Кюстендил

Мария Сивкова

Разкажи ни за себе си.

Завършила съм Американски университет в България през 2021 със специалности Бизнес администрация с маркетинг и Журналистика и масова комуникация. Имам предишен опит в човешките ресурси и маркетинга. В момента съм собственик на дигитална агенция Conversion Century, като сме напълно насочени към SEO оптимизацията на клиентски уебсайтове.

Един твой успех и един провал.

Един успех – успях да стигна от служител в компанията до собственик за 2 години. Даде ми урок, че ако човек е достатъчно мотивиран и работи усилено, може да постигне всичко.

Един провал – провалих стартирането на един проект за онлайн магазин. Даде ми урок, че човек трябва да познава добре сферата и да е подготвен дори и за непредвидените проблеми по пътя.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Мотивацията, която виждам в моя екип. Доволните клиенти, които остават с нас години наред.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Неуморен труд, фокус, отдаденост и вяра в себе си.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да могат да мислят критично и анализират в детайл.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Как да развием емоционалната си интелигентност.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Искам да предам това, което съм научила до този момент и също да мотивирам младите хора да развиват себе си малко по-активно.

Светла Пармакова

Разкажи ни за себе си.

За последните 15+ години съм била в ролята на основател, мениджър и консултант в организации от двама до над 3 000 човека. Работила съм в сферите финанси, риск мениджмънт и оперативен мениджмънт.

Завършила съм ПМГ в гр. Кюстендил, а веднага след това и Бизнес Администрация в Софийски Университет. На по-късен етап преминах през две магистратури – към Университета в Рединг, Великобритания и MBA към Университета в Шефийлд, Великобритания. Образованието ми обаче далеч не свършва там и във всеки един момент минавам през надграждане на уменията си в една или друга сфера. Ученето, оказва се, е едно от любимите ми занимания.

Един твой успех и един провал.

Професионалният ми път най-лесно се дели на етапите преди и след като поех отговорност за други хора в екип. Тази кариерна стъпка измести красотата на числата и логиката на постигнатите резултати с далеч по-сложната материя на човешките взаимоотношения в организационна среда. Оттогава за личен успех намирам гъвкавостта в нагласата, способността да видиш друга гледна точка и умението да постигаш по-високи и по-удовлетворяващи резултати в екип. 

Не знам дали е провал, но със сигурност е урок, от който все още уча. Преди години работех на пълен работен ден в голяма организация, която поглъщаше цялото ми време. Тогава си мислех, че е несправедливо да инвестираме целия си ресурс на едно място. Вярвах, че като шарени хора с различни умения и интереси, би трябвало да можем да се занимаваме с няколко неща едновременно. След като напуснах тази организация постепенно добавих още и още различни проекти и сега мога да кажа, че всичко си има лимит. И дори и да се занимаваме с повече от едно нещо, надали можем да правим ефективно и с лично удовлетворение повече от 2-3 неща наведнъж.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

В началото на кариерния ми път основно гонех резултати. Колкото по-трудно, по-бързо, повече, толкова по-добре.

Днес мога да кажа, че в основата на всичко, с което се занимавам са хората. Темата, която не спира да ме вълнува вече над 10 години, е как изграждаме организации, които работят за всички. Организации, които са продуктивни, успешни, гъвкави и същевременно организации, в които хората просперират. Това за мен е един от ключовите аспекти на качеството на живот, от което всеки от нас се нуждае.

Отново в посока качество на живот, но през съвсем различна призма е и работата ми като съосновател на Един Процент Промяна. Сдружението съществува вече над 7 години, развивайки лесен и прозрачен инструмент за подкрепа на хора и животни в неравностойно положение. 

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Личното ти време и енергия. Вяра, че това, което правиш носи стойност. Постоянство, за да не спираш там, където другите се отказват. Нагласата да намираш възможност там, където другите виждат ограничение. И подкрепата на хората около теб, на общността.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Не толкова умение, а нагласа. Нагласата, че от нас зависи. Че всеки ден носим отговорност за мислите, думите и действията си. Че с всяка крачка правим избор какво правим и точно толкова важно – какво не правим. И най-вече, че резултатите идват с фокус и енергия инвестирана в постигането им.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Човешкият аспект на живота. Това как да запазим себе си здрави във физически, емоционален и ментален аспект. Как да се справяме с промените, с предизвикателствата. Как да изграждаме качествени отношения с хората около нас. Т.е. да има фокус върху умения, които ни правят пълноценни хора, а не само знаещи и можещи в дадена сфера.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

За да съм на линия за младите хора в България тогава, когато взимат едно от първите големи лични решения в живота си – накъде да поемат след училище. И за да преживея това приключение, заедно с тях. 

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор