Русе

Клуб 26

АЕГ “Гео Милев”, СУПНЕ „Фридрих Шилер“, МГ “Баба Тонка”, ПГИУ ,,Елиас Канети” и СУ „Христо Ботев“, с ментори Теодора Енева, Емилиян Енев и Ана Тодорова

Ана Тодорова

Ментор в Русе

Разкажи ни за себе си.

Завършила съм Бизнес мениджмънт (бакалавър), а впоследствие и магистратура – Предприемачество и иновации в Русенски университет „Ангел Кънчев“.

В момента съм докторант, като до голяма степен тема на дисертацията и научните ми изследвания са меките умения на предприемачите. Професионалният ми опит е в сферата на онлайн търговията, уеб дизайна, дигиталния маркетинг и SEO оптимизацията.

Един твой успех и един провал.

За добро или лошо, не мога да се „похваля“ с провали. Упоритостта и инатът ми са ме „спасявали“ от това да определя дадена ситуация като провал, дори действително да е имало такъв.

Колкото и клиширано да звучи, когато се сблъскам с неуспех, приемам това като временно състояние, като урок, от който трябва да науча нещо, но не и като провал. 

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

В различни етапи от живота ми са ме вдъхновявали различни хора. Не задължително предприемачи или известни личности, а хора-хуманисти. Вдъхновяват ме хора, които умеят да загърбят материалното и да приоритизират ценности като доброта, уважение, честност, справедливост, отговорност, солидарност.

Хора, за които парите не са цел, а средство, и го демонстрират с всяко свое действие и дума. Хора, които искрено ти подават ръка, които виждат в теб потенциал и ти помагат да го развиеш, а не опитват да те смачкат, защото ги е страх от конкурент. Убедена съм, че така се изгражда проактивно, свободно и мотивирано общество. Тази визия ме вдъхновява както в личния ми живот, така и в бизнес решенията и начинанията ми.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Упоритост.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Упоритост.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Емоционална интелигентност: силно вярвам, че умението за разбирането на собствените и чуждите емоции би предотвратило редица конфликти, би спомогнало екипната работа, комуникацията, би отключило креативността и проактивността ни.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Бих се радвала да мога да подам ръка така, както на мен са ми подавали. Да предам знанията и уменията си, да съумея да мотивирам тийн-екипа ни да стигнем до крайната дестинация, като не спираме да се забавляваме и наслаждаваме на пътуването. Да се развиваме заедно, да се учим един от друг, да печелим или губим заедно, но винаги да се движим напред като истински иноватори.

Венцислава Николова

Венцислава има бакалавърска степен по Стопанско управление и две магистърски – по Бизнес администрация и по Иновации и предприемачество. В момента учи маркетинг в Рим.
Съосновател е на Jump Project – НПО, целяща да запълни дупката между училищното и университетското образование. Собственик е на агенция за човешки ресурси – Workvibes.
В Еконт заема позициите ръководител Подбор на екипи и Център за знание повече от 7 години. Доброволец е и във Фондация “Еконт”, където участва активно в проекти, насочени към знание, образование и растеж на младите хора.
Споделя, че знае колко е ценно да имаш ментор до себе си във важните моменти и че понякога този човек може да предизвика пълна промяна. Вярва в активното гражданско мислене и иска да помогне на младите да отстояват желанията и мнението си с мисъл за родния град и България.

За Венцислава фокус са хората, намирането на тяхното призвание и създаването на условия за свободно човешко развитие.

Ментор в Русе.

 

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Промяната. Винаги съм искала да променям света. От това е продиктувано всяко едно мое решение в живота и бизнеса ми.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Да знаеш защо искаш да реализираш тази идея. После как ще я реализираш и после какво точно ще направиш.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да бъдат адаптивни, мислещи, активни и търсещи.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Умението да си активен гражданин на общността си.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Искам да върна знанията и уменията, които натрупах в последните години. Имам ги, защото с мен работиха истински ментори и експерти в областта на бизнес моделирането, стратегията, бранда. Време е да предам нататък.

Теодора Георгиева

Теодора има опит в предприемачеството през последните няколко години. Заедно с изпълнителния директор на американската InMusic отварят и развиват офис на компанията в Русе.
В момента изпълнява длъжността мениджър Човешки ресурси & Офис мениджър. Вярва, че за да бъдеш успешен предприемач, са нужни набор от конкретни умения, като лидерство, правилно бизнес планиране, задълбочени познания в конкретната област и умения за презентиране на услуги, продукти и идеи.
Готова е да сподели опита и познанията си с учениците, за да им помогне да изградят тези умения. Приема предизвикателството Тийноватор, за да освежи перспективата си.

Ментор в Русе.

Теодора Енева

Теодора Енева управлява неправителствената организация Startup Factory в Русе. Организира обучения и събития за развитие на дигиталните и предприемачески умения на възрастни и ученици. Има над 10 години опит на мениджърска позиция във водеща компания за речен транспорт.

 В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

По образование съм икономист. Имам опит в управлението на проекти, организиране и планиране на дейността.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Тя предстои и е в областта на интериорния дизайн.

Кой или какво те вдъхновява за бизнес начинания?

Да постигна поставените цели и да изпитам удовлетворение от резултатите.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Търпение, постоянство и дългосрочна визия.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Добрата организация и планиране са необходими предпоставки за успех.

Защо тази програма е важна?

Програмата помага на учениците да се ориентират в реалния свят на предприемачеството.

Анжела Антонова

Аз съм практичен мечтател. Превръщам мечтите си в проекти и намирам начини да ги реализирам. Участвала съм в създаването на няколко успешни организации, включително Българска асоциация на социалните работници. С удоволствие подкрепям създаването на успешни граждански проекти, инициативи, организации и социални предприятия, като Национален младежки форум и Общинско социално предприятие – Копривщица. Обичам да пътувам, да се сприятелявам с нови хора, да уча от тях за селищата, в които живеят – традиции, обичаи, кулинарни глезотии, и местни танци.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Социално предприемачество. Създаване на обучителни програми и продукти.

Коя е първата ти бизнес идея и как се появи?

Създаване на Студентски консултативен център към Нов български университет. С колегите ми от първия випуск на „Магистърска Програма по Клинична Социална Работа“, търсехме възможност да усъвършенстваме терапевтичните умения, които ни преподаваха. Професор Нанси Кук фон Бретцел предложи да правим платени психотерапевтични услуги под супервизия за студенти от уязвими групи. Заедно развихме идеята в малък проект и успяхме да спечелим подкрепа от ръководството на НБУ.

Кой или какво те вдъхновява за бизнес начинания?

Сблъскването с привидно-неразрешими социални предизвикателства. Разговорите с приятели и колеги от България и чужбина. Участието в програми като Тийноватор.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Персонализирана подкрепа, скроена според личните нужди от знания, умения и ресурси. Добър екип. Издръжливост. Доза късмет. Истински приятели за здравословен баланс между работа и личен живот.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Да са упорити. Да не се отказват когато срещнат препятствия. Трудностите са част от пътя към постигане на целите ни. Ако беше лесно, всеки щеше да прави иновациите, които създаваме ние. Да са отворени да споделят. Да търсят подкрепа и да приемат добронамерени съвети от по-опитни предприемачи. Да се учат от провалите. Да привличат съмишленици и да продължават смело напред.

Защо тази програма е важна?

Защото дава уникален шанс – на тийнеджърите да експериментират и да открият дали бизнесът е тяхното призвание, а на нас менторите – да се заредим с младежко любопитство и хъс за иновации. 

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор