Сандански

Клуб 31

ПГ „Яне Сандански“, с ментори Дафина Караманолева и Грета Кременлиева

 

Грета Кременлиева

Разкажи ни за себе си.

Казвам се Грета и съм от Сандански, но съм завършила средното и висшето си образование в София. Интересът ми към предприемачеството ме подтикна да продължа академичния си път и през 2018 година завърших MSc Еntrepreneurship & Innovation в The University of Edinburgh.

Прекараното време в Шотландия ми даде възможността да уча и работя, както с корпоративни клиенти, така и със стартъпи от различни технологични сфери. През 2019 година се върнах в България и от тогава не съм поглеждала назад.

Предприемаческата си дейност извършвам в областта на енергетиката и по-специално – производство на арматура за въздушни линии и проектиране и изграждане на съоръжения за ВЕИ.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Израснала съм в семейство на предприемачи, за които възможностите са неограничени, така че на първо място бих поставила родителите си.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Търпението да се справяш с крактосрочните си цели, дори когато ти се струват досадни, без да забравяш защо си се захванал да реализираш точно тази идея. Хората, с които правиш това. И доброто познаване на средата, в която го правиш – било то икономическа, политическа или социална. 

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Работата в екип, правилното разпределяне на отговорностите в него и това, че всяка роля има своята тежест и важност за постигането на общата цел. Да придобият самочувствие в уменията си да създават структуриран бизнес план.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Умения, свързани с обогатяването на финансовата грамотност.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

По време на писането на дисертацията си попаднах на множество статистики и доклади, в които се регистрираха не само ниски нива на предприемаческа инициатива сред младите хора в България, но и високо недоверие към българския предприемач.

Иска ми се това да се промени и смятам, че мисията на Тийноватор е важна крачка в тази посока.

Дафина Караманолева

Ментор в Сандански

Разкажи ни за себе си.

Аз съм програмист и от четири години отговарям за процесите на екип от петима души. В работата си съм проактивна и се занимавам с много аспекти на софтуера, като продуктов път, тестване, имплементация, управление на екипи и т.н.

Един твой успех и един провал. 

Доста съм упорита, успях да завърша ФМИ, да изкарам какви ли не курсове и да бъда успешна в кариерата си, въпреки че не ми идва отвътре.

Като провал – може би много се колебая и това ме е спряло да реализирам многобройни идеи, кои добри, кои – не чак толкова.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Когато намериш нещото, което искаш и за което мечтаеш, ти ще бъдеш най-точния човек за неговата имплементация. Няма да има по-добър от теб в него – ще го правиш не защото трябва и ще ти донесе облаги, а защото ти така искаш. Тогава ще стане феноменален успех, защото ще идва от вътре в теб. 

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Фокус, много точен фокус в правилната посока и, както се изрази един господин в подкаста на Георги Ненов, „къртовски труд“.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Как да търсим себе си, да отстояваме идеите си и да не спираме да правим нещата, които са правилни точно за нас.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Себепознание, защото колкото по-добре познаваме себе си, толкова по-добра версия на себе си можем да бъдем.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Хората, хората и хората. Те ме зареждат и мотивират. Ако мога да помогна на някого да направи по-осъзнат и правилен за него избор как да продължи с живота и образованието си, ще чувствам че съм успешна.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор