш да има смисъл. Ако има, да си достатъчно дисциплиниран в работата си и намирането на съмишленици. Всичко останало е умело разказване на история и обективно анализиране на обратна връзка, на база на което да се предприемат просто стратегически решения. 

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Как да разкажеш силно история, да създадеш емпатия и да продаваш решението, което си създал, без дори да го имаш в джоба.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Определено това да мислиш отборно, в екип, а не да си индивидуалист. 

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Защото е нещо естествено да предавам познанието, което нося и да давам възможности, каквито аз не съм имал на тяхната възраст. Ако успея да запаля искра, която да прерасне в предприемачески огън, това би осмислило до голяма степен моето собствено съществуване и това, което правя.

Георги Недков

Ментор в София.

Разкажи ни за себе си. 

Образованието ми е от СМГ, УНСС Счетоводство и контрол, City University of Seattle MBA. 

Работил съм като доставчик, магазинер, давал съм и видео касетки под наем (изчезнала професия).

От 23 години работя в сферата на счетоводството и фирмените финанси, като последните 10 се занимавам основно с бизнес трансформации като BPO/SSC. 

Един твой успех и един провал.

Участвал съм в стартирането на офиси на четири международни компании в България. Два бяха много успешни, като съм създавал процеси и съм имплементирал системи. 

Предоверявал съм се на хора и съм грешал. Грешал съм и с отчети, които съм изготвял. След последния случай през 2015 г., проверявам всичко, което ми се каже или изготвя, преди да го предам на колегите и ръководителите си. 

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Вярата, че ще се получи нещо добро, което да остане след мен. 

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Постоянство и концентрация. 

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Умението да гледаш на нещата от различни ъгли. 

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Критично мислене.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Искам да помогна на поне един млад човек да си намери цел. 

Вероника Рачева

Разкажи ни за себе си.

Завършила съм няколко специалности – педагогика, културология, история на изкуството и полиграфия. След като завърших училище разбрах, че много обичам да уча и да споделям знания с приятелите и колегите си. Това ме накара да се насоча към педагогиката като основна професия. 4 години работих като учител по английски, но бързо разбрах, че целите ми се простират отвъд една единствена класна стая. Преминах през много различни организации – ПР агенция, НПО, бизнес и от всяко място успявах да науча по нещо ново и да го интегрирам в личностното ми „портфолио“. 

Най-големият ми успех е, че през целия период на професионалното ми развитие успявах да правя това, което истински ме вдъхновява – да се развивам като преподавател и изследовател. Стигнах до момента, в който превърнах страстта си в основна работа и сега се развивам изцяло в академичната сфера. Вярвам, че това се случи в най-правилния етап от живота ми, тъй като имам какво да споделя като натрупан опит и знания. 

Провалът, от който научих най-много е едно от бизнес начинанията, в чието създаване участвах активно – създаването на онлайн школа за допълнителна подготовка за училище. Идеята беше иновативна и подплътена с работещи практики от други държави. Времето, в което се случи обаче не беше правилния момент – през 2015 г. все още никой нямаше ясна представа какво е онлайн обучение и какви реални проблеми може да разреши. След пандемията се появиха редица подобни инициативи, които вече намират своето приложение, понеже хората имат натрупан опит. Това ме научи, че колкото и да си уверен в това, което правиш, колкото и да е добра идеята ти, тя трябва да намери точния момент и точното място за своята реализация. Този провал ми е дал ценни уроци, които в момента активно предавам на бъдещи и настоящи учители под формата на споделен опит.“

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Винаги съм се вдъхновявала от практическата полза на дадена идея – как това, което развивам би улеснило живота на хората, как би им помогнало да се развиват и да стават по-добри, каква е добавената стойност за ползвателите на крайния продукт/услуга.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Добър екип от партньори и реална нужда от предложеното решение. Много работа, воля и мотивация.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да не се отказват, да приемат провала като стъпка по пътя към успеха, да вярват в себе си, да бъдат отворени към възможностите, които са навсякъде около тях, да не се притесняват да търсят точните хора и ресурси, за да реализират идеите си.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Увереност в собствените възможности и работа в екип.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Пристрастна съм към програмата като един от нейните основатели. Вярвам в силното въздействие, което има върху бъдещото развитие на младите хора. През годините съм се убедила колко много от тийноваторите се насочват към образователни проекти – образованието е тема, която пряко ги вълнува, защото основната част от живота им протича в и покрай събитията в училище. Вярвам, че имам с какво да помогна при развитието на такъв тип проекти, а и не само :).

Биляна Тодорова

Ментор в София

Разкажи ни за себе си.

Собственик съм на брандовете за луксозен шоколад – 1 Meter Chocolate; ½ Meter Chocolate &Tsar Chocolate и основател на платформата за достъпно персонализирано здравословно хранене – www.blagodaria.bg.

Учредител и управител на фондация „БлагоДарител“, която дарява топла храна на нуждаещи се в кризисни центрове, социални домове и да подкрепя значими социални каузи.

По образование съм бакалавър по Публични комуникации, магистър по Публична Администрация и Психология, специализант по Психотерапия.

За успех смятам, че създадох и наложих абсолютно сама един нов бранд на световния пазар – 1 Meter Chocolate. В момента се продава онлайн на 5 континента.

Разкажи ни за един свой успех и един провал.

Като провал – направих компромис с това да не взема предварително плащане по сделка и това ме върна почти 2 г. назад в развитието на бранда.

За истински успех обаче смятам това, че успях да надскоча себе си и представата, която имах за себе си, и в тази връзка смятам, че няма провали – а има уроци, които са повод да израстем.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Най-много винаги ме е вдъхновявало… Подценяването. Научих, че няма невъзможни неща и че са границите са само в мислите ни. Като личност – съпругът ми е човекът, който ежедневно ме вдъхновява, правейки неща, които повечето хора смятат за абсолютно невъзможни.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Вяра и добра стратегия.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да не вярват на всичко чуто и видяно, защото възможностите и чудесата винаги са отвъд страха.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Развиването на емоционалната интелигентност.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Така го почувствах. Искам и се надявам да мога да бъда полезна на някого, който все още се съмнява в себе си.

Емона Карагьозова

Разкажи ни за себе си.

По образование съм психолог, а по призвание – певица. Завършила съм Класическата гимназия за древни езици и култури, а след това заминах да уча психология в Хайделбергския университет в Германия. Не се чувствах на мястото си и въпреки че в очите на хората към онзи момент това беше „провал“ – след една година се завърнах в родината. Завърших образованието си в НБУ и избрах пътя на предприемачеството, за да стимулирам повече млади хора да останат и да се развиват в България. 

12 години съм пяла хорова и класическа музика на над 10 езика в Детския хор на Българското национално радио. В момента продължавам да пея фолкфорна музика във Вокална формация „Елици“.

5 години работих за международна аутсорсинг компания с немски и английски език, а през 2021-ва година създадох Клуб “Младите Дами в Бизнеса”, който е част от Мрежата за женско предприемачество “Бизнес на Високи Токчета”. 

Клубът на „Младите Дами в Бизнеса“ се превърна в притегателен център за млади и амбициозни дами, които искат да вървят по пътя на предприемачеството и да развиват своя потенциал в България.  Целта на клуба и цялостната менторска програма е да подпомогне предприемаческото и личностно развитие на младите дами – да намерят среда, която ги вдъхновява и мотивира. Среда от вече успели дами, от които да почерпят опит и професионализъм.

*Ноември 2022 клубът ни беше награден с първата си самостоятелна награда за Бизнес клуб на годината с принос в развитието на женското предприемачество в България.

*Март 2023 клубът беше избран като Представител за България в стартиращата международна Академия за младежка предприемаческа политика (YEPA) – основана от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) и Европейската комисия..

*Април 2023, в качеството си на Председател и Основател на клуба, получих и своята първа лична награда за „Млад Предприемач“ на Националните наргади за мода, шоу и бизнес. 

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Моята майка е моят пример за подражание. Тя е основател на Дамски клуб „Бизнес на Високи Токчета“ – двигателят на нашата общност и причината аз да продължа делото ѝ с обособяването на „Младите Дами в Бизнеса“. Ние сме доказателство, че майка и дъщеря могат да имат успешен бизнес заедно, въпреки възрастовата разлика и различията в мисленето, защото се допълваме и вярваме, че 2 е винаги по-добре от 1! 

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Вяра в себе си, смелост да направим първата крачка и ментори, от които да черпим опит и професионализъм.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да бъдат постоянни, проактивни и да поемат лична отговорност.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Финансова грамотност.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Защото няма нищо по-смислено от това да допринасяме с опита и знанията си за развитието на следващите млади предприемачи в България! 

Емилия Василева

Разкажи ни за себе си, за един свой успех и за един провал.

Имам две хуманитарни магистратури – Психология и Връзки с обществеността. Успехът ми е в това да преодолявам негативизма и песимизма – в бизнеса, с хората и е живота. Провалът, който ми е дал най-добър урок е, че понякога трябва повече да мислиш за себе си, отколкото за останалите, успеха, бизнеса и пр.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Няколко силни личности, с които съм имала късмета да общувам. Вярата ми в доброто развитие и планиране и най-вече в екипите, с които съм работила.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Екип, организация, планиране, управление на риска и на очакванията, много работа и положителна нагласа.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да не се страхуват да бъркат, да опитват и така да трупат опит и ценни бизнес и лични уроци.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Комуникация и екипност.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Вярвам в младите хора на България и тяхната сила да променят света. 

Марина Антонова Желева Саглам

Разкажи ни за себе си.

По професия съм графичен дизайнер, обичам да наричам себе си “graphic design generalist”, защото имам знания и опит в различните направления и технологии в дизайна. Възпитаник съм на Нов Български Университет. Не отказвам да правя нещо, само защото не зная как и това винаги ми е било от полза да се развивам по-бързо професионално.

През годините съм работила по проекти, най-вече свързани с ИТ индустрията в България и чужбина. Съосновател съм на TheSourStudio, криейтив студио за маркетинг и дизайн. Мисията ни е да образоваме хората за естетичното и правилно позициониране на един бранд, която, смея да кажа, постигаме успешно. Това за мен е най-голямото ми постижение и гордост до този момент.

Уроци има много и това ни кара да се развиваме и ставаме по-добри. Това е и една от причните да харесвам инициативата на Teenovator и да искам да се включа. Научих, че хората и средата са много важни, за да можеш да се развиваш. Ако някой с повече опит от теб ти помогне, това е безценно!

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Намирам вдъхновение във всичко. Удовлетворена съм, когато видя някой проект завършен и работещ по начина, по който съм си представяла.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Мотивация, упоритост, критично мислене и доза късмет. 🙂

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Това, с което ще се постарая да “заразя” тийноваторите е мотивация и креативно мислене.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Според мен биха били много полезни да се преподават умения, свързани с правилното комуникиране с околните. В днешно време и с развиването на технологиите, това е все по-трудно особено за младите хора, които тепърва ще им се налага да могат да работят в екип, да презентират и представят себе си и идеите си. Другото изключително важно нещо, за жалост пропуснато от образователната система, са инвестиционните умения.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Харесва ми инициативата. Искам да съм полезна на млади хора, с желание да се развиват и научават нови неща. Надявам се да науча и по нещо от тях.

Десислава Киркова

Разкажи ни за себе си.

По образование съм фармацевт. С една от многото възможности за професии в сфертата на фармацията се срещнах още в студентските ми години, когато се включих в стажантска програма на международна компания с представителствто в България. Така успях доста отрано да вляза „в кухнята“ и да опозая различните кариерни пътища. Един от тях следвам и понастоящем като Маркетинг мениджър, защото да помагаш на хората с тежки заболявания е мисия, за която се изискват упоритост, идеи и голям оптимизъм.

Разкажи ни за един свой провал и за един успех.

За най-голям провал считам, че в 12. клас не бях приета да следвам медицина или фармация в България, въпреки тежките години усилена подготовка. Това беше тежък емоционален момент за мен и семейството ми тогава. Заради този провал обаче станах студентка в Германия и това отвори очите ми за живот и следване в друга държава, които се оказаха доста по-различни.

Професионален успех за мен е всяко успешно „изплуване“ при работа по проекти, без да имам съотв. опит, разчитайки на ученето „на практика“. Това дава увереност. Личен успех, който ме учи ежедевно е моето семейство, което всеки ден ми преподава най-трудния житейски урок – на търпението.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Всяка добра идея, която е възможна да се осъществи в обозрим период от време и води до добрина – изразена в моя случай в подобрена грижа за здравето на хората и повишаване на здравната им информираност по определени теми. Каузи, свързани с опазване на околната среда, борба с многото несправедливости от всякакъв характер или развитие на таланталиви хора винаги също са били близо до мен.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Добър план, мотивиран екип, реалистична цел и смелост.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да преминават през живота без предразсъдъци и смело да го изследват като бъдещи професионалисти в посоката, която усетят за своя.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Проектна работа, включително представяне на проекта пред аудитория.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

За да помогна на повече ученици да се чувсват уверени в избора, който им предстои да направят за собственото си развитие като бъдещи професионалисти.

Етиен Йовчев

Етиен е съосновател и главен директор Маркетинг и Растеж на The Recursive – онлайн медия и комуникационна агенция, даващи международна видимост на предприемаческите екосистеми в Централна и Източна Европа. Той има над 6 години опит в комерсиализацията на нови продукти и услуги, както и магистърска степен по Управление на Иновациите от Erasmus University Rotterdam.

Помогнал е на редица бързорастящи технологични компании да изградят своите маркетинг стратегии и позиционират успешно пред инвеститори, клиенти и бъдещи членове на екипа. От създаването на The Recursive през 2021, компанията e достигнала до над 1 милион читатели глобално, осъществила е проекти за 150+ клиента и е привлякла 450 000 евро финансиране.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Повече млади хора да започнат да мечтаят по-смело и да създават положителни промени за Централна и Източна Европа. Защото в крайна сметка историите, които четем и си разказваме, оформят начина ни на мислене. А за да бъдат държавите в региона едно по-добро място за живот, всички ние трябва да вярваме, че е възможно. Тази непреклонна вяра в едно по-добро бъдеще е в основата на предприемачеството.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Добри истории. 🙂 Изграждане на силен екип. Постоянство, проактивност и решителност. Фокус върху нуждите на клиентите и решаването на реални проблеми. Способност за приемане на обратна връзка, адаптивност и много бързо учене. Поемане на рискове и излизане от зоната на комфорт. Приемане на провалите като нормална част от процеса. Оптимизъм, съчетан с ясна представа за реалността.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Как да разказват убедителни истории, чрез които да комуникират успешно в живота, предприемачеството и професионалните им начинания.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Комуникационни умения – емоционална интелигентност и емпатия, публично говорене, слушане, водене на преговори, даване и приемане на обратна връзка, работа в екип. Инструменти за личностно развитие – овладяване на егото, справяне със стрес и препятствия.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Защото Тийноватор създава едно по-добро бъдеще не само за участниците в програмата, а като цяло за средата в България. Образованието е най-важната ми лична кауза и смятам, че умения като предприемаческо мислене, работа в екип, креативност са ключови за успешната реализация на всеки един млад човек.

Илиан Коджахристов

Илиан е бакалавър по Човешки ресурси и магистър по Маркетинг с рекламен мениджмънт. Преминал е през компании като CIP Marketing, Adidas и Econt. Развива и няколко свои проекта, предимно във fashion/e-commerce индустриите. От почти 2 години развива най-големия социален маркетплейс за дрехи в България – Push Marketplace.

Кажи ни за един товй провал и един супех.

Успех: С Push Marketplace вече шести път успяваме да сме най-тегленото приложение в българския App Store. 

Провал: В гимназията бях много лош ученик. 

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Вдъхновява ме това да създавам и давам добавена стойност за другите хора около мен. Или просто казано – да правя неща, които са от полза на хората около мен.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Много работа, хъс, желание… И добри партньори.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да не се отказват. Толкова е просто. Каквото и да правят, в каквато и среда да е, просто не трябва да се отказват, защото хубавите неща стават трудно.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Решаване на реални казуси от живота, бизнеса и работата. Това те учи на толкова много и ти показва колко суров реално е светът около теб. Решавайки и виждайки това, ти започваш да мислиш логически и да решаваш проблемите доста по-лесно.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Защото, ако имаше Тийноватор, когато аз бях 10-11 клас, това щеше да е най-готиното нещо извън училище. Затова сега, участвайки в шестото издание, се надявам да помогна на повече деца да се развиват, докато са още в училище.

Eлена Иванова

Елена е съосновател на маркетинг и дизайн агенция The Sour Studio. По професия и призвание е маркетолог и експерт по комуникации.

Завършва ПМГ Васил Друмев във Велико Търново със специалност математика с немски език, но не продължава развитието си в сферата на точните науки. Образованието й в училище я учи на най-важните неща в живота, включително прагматичност и трудолюбие, които и до ден днешен балансират креативната й същност. Казва, че тези качества й помагат всеки ден, за да взима рационални решения – особено в работата.

Елена е магистър по Връзки с обществеността. Работи в сферата на маркетинговите комуникации.

Ментор в София.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Вдъхновяват ме близките ми хора – моето семейство и приятелите ми.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Мотивацията, усилията, които влагаме, както и хората, с които искаме да я реализираме.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да откриват мотивацията в себе си, защото тя зависи само и единствено от тях. И да работят в екип, за да има с кого да споделят успехите си.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученичка?

Предмети, свързани със социалната реализация на учениците. Така ще бъдат по-добре подготвени – административно и морално – за отговорностите си като възрастни.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Мисията на Тийноватор ме вдъхнови да се включа, защото засяга много важни въпроси за развитието на младите хора и тези от тях, които искат да се развиват в сферата на предприемачеството. Смятам, че мога да им помогна да преодоляват вътрешните си съмнения, да се справят с провалите, да се радват на успехите си и да продължават да мечтаят.

Недко Колев

След като завършва бакалавърска степен по Международна икономика в Италия през 2008, Недко се връща в България и започва работа в IBM като търговец на софтуер, а успоредно с това прави магистратура по Финансов мениджмънт.

През 2010 напуска IBM и става бизнес анализатор в Shell България. В компанията изкарва близо 12 години, като сменя пет различни роли. Минава и през ролята на Глобален мениджър на масла и участва в преговори с големи компании, като Тойота, VW, BMW, Джон Дийр и други. Последната му роля преди да напусне корпорацията е на Търговски Директор на Шел България, където отговаря за целия бизнес с крайни клиенти в България.

През 2022 година взима решение да напусне Shell и се присъединява към наскоро създадената английска компания Nextoria – като съдружник. Компанията се занимава с консултантски услуги в сферата на сливания и придобивания на малки и средни компании, с основен фокус върху бизнеси, свързани с онлайн търговия и разработка на софтуер.

Ментор в София.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Винаги основен източник на вдъхновение е бил семейството ми, но също така желанието ми да се развивам, да уча нови неща и да помагам на хората да постигат целите си.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Най-вече упоритост и желание за работа, но понякога и малко късмет.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Най-вече как да общуват. Бих искал да им покажа, че това да бъдеш добър Човек и да ръководиш успешен бизнес са съвсем съвместими цели.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик?

Смятам, че в училище липсва достатъчно практика по така наречените soft skills, а именно – как да общуваме с хора в бизнес среда, да мотивираме другите около нас, да предаваме енергията си и идеите си, да развиваме емоционалната си интелигентност и т.н.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Винаги съм искал някой ден да помагам на млади хора да се развиват, но по-скоро в ученическа/тийн среда, отколкото в университет. Вярвам, че сред тийнейджърите има много, които все още се колебаят накъде и как да продължат. Ако успея да повлияя дори на един човек да избере правилния път на честен и упорит труд, това ще е успех за мен.

Владимир Тодоров

Владимир започва работа в сферата на обслужването на клиенти още в университета. Първата му работа е в международна верига за бързо обслужване, където израства кариерно – от супервайзър, през мениджър, до мениджър по развитието. Години наред отговаря за намирането на най-добрите локации, за създаването на екипи и за цялостното развитие – на големи ресторантьорски вериги Организира процеса по въвеждане на стандартите за работа в компаниите, обучението на персонала и контрола върху спазването им.

Счита за свой огромен успех факта, че е оставил трайна следа в системата и организацията на работа на най-големите вериги ресторанти. Казва, че според него някои от тези модели са толкова добри, че ще устоят на времето. 

Ментор в София.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Усмивките и щастието, изписани на лицата на нашите клиенти в заведенията. Признанието от клиентите е най-ценно за мен.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

На първо място да вярваш в идеята! Това е в основата на успеха. След това са привличането на правилните хора, изготвянето на план и стриктното му следване. За да се превърне една идея в работещ модел, трябва доста труд.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Умението за прилагане на идеите в реалния живот, извън класната стая.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Всичко, свързано с опознаването на света.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Натрупах опит, който трябва да бъде предаден и споделен. Включването ми в екипа на менторите е двустранен процес! Идвам да дам, но и да взема и да науча!

Дарина Христова

Дарина помага на бизнеси, фрийлансъри и експерти да се позиционират успешно в TikTok и Instagram, така че аудиторията да се влюбва в тях и да купува продуктите и услугите им.

За свой най-голям провал Дарина счита фалита на първия й бизнес. Споделя причината: „доверих се на инфлуенсърите да продават продуктите ми, след което обаче реших аз да съм лице на бранда; така продажбите тръгнаха и възстанових бизнеса си“.

Ментор в София.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Най-много ме вдъхновява това как се развиват клиентите ми в социалните мрежи, както и техните финансови резултати.

Вдъхновяват ме и майките, които успяват да работят от вкъщи и да гледат децата си.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Много добре помислена стратегия, много действия и бързо адаптиране към променящата се среда и обстоятелства. И най-вече: светещи очи, абсолютна любов, вяра в проекта и желание да се реализира добре.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да развиват личен бранд в социалните мрежи, ако искат да правят бизнес – това е един от най-силните активи в днешно време за всеки бизнес човек.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Как да продавам уменията си и знанията си.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Темата за предприемачеството ми е любима. Не съм работила с младежи, интересно ми е да видя как мислят те. Смятам, че мога да им предам актуална за тях информация, знания, умения и начин на мислене. И не на последно място – Тийноватор е интересно приключение.

Клуб 1

32. СУИЧЕ Св. Климент Охридски, с ментори Георги Трънков и Емона Карагьозова

Волен Вълков

Волен е един от съоснователите на Enhancv – платформа помагащата на търсещите си работа да опишат себе си в автобиография. В момента е и студент в University of Sheffield, като преди това е завършил Информационни Системи в Софийски Университет и е учил по програма Еразъм в Германия.

Мечтае да остане дете и да вдъхне на колкото се може повече хора увереността, че имат доста неща които да напишат за себе си на лист хартия.

Калин Радулов

Казвам се Калин Радулов и съм учител, ментор и предприемач от София, България.

Моята цел в живота винаги е била да променям света около себе си към нещо добро, било то и с малки крачки. Освен това много харесвам да виждам резултатите от своята работа и да знам и виждам отражението на моя труд в околните.

Това, което ме мотивира е да помагам на всички около мен – ученици, клиенти и приятели да намерят своята страст и мотивация и да изкарат най-доброто от себе си. Да не ги е страх да бъдат това, което са и да се осмелят да бъдат различни за да творят сами съдбите си.

Завършил съм Предприемачество и иновации в университетът Лунд, Швеция и имам собствена консултантска компания от 2014г. Също така преподавам предприемачество в 19.СУ „Елин Пелин“, където помагам на учениците да създават свои учебни компании и да изкарват пари с уменията и талантите си. От година и половина имам и втори бизнес – клуб за настолни игри „Абордаж“, а от месец и съиздател на настолната игра „Цар на историята“, която разработихме заедно с мои ученици.

Моята цел в живота е да преобразя културата и нагласата на хората около мен и да мотивирам бъдещите поколения да вземат живота в собствените си ръце и да бъдат промяната, която искат да виждат в света около тях.

Атанас Запрянов

Представи се в 5 изречения

Следвах Управление на печатни медии в Щутгарт, Германия. След станции като консултант и мениджър контролинг в МСП, придобих магистърска степен по корпоративно управление и икономика. От 2011 г. се потопих в света на цифровите технологии и предприемачеството. Стартирах сам няколко компании и работих за немски startup-и като DaWanda и reBuy.

След 16 години престой в Германия, 2018 година се завърнах в България. Понастоящем стартирам собствена компания daas.bg. Освен това заедно с tuk-tam.bg организирам стипендия за ученици от Немската гимназия в София, ние подпомагаме тяхното следване в чужбина с условието, да се върнат да работят в България за една година след успешното си завършване.

В кои сфери на бизнеса имаш най-богат опит?

Продуктов мениджмънт за дигитални/софтуерни продукти.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

В момента я осъщестествявам. С помощта на изкуствен интелект искаме да дигитализираме подготвителните счетоводни процеси. Целта ни е да увеличим многократно потенциала на всеки един счетоводител. В същото време намаляваме нуждата от хартия и така помагаме и на всички нас като общество.

Идеята се появи в процеса на валидиране на друга идея. В разговорите с потенциални клиенти разбрахме, че оригиналната ни идея няма бъдеще. Затова пък, открихме проблем, който можем да решим и за който клиентите са готови да плащат.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Желанието ми да се развивам и да променям нещата към по-добро.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Правилната идеа, с правилния тим, в правилния момент и (голяма) доза късмет.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Вярата, че могат да постигнат на пръв, а и на втори поглед, невъзможни неща.

Защо тази програма е важна?

Вярвам, че в България има много умни и мотивирани хора. С правилните познания те могат да постигнат много и да помогнат на родината ни да се развие към по-добро бъдеще. Колкото по-рано се придобият тези умения, толкова по-добре могат да се усъвършенстват. Толкова по-голямо въздействие за доброто на обществото ни.

Юлиан Софрониев

Представи се в 5 изречения. В кои сфери на бизнеса имаш най-богат опит?

Основател и главен изпълнителен директор, Biodit Global Technology Юлиан е успешен предприемач с повече от 20 години опит в бизнеса, продажбите, мениджмънт, стратегическо развитие и инвестиции.

Понастоящем е главен изпълнителен директор на Biodit, високотехнологична българска компания, която разработва и произвежда най-съвременните системи за сигурност, контрол на достъпа и работното време, базирани на биометрична идентификация.

Юлиан е набрал повече от 1,7 милиона евро за компанията Biodit, която има множество международни награди за своите иновативни продукти.

Мисленето извън рамките на Юлиан довежда до подготовката на компанията за първоначално публично предлагане на Българска фондова борса в края на 2018 г. Biodit е първият технологичен стартап в България, който изпълнява такава стратегия, а също и първата компания, които се възползва от ваучерната система за МСП, въведена от българското правителство.

Юлиан е и собственик на две от водещите застрахователни посреднически компании в България – Brand INS и Brand Affinity Management Service, които той изгражда от нулата. На 25-годишна възраст и преди основаването на Biodit, Brand Ins и Brand Affinity, Юлиан става най-младият директор на автомобилното застраховане в Armeec Insurance. По време на неговия мандат той успява да изгради успешен екип, който да изведе Армеец до челното място в автомобилното застраховане в България.

Юлиан споделя опита и визията си на технологични събития, както и е ментор на следващо поколение от основатели. Негова страст са технологиите, стартиращите фирми, инвестициите и е активен ангел инвеститор. В свободното си време се отдава на четене, туризъм и спорт.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Идеята за технологичната ми компания BIODIT. Идеята се роди по време на CES show in Las Vegas

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Семейството ми и желанието да постигна неща, за които другите са смятали, че не могат да бъдат постигнати

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Умението да мислят стратегически и да се научат да матариализират идеите и желанията си

Защо тази програма е важна?

Защото ще научи учениците да вярват в себе си и в това, че могат да постигнат неща за които не са смятали че могат, ще даде на учениците така важните им познания, за това как от просто една идея могат да реализират успешен бизнес, както и най-важното, ше им даде подготовка по финансово планиране нужна им през целия живот.

Владимир Василев

Представи се в 5 изречения

Владимир Василев, сериен предприемач и мечтател. От 2013 година се занимавам с стартирането, развиването и управлението на startup-и в различни сфери. Моята супер сила и креативността, защото винаги търся нестандартен начин при развитието на своите идеи. Моята първа компания беше Jobio – 100% онлайн платформа за оценка и подбор на кандидати за работа. В следващите години развивах няколко други бизнеса и проекта, като платформата за гражданско образование – SmartiGraphs, Клуб за иновативно предприемачество – В.Търново, коуъркинг пространството FreeДом21 и текущата ми компания Shivachi – агенция за графичен дизайн и анимация.

В кои сфери на бизнеса имаш най-богат опит?

Предприемачество, Маркетинг, Графичен дизайн, Управление на екипи, Обучения

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Трудно мога да определя най-добрата. Jobio беше идея с голям потенциал и мащаб, в която вярвам и до днес, макар да прекратихме проекта. SmartiGraphs от своя страна е сред най-интересните ми проекти, защото предизвика цялата медийна среда да мисли различно за гражданското образование. А как се появи, много просто, виждам, че нещо в живота около мен не работи както трябва и търся начин да го поправя 😉

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Моите партньори и жена ми. Няма екип от един и няма успешна компания без екип, затова хората, които ти повярват, за да поемат предизвикателството с теб и да рискуват времето, парите и усилията си в създаването на нещо от нулата са най-вдъхновяващата съставка. Но за мен без подкрепата на любимия човек и нейната вяра в мен, пътят ми щеше да е много самотен.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Много хъс, упоритост, добър екип и любов към това, което правиш. За мен любовта и това да искаш да видиш, че идеята ти ще се осъществи е ключово, печалбата и разрастването на бизнеса са следствия от добрата работа.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Упоритост. Има много важни качества за успеха в бизнеса, но упоритостта и последователността са нещо, което в тяхната възраст е ключово. Те имат хъс, много често имат достатъчно самоувереност, но трябва да се научат как да се изправят, след като са паднали на земята от поредния удар.

Защо тази програма е важна?

Защото предприемачеството не е просто създаване на бизнес, то е преди всичко предприемане, стремеж да създаваш, начин да разбираш живота и да преодоляваш проблеми. Дали учениците ще създадат бизнес или не, не е най-важното, а дали ще отключат в себе си тези качества. Останалото ще дойде само.

Августина Пашеева

Представи се в 5 изречения

Казвам се Августина, казват ми Ави и работя в сферата на предприемачеството и финансирането на стартиращи технологични компании от повече от 8 години. Текущо заемам позицията на Мениджър Бизнес Развитие в Биодит – българска хардуерна компания, която разработва, произвежда и продава продукти, базирани на биометрия. Една част от професионалният ми опит е в Сан Франциско и Силициевата Долина, където работих в софтуерен стартъп и бях инвестиционен мениджър в малък VC fund. Завършила съм бакалавър в Американския Университет в Благоевград с две специалности: Бизнес Администрация и Журналистика и Масови Комуникации. Усмихнат и позитивен човек съм, с голямо чувство за хумор и през свободното си време спортувам, забавлявам се с приятели, чета и пътувам.

В кои сфери на бизнеса имаш най-богат опит?

Angel Investments and Venture Capital, B2B software and mobile, Strategy and management, Marketing and business development, Product development

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Virtual Mannequin – Както повечето идеи, виртуалният манекен се появи като решение на проблем, с който се сблъсках – как да си поръчвам дрехи онлайн и да съм сигурна, че ще ми седят добре.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Вдъхновение черпя от семейството, себе си, както и от хора, които считам за успешни лидери. Обичам предизвикателствата, мотивирам се от тях и цитатът, който определя характерът ми е: „I will fail and fail again until I succeed.“ source: Draper University Credo

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Всеки един от нас има добра бизнес идея, реализацията и превръщането й в успешен бизнес са сложната част. Считам, че добрият екип, визията, постоянството, страстта към нещата, които правиш, гъвкавостта, умението да се забавляваш и да бъдеш положителен, нестихващото желание за развитие и експериментиране, добрите комуникационни умения и малка доза късмет са основните фактори при реализацията. Успешните бизнеси са тези, които оставят дълготрайна следа и променят животът ни към по-добро.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Да не се предават, когато срещнат предизвикателства и да се борят да реализират мечтите си.

Защо тази програма е важна?

Защото отваря възможности, за които един млад човек дори не е подозирал.

Елена Николова

Представи се в 5 изречения

Елена Николова е съосновател на Escreo – стартираща компания, която помага на хората да се изразяват по-лесно, като им позволява да пишат и рисуват по стените. Част от организацията на Rails Girls Sofia. Обича тениса, танцува танго, пътува, а от време на време и пише в своя блог “Stubburn penguins can fly

В кои сфери на бизнеса имаш най-богат опит?

маркетинг, организация на събития, управление на екипи,

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

ESCREO – появи се някак естествено, след като срещнах правилните co-founders

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Всичко и всеки ме вдъхновява, вярвам, че всички бизнес начинания са смели, ако посветиш живота си на тях на 100%.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Добър екип, малко смелост, относително количество умения за учене , много работа и болезнено много постоянство.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Гъвкавост, адаптивност, проактивност, позитивизъм и вяра.

Защо тази програма е важна?

Образованието е най-важният елемент в едно общество

Владислав Велков

Представи се в 5 изречения.
Ентусиазиран предприемач с редица успешни и неуспешни проекти зад гърба си, част от класацията на Forbes “30 под 30”. През последните 3 години работи в “БДЖ – Товарни превози”, за да вкара дружеството в 21-ви чрез модерни технологични решения и автоматизиране на процесите. В момента работи като Главен продуктов мениджър в Скейлфорс, компания, която има за цел да промени начинът, по който работят интернет доставчиците на Индийския пазар.

В кои сфери на бизнеса имаш най-богат опит?
ИТ, финанси и продажби, колкото и нестандартна комбинация да е това.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?
Въпреки неуспеха, намирам Джобио за най-добрата бизнес идея, по която съм работил до момента. Появи се, чрез откриването на съществен проблем и намиране на иновативно решение за него, което отвори нова ниша на пазара.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?
Възможността за мащабни промени в начина, по който живеем, работим и се забавляваме.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?
Смелост, за да започнеш. Постоянство, за да се справяш с трудностите. Лудост, за да го правиш отново и отново.
Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?
Да експериментират! Първото решение никога не е най-доброто, за това трябва да се правят смели хипотези и те да се доказват методично.

Защо тази програма е важна?
Защото пали искрата у младите хора да преследват мечтите си и да вярват в себе си.

Любомира Вуткова

Любомира е с дългогодишен опит в сферата на финансите и управлението на проекти.
Сертифициран коуч е към Erickson Coaching International и вярва, че коучингът е ценен инструмент в реализирането на бизнес идеи.
В момент развива компанията за подкрепа на тийнейджъри – MINTY, чиято цел е да им помага да опознаят по-добре себе си и да дефинират целите и мечтите си.
Завършила е успешно акселератора на Founder Institute за стартиращи компании.

Ментор в София.

Милин Джалалиев

Милин има 16-годишен опит в изграждането и комуникацията на брандове, включително собствени, в създаването на рекламни кампании, стратегическото планиране и бизнес развитието.
От 2008 до 2018 г. е управляващ партньор на Saatchi & Saatchi – агенция на годината за „Ефективност“ (2016 г., Effie) и „Креативност“ (2017 г., FARA).
В продължение на 3 години участва в edtech startup thecamp.me – онлайн платформа за организиране и куриране на знание. Към днешна дата това е успешно фалиран проект, от който споделя, че си е взел много поуки и опит.
Съосновател и двигател е на ARC Academy – академия, която помага на таланти да станат професионалисти в сферата на гейм, филм и криейтив индустриите.

Пътува често и надалече (физически и мислено), забавлява се с двете си деца.

Ментор в София.

 

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Мотивира ме енергията на хората около мен и силно вярвам, че енергията поражда енергия.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Идеята има 2 ключови фази – измисляне и реализация. Повечето идеи умират във фаза 2 и затова трябва да се насочи много енергията точно там.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Трябва да са постоянни и да не спират да се движат напред. С малки стъпки, но да не спират.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Любознателността към новите неща и мотивацията да не спирам, когато изглежда безнадежно.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

За да предам и получа енергия.

Георги Георгиев

Георги има дългогодишен опит в продажбите, организирането на екипи от търговци и на фирмени структури. Той е и съосновател на веригата за гурме бургери Skapto. Споделя, че най-добрата му бизнес идея е да спечели на заведение за бургери 1-вото място в TripAdvisor, след като вижда колко много това влияе на избора на клиентите в чужбина.

Ментор в София.

Яна Петрова

Яна е завършила Журналистика и комуникации, но страстта ѝ към добрата храна и готвенето като споделено изживяване я водят до създаването на CoKitchen преди 7 години – мястото, на което мотивирани непрофесионални готвачи могат почасово да готвят за други хора с подбрани продукти. Бизнесът подкрепя също малките местни производители и “спасява” продукти с изтичащ срок на годност.
Яна има дългогодишен опит в сферата на маркетинга и организацията на събития. Смята за свой най-голям успех това, че в годините на битки е съхранила непримиримостта си към нечестностите и не вярва в провалите като нещо различно от поредни уроци.

Ментор в София.

 

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Отделни личности, които са успявали да бъдат ръководени единствено и само от принципите си, независимо от неудобството, което това създава.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Постоянство и устойчивост, (само)анализ и екип със споделени ценности.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Ако силно вярват в идеите си, да минават през трудностите с рационална увереност. Тях ще ги има винаги, но само без да бързаш и без да спираш, ще стигнеш устойчиво до целта си.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Непримиримост към остарелите авторитети и доживотно живо любопитство.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

За да разкажа за собствените си уроци, вярвайки, че през разказите често намираме пропуснати неща, но и да не застивам на едно място, смятайки себе си за единствен източник на знания и опит.

Радостина Горошевич

Радостина има бакалавърска степен по Бизнес администрация изцяло на китайски език и магистърска степен по Иновации и предприемачество. Работи като мениджър проекти в международна финансова корпорация. Преди 2 години основава Innovative Minds – консултантска компания за маркетинг и бизнес стратегии. От тогава два пъти опитва да създаде стартъп, като с втория – Кутийка – получава грант.
От една година е част от екипа на български стартъп и в ролята на маркетинг специалист. За свое призвание смята доброволчеството, непрекъснатото учене и оставянето на позитивен отпечатък в обществото и света. Вярва, че има какво да предложи на учениците, които се интересуват от тези области. Иска да бъде ментор, за да покаже на учениците, че няма нищо лошо в това да гледаме на света с розови, зелени или други на цвят очила.

Ментор в София.

 

Разкажи ни за еидн твой провал и един твой успех.

За свой успех считам завършването на бакалвърската си степен по Бизнес администрация изцяло на китайски език. За свой провал считам факта, че след 15 години, прекарани в изучаването на езика и културата на Китай, в момента не правя нищо свързано с това. Урокът, който получих е, че понякога пътят, отвеждащ ни до крайната цел, е по-интересен от самата крайна цел.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Като дете вдъхновение съм черпила предимно от книги и филми. По-късно в университета имах вече преподаватели и контакт с предприемачи и осъзнах, че всеки може да бъде успешен и няма една общоприета формула на успеха. Вдъхновение черпя от доброволчеството, защото когато виждам конкретни проблеми, аз започвам да търся тяхното решение. А като един истински предприемач виждам и начини за монетизация.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

10% знания, 40% мотивация и 50% страхотен екип.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Най-важното умение, което смятам да предам на Тийноваторите е да създават добри бизнес планове.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученичка?

Иска ми се в училище да ни преподаваха уроци по финансова грамотност и дебатиране.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Когато бях в училище, обичах да чета и пишех понякога собствени творби.

В 5-6 клас изучавахме разказа „Пази Боже сляпо да прогледа“ на Алеко Константинов. Като домашно бях написала алтернативен край на разказа, който моята преподавателка определи като „бонбонено-розов“ и че гледам на света през розови очила.

Още тогава моят детски опит да „пренапиша“ тъжната реалност в разказа бе обезкуражен, а стремежът към щастлив край бе определен като наивен и твърде оптимистичен. Години по-късно се връщам към този момент и си задавам въпросите: Как би изглеждало обществото ни днес, ако в училище не стъпкваха плахите опити за промяна на строго установените правила и рамки? Каква би била нашата действителност ако в училище окуражаваха търсенето на решение на даден проблем извън кутията?

Искам да съм ментор, за да покажа на учениците, че няма нищо лошо в това да гледаме на света с розови, зелени или други на цвят очила. Действителността е просто история, която още не е написана, а ние сами избираме какъв да бъде нейния край.

Асен Калоянов

Асен е завършил магистратурата си в Техническия университет като инженер- телекомуникации. Има дългогодишен опит в сферата, както в корпоративна, така и в академична среда. Той е собственик и мениджър във фирма за телекомуникации през последните 25 години. Освен това има опит в разработката и продажбата на офис електроника, както и поддръжка на компютърни мрежи.

От 2013 г. насам разработва и реализира софтуери и хардуерни устройства. Допълнително се занимава с администриране на фирми – финанси, инвестиции, кредитиране, преговори с доставчици и клиенти и европейски проекти.

Споделя, че е избрал да бъде ментор в Тийноватор, заради работата с млади хора и удовлетворението от това да вижда енергията и бързите резултати.

Ментор в София.

 

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Възможността да мислиш и пралагаш много различни знания и умения и да придобиваш нови.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Според мен всяка доба идея може да бъде реализирана, въпросът е за колко време. т.е. необходими са усилия, но правилно насочени, както и търпение.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да са упорити , да са креативни и мислещи и да се наслаждават на това, което правят.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Най-общо как да живеем. какво да искаме от управляващите, какво да искаме от администрацията, какви права имаме, как се случват нещата и защо хоратa са такива.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Заради работата с млади хора – удоволствието и удовлетворението да виждаш енергията им и бързите резултати.

Силияна Панова

Силияна има дългогодишна кариера като архитект. Опитът й с бизнеса – в корпорации и стартъпи, натрупва основно като Design Thinking и Service Design специалист; в работа с компании в co-creation mode; обучения и бизнес хакатони / спринтове за бързо създаване на иновация за продукти или услуги. Всяка година участва про боно в инициативи като Design Thinking ментор.

Ментор в София.

Мила Петрова

Мила има дългогодишен мениджърски опит в Shell, където започва в сферата на финансите и преминава в ритейл и работи като Търговски директор на компанията.

Мила има опит с работа с екипи както в страната, така и в чужбина.

Отскоро стартира своя собствена консултантска компания с желанието да допринесе за развитието на хора и компании.

Споделя, че се включва като ментор в Тийноватор, защото иска да допринесе за развитието на предприемачеството в България и вярва, че това трябва да се случва още в тийнейджърска възраст.

Ментор в София.

Емил Стойновски

Емил пише първата си програма в 5. клас, а на 16 години започва да работи след училище като програмист, което определя посоката му за следващите повече от 20 години.
На 27 стартира първия си самостоятелен проект с приятел – телеком интегратор и доставчик на телеком оборудване. Следващото начинание се появява като продължение на предходното и 5 години по-късно участва в създаването на нов проект за видео стрийминг услуга. Управлява и развива най-голямата телевизия за българи в чужбина (Neterra.TV) в периода 2017 до 2021 година.
В момента професионалният му път следва крипто и всичко свързано с Web3 света – разработва информационен портал за по-лесно ориентиране в Crypto с планиран старт в началото на 2023.
Според него Тийноватор е прекрасна възможност за смесване на световете на менторите и учениците и дава много добър резултат.

Ментор в София.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Вдъхновението идва, когато знаеш, че можеш да направиш нещо, с което да помогнеш на хората, а удовлетворението – когато хората са щастливи от това което си им дал.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Да можеш да си част от екип. Да направиш план и да си последователен, да си готов за промени и да можеш бързо да се адаптираш към тях.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Работа в екип и разрешаване на проблеми като част от екип.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Заради младите хора. Възможността да учим един от друг и да комбинираме знания, умения, желание и ентусиазъм за постигането на общи цели.

Боряна Песо

Боряна работи в сферата на човешките ресурси и подбора на таланти вече 11 години. През последните пет години се занимава и с коучинг, менторство и кариерно ориентиране.
Изградила е бранд от името си, както в корпоративния свят, така и в личностен план. В момента е мениджър на екипа по подбор за инженерни роли в PokerStars и е действащ коуч и кариерен консултант.
Влиза в Тийноватор със силата си в меките умения, способностите за преговори, продаването на идеи, управлението на риска и промяната, както и идентификацията на комуникативния профил на събеседника на базата на DISC методологията и др.

Ментор в София.

Ивайло Кърмазов

Ивайло има над 15-годишен опит като предприемач, основно в софтуерната индустрия с няколко различни компании, една от които е придобита от американска публична компания.
В момента основният му фокус е позицията му като SVP в GAN, където управлява екип от 30+ души. Компанията създава игри за американския и европейския пазари. Участва и в още две софтуерни компании – едната е сред лидерите в изработка на e-commerce решения в България – Grind Web Studio, а другата е подразделение на Grind и се занимава с изработка на мобилно приложение за индустрията.

Ментор в София.

Яна Иванова

Яна има разнообразен професионален опит. Четири години преподава в училище информационни технологии и информатика, била е и ментор в академия по програмиране за деца и учител по изкуства в Англо-американското училище в София.
Първият й бизнес е малка компания за щамповане на тениски. От 2019 година досега е основател и домакин на кулинарни курсове в Airbnb, а от юли 2020 година насам е управител на софтуерна компания.
Има опит като фрийлансър фотограф и графичен дизайнер. Смята, че е интригуващо и вдъхновяващо да помагаш в раждането и развитието на една идея.

Ментор в София.

 

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Колкото и клиширано да звучи, най-голямото вдъхновение идва от любовта към Родината и желанието да представям през моите очи/призма защо е благословия да живея тук и богатството, което имаме. Другото нещо, което ме вдъхновява, е страстта ми към готвенето; ситуации от ежедневието и, разбра се – любовта.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Добре разработен бизнес план.

Добър екип.

Накрая, но може би най-важното е упоритост.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Търпение и упоритост.

Ненасилствена комуникация (nonviolent communication).

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученичка?

Анализ на ситуация от гледна точка на страничен наблюдател; ненасилствена комуникация.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Липсва ми преподаването в училище и възможността да виждаш и разпалваш пламъка в сърцата на млади хора, които искат да успеят.

Мадлен Жекова

Мадлен има богат корпоративен опит – заемала е позиции като Global Account Support Manager; Client Director – Strategic Accounts; Senior Service Delivery Manager; Director, Global service center; Managing Director и др. в международни компании.
Паралелно работи с Techtour и с предприемачи, които искат да повишат инвестициите си, чрез различни програми за развитие с помощта на експерти. Всяка година участва в инициатива, свързана с подпомагане на младото поколение.

Ментор в София.

Александър Лефтеров

Александър има богат опит в предприемачеството, с над 10 основани компании и няколко продадени бизнеса.
Основател и изпълнителен директор е на Tiger Technology. Член е на глобалната предприемаческа организация Endeavor и е ментор в програмата Dare to Scale от самото й създаване. Извървял е целия път от програмист до изпълнителен директор на международна компания.Смята, че предприемаческата култура не е добре развита у нас и това поставя социален и морален ангажимент към успелите предприемачи у нас да предадат опита си.

Ментор в София.

 

Кажи ни за един твой провал и един твой успех, които са те научили на нещо.

Като успех отчитам факта, че съм продал три компании, които съм създал. Като провал отчитам факта че съм се занимавал със неща, които не разбирам – например компания за производство на игрални филми.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Продължава да ме вдъхновява предизвикателството да решавам проблеми, които други не са успели преди мен. За щастие – изглежда ми се отдава.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Вяра и упоритост. За съжаление, същите са необходими и за най-зрелищните провали.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Опит. Ако имах бяла брада щях да го кажа като „мъдрост“. Иначе – креативно и най-вече, критично мислене.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик?

Критично мислене.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

От години се опитвам да помагам на съпругата ми, която е учителка на 8.-12. клас, с някои иновативни предмети. При все че смятам, че ми се отдава – за пръв път ще мога да го докажа за себе си на практика. Освен това от години съм ментор на стартиращи компании и наистина ми харесва да работя с хора, които имат желание да реализират иновативна идея. Иска ми се да опитам това наистина в зародиш.

Николай Петков

По образование Николай е софтуерен инженер, а през последните 5 години се занимава с програмиране и предприемачество. Ръководил е проекта MedCare. В момента е front-end & back-end developer в Naicoms.

Ментор в София.

 

Разкажи ни за един успех и един провал, които са ти дали добър урок.

Провалът, който ме научи най-много, беше на изпитът ми по таекуон-до за черен колан, където ме скъсаха. Това ме научи на фокус и постоянство, защото точно поради нехайната ми подготовка се стигна до този резултат. След една година фокус и постоянство в подготовката урокът се затвърди, защото този път успях да си взема изпита. 

Успехът, който ме научи на най-много, беше когато за първи път презентирах пред клиент. Това ме научи, че зад дракона на страха се крие огромното съкровище, което търсим.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Винаги съм имал желание за повече, да направя света по-добро място – за себе си, за близките си и за останалата част от света.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Фокус, постоянство, желание за учене и преглъщане на егото. Всичко останало или се набавя, или се научава.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да могат да оценяват средата, в която са, и състоянието в което са (да знаят къде се намират), да могат да идентифицират и оценяват крайната цел (да знаят къде искат да отидат) и да могат да изградят път от сегашното си състояние към целта (как да стигнат от мястото, където са, до целта).

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Психология – от гледна точка на това да разбираш себе си и хората около себе си и да можеш да комуникираш по-адекватно с тях; както и бизнес – от гледна точка на опит и тънкости в насоката.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Пътят на предприемачеството е много каменист и болезнен и това да имаш някого до себе си, който да може да даде насока, било то, за да покаже „подводния камък“, или да помогне след удара, е безценно.

Николай Генчев

Николай има магистър по управление (MBA) от Стопанския Факултет на СУ. Опитът му е основно във финансовия и консултантския бизнес в България, но също и в Източна Европа.
Определя себе си като финансист, топ мениджър, лидер, визионер. Споделя, че неведнъж е успявал там, където други са се проваляли, а с хората му са правили неща, които другите са смятали за невъзможни. Вярва, че да бъдеш ментор е възнаграждаващо и отварящо очите за нови перспективи. Освен това е страхотен начин да върнеш обратно опита си в общността.

Ментор в София.

 

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Традиционен отговор: историите, върховите постижения и уроците на Ричард Брансън, Стив Джобс, Илън Мъск, Уорън Бъфет. По-непосредствено: личният пример на някои от шефовете ми. Неизменно и все повече: смисълът на това, което правиш.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Увереност, упоритост, неотклонност, фокус, енергия, хъс, страст. А извън личните качества – правилната констелация от поддръжници, екип, партньори, конструктивни критици, доброжелатели, фенове. Доверието е от ключово значение.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Познавай себе си и знай, че всичко е възможно. Животът ти се управлява от теб и само от теб. Това е същинската свобода, но и ултимативна отговорност.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Всичко, което научих след като завърших. Първо открих, че има реален свят на хората отвъд учебниците, формулите и моделите. После открих, че във всеки от нас, започвайки със себе си, има цяла Вселена. Но това ми отне много години.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Изглежда ми страхотна възможност да направя нещо, което искам от години – да имам възможност да помагам на идващите след мен така, както на мен са помагали тези преди мен.

Николай Димитров

Николай е завършил Великотърновския университет с приложна лингвистика – немски и английски език. След 10 години в чужбина, започва да инвестира активно, както на финансовата борса, така и в предприемачески проекти. Развива своя компания за подбор на персонал през последните 3 години. Освен това е в процес на регистриране на фондация, която да подпомага младите хора.

Ментор в София.

 

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Един от най влиятелните хора, които съм чел и гледал е Jim Rohn и Napoleon Hill с книгите „Мисли и забогатявай“ и „Да прецакаш дявола“. Също така Дейл Карнеги.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

План за изпълнение с ясно зададени стъпки и времева рамка за отделните стъпки. Начин за измерването на резултатите и явно определние кога си супял да си постигнеш целта и кога не.

Да имаш по опитен ментор, пред когото да си отговорен и който да ти дава насоки.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Най-силно усещам, че мога да предам позитивната гледна точна, че като паднеш 20 пъти, ще станеш на 21-я път, както и че винаги има начин и път и ако го търсиш, ще го намериш.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Как сам да намираш решенията на проблемите си и да си следваш взетото решение.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Сигурен съм, че ще е много възнаграждаващо да гледаш как младежи израстват пред очите ти и успяват да се справят с трудностите в живота и бизнеса – това от егоистична гледна точка; а за тях също съм сигурен, че ще могат много да вземат. Човек трябва да връща, не само полоучава.

Биляна Милкова

Биляна е експерт в сферата на дигиталния маркетинг – разработва и участва в изпълнението на стратегии за брандове в различни области. Освен това развива и собствен моден бранд.
Маркетинг мениджър е в Orbifon Ltd.
Вълнува се от темата за адекватната подготовка на учениците за това, което наистина ги очаква след училище.

Ментор в София.

 

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Чувствам се силно вдъхновена, когато съм обградена с хора, които споделят моя ентусиазъм и начин на мислене, но и когато някой ми даде другата гледна точка. Вдъхновяват ме хора, които са успешни не само в бизнеса, но и в живота, от които има винаги какво да научиш. Силна мотивация съм намирала във вярата на най-близките ми и в тяхната подкрепа, в осъзнаването, че чрез работата си можеш да донесеш промяна за някого колкото и малка да е тя. Силно вдъхновяващо е и желанието за непрекъснато движение напред и развитие в съответната област или начинание.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Смятам, че е необходима голяма дисциплина, за да съумееш да проявиш постоянство и силно да вярваш в успеха си дори след първоначалния ентусиазъм. Важно е да не спираш да се учиш и да си отворен за промени и новости. Силното желание непрекъснато да растеш и надграждаш е също силен двигател. Но нищо от тях няма да е достатъчно ако нямаш верни съмишленици, с които да горите в идеята.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Смятам, че силният човек е този, който познава себе си и съответно умее да се контролира във всеки смисъл на думата – да не реагира спонтанно, но и да проявява дисциплина в моментите когато не му се иска, а е необходимо. Ето защо бих искала да им предам умението да запазват самоконтрол и хладнокръвно да търсят варианти за излизане от всяка ситуация, да умеят да се концентрират и да намират в себе си мотивация да продължават с начинанията си дори когато им се вижда трудно или безмислено.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Силно ми се иска в училище да преподаваха редица умения, които за съжаление не са засегнати в учебната програма – да градим успешни връзки с хората около нас, като умеем да оценяваме силните страни на всеки и сме толерантни към различията си, да бъдем проактивни, да не се страхуваме да действаме въпреки възможността от провал.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Избрах да съм ментор, защото съм силно разтревожена от липсата на учене и възпитание в практически умения в училище и се възхищавам на всяка инициатива за иновативен и практически подход, който ще подготви децата ни за “реалния” живот, ще ги научи да грешат без да се тревожат, да опитват, да работят в екип. Силно мотивирана съм от възможността да давам, да паля и да предам от опита и познанията си.

Андрей Давчев

Андрей напуска България през 1996 година, а през 2000 година завършва бакалавър по икономика във Vassar College, New York. Започва кариерата си на Wall Street, където прекарва 5 години, преди да се завърне в Европа. През 2007 година завършва MBA в London Business School. Продължава кариерата си в сферата на digital marketing в големи световни марки като Nike, Johnnie Walker, Guinness и други.
През 2016 година се прибира в България, за да работи с баща си и брат си. Андрей е CMO и партньор в първия български стартъп за онлайн доставки на храни BGmenu.
От 2020 година насам е изпълнителен директор на водещите марки за продукти за сън – Magniflex и isleep.
Освен това е инвеститор в EconicOne – български startup за електрически колела. Смята, че българската стартъп екосистема му е дала много и е време да върне наученото обратно в нея.

Ментор в София.

 

Сподели ни един успех, един провал и на какво те научиха.

Провал: настройвайки целия си екип срещу мен, когато започна ковид пандемията.

Успех: спечелвайки ги обратно 6 месеца по-късно.

Урок: важно е да се комуникира не само “какво” правим, а и “защо” го правим.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Брат ми и баща ми.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Да можем да ставаме след падане.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Фокус към решения с малки стъпки.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик?

Личностно развитие.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Младите са нашето бъдеще и от тях може да се научи много.

Младен Борисов

Младен има 14-годишен опит в сферата на дигиталния маркетинг и изграждането на онлайн общности. Бил е част от повече от 100 успешни дигитални кампании – за уеб, социални мрежи и мобилни устройства, за брандове като Milka, Danone, Nestle, Carlsberg, Reebok, BNP и други.
В момента Младен е head of Digital Marketing на ARC Academy.

Ментор в София.

 

Сподели един твой провал и на какво те научи.

Първият ми сериозен провал беше с първата компания/стартъп в която участвах. 5 години постоянно проваляне. Това ми помогна да бъда много по успешен, когато се присъединих към екипа на ARC Academy.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Винаги съм се вдъхновявал от хората, с които работя. Уча нови неща и това помага за професионалното ми израстване.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Постоянство, критично мислене, бързи реакции, много много енергия и любов към това, с което си решил да се занимаваш. И късмет.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да намерят начина да правят това, което наистина искат да правят.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик?

Търпение.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Защото смятам, че с част от моите знания мога да бъда полезен в осъществяването на професионалните мечти на участниците от Тийноватор.

Диан Куманов

Диан е Full-stack developer с опит в дизайна и разработването на уеб приложения. Основател е на стартъпа Light – нова социална мрежа и онлайн алтернативна на традиционното образование.
Мечтае да помага на по-младите от него да се реализират.

Ментор в София.

Олга Нинова-Траянова

От 2013 г. насам Олга е инициирала няколко предприемачески проекта в сферата на образованието. Председател е на сдружение “Институт за прогресивно образование” и е консултант по иновативно образование, обучител и образователен експерт.
Вярва в силата на менторството и знае, че младите могат да бъдат инициативни, смели и целенасочени, стига да са подкрепени от силни ролеви модели.

Ментор в София.

Атанас Божинов

Атанас има над 20-годишен опит в сферата на небанкови инвестиционни продукти – пенсионни фондове, взаимни/инвестиционни фондове. Участвал е в създаването на пенсионна компания, а в момента работи в сферата на управлението на активи и взаимни фондове.

Ментор в София.

 

Как започна професионалният ти опит?

Започнах професионалното си развитие още от студентската скамейка, като участвах в създаването и развитието на частни пенсионни фондове – напълно нова по това време дейност у нас. През годините натрупах практически познания и опит в сферата на небанковите финансови продукти като пенсионни и инвестиционни фондове.

Част от работата ми винаги е била свързана с това да обучавам хората как да използват възможностите на финансовия свят, за да решават по-успешно личните си финансови задачи. Голямо удовлетворение е да виждаш, че една нова сфера или непознат финансов продукт, в резултат от постоянна и целенасочена работа, стават все по-познати и използвани от повече хора.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Вдъхновението най-често идва от това да се чувстваш полезен за хората, въвеждайки ги в непозната за тях среда и помагайки им така да развиват и постигат своите цели. Това винаги е било най-зареждащото за мен.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

За да се осъществи каквото и да е начинание, трябват познания, смелост и добри партньори. Ако добавите към това и ясен план, то тогава превръщането на идеята в реалност е напълно постижимо.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Надявам се чрез Тийноватор да предам постоянството в усилията за постигане на резултати и готовността винаги да научиш нещо, дори и когато се срещнеш с неуспехите.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик?

Мисля, че когато аз бях ученик, нямаше как да ме подготвят за това, че човек винаги има какво да научи и трябва да го прави през целия си живот.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Мисля, че да бъда ментор в Тийноватор е моят начин да бъда полезен на младежите по пътя към тяхното бъдещо професионално развитие. Надявам се да им вдъхна смелостта да имат „мечти с голям мащаб“.

Калин Кабакчиев

Казвам се Калин Кабакчиев и през последните 15 години преминах през разнообразни сфери във високо технологичния свят, развивайки се като системен инженер с опит в софтуерни и алгоритмични разработки. Моите първи стъпки в тази тематика започнаха с бакалавърска степен с фокус Авиационни техники и технологии от ТУ София, последвана от докторска степен от Бирмингамският университет с тема на дисертацията “Плаващи радари за защита на морските граници” на Обединеното Кралство. Базирано на желанието да бъда полезен в цивилната сфера, пренасочих професионалните си интереси в посока безпилотни автомобили, преминавайки през водещи компании и работейки със стартъпи в тази област.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

В технологичната сфера – радари, сензори за безпилотни автомобили, разработване на алгоритми, софтуер и хардуер в посока морски и авто системи и по специално R&D сектора. Но също така и в разработването на продукти от стадий идея, преминавайки в първи симулации и модели, до първи прототипи с крайна цел финализиран на продукт.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Оптимизиране на дизайн за морски радарни системи с цел съкращаване единичната цена на крайният продукт стотици пъти, но също така значително намаляване крайното тегло на продукта. Това даде възможността тези устройства да бъдат разпространени по-ефективно в открито море.

Участник в 3 патента и многобройни научни статии.

Кой или какво те вдъхновява за бизнес начинания?

Възможността да уча и работя в крак с технологичните възможности, които съвремието ни предоставя и да комуникирам с позитивно настроени и целеустремени професионалисти с огромно желание да променят към добро света около себе си по един или друг начин. Уникалната възможност да разрешавам проблеми в полза на обществото!

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Добър екип! Ясна представа за бизнес продуктa под разработка и потенциални клиенти. Инвестиционните възможности.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Способността да оценяват мащаба на задачата, пред която са изправени, независимо дали това би било проект или стартъп/стартираща компания, включвайки умението да планират няколко стъпки напред. Също така да са отворени към нови идеи и да не се срамуват да задават въпроси…

Защо тази програма е важна?

Тази програма дава възможност на участниците още от ученическа възраст да се запознаят с хора с подобни възгледи и също така да направят първи стъпки в света на предприемачеството в една позитивна и динамична среда!

Доротея Минчева

Разкажи ни за себе си.

Работя в сферата на дигиталния маркетинг от 12 години, като съм била част от корпорации в различни индустрии. Наскоро се преориентирах и се насочих към Employer Branding. Доскоро жевеех в Малта, но взех решение, че виждам бъдещето си в България и затова се върнах в тук. Имам опит с няколко различни проекта като предприемач. Отделно от тях се занимавам и с коучинг и менторство.

Жонглирам успешно с всичките си работни ангажименти и също така намирам и време за себе си, тъй като балансът в живота е изключително важен. Обичам да съм сред хора, да общувам и да се обогатявам, да пътувам и да опознавам света и клутури, както и да предавам опита си.

Сподели един свой провал и един успех.

Намирам своя успех във всички хора на които съм успяла да помогна да се развият или повлияла в положителна посока като ментор/коуч.

Провал за мен е неспазване на обещанията, които даваме към себе си. Рядко се е случвало да не ги спазвам към към мен самата, но все пак се е случвало и това ме е научило и мотивирало да бъда по-отговорна.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Вдъхновяват ме хората, съмишленици с подобни виждания за света и развитието като моите. Хората, в чието лице виждам желание за промяна към по-добро, мотивация и вяра в техните собствени идеи, и възможности. Вдъхновяват ме приятелите ми и семейството ми, както и хора успели в една или друга област на живота и бизнеса. Вдъхновяват ме родителите ми, които са ми показали и научили какво значи бизнес.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Постоянство на първо място. Вяра в успеха. Съмишленици – екип от хора, които са посветени на идеята и готови да направят допълнителната крачка, необходима за реализирането и. На английски език има много хубав израз, който аз често го използвам – Go one better – да си готов да бъдеш по-добър, да надминеш себе си в предходните си постижения.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Бих искала да им предам от опита си, как да не се отказват от идеите си и да намират мотивацията в себе си, да намират и разпознават правилните хора, с които да работят. Изключително важно за мен е да им предам от опита си, който ме е поставял в различни ситуации и как съм намирала решение за излизане от тях. Също така и как да комуникират с различните типове хора, колко голямо значение има култирата и как да я използват правилно.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Категорично съм за Меки умения. Особено в днешната динамика и въртележка от възможности, меките умения са това, което ни прави успешни в голяма степен. Смятам, че трябва да имат място в учебната програма.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Тази програма е важна, защото това е правилният момент в живота на младите хора да открият своята посока и да се впуснат в приключението, наречено предприемачество, и не само. Това е програма, която ще ги научи, че винаги трябва да опитват. Тя им дава възможност за изграждане на връзки с хора, които могат в бъдеще дори да подадат ръка на стартиращите им бизнес идеи. Това прави Тийноватор уникална и изключително важна програма, която може да остави важна следа в развитието на младите.

Карина Николова

Завършила съм 19 СУ „Елин Пелин“ с технологичен профил „Предприемачество и бизнес“, където имах шанса да участвам в много програми и състезания по Предприемачество, които ми дадоха не просто добра основа, а качества, умения и контакти, които са абсолютно безценни. В момента съм студент по Икономика и управление на Човешките ресурси в УНСС. От дете съм всестранно развита и много артистична натура. Занимавала съм се с актьорско майсторство, като до ден днешен това остава моя най-голяма страст. На 18 г. започнах (не за дълго) собствен бизнес – заведение за бързо и здравословно хранене, а от 4 години се занимавам с корпоративно застраховане, в частност транспортно.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?
До момента най-голям опит имам в сферата на застраховането.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?
Силно вярвам, че няма лоша бизнес идея. Има страхотни идеи, които се появяват в неправилния момент и такива, в които не сме повярвали достатъчно. Аз смятам, че най-добрата ми бизнес идея чака да се срещнем в правилния момент и да повярвам в нея. След това всичко се случва с много работа и упоритост.

Кой или какво те вдъхновява за бизнес начинания?
Вдъхновява ме срещата със смислени и изпълнени с желание и енергия хора. Такива, които не молят за промяна, а самите те са промяната. Хора, които превръщат провала в урок, а слабостите си в креативност. Имам щастието да познавам много вдъхновяващи личности, с които да обменям опита и
вярванията си. Вдъхновява ме мисълта да работя нещо, което обичам, в което горя и в което виждам Смисъл.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?
Любов и вяра в идеята, търпение, отдаденост и много работа!

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в стартъп клубовете по предприемачество?

Едно от най-важните неща, които искам да им предам е да вярват в провала и да не се страхуват от неуспеха. Иска ми се да бъдат уверени в това, което правят, и да са наясно, че нищо голямо и стойностно не се случва бързо и лесно. Искам да ги науча да работят в екип и да умеят да презентират себе си и идеите си по най-добрия начин. Не на последно място искам да ги вдъхновя да запалят искрата в себе си и да не позволяват на обстоятелства и хора да ги „гасят“. 

Защо тази програма е важна?

Тази програма е важна, защото дава на учениците невероятен старт в света на бизнеса и предприемачеството. Предоставя им възможност да разгърнат потенциала си и да постигнат страхотни успехи, които да бъдат оценени – чути и запомнени. Програмата е всичко, което не можеш да научиш в часовете в училище и всичко, което ти е необходимо извън него. Участието ми в такива програми от всички страни – ученик, ментор, жури, ме е накарало толкова силно да вярвам в успеха им, че непрестанно да искам да давам своя принос, за да ги има!

Мартин Василев

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?
Абсолютно цялата ми кариера до сега е в IT сферата. Като една от най-бързо развиващите се, за мен винаги е било предизвикателство да съм в течение с новостите. Преминал съм през всички степени на комуникацията с клиенти – поддържаща, реактивна и в момента, проактивна. Работата ми в HP и в близост до Гугъл ми даде възможност да се усъвършенствам в почти всички аспекти, както технически така и вербални.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?
Смея да твърдя, че най-добрата ми идея до сега е Better Gaming – гейминг организация, която имаше за цел да приветства всички в тази изцяло нова сфера. Целта ни беше да разчупим закостенялото мислене на обществото за игрите и да покажем променилия се образ на геймъра като цяло. Отделно, знаейки че има много добри състезатели в България, да им дадем възможности за изява, организирайки турнири и събития свързани с гейминга. Както всички добри идеи, според мен, и тази се зароди изцяло от страст. Играя компютърни игри от 4-5 годишна възраст все пак. Една вечер с близки приятели просто седнахме и цялата концепция се появи в рамките на 2 часа. Знаехме, че няма да е лесно, но бяхме готови да се впуснем в това приключение.

Кой или какво те вдъхновява за бизнес начинания?
Откровено казано, парите. Всеки един от нас се стреми да бъде финансово независим и да прекарва възможно най-много време в това, което обича да прави. За мен фразата на Конфуций – Избери работата, която обичаш, и тогава няма да бъдеш принуден да работиш и един ден през живота си – не работи. Колкото и да обичам нещо, колкото и невероятно да е то, в един момент то става ежедневно и скучно. По точно тази причина взех друго решение – да си докарам финансовата свобода по възможно най-ефективния начин и така да правя нещата, които обичам, без да ми бъдат задължение.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?
Стабилно изграден план. Без цел, без мисия и без безропотното им следване, провалът е неминуем. Следващите елементи са без определен ред – Фокус, Прозрачност и Правилна комуникация.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?
Комуникация и Мислене, чиито фокус е върху растежа. В днешният свят хората много обичаме да говорим, но доста често да не казваме нищо. Това е супер неефективно в работна среда и доста често се оказва застрашаващо различните проекти, по които работим. Свободната и ефективна комуникация много бързо може да ти доведе партньорства и да
предотврати проблеми. Изследванията свързват Мислене, чийто фокус е върху растежа (Growth Mindset) с много предимства, включително, по-висока мотивация, намаляване на стреса, тревожността и депресията; по-добри работни
отношения и по-високи нива на производителност. Всеки един от тези фактори е жизнено важен за всеки
един от нас в работната среда.

Защо тази програма е важна?
Считам, че тази програма е важна, защото предприемачеството като сфера в България е много слабо развито и не се обръща толкова голямо внимание на него. А чрез програмата имаме възможността да предадем своите знания на учениците и да им покажем в детайли как могат да развият креативността си и да насочат енергията си в създаването на нови иновативни проекти, с които да подобрят света, в който живеем.

Николай Неков

Николай Неков е на 28 години. Основател е на агенция, която помага на български компании да ускорят растежа си и да управляват по-ефективно своят маркетинг бюджет и процеси. Инвестира част от времето си в развитие на социални, доброволчески проекти и обучения.

Коя е първата идея, която превърна в бизнес?
След като открих страстта си към фотографията, направих стикери с мои авторски снимки от няколко страни, в които бях пътувал и снимал. Измислих им готина опаковка и започнах да ги продавам онлайн в Щатите. Не беше най-успешното начинание, но така открих друга моя страст – да създавам нови неща, продукти.

Личност или мото, което те вдъхновява за бизнес / предприемачески начинания?
Едно от най-важните умения, което всеки предприемач трябва да усвои, е умението да може да се вдъхновява сам. Да събужда мотивацията си и да я прилага в конкретен план и действия. Нямам конкретна личност, която ме вдъхновява най-много. Но успявам да се вдъхновявам от хора в различни области, които въпреки пречките успяват да постигнат целите и мечтите си.
И все пак няколко цитата, които харесвам:
„Прави за другите това, което искаш да получиш“ – Конфуции
„Работи над мечтите си, защото иначе някой друг ще те наеме да работиш за неговите!“ – Фара Грей

Кое е абсолютно необходимото качество за успешно реализиране на идеите в бизнес?
Ако трябва да избера едно единствено то би било – „адаптивност“. Ако един човек може да е достатъчно адаптивен спрямо уроците, които учи по пътя, просто няма как да не успее. Дори идеята или планът му да не са достатъчно добри – ако умее да вслушва е добре обратната връзка, която получава от пазара, това може многократно да увеличи шансовете му за успех.
Естествено, за да се случи това, е необходимо всеки да развива паралелно и някои други важни черти на характера, като воля, търпение и увереност/самочувствие. Но когато човек е наясно колко важни са тези качества това може доста да ускори и тяхното усъвършенстване.

Кое е предимството на работата в екип пред самостоятелната?
Определено предимствата не са едно или две и бих казал че е екипността е ключово умение за всеки.
За мен основото предимство е възможността всеки да поеме тази част от всеки проект, в която е по-добър и може да свърши с удоволствие. Разбира се скоростта и мащаба, с която може да се развива всеки един екип е несравнима спрямо самостоятелната работа. Другият огромен плюс на екипната работа е възможността всеки да учи от другите в екипа. И по този начин да ускори собственото си и екипното развитие.

Как си почиваш?
Медитация. Природа. Спорт.
Лятото си почивам основно около морето и караваните, които имаме там. Морето ми действа доста успокояващо, особено в съчетание с медитация и спорт.
През останалите сезони най-често си почивам с медитация и време сред природата. Също така често съчетавам спорт със слушане на аудио книга или подкаст, което също ме разсейва и успявам да презаредя.

Кое е умението, което искаш да предадеш на учениците в Тийноватор?
Със сигурност бих искал да предам доста повече от едно умение. Едно от най-универсално важните умения за мен е навикът да започваме всяко ново начинание с въпроса «Защо». Независимо дали правим нещо за семейството си или стартираме нов бизнес този етап е има основно значение. Много често хората пропускат да отделят нужното време за да открият каква е всъщност тяхната лична мотивация да направят конкретното нещо.
И другото не по-малко важно качество е «адаптивност», за която споменах и в предните въпроси. Заедно с увереността и самочувствието, че всъщност много неща зависят от нас. И след като свикнем с тази отговорност се открива огромен океан от възможности. И от тяхната реализация ни дели само волята ни да се борим за тях и адаптивността да се «преборим с насрещният вятър».

Какво очакваш от приключението Тийноватор?

Очаквам да успея да науча групата, с която работя, на няколко базови умения, които ще им бъдат унверсално полезни, независимо от насоките, в които искат да се развиват.
Също така очаквам да предизвикам себе си и да науча много в самия процес, а и от учениците, с които ще работим.
Очаквам да е трудно предвид ситуацията, но знам че ще е доста интересно и накрая резултатът ще е достатъно вдъхновяващ.

Бистра Якимова

Една от мисиите на Бистра Якимова е да споделя културното многообразие и безкрайната доброта на хората по света, а друга е да покаже на всеки, че може да танцува. Светът на предприемачеството се отвори за нея покрай магистратурата й по технологично предприемачество и иновации. В последните години установява, че много повече й харесва да консултира и да помага на предприемачите.  Прави го главно в сферите на социалното предприемачество, културата и образованието. 

Коя е първата идея, която превърна в бизнес?

Като тийнейджър взимах мои вещи, преправях ги и ги украсявах и ги продавах на сестра ми. След като видях, че арт търговията не е за мен, реших да продължа с какви ли не други поприща и идеи. Най-много се гордея с моите танцово ателие и платформата за пътешествия.

Личност или мото, което те вдъхновява за бизнес / предприемачески начинания?

Най-много ме вдъхновяват истории на хора, които са успели да подобрят живота на един или повече хора на локално ниво, в тяхната общност. Моето вярване е че големият бизнес започва от малките подобрения с голяма социална стойност. 

Кое е абсолютно необходимото качество за успешно реализиране на идеите в бизнес?

Кураж, за да споделиш идеите си със света и да можеш да преценяваш дали това, което (ще) правиш, ти носи удоволствие. Ако не вършиш нещата с удоволствие, какъв е смисълът изобщо? Хубавото е, че тези качества се учат, тренират и развиват.

Кое е предимството на работата в екип пред самостоятелната?

Различните гледни точки, мнения, надграждането на идеи. Много пъти ми се е искало да се откажа, но точно екипът ми ме е спирал и ме е връщал обратно в играта. 

Как си почиваш?

Пътувайки, пишейки, срещайки се с приятели. И като не си гледам списъка със задачи или календара…

Кое е умението, което искаш да предадеш на учениците в Тийноватор?

Много ми се иска да споделя и предам умението да бъдеш в хармония със себе си. Да можеш бързо да се подреждаш, да събираш мислите си, да се концентрираш върху важното и да се освобождаваш от излишното. Най-хубавите идеи и най-ползотворната работа са ми се случвали, когато съм в мир и спокойствие със себе си.

Какво очакваш от приключението Тийноватор?

Очаквам да се събера с хора, които искат да направят промяна, да моделират света около тях, както отговаря на ценностите им и да създаваме заедно неща, от които да настръхвам.

Лъчезар Йорданов

Лъчезар Йорданов е на 24 години, социален предприемач и частен музикален педагог. Работи в сферата на висшето образование и младежките организации. Студент е по Комуникации и физична електроника.

Коя е първата идея, която превърна в бизнес/предприемаческо начинание?

StudyHub – първата денонощна библиотека в Студентски град, а и в България. Проект, който изискваше много усилия и около 2 години работа до момента, в който отвори врати за пръв път. StudyHub е отворен денонощно за студенти от всички университети срещу такса, използваща се за поддръжка и подобрение на помещението. Основната цел на проекта е да даде удобството за учене и работа, от което студентите се нуждаят.

Личност или мото, което те вдъхновява за бизнес / предприемачески начинания?

Без действия, знанието е безсмислено.

Кое е абсолютно необходимото качество за успешно реализиране на идеите в бизнес?

Двете най-важни качества са упоритост и вяра в идеята и екипа до теб.

Кое е предимството на работата в екип пред самостоятелната?

Колкото и да смята човек, че работи по-добре сам, малцина са тези, които успяват да направят нещо сами. Зад всяка велика идея стои не личност, а екип. Екипът дава възможността за широк поглед над всеки проблем и дискусия на различни мнения по наложащите въпроси. По този начин екипът стига до решения, каквито индивидуалния индивид в повечето случаи не би могъл да възпроизведе сам.

Как си почиваш?

В свободното си време обичам да си почивам с моето хоби, което с годините успя да се превърне и в нещо повече – музиката.

Кое е умението, което искаш да предадеш на учениците в Тийноватор?

Искам да им предам, че пътят е ужасно тежък и щом стъпиш на него, осъзнаваш, че не знаеш абсолютно нищо. Но ако имаш мотивацията и идея в главата си, която истински искаш да просъществува, тежкият път става приятно приключение, а незнанието постепенно се превръща в нови идея и знание.

Какво очакваш от приключението Тийноватор?

Работата ми извън StudyHub ме е срещнала с доста тийнейджъри през последните години. Очаквам да се срещна с още много, да виждам все същият хъс в очите им и заедно да успеем да зародим техните бъдещи предприемачески идеи.

Мартина Георгиева

Мартина Георгиева е на 22, социален предприемач в сферата на висшето образование и младежките организации. В момента е студент, специалност Маркетинг.

Коя е първата идея, която превърна в бизнес/предприемаческо начинание?

StudyHub, първата денонощна библиотека в България. Проект на над 2 години даващ денонощно пространство за учене на студентите в Студентски град. Библиотека без охрана, с картов достъп, показваща западния модел на образованието, в България.

Личност или мото, което те вдъхновява за бизнес / предприемачески начинания?

Andy Duffresne, герой от книгата Изкуплението Шоушенк, който в продължение на години не се отказва да направи библиотека, защото вярва в силата на книгите.

Кое е абсолютно необходимото качество за успешно реализиране на идеите в бизнес?

Осъзнаването, че ще успееш само с много работа и вяра в идеята си.

Кое е предимството на работата в екип пред самостоятелната? 

Работата в екип те учи, че не сме си самодостатъчни и всеки има силни страни, но когато ги обединим сме много по-добри. Работата в екип спестява време, показва на човек, че не винаги е прав, учи го да приема чуждо мнение. Работата в екип е своеобразно израстване от „Аз мога всичко“ до „Аз знам, че не мога всичко, но съм добър в ….. “

Как си почиваш? 

Гледам сериали, чета книга или готвя докато слушам музика. Особено готвеното на хубава музика ми е любимо.

Кое е умението, което искаш да предадеш на учениците в Тийноватор?

Да знаят, че предприемачеството не е просто „Имам старт-ъп“, а много постоянна, целенасочена работа, за да постигнеш огромна цел. Цел, която идва с цена.

Какво очакваш от приключението Тийноватор?

Да се срещна с будни млади хора и заедно да успеем да помогнем едни на други и да израстнем като личности, които искат не просто да правят бизнес, а да решават проблеми.

Цветомира Гяурова

Цветомира Гяурова е на 22 години, социален предприемач, работи в сферата на висшето образование и младежките организации. Студентка е, специалност Стопанско управление с английски език в Софийски университет.

Коя е първата идея, която превърна в бизнес/предприемаческо начинание?

StudyHub е първата идея, която нашият екип превърна в реалност. StudyHub е денонощна библиотека в Студентски град, отворена за студенти от всеки един университет. Пространството е с картов достъп, като има абонаментна такса за ден, седмица, месец и семестър. Организираме и различни събития с професионална насоченост, като например срещи с професионалисти от различни направления, лекции и семинари. Имаме и развлекателни такива, като например вечери с бордови игри, вечери на късото кино и други.

Личност или мото, което те вдъхновява за бизнес / предприемачески начинания?

Вдъхновение за социално предприемачество е екипът ми, с който работя, и студентите, на които помагаме. 

Кое е абсолютно необходимото качество за успешно реализиране на идеите в бизнес?

Най-важните качества за мен са мотивация, упорство и желание да се учиш. 

Кое е предимството на работата в екип пред самостоятелната?

Екипът се допълва и мотивира. Аз вярвам, че работата в екип е неизменна част от създаването на един бизнес, защото по този начин имате съвкупност от различни знания и начин на мислене. Независимо от това, че гледате в една и съща посока, всеки има възможност да изкаже своята гледна точка и да прецените заедно кое ще бъде най-доброто решение за организацията. 

Как си почиваш?

Почивам си главно с музика, хубава книга или време с приятели. Наскоро започнах да се уча да свиря на синтезатор, но за момента ми е трудно да намеря време за него, поради факта, че все още съм много начинаеща и изисква силна концентрация.

Кое е умението, което искаш да предадеш на учениците в Тийноватор?

Искам да предам много неща, които научих през тези почти три години, в които работим по StudyHub. Може би основното е, че колкото и прекрасно да звучи да си предприемач и да създаваш собствен бизнес, то ти носи и много отговорности и безсънни нощи. Важно е човек да осъзнае това, за да може да избере своите битки. Защото осъзнаеш ли своята кауза и това на кого искаш да помогнеш и защо, осъзнаеш ли проблема и начина, по който искаш да го решиш, то тези безсънни нощи и тази отговорност започват да ти носят удоволствие, когато видиш резултатите от действията си. 

Какво очакваш от приключението Тийноватор?

Очаквам да имам възможност да предам знанията си, да се запозная с млади, мотивирани ученици, изпълнени с енергия и идеи. Очаквам да имам възможност както да развия себе си и възможностите си, така и да помогна на млади хора, които все още не са се сблъсквали със света на предприемачеството, да изградят сигурност и знания и да премахнат притесненията си за бизнес света.

Иван Йосифов

Иван Йосифов е на 38 години и е CEO, IT, Телекомуникации.

Коя е първата идея, която превърна в бизнес/предприемаческо начинание?

Интернет доставчик. Беше реализирана през 2001 г., когато на практика нямаше никакви интернет доставчици във вида, в който ги познаваме днес.

Личност или мото, което те вдъхновява за бизнес / предприемачески начинания?

„Нещата трябва да се случват“, „Ако не вървиш напред, значи се движиш назад“.

Кое е абсолютно необходимото качество за успешно реализиране на идеите в бизнес?

Високо ниво на търпимост на болка (устойчивост на стрес). Реализирането на която и да е идея е свързано с изключително високо ниво на фокус и постоянство за (най-често) дълъг период от време.

Кое е предимството на работата в екип пред самостоятелната?

Имаш и други хора, на които разчиташ. Различната гледна точна, различните лични качества и умения, събрани на едно, водят до по-добър резултат.

Как си почиваш?

 Това какво беше? 🙂

Кое е умението, което искаш да предадеш на учениците в Тийноватор?

  Да разберат, че светът е пълен с безкрайно много възможности и зависи изцяло от тях самите колко високо и далеч ще стигнат.

Какво очакваш от приключението Тийноватор?

Среща с хора, които имат отворено съзнание, пълни с енергия и желание да опитат нови неща.

Йоана Люцканова

Йоана Люцканова е социален предприемач в сферата на висшето образование и младежките организации. Работи и в сферата на технологиите. Завършила е Стопанско управление с английски език в Софийски университет. Съосновател е на два проекта, свързани с развитие на студентите – StudyHub и CareerHub.

Ментор в София.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Това, което ме вдъхнови да работя по тези проекти е несъмнено положителната промяна, която те донесоха на студентското общество. Важно е всяко едно действие да носи положителна промяна и отпечатък в обществото.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Вяра в идеята и много добре структуриран план за реализация. Да не забравяме и добре сплотен екип, защото всеки един бизенс е невъзможен без неговия задвижващ механизъм, а именно екипът.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да бъдат смели в мечтите си и никога да не се отказват, защото всеки обича да печели, но най-много научаваме именно когато губим и правим грешки.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Как да правим грешки и по-важното как да извлечем пълноценното от един наш провал.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Избрах да бъда ментор в Тийноватор за трета поредна година, защото тази програма сама по себе си е много ценна както за учениците, така и за менторите. Страхотно е усещането да предадеш знанията и опита, който имаш на по-младите, като паралено с това им помагаш да реализират мечтите си.

Мая Цанева

Аз съм журналист на свободна практика и блогър, Работя в сферата на публичните комуникации и създавам онлайн съдържание. Филолог и политолог.

Коя е първата идея, която превърна в бизнес/предприемаческо начинание?

Преди 7 години окончателно преминах към свободната практика като журналист и като специалист в областта на публичните комуникации. Създадох блог преди 2 години. 

Личност или мото, което те вдъхновява за бизнес / предприемачески начинания?

Ариана Хъфингтън, съосновател и главен редактор на The Huffington Post, Пипи Дългото Чорапче.

Кое е абсолютно необходимото качество за успешно реализиране на идеите в бизнес?

Смелост

Кое е предимството на работата в екип пред самостоятелната?

Споделянето и взаимното учене и израстване

Как си почиваш?

Със сън, с тишина, с музика и с книги. 

Кое е умението, което искаш да предадеш на учениците в Тийноватор?

Да задават и да се питат сами много въпроси, да подържат темпото, да се научат да виждат нещата и от различна гледна точка и да разбират, че винаги имат път напред.

Какво очакваш от приключението Тийноватор?

Да вляза в света на бъдещето и да разбирам по-добре аудиторията, клиентите, партньорите, с които тепърва ще работя. Очаквам приключение за ума!

Свилен Стоянов

Професионалното ми развитие е  предимно в ИТ сферата, но и не само. Постоянно създавам и развивам различни бизнес модели и начинания, като някои от тях работят от много време, други са все още прохождащи. 

Коя е първата идея, която превърна в бизнес?

Първия ми бизнес, който стартирах, беше зала за видео и компютърни игри, като паралелно с различни партньори създадох локален интернет доставчик в моя роден град, както и фирма за продажба и поддръжка на компютри.

Личност или мото, което те вдъхновява за бизнес / предприемачески начинания?

Няма конкретна личност, изказване или събитие, които да ме вдъхновяват. Чета доста и смея да твърдя, че вземам по малко от всичко и всеки. Черпя идеи и вдъхновения от различни неща. Понякога дори по време на интересен разговор с колеги и приятели ми идват някои от най-щурите идеи, по които съм работил.   

Кое е абсолютно необходимото качество за успешно реализиране на идеите в бизнес?

Качествата, които аз бих определил, са повече от едно и според мен не може да бъде дефинирано едно, като „абсолютно необходимо“. Всеки човек е съвкупност от качества и умения и това го определя, като личност. Точно поради този факт създаваме и екипи, които да си взаимодействат. Бих определил някои доста важни качества, които всеки предприемач е необходимо да притежава. 

 • Рационално мислене, което да му помага във вземането на важни решения.
 • Аналитично мислене, което да му помага във вземането на трудни и рискови решения.
 • Способност да разговаря, преговаря и договаря.
 • Упоритост и дори в известна степен инат, макар някои да го приемат като недостатък, според мен е необходимо, за да може да отстоява своите позиции и да не се отказва лесно. Особено в началото на всяко начинание.
 • Не на последно място е ЖЕЛАНИЕ, защото когато човек има желание – може да намери начини за постигане на целите си.

Кое е предимството на работата в екип пред самостоятелната

Както споменах и по-горе – човек е съвкупност от качества и умения, но не може да е силен в всяко едно от тях. Още повече, когато става въпрос за бизнес начинание с идея за скалиране и развитие. Човек сам може да има идея, но е необходим екип от специалисти и дори експерти в дадена област, които заедно да изградят модела и да го направят работещ и успешен.  

Как си почиваш?

Различно. Старая се да правя различни неща, които да не са дори косвено свързани с ежедневната ми работа. Филми, музика, онлайн игри (да, понякога помагат), театър, концерти, срещи с приятели и семейство, пътуване до непознати места и срещи с хора, които не познавам.

Кое е умението, което искаш да предадеш на учениците в Тийноватор?

Аз съм родител и като такъв у мен е залегнало желанието да предпазя следващите поколения от грешките, които им предстоят. Това не означава, че трябва да бъдат предпазени от всичко, защото човек се изгражда като личност справяйки се със трудностите по пътя на своето развитие и борейки своите собствени демони. Но ако мога да известна степен да помогна на младите предприемачи да не избират погрешните решения бих го направил с удоволствие.

Какво очакваш от приключението Тийноватор?

Очаквам да срещна младежи и ментори с идеи, желание за развитие, постоянство и ентусиазъм да осъществят това, с което се захващат. Надявам се това да бъде още една крачка към нещо по-добро за тези, които вървят по нашите следи и утре ще бъдат вдъхновени от нашите успехи.

Михаил Кърпачев

Аз съм Михаил Кърпачев, на 37 г. от София. По професия съм специалист по градско планиране и съм завършил УАСГ. През последните 15 години съм активно ангажиран в стратегическото планиране и управление на строителни обекти, развиване на старт-ъп компания за дрехи по индивидуален размер, предприемач и консултат в бизнеси от строителния сектор и развиването на човешкия потенциал. Обожавам предизвикателствата и възможността да преследвам целите си. Щастлив съм да имам любящо семейство – дъщеря на 8 и прекрасна съпруга.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Стратегическото планиране и управление на строителни обекти е в кръвта ми – просто обичам да го правя като консултант за различни клиенти вкл. и компания от консултантския сектор.

От 2015г. реших, че влизам надълбоко и оглавих компания за производство и дистрибуция на мъжки и дамски ризи по индивидуален размер.

През 2019г. паралелно с горните, стартирах развиването на бизнес инициатива насочена към хората, желаещи да намерят истинското си призвание.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Не мога да кажа, че е най-добрата но е последната и не ме пуска вече почти година. Това е платформата за подпомагане на хората търсещи призванието си в живота и не само. След като го намерят, с помоща на редица процеси правим така, че търсещите да получат подходящите за тях предложения за работа.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Неистовото желание да видя какво седи зад другата страна на оградата. Понякога е ров, друг път е цветна градина?. Вдъхновение черпя от всички позитвни и можещи хора, с които се срещам ежедневно – това е натурално привличане.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Мога да споделя само личното си мнение. Не биг могъл да говоря от името на другите хора.

В моя случай е важно да имаш визия и осезаемо усещане за целта . Най-добре би било да можеш да я опишеш в маскимални детайли и винаги да е пред теб. Постоянство, комуникационни умения и усет към подбор на правилните хора в екипа. Отсъствие на страх от провал. Най-важното от всичко за мен е винаги да имаш позитивен и ясен отговор защо го правиш нещото – това дава посока и от него следва всичко останало.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Красотата на това да бъдеш оптимист и колко е хубаво когато правиш това, в което си най-добър.

Защо тази програма е важна?

Защото помага както на учениците, така и на ментори. Предоставя различни гледни точки. Мен лично това винаги ми е било безкрайно полезно. Хубаво е да можеш да чуваш – не да попиваш чужди модели, но да се научиш да правиш съпоставка. Аз не бих искал да поучавам или да давам съвети. Няма по-ценно нещо от това да достигнеш сам до убежденията си, а не да репликираш чужди модели без да си ги възприел като свои. Бих се радвал да помогна на учениците сами да достигнат и да формират убежденията си, както и да се опознаят по-добре.

Слоганът в живота ми – не ме питате, но да си кажа ?

Не мисля, че имам слоган – звучи гръмко и обобщаващо. Аз се опитвам да опростявам живота си, да чувам околните и да помагам – това ми носи удовлетворение.

Красимира Масларова

Разкажи ни за себе си.

Започнах своето професионално пътуване като режисьор на радио и ТВ програми преди повече от 20 години. През годините, след като завърших няколко университета, вече повече от 14 години насочвам енергията си към бизнес създаването и развитието на продукти и услуги в различни сфери и компании. Като съосновател на успешна иновативна компания и като Продуктов мениджър, съм ангажирана с всеки аспект на продукта – от първоначалната идея през разработката му до момента, в който стане част от ежедневието на потребителите.

Продуктовия мениджмънт е едно от най-динамичните и ключови занимания в съвременния бизнес свят. Той е мостът между идеята и реалното представяне на продукта на пазара. Продуктовият мениджър не само дефинира какъв трябва да бъде продуктът, но и разбира нуждите на потребителите, анализира пазара и конкурентите, създава стратегии за позициониране и довежда всичко това до екипите, с които работи. Това е занимание, което изисква комбинация от креативност, аналитично мислене, лидерски умения и понякога дори интуиция.

Един твой успех и един провал.

Вярвам, че възприятието за провал за едни, означава успех за други и затова провалите не ги броя.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Винаги търся възможности да внеса позитивна промяна и да добавям стойност. Вдъхновението ми идва от желанието да правя нещата по-добри и смислени.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

За да превърнеш добра идея в реалност, ти трябва добро разбиране на данните, разумна презенка на рисковете, постоянство и, разбира се, добро чувство за хумор, за да се справяш с неочакваните обрати.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Искам да помогна на Тийноваторите да развият предприемачески начин на мислене и настройка за растеж и развитие (growth mindset). Вярвам, че тези умения са крайно важни, независимо дали ще искат да станет бизнес лидери или просто да намерят своето място в света.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик?

Умението за критично мислене, което да ме подготви да анализирам информацията около мен по-ефективно, емоционална интелигентност и финансова грамотност. Смятам, че и трите умения са от ключово значение не само за професионалното, но и за личното развитие.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Вярвам в потенциала на младите хора и работата с тях не само ме зарежда с енергия и вдъхновение, но също така ми дава възможността да допринеса към тяхното развитие и да предоставя тази подкрепа, която аз нямах в тяхна възраст. Надявам се да насърчавам и вдъхновявам младите хора да следват своите мечти с увереност и решимост.

Сергей Петров

Казвам се Сергей Петров и съм авиоинженер по образование и предприемач по призвание. Ентусиазират ме технологиите, природата и техните пресечни точки. Вярвам, че е наша отговорност да създадем светло и устойчиво бъдеще за следващите поколения, а убежденията ми са подкрепени от екип от невероятни специалисти в рамките на компанията ни – Pollenity.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

В изграждането на бизнес модел, анализ на пазара, създаване на прототипи на продукти и тяхното надлежно и координирано тестване, съобразено с целите на компанията.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Все още доказваме колко добра е идеята ми, но вярвам, че бъдещето на пчеларството би могло да бъде устойчиво с внедряването на цифрова техника, която позволява достъп до безпрецедентни данни. Компанията, която създадох през 2015 година прави именно това – внедрява сензорни станции за дистанционно наблюдение на ключови параметри за една пчелна колония и по този начин позволява на пчеларя да знае какво и кога да свърши, за да поддържа оптимално здраве и продуктивност в колонията.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Вдъхнови ме реализацията, че всеки човек може да промени света към по-добро, ако съумее да бъде достатъчно пресметлив, смел и най-вече – упорит. Първият човек, който ми показа този тип мислене, е Райчо Райчев – мой ментор и до днес.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Пресметливост, упоритост и малко лудост. За да бъде една идея смислена, тя трябва преди всичко да бъде оригинална, а екипът зад нея – дисциплиниран, отворен към новото и упорит (но не заслепен). Смятам, че зад всеки успешен продукт има скромен човек, умеещ да изслушва и да се учи от грешките си.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Да съумеят да вземат всичко от дадена грешка и да я превърнат в знание. Как да отсяват информация и какво поведение да имат спрямо себе си и бъдещите си партньори.

Защо тази програма е важна?

Защото за да бъдат успешни младите архитекти на България, имаме нужда да предадем възможно най-много от знанията и опита си и да им позволим да застанат на нашите рамена.

Гергана Стоичкова

Казвам се Гергана и имам една голяма страст – да помагам, с каквото мога, на България да се развива и да се превръща в дестинация, където младите хора остават по желание, а не по принуда. 

Възпитаник съм на Немската гимназия, а впоследствие завърших бакалавър Бизнес администрация в Ludwig Maximilian University в Мюнхен и магистър Финанси в Bocconi University – в Милано. 2017 се върнах в България и от тогава съм активна основно във финтех сферата – като Strategy and Market Insight в Paynetics, Директор на Българска финтех асоциация, а съвсем отскоро – Program Manager на Visa Innovation Program като част от екипа на Eleven Ventures. Изключително вярвам в силата на неформалното образование и в тази посока, през 2017 съосновах клон на 180 Degrees Consulting – глобална студентска организация за консултации на социално ангажирани организации, където през годините бях Consulting Director, Vice-President и в момента – Advisory Board Member. 

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

По образование съм финансист, имам опит във финансово моделиране и финансов мениджмънт за компании, набиране на средства за финансиране, venture capital, проектен и програмен мениджмънт и управление на организации. Като сектор имам много дълбоки познания за финтех – в България и в региона. 

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

За да съм напълно откровена, досега не съм реализирала самостоятелно своя идея – и като част от Българска финтех асоциация, и като част от 180 degrees Consulting съм била част от невероятен екип, който е стартирал проектите. Впоследствие моите заслуги винаги са били свързани с идеи за развитие и разширяване на организациите. 

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Винаги – смислената кауза и потенциалното отражение върху хора или компании. 

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Силна мотивация и дълбока вяра в успеха и смисъла на идеята. Също така – силен и добре функциониращ екип. И накрая – добър тайминг. Има и много други фактори (конкуренция, barriers to entry, технология, смислен go-to-market подход, финансиране), но те по-лесно биха могли да се наваксат при наличие на първите 3. 

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Да вярват в себе си, да опитват, да не се притесняват от грешки, да мислят out of the box, да мислят една стъпка напред и никога да не спират да се усъвършенстват (независимо дали на личностно ниво, работейки за компания или развивайки собствения си бизнес). И не на последно място – да умеят да представят идеите си по смислен и уверен начин. 

Защо тази програма е важна?

Тази програма е уникална възможност да срещне деца със света на предприемачеството и да събуди у тях любопитство и желание да експериментират. Развиването на меки умения също е от огромно значение и нещо, което почти не присъства в традиционната форма на образование в България.

Николай Мартинов

Представи се в 5 изречения.

Инвестирам в български растящи компании от 30 години. Бил съм брокер на стоковата и фондовата борса, ръководител на инвестиционен посредник Карол, направил съм няколко компании публични и в момента съм партньор в Импетус Капитал, дружество управляващо алтернативния фонд ИмВенчър II.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Капиталови пазари, финанси, стартъпи.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Като брокер на фондовата борса имах много клиенти и не успявах да ги обслужа по телефона и затова въведох експерименталната към онзи момент система за търгуване през интернет за първи път в България при инвестиционен посредник Карол. От тогава до сега Карол е винаги на първо място по брой сделки на БФБ вече 17 година подред.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Решаването на значим проблем на голяма група хора.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Прилагане на знанията и довеждане на процесите до край.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Фокусът върху най – важния проблем.

Защо тази програма е важна?

Искам да предам знанията си на следващото поколение предприемачи. Да вдъхна увереност и да подкрепя прохождането в областта продаването на идеи на сключването на сделки.

Диана Дворска

Представи се в 5 изречения.

Казвам се Диана Дворска, на 32г. от София. От 4 години се занимавам с Project Management в Атлон и от 3 съм съосновател на Youth Talent Network, сдружение, което подпомага личностното и кариерното развитие на младежите в България. Обичам да съм сред природата и най-вече в планината, било то на преход или скиорствайки. Обожавам кучета и точните хора. Когато не съм на работа или не действам по сдружението си „открадвам“ време и пътувам.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Партньорства.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Беше преди 7 години, когато се върнах в „бащината“ къща след година учене далеч и видях колко много книги събират прах, а колко нови бих искала да прочета. Така ми хрумна идея за платформа за размяна на книги по интереси. Дали е най-добрата идея е спорно, смятам, че предстои, но искрено ме жегна и се включих в Start Up Weekend Sofia – събитие, което и до ден днешен остава много специално за мен.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Хората, с които работя.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Постоянство и добър екип.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Да приемат обратна връзка, както и да вярват в идеите си и да действат смело с тях.

Защо тази програма е важна?

Защото дава увереност и нагласа „аз мога“, която отваря врати. Също – чрез практика и по забавен и интересен начин оформя много ключови умения.

Цветелина Цанкова

Представи се в 5 изречения.

Пътешественик по призвание и душа. Пътуването е начин на живот за мен и мое професионално занимание. Eксперт в сфертата на културния туризъм в България с над 15 години опит, организатор на пътувания, екскурзовод, любител фотограф, разказвач на истории. Търсач на доброто и красивото всеки ден. Новатор и визионер.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Вече 11 години съм се отдала на семейната ни туроператорска фирма, в която със сестра ми се грижим за чуждестранните туристи в България. Nvision travel ме научи как да комуникирам с различни националности и култури. Как да организирам ежедневната работа в офиса и балансирам междуличностните отношения, за да има успешна екипна работа. Създаването на нов продукт и маркетинга към него също е част от всеки мой ден. Управление, организация, маркетинг, човешки ресурси, продажби. Имайки малък бизнес е нужно с всичко да се ангажираш, за да може да не се губи личното отношение към клиента и да запазиш качеството през годините, което за мен е много важно.

Коя е най-добрта бизнес идея до момента и как се появи?

„Communism tours in Bulgaria“. През 2009 година реших да последвам интуицията си и започнем да предлагаме и разработваме исторически пътувания назад във времето 1944 – 1989г. Сблъсках се с отричане, присмиване, неразбиране, но не се отказах и днес 10 години по-късно виждам как и други колеги последваха тази идея. Проправих път на новото и разнообразих пазара на туристически продукти в България. Добрите идеи идват сами, не ги създаваме ние. Нужно е само да ги уловим и да последваме смело интуицията си. Те сами те водят и показват пътя.

Кой или какво те вдъхновява за смелите ти бизнес начинания?

Хората, любовта, живота, вярата, че е важно да създадем и прокараме път на новото, да творим и опитваме да правим света всеки ден малко по-добър като се развиваме и учим нови неща. Просто опитвам и знам, че ако аз не го направя, няма кой да го направи вместо мен. Развитието и моят личен път ме движат напред.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Подготовка (знание и умения), смелост, търпение, фокус на енергията, постоянство, вяра и визия какво искаш да постигнеш. Интуиция и късмет да събереш добър екип, който да е мотивиран да продължава дори в моментите на застой и необходима промяна. Да вярваш в себе си и идеята си, дори когато другите не го правят.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Преди да стигнем до уменията, които ще натрупат в процеса на практика, много ми се иска да им вдъхна сила и вяра в себе си, смелост да последват интуицията си и дадат живот на идеята си, независимо какво ще каже средата, която ги заобикаля. Да бъдат новатори като начин на мислене и поглед към света като винаги ги води доброто, любовта и висок морал.

Защо тази програма е важна?

От личен опит знам колко е важна подкрепата, когато започваш нещо ново. Всяко начало и промяна на средата са турболентни и за да издържиш и бъдеш подготвен е нужно да се впуснеш смело в процеса. Само чрез реални действия се трупа опит и увереност. Благодарение на участието на учениците в програмата те ще имат безценната възможност да вдъхнат живот на своя идея, да проследят процеса от раждането й до представянето и реалното й приложение. И в този си път няма да са сами, което вярвам ще ги окрили и вдъхнови занапред. За мен е важна и възможността като ментор да имам възможност да се докосна до тяхното ново мислене. Вярвам, че те мен също ще ме обогатят и вдъхновят, ще погледна през техните очи света. Този обмен и комуникация между поколенията и изключително важен. Само заедно и обединени ще се случват най-добрите за всички ни промени.

Георги Първанов

Представи се в 5 изречения

Сериен предприемач в HR сферата. Опит в създаване, успешно продаване и MBO. Силата ми е да събирам по-умни и по-знаещи от мен екипи, които работят успешно заедно, със силна фирмена култура. Чета много, обичам да пътувам. Имам 3 деца, любима жена и голдън ритрийвър.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

HR, Business Development, M&A

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Да създам клуб на почитатели около фирмата ми, който се казва Cteam friends, и има вече почти 300 човека, които ти препоръчват клиенти и кандидати. Идеята се появи преди доста време, носи ни 1/3 от бизнеса.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Удоволствието от това да съм намерил най-добрата работа за човека, да сме направили успешно обучение, да направя хората щастливи. Страхотно е учителя по музика да поиска да стане търговец и да му реализираш мечтата.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Силен екип с голяма амбиция и желание; ясна визия; малко пари не пречат 🙂

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Има един момент, когато развиваш нов проект и е много трудно, 90% от хората се отказват, а успеха е зад ъгала. В такъв момент искам да съм до тях, и да ги подкрепя да продължат.

Защо тази програма е важна?

Защото създава бъдещите български предприемачи и създатели на успешен български и глобален бизнес. Тя създава и основни умения за работа в офис, работна среда, трудови умения, комуникация, презентиране, бюджети.

Стан Кирилов

Представи се в 5 изречения

Здравейте аз съм Стан, на 34 години съм, с 15 години професионален опит в областта на дизайна и предприемачеството. Собственик съм на дигитална агенция в София, която е насочена да помага на стартиращи компании и предприемачи да реализират успешни дигитални решения. В момента имам честта да работя с многобройни клиенти от целия свят, включително Америка, Германия, Великобритания и др. Винаги съм искал да създавам успешни продукти, които да улесняват живота на хората и да правят ежедневните им задачи по-благоприятни.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Имам експертиза в създаването на цялостни бизнес решения – от проучване и стратегия, до тяхното планиране и изпълнение. Повече от половината ни проекти са във финансовата сфера.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Най-добрата и успешна бизнес идея която имам е дигиталната ми агенция, която обединява наистина талантливи и любознателни хора, стремящи се да са от полза на тези, които се опитват да променят света.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Тук ще получите неконвенционален отговор. Най-голямо вдъхновение черпя от моя син, който е на две и половина. Достатъчно е само да го погледна или да си помисля за него, за да продължа напред в борбата и упоритостта към това, което искам да постигна. Създадох своята агенция малко след като той се роди. И оттогава това е, което ме вдъхновява и ми дава сили да продължа.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Да бъде реализирана в точния момент, когато хората имат нужда от нея (може те все още да не го знаят). Важно е да има ясно дефинирана бизнес цел и стратегия как да бъде постигната. След това грешките – колкото повече и колкото по-рано, толкова по-добре.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Да дефинират проблеми от реалния свят, които никой все още не е решил. Винаги да започват първо с проблемите, а не с решенията. Другото важно нещо е отборната игра, един бизнес е толкова силен, колкото сбора на хората които го създават.

Защо тази програма е важна?

Ако имаше кой да ме научи на всичко това, което знам днес, но преди 15 години, животът ми щеше да се развие по съвсем различен начин. Смятам, че мога да помогна на децата да имат по осъзнат старт в живота след училище.

Петя Липева

Представи се в 5 изречения

Казвам се Петя и от няколко години съм посветила професионалното си развитие на общността от стартиращи ИТ компании в София. Част съм от екипа на Puzl CowOrKing, най-голямото споделено работно място за хората от ИТ сферата, и там развивам оперативния екип, който се занимава с общността от над 600 специалисти в сферата. Моята роля стартира със създаването на всички оперативни процеси и предаването им към всички от екипа. Като част от малък и стартиращ екип, в последните години съм работила с фокус върху комуникацията вътре в екипа и в общността, както и към развитие на нови проекти и нови продукти. Предишният ми опит е в областта на маркетинга и събитията.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Най-дълго време съм се занимавала с маркетинг и събития, но тъй като тази сфера се развива толкова бързо, вече смятам, че знанията ми са много изостанали. Моята сила са процесите – изграждането им и оптимизирането им; всичко в областта на операциите, което търпи непрекъсната промяна и оптимизация.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Аз не съм стартирала нищо съвсем свое през годините, но винаги съм била част от стартиращата общност е България. Текущото начинание не е моя идея, но съм вложила толкова много време и емоции в него, че го усещам като неизменна част от себе си.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Винаги ме е вдъхновявала енергията на хората. С всяко ново начало идва неповторима комбинация от ентусиазъм, страх и нетърпение.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Постоянство и правилен екип.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Смятам, че е изключително важно да се планира правилно и ще се радвам ако успея да науча участниците на умения, с които да управляват проектите си.

Защо тази програма е важна?

Защото участниците в тези клубове са бъдещите лидери, предприемачи и иноватори. Ние всички имаме нужда от тях!

Кристиян Лозанов

Представи се в 5 изречения

Все още млад и динамичен, с интереси в различни области. С няколко думи мога да се квалифицирам като баща, предприемач, мечтател, ИТ ентусиаст, иноватор, пътешественик. По образование съм Икономист, но реално в ИТ бранша от 15+ години. Обичам да изкачвам върхове ( буквално и преносно ) и да срещам нови интересни хора.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

ИТ сферата, развитие и управление на софтуерни екипи, управление на ИТ организации. На второ място – имотен пазар.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Най-добрата ми бизнес идея към август 2019 е текущата ми фирма „Рейно България“, която оперира на имотния пазар в САЩ.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Вдъхновява ме мечтата да видя идеите си реализирани. Най-големият мотиватор за мен е, когато има резултати от работата ми.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Необходима е комбинация от добър екип, планиране, изпълнение, но може би най-важното e да е в подходящото време.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Нещата, които се надявам да успея да предам на учениците, са доста. От това да се научат да казват “не” до това да гледат на всяко събитие в живота/работата като възможност. Най-важното може би, обаче е, че провалите/неуспехите са много хубаво нещо ако се поучават от тях.

Защо тази програма е важна?

Програмата е важна, защото вярвам че младите хора са източника и двигателя на иновациите и прогреса в света.

Женя Янкова

Представи се в 5 изречения

Казвам се Женя, по професия съм маркетолог, по душа изследовател. Харесва ми да поглеждам през философската страна на нещата. Намирам динамиката на развитие на процесите в наше време за изключително вълнуващо явление. Основната мисия, която бих си определила в хода на тези промени, е да постигна относителен баланс във всички аспекти на живота. Обичам: музиката, книгите, природата, стойностните разговори, новите преживявания и времето, в което живеем.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

В развитието и растежа; дигитален маркетинг; управление на хора и процеси.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Не мога да избера конкретно една, всички са ми много добри. Най-мотивиращата идея, обаче, на която съм попадала е споделянето на цялата информация с възможно най-много заинтересовани, с цел цялостно развитие на пазара и повишаване на икономическите ни и бизнес умения на едно по-национално ниво.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Много са. Мога да почерпя вдъхновение от почти всичко, което ме заобикаля – приятели, книга, съществуващ проблем, работна среда. 

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Определяне на ясна и конкретна цел. Няма как да се стигне някъде, ако е неясна посоката. И още – сработването на замесения екип, упоритост, нестихваща мотивация, желанието за непрекъснато развитие.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Провал не съществува, има само тежки уроци и кофти примери. Много важно е да не забравяме да се забавляваме, по време на всеки житейски или бизнес процес, само така може да се постигне истинско удовлетворение.

Защо тази програма е важна?

Вярвам, че в образователната система има доста пропуски в развитието на лидерството, презентационните умения или меки умения, които са от съществено значение в в реална бизнес средата. 

Жанет Тодорова

Представи се в 5 изречения

Казвам се Жанет, работя с Founder Institute, старт-ъп акселeратор за технологични бизнеси в ранен стадий. Отговарям за развитието на европейската централа на FI и за глобалното разрастването на акселератора ни в нови градове (180 към момента). Имам предишен опит с работа в стартъпи в София и в Берлин, в сферите на HRinTech, FinTech & Blockchain. Вярвам, че София е град с потенциал да се превърне в най-значимата старт-ъп екосистема за региона ни, затова личната ми кауза е да подпомагам създаването на повече технологични компании тук. Съ-организатор съм на три конференции, DigitalK, React.NotAConf и SHEleader@digital. Моите страсти са: старт-ъпи, технологии, устойчиво развитие, психология, астрофизика и черното чувство за хумор.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Най-голям опит имам в стартирането на технологични старт-ъпи, подбор на програмисти, продукт мениджмънт по Скръм методологията и организация на събития. По едно време имах бар (за ИТ хората от София), така че и с Блъди Мерито имам опит :-).

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

През професионалния си път съм била в ролята на човек, който се присъединява в ранен етап на една идея или проект, но не и развиващ своя собствена идея. Научих за себе си, че в това е моята сила – да идентифицирам силен основател, със силна идея и да последвам първа.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Когато за пръв път минах през процеса да опитам нещо ново, умрях от страх, обаче действах. С всеки следващ опит установих, че всъщност всичко мога да постигна, стига да си ги поставя за цел. Вдъхновението при мен идва от личните ми мини успехи на всяка стъпка и така продължавам напред. Понякога дори сама се потупвам по рамото за нещо толкова малко като сполучливо написан имейл.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Фокус, последователност, обратна връзка от околната среда и потенциалните потребители и добра старт-ъп карма. В света на технологиите много постижения се случват благодарение на добрата старт-ъп карма или, иначе казано, на принципа “предай нататък”, което и аз спазвам всеки ден. Помагам винаги, когато имам възможност.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Привърженик съм на следния подход: “Научи едно дете как да мисли и го остави само да реши за какво.” Мисленето е като спорта или храненето, ако се прави правилно, то доставя страхотно удоволствие.

Защо тази програма е важна?

Работя с възрастни хора всеки ден и забелязвам колко по-трудно е да възприемат нова идея, да експериментират, да импровизират. А това са необходимите съставки за това да се раждат и реализират иновативни идеи. Тази програма е важна, защото залага на гъвкавостта и спонтанността и потенциала на децата, и дава в ръцете им възможност сами да построят бъдещето, в което искат да живеят.

Ивайло Бонев

Представи се в 5 изречения

Човек, който обича да спортува и комуникира с хора. Фен на четенето и планината. Обичам да готвя, но напоследък не ми остава време за това. Импулсивен и директен. Пътешественик, но напоследък само по душа.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Бизнес развитие и стратегически партньорства.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Все още я отглеждам и скоро очаквам да разцъфти.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Както големите и щури имена като Ма, Брансън и ГариВи, така и хората около мен, с които работя и мислим за бъдещето заедно.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Екип, плануване и действие.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Себеопознаване, екипно мислене и поемане на риск.

Защо тази програма е важна?

Защото младите и предприемчиви хора са бъдещето на нашата страна и защото много ме вдъхновяват!

Ангел Иванов

Представи се в 5 изречения

Казвам се Ангел Иванов и съм съосновател на веригата за гурме бургери Skapto и основател на продуцентска компания Handplayed. Завършил съм AUBG със специалности Бизнес Администрация и Масови Комуникации през 2012 г. През 2015 г. бях селектиран за Sarajevo Talents – платформа за развитие на млади кино таланти на филмовия фестивал в Сараево. През 2017 г. се присъединих към хъба на Global Shapers в София. А през 2019 г. със Skapto влязохме в престижната мрежа от предприемачи на Endeavor.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Маркетинг, брандинг и развитие на брандове. Също така съм основател на продуцентска компания и имам солиден опит като продуцент на висококачествено видео съдържание: реклами, музикални клипове и филми.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Най-добрата ми бизнес идея до момента беше да превърнем ресторанта ни в разпознаваем бранд за нещо много специфично – бургери. Беше повлияна от статия, която бях прочел, за „бургеризацията“ на Варшава. Няколко години по-късно същото се случи и със София. Това ни помогна да започнем да градим нещо много по-голямо от мястото за приятели, което беше Skaptobara.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Черпя вдъхновение ежедневно чрез допира си с творенията на други хора по света – в сферата на изкуството или в сферата на бизнеса. Няма и ден, в който да не слушам поне 30 минути музика, или да не прочета нещо ново и вдъхновяващо. Но най-вдъхновяващи са пътуванията ми извън България и срещите с други култури и с успешни примери в техните екосистеми.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Добрите бизнес идеи обикновено крият рискове. Ако нямаш смелостта да приемеш тези рискове и да се изправиш пред тях, цял живот може да си повтаряш добрите бизнес идеи на ум, за да се чувстваш по-добре от това колко са гениални. Но докато не предприемеш действие, те са само обвивка за ранимостта ти като човешко същество. Така че бих казал, че на първо място е готовността да платиш цената и осъзнаването колко труден ще бъде пътят.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Бих се радвал да обсъждам с тях своята философия за ролята, която имат бизнесите в съвременното общество, за отговорността, която носят те не само към акционерите си, но и към гражданите. Искаме да сме част от тази програма именно за да даваме нещо обратно на обществото. Това е лайт мотив на всичко, което искам бизнесите, които представлявам, да бъдат – първо в полза на обществото и чак след това печеливши.

Защо тази програма е важна?

Защото аз вярвам, че в глобализирано либерално общество (каквото искам светът да бъде), бизнесите ще са едни от най-важните организации за подобряването начина на живот. Но трябва да променим начина, по който се гледа на тях. Те са просто инструменти за социална промяна и най-добрите са много печеливши именно защото успяват да донесат тази промяна за голям брой хора. Чрез програми като тази имаме възможност да вдъхновим следващото поколение бизнеси да са по-добри към планетата, към обществото и към себе си.

Георги Георгиев

Представи се в 5 изречения

Аз съм един от основателите на веригата за гурме бургер Skapto. Притежавам Магистър по Стратегически Мениджмънт от Rotterdam School of Management, бакалавър по Икономика и Бизнес администрация от Американския Университет в България. Обичам да чета и да научавам нови неща. Интересите ми включват технологии, философия, инвестиции. Свободното си време предпочитам да прекарвам с приятели.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Имам дългогодишен опит в продажбите, организирането на екипи от търговци и на фирмена структура.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Най-добрата ми бизнес идея беше, че заведение за бургери може да бъде на 1-во място в TripAdvisor. Появи се, като при пътувания забелязах колко много влияе TripAdvisor на избора на клиентите в чужбина.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Изпълнението. Възможността да изпълниш това, което си решил, тогава когато трябва да бъде изпълнено. Няма нищо по-често срещано от нереализирани добри бизнес идеи. Идеята сама по себе си има почти нулева стойност. Изпълнението и е това, което носи стойност.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Вярата, че могат да се справят, колкото и трудна да изглежда ситуацията.

Защо тази програма е важна?

Защото младежите са бъдещето.

Георги Начев

Представи се в 5 изречения

Казвам се Георги Начев и винаги съм бил горещо заинтересован от намиране на неща за подобрение и начини конкретни цели да бъдат достигани с по-малко усилие, със същото усилие, но по-високо качество или изобщо да поставям под съмнение дали дадени цели имат смисъл. По този слоган минаха ученичеството, следването ми, а от 7 месеца и статуса ми на новозавърнал се в България. По време на бакалавърската си степен се вълнувах основно около създаване и разработка на нови бизнес идеи и модели, а магистратурата ми мина под слогана на финансите. По настоящем продължавам да развивам второто и да търся начини как да комбинирам предприемачеството с финансовия аспект. Като новозавърнал се в родината имам шанса да съм хем откъснат от тук, хем някак замесен и да предизвиквам установения ред и стандартен подход в разнообразни лични и бизнес отношения.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Последните години прекарах в M&A (покупки и сливания) на технологични компании. От там основният ми опит е да гледам критично на съвкупността от различните ключови фактори зад съществуващи и новосъздаващи се технологични бизнеси идеи.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Най-добрата ми идея беше до някъде сходна с основната цел на Тийноватор – споделяне на предприемачески опит. Концепцията беше платформа за бизнес ментори, които са готови да отделят време за конферентен разговор при нужда и желание от предприемача.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Основният ми мотивационен фактор е да зная, че генерираната добавена стойност действително има смисъл и носи значителни ползи за целевата група. Колкото по-съществена е добавената стойност, толкова по-добре.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Изпълнение, опит и грешка. Не вярвам в добрите бизнес идеи – всичко опира до замесените хора и изпълнението.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Да не спират да вярват в невъзможното и собствените, неограничени шансове за развитие и правене на повече от онова, което училището не възпитава. Няма смисъл да се оценяват рибите колко добре летят, при условие, че летенето не е силната им страна. Важно е младите от рано да се стремят към откриване на истинските си силни страни и чрез това последователно и неуморно да преследват задълбочаването и усъвършенстването си в тези направления.

Защо тази програма е важна?

Тази програма е от особено важна за разпространението на идеята на самостоятелността и куража човек да преследва целите и желанията си. Много българи имат невероятен потенциал, комбинативност и специфична експертиза в различни направления, но нямат общата настройка, че могат и има смисъл да ходят по неутъпкани пътеки и да предизвикват статуквото. Вместо мениджъри, на България са необходими повече лидери, които да не чакат заповеди и направления, а сами да търсят решенията и да могат умело да водят своите колеги и подчинени в нови посоки – било то в рамките на голяма организация или стартъп.

Слоганът в живота ми – не ме питате, но да си кажа

Take it easy and do it. Done is much better than perfect. Опасността не е да сгрешиш, а сам да се лишиш от това да опиташ.

Христо Андреев

Представи се в 5 изречения

Казвам се Христо и в последните 6 години се занимавам с развитието на дигитални бизнеси. Всичко започна с няколко старт-ъпа, а в последните години помагам на финансови компании да продават по-успешно продуктите си. Извън професионалния свят, определям себе си като човек, търсещ приключението, вечно пътуващ с неизчерпаемото желание да отрие какво ново се крие зад ъгъла.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Най- много опит през последните години придобих в дигиталния маркетинг и бизнес развитието. Смятам, че в днешния свят ако един бизнес не умее да изгради стабилна връзка с потребителите, които са онлайн и не успее да предаде по разбираем и ефективен начин своята стойност и ценности, то този бизнес едва ли би бил успешен.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Най-добрата бизнес идея, която съм имал беше за кратко срочно наемане на пространства, къде да се провеждат събития. Идеята беше да се насърчи краткосрочното наема на помещения, които не се използват. По този начин се създава още една възможност собствениците или управителите на тези имот да получават доход от краткосрочен наем. От друга страна идеята даваше възможност на по-голям избор при намиране на помещение, което да бъде подходящо за различен тип събития.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Вдъхновява ме възможността да покажеш най-доброто от себе си. Предприемачеството е предизвикателство, което ти помага да развиеш себе си и в същото време да дадеш добавена стойност за обществото. Комбинация, която винаги ме мотивира.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

За да е успешна една бизнес идея ти трябва търпение и постоянство. Пътят не е лесен и никога не е в една посока, криволичи, върви нагоре-надолу и винаги има трудности, които трябва да бъдат преодолени. Освен това, за да може една бизнес идея да е успешна, трябва да може да грешим и да се учим от грешките си. Защото нищо ново и прогресивно в нашия свят не се е случило без да бъдат правени грешки. Грешките показват, кои е правилният път, само трябва да искаме да видим какво ни показват.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Ефективната комуникацията с потребителите е едно от най-съществените умения за един бизнес. Как да слушаме клиентите си и как да предадем правилно съобщение в правилния момент, на правилните хора, е разликата между успеха и провала.

Защо тази програма е важна?

Програмата иска да даде възможност на младите хора, да развият своите бизнес умения, да разберат какво е да си предприемач, който е решил да постигне целите си. Програмата е важна, защото насърчава младите хора да покажат на какво са способни. А съм сигурен, че ние сме способни на велики дела, само ни трябва малко подкрепа и насърчаване.

Мартин Добрев

Представи се в 5 изречения

Казвам се Мартин Добрев, на 31 години, роден съм в София. Завършил съм 9ФЕГ и УНИБИТ специалност “Информационно брокерство”. Занимавам се с web development от ученик и имам над 10 години опит в тази сфера. Интересувам се също така от дизайн, бизнес, маркетинг, leadership и mentorship. Участвал съм в няколко бизнеса, като един от тях беше малко училище за програмиране.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

В IT сферата главно.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Една от бизнес идеите ми беше за сайт, който да търси в най – големите сайтове за обяви за автомобили. Тази идея се роди докато си търсех автомобил и по – този начин си улесних процеса по намиране.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Вдъхновява ме моя бизнес партньор Стан Кирилов, също така успешни бизнес хора и лидери като Милин Джалалиев, Simon Sinek, Matt Faulk и други.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Познаване на нуждата на потребителя, контекста, валидацията на идеята и познаване на текущия тренд.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Да мислят, да вникват в проблемите, да бъдат гъвкави и любопитни.

Защо тази програма е важна?

Важно е да се развиват младите хора, да се учат, да мислят и разсъждават, за да могат да постигнат нещо смислено в живота.

Севгин Мустафов

Представи се в 5 изречения

Казвам се Севгин Мустафов, изпълнителен директор на софтуерната компания GlobalizeIT, подпомагаща стартъпи, малки и средни бизнеси с техническа разработка и консултации. Бивш програмист в една от най-големите технологични компании в света – SAP, настоящ предприемач открил страстта си в маркетинга, продажбите и развитието на бизнеси, екипи и хора. Обичам да предизвиквам себе си и да изучавам нови материи и много често това мое любопитство, жажда за развитие и високи амбиции ме изкарват от зоната ми на комфорт и вярвам, че това ми помага да израствам. Една от най-силните ми страни е адаптивността, която смятам, че изключително много ми помага за личното и професионалното ми развитие.

Тренирам фитнес и футбол, чета книги, гледам курсове на различни теми и разбира се помагам на хората около мен.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Опитът ми се простира в различни индустрии, като отправна точка при мен бе програмирането. По-късно имах допир и с маркетинга и в последствие с продажбите и усетих, че това са сфери, в които бих искал да натрупам солидни знания и опит и го правя.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

GlobalizeIT, софтуерна компания, която ръководя към този момент. Появи се по съвсем естествен начин, тъй като бях един от първите блокчейн програмисти в България и много съществуващи бизнеси и хора с идеи ме търсеха за консултации и мнение в тази област. Изградихме партньорства с редица други технологични компании от България и чужбина с готини идеи и ценности близки до нашите и така стигнахме до нивото, на което сме днес.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Ще започна със заглавието на една книга, издадена преди доста време, а именно – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ и леко ще го променя и ще кажа „Светът е голям и вдъхновение дебне отвсякъде“. Вярвам, че всеки човек с правилната нагласа и поглед може да се вдъхнови от всичко и всеки. Аз лично се вдъхновявам от успели хора на локално и световно ниво. Тук в България имаме изключително много вдъхновяващи личности в различни индустрии и бизнеси.

Но основно вдъхновение при мен идва от осъзнаването, че в живота всичко зависи от самите нас. Когато разбереш, че отговорността за собственият ти живот е в твоите ръце, то тогава нямаш друг избор, освен всеки ден да даваш най-доброто от себе си и да се стремиш да бъдеш по-добра версия на себе си.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Бих казал, че има няколко основополагащи фактора, които определят успешната реализация на дадена идея. Най-важният фактор според моя личен опит е изграждането на правилния екип – взаимно допълващи се хора с близки ценности и визия. Други важни елементи за постигането на успех в бизнеса са: вярата в самата идея и любов към това, което правиш, защото те ще поддържат пламъка, горящ в теб. И разбира се упоритост, постоянство и целеустременост.

Мога да кажа само едно: “Вярвай в своята идея, обгради се с правилните хора, обичай това което правиш, бъди упорит, постоянен и целеустремен и неимоверно ще успееш!”

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Адаптивността – това със сигурност ще бъде едно от уменията, които ще предам на участниците. Оптимизмът е изключително важен. Важно е и да открият лидерите в себе си и да развият комуникационните си умения, които смятам че имам и се старая да предавам.

Защо тази програма е важна?

Вярвам, че предприемачеството не е просто създаването на бизнес, а е нещо много повече – съвкупност от идея, предприемането на действие и развитие. В днешния динамичен свят трябва да се развиваме бързо и да предприемаме повече действие. Предприемачеството трябва да бъде насърчавано от ранна възраст и да се преподава от практици с реален бизнес опит. Смятам, че тази програма дава една добра основа и възможности за младите.

Стан Кристоф

Представи се в 5 изречения

Казвам се Стан Кристоф. Бих се представил по следния начин:

 • обичам да задавам визията и посоката на развитие;
 • опитвам се да поддържам баланса във всичко, което правя;
 • занимавам се с разнообразни и динамични неща които помагат на хората и разрешават проблеми;
 • намирам решения и действам;
 • информирам се постоянно за нещата, които ме интересуват; тъй като информацията и знанието се променят много динамично
 • обичам да проучвам различни индустрии и пазари.

Голяма част от професионалния ми път е в САЩ. Бях част от екипа на Paramount Pictures в Холивуд и още редица световноизвестни компании в различни области като Infiniti и MCI. Основател съм на редица онлайн платформи за електронна търговия в сферата на модата и облеклото, спортни стоки и аксесоари, както и детски стоки; създател съм на собствени брандове и бях отговорен за дистрибуцията на тези продукти в централна и източна Европа. В своя пик компаниите, които управлявах бяха достигнали до дистрибуция на 16 пазара в Европа със съпътстващи клиентско обслужване, локални маркетинг политики и локализация, ценообразуване, дистрибуция и доставка до крайния клиент.

Тези бизнес платформи се превърнаха в едни най-бързо растящите бизнеси за онлайн търговия в Централна и Източна Европа, с повече от 1 милион клиенти. Дълго време преди това се занимавах с управление на строителен холдинг, както и една от първите онлайн/офлайн финансови институции. Имам още редица успешни и неуспешни бизнес идеи, като опитът остава незаменим. След като обиколих половината свят, натрупах много опит, приятелства и контакти, се върнах в България.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Филмовата индустрия, строителство (жилищно и бизнес), финанси, Е-търговия, дигитален маркетинг, публично говорене, преговори, счетоводство, здравеопазване.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Не бих могъл точно да определя коя е най-добрата ми идея, но със сигурност мога да определя проектите ми, свързани със строителство и инвестиции като най-успешни, проектите ми в Е-търговията като хоби /което правех с максимална енергия/, а публичното говорене – като истинска страст.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Здравословния начин на живот и хранене, както и спорта.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Определено обмислено представяне и планиране, финансиране, готини хора, SWOT анализ и добър маркетинг.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Как да намерят и управляват правилните хора: мениджмънт

Защо тази програма е важна?

Ще го обясня с метафора. Това е като игра на „Монополи“ – в края на играта всички фигури отиват обратно в кутията. Смисълът е да научиш някого да прави нещата сам, а не да го правиш вместо него.

Стефани Босева

Представи се в 5 изречения

Казвам се Стефани и съм Маркетинг директор на Pollenity – старт-ъп, помагащ на пчеларите да се грижат по-добре за пчелите си благодарение на новите технологии. Завършила съм бакалавър по Европеистика и магистратура по Иновации, предприемачество и финанси. Освен в старт-ъп средата имам опит в неправителствения сектор, в европейските институции и в няколко доброволчески инициативи. Интересувам се неформално образование, digital & social media marketing и иновации. Динамичен и социален човек съм, обичам да се чувствам полезна и да предавам знанията и уменията си.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Маркетинг, бизнес развитие, организиране на събития.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

По време на магистратурата си развих бизнес план на продукт, помагащ на хората със забързано ежедневие да се хранят с домашно приготвена здравословна храна без това да им отнема твърде много време и същевременно да намалява количеството изхвърлена храна (т.нар. Food waste). Въпреки че в онзи момент нямах капацитета да развия и самия бизнес, днес се радвам да наблюдавам няколко подобни проекта, тръгнали от същата идея за бързо и лесно приготвяне на здравословна храна. Смятам, че идеите нямат собственост и е важно как ще бъдат реализирани, така че да са успешни.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Вдъхновяват ме проекти, зад които стои кауза и виждам реалното им влияние върху средата около нас. Често това са по-трудните за изпълнение проекти, но в това се крие и красотата от успеха им.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Добър екип, много работа, много мотивация и мъничко късмет.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Често в един старт-ъп се налага да заемаш няколко позиции наведнъж, така че е важно да си гъвкав, динамичен и мотивиран да свършиш работата си по най-добрия възможен начин. Затова и бих искала в рамките на програмата учениците да се научат да работят в екип, да разчитат един на друг и да поемат отговорности.

Защо тази програма е важна?

Tийноватор е програма, предоставяща на учениците възможността да се срещнат с реалната работна среда на старт-ъп екосистемата и да получат ценни знания и умения от хора с разнообразни опит и експертиза. Винаги съм вярвала в learning by doing методологията и смятам, че Тийноватор може да бъде много полезна и смислена инициатива за учениците, които ще се включат в нея.

Виктория Георгиева

Виктория Георгиева

Представи се в 5 изречения

Аз съм пътешественик по душа, иноватор по призвание, любител фотограф и страстен читател. По професия – Оперативен мениджър в стартиращи или развиващи се софтуерни компании. Основател и съосновател в различни успешни, и не чак толкова успешни, проекти в разнообразни индустрии. Доброволец в множество благотворителни кампании и организации, мечтател и инвеститор в бъдещето на децата ни. Ментор на ученици, студенти и млади предприемачи.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Business Development & Sales, People Management, Personal development, Software development/IT

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Бизнес модела на Reedmo и каналите за монетизация. Появи се докато пиех кафе с приятелка, а на съседната маса непознати хора от читателски клуб се срещнаха за да си разменят книги. Тогава си помислих, вместо да монетизираме от Premium profiles, може да предлагаме на потребителите удобни локации на които да се срещат за размяна на книги/учебници, а ние да печелим от реклама. Така е напълно безплатно за потребителите, а заведенията печелят реклама, клиенти и консумация на място.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Майка ми винаги е била пример и вдъхновение за мен, не само като жена с успешен бизнес и семейство, но като човек който започва нови начинания, въпреки собствените си страхове, вярвайки, че ще се справи и гонейки целите си. Винаги ми повтаряше “Няма нищо невъзможно. Ти можеш да постигнеш всичко, за което мечтаеш. Трябва ти само план!”

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Креативност, инициативност, упоритост, постоянство, непрестанно учене и развитие.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Да не се страхуват от провала, тъй като от него много се научава. Да вярват в себе си, да си поставят цели и да ги следват.

Защо тази програма е важна?

Образователната програма далеч не се развива със скоростта, с която се променя животът и заобикалящата ни среда. Според мен, още в детска/тийн възраст трябва да учим децата си на знания и умения, които да им помогнат да успяват в живота. Тийноватор е програма която учи децата да вярват в себе си, подкрепя ги и им помага да развиват важни умения и да трупат знания, необходими за създаването и изграждането на успешен бизнес.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор