Гоце Делчев

Клуб 29

ПМГ “Яне Сандански”и НПГ “Д. Талев”, с ментори Екатерина Грачанлиева и Костадин Кръстев

Костадин Кръстев

Разкажи ни за себе си.

Висше юридическо образование. Опит – предимно във VMware в Продажби.

Един твой успех и един провал.

За най-голям успех в личен план определям своя широк приятелски кръг, както, разбира се, и моя син. Като неуспех бих посочил нерешителността си да опитам да се реализирам в юридическата сфера.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Вдъхновение за мен са успешните начинания на близки мои приятели. Също така възможността за коопериране и по-близък досег до различни групи хора.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Целенасоченост, трудолюбие, упоритост.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Работа в екип и уважението като водеща ценност в нея.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Самодисциплина.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Заради страхотната възможност да срещна дейни и интелигентни хора.

Екатерина Грачанлиева

Разкажи ни за себе си.

Имам бакалавърска степен по Изкуства и Хуманитарни науки към Open University, Milton Keynes. От 2017 се развивам в сферата на дигиталния маркетинг, като съм завършила множество курсове за усъвършенстването ми като професионалист. 

През последни три години работя за реализирането на Resono, приложение за подготовка на ученици за НВО и съм куратор на съдържание за международна компания. Все още се уча и се провалям всекидневно и се надявам това да продължи. Най-ценният урок, който съм научила е, че по-добре да опиташ и да се провалиш, отколкото да живееш провален, без да опиташ.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Не мога да идентифицирам конкретен източник на вдъхновение. По-скоро самият живот в България е доста стимулиращ за развитието на нови бизнеси. Има голямо поле за изява за тези, които търсят решения на съществуващите проблеми.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Постоянство и хъс (не говоря за страст, а да си обсебен от идеята, да ставаш и да заспиваш с мисълта за нея.)

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Борбеност. В живота има много трудности, за много малко от тях можем да се подготвим. Ако знаем как да се изправим лице в лице с неприятните изненади на живота, нищо няма да ни спре.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Наистина практически умения – от това как да готвиш или смениш крушка до това как да управляваш собствените си финанси или как да си направиш CV.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Защото ще е много забавно и мотивиращо изживяване.

Александър Първанов

Александър има разнообразен предприемачески опит – организатор на международен музикален фестивал с история над 10 години; съосновател на винен бизнес и платформа за доставки и др. След студентска бригада в САЩ се връща там с работна виза и влиза в сферата на управлението на недвижими имоти.
По образование е журналист и има магистратура от International Events Management в London Metropolitan University.
Има и завършени курсове по brand management, което му дава повече насоки и смелост да се развива като предприемач. В момента е посредник в продажбата на софтуер.
Вярва, че екипът е най-важното звено в конструкцията за успех. Включва се като ментор в Тийноватор, защото иска да помогне на учениците да повярват в свободата да създават стойностни решения на проблеми.

Ментор в Гоце Делчев.

 

Откъде мина, за да стигнеш дотук?

Относно професионалния ми опит, образованието и предприемаческите ми начинания до момента, бих използвал една дума на Дейвин Епстийн от книгата му ‚Размах‘, а именно – диверсифицирани. Евфемизъм за хаотични.

Завърших средно образование в училище с усилено изучаване на езици, профил с английски и руски език. Успоредно с това, имах афинитет към технологиите и завърших CCNA1 към мрежовата академия на Cisco.

Компютърната мрежа, която изградих преди години в болницата в гр. Гоце Делчев и по-специално в поликлиниката, все още работи, което не е чак толкова похвално за самата болница. По това време и по време на следването ми в университета, създадохме музикален фестивал на местно ниво, който се случваше повече от 10 години поред с участници от България и съседни държави.

След това, съвсем по пътя на логиката, се насочих към журналистиката и избрах УНСС, поради наличието на икономика в програмата на обучение. Придобих известен опит във Военния телевизонен канал като стажант-репортер и продължих да организирам частни събития за клиенти като част от една от най-големите компании в страната. Преди завършването на университета си дадох последен шанс като журналист и започнах на позиция подобна на асистент, в предаване за разлседваща журналистика по несъществуващата вече телевизия ББТ. Поради концептуални различия напуснах след няколко месеца.

След това заминах в САЩ на студентска бригада и понеже ми хареса динамиката там, се върнах с работна виза и работих в сферата на пропърти мениджмънта. След изтичане на договора се върнах, работих известно време като търговски представител на компания за бира, докато се насоча каква магистратура да кандидатствам.

Избрах International Events Management на London Metropolitan University. Преди завършването към нея завърших курсове Brand management и това ми даде повече насоки и смелост за предприемачество. Поради лични причини се прибрах в България и започнах да организирам частни събития като основната мисъл ми беше да намеря съмишленици и да създадем своя продуктова компания. След проби и провали във времето, но най-открояващи се с крафт бира, крафт вино и платформа за доставки, не загубих ентусиазъм, а просто забавих темпо. Установих нещо много важно за събе си, но и за самото стартиране на компания, а именно, че екипът е най-важното звено в конструкцията за успех.

Сега се опитвам да посреднича в продажбата на софтуер. Първото нещо, което направих, бе да се свържа с компетентни хора, на които мога да разчитам.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Преди време ме вдъхновяваше създаването и предлагането на добър продукт. Сега, през призмата на времето и някакъв опит, бих казал, че ме вдъхновява разрешаването на предизвикателни проблеми и съответно добрата реализация на процесно ниво при създаване на самия бизнес.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Сплотен, добър, креативен и мотивиран екип. Плоска йерархия, гъвкави процеси и добра идея.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Умението да не се страхуват от провали или неуспех, но и това да мислят свободно и с размах.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Иска ми се цялата програма на Тийноватор да я имаше тогава. Ако трябва да откроя някои конкретни – те са работа в екип, критично мислене и разрешаване на проблеми.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Защото вярвам в идеята, че програмата ще допринесе много за развитието на учениците, ще ги насърчи да създават стойност и ще им даде нужните инструменти да постигат успехи във и извън бизнеса. Иска ми се и аз да бъда част от това, въпреки че ще е огромно предизвикателство лично за мен.

Катерина Кобакова

През последните 8 години Катерина е живяла, учила и работила в Берлин, Германия. Професионалният й опит е основно в сферата на човешките ресурси и развиването на таланти, където активно помага на бързо развиващите се компании да се разраснат и да изградят култура от щастливи, мотивирани и жадни за знания екипи.
След завръщането си в България през 2020 година организира успешно благотворителна кампания в родния си край в подкрепа на семейства засегнати от пандемията.
В момента е Senior Talent Acquisition Manager в Talentful.

Ментор в Гоце Делчев.

 

Как започна професионалният ти път?

Родом съм от едно китно малко българско село, Мусомище, Гоцеделчевско. Последните 8 години живях, учих и работих в Берлин, Германия. Професионалният ми опит е основно в сферата на човешките ресурси, където активно помагам на бързоразвиващите се компании да се разраснат и да изградят култура от щастливи, мотивирани и жадни за знания екипи.

Разкажи ни за един твой провал и един твой успвх, които са имали значение за твоето развитие.

Един от провалите, които ми даде ценен урок бе, че не успях да изкарам необходимия брой точки на TOEFL, за да следвам в чуждестранните университети, които бях избрала. Това се случи декември, а аз февруари трябваше да кандидатствам. Поплаках си, разочаровах се, но бързо си казах, че трябва да успея и няма как да нямам избор. За отрицателно време реших да се подготвя за IELTS, с който също можех да кандидатствам. За да съм сигурна, че съм дала всичко от себе си реших да посещавам безумно много уроци по английски и за два месеца да наваксам с материала за години. Беше трудно, беше болезнено, беше страшно, но въпреки всичко успях и тогава си казах, че не е нужно да се сравнявам с всичките ми съученици, които изкараха TOEFL с великолепни резултати, а само и единствено със себе си и то от вчера!

Успехът, който пък остави следа в сърцето ми, е доста скорошен. След завръщането ми в България през 2020 година реших да организирам благотворителна кампания в моя роден край за всички онези семейства, засегнати от пандемията. Когато стартирах кампанията, се притеснявах, че хората може би няма да реагират, че няма да съберем достатъчно доброволци и т.н., но за моя изненада – от малки до големи, а и хората извън този край на България, решиха да се включат активно. Така тази доброволческа акция стана традиционна и прерасна в нещо много по-мащабно: миналата Коледа, например, преобразихме детското отделение на местната болница, а сега ни предстоят още културни, социални и образователни проекти. Та, този ми успех ме научи, че страхът няма място при сбъдването на една мечта. За нея са необходими смелост, вяра и упоритост.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Успешните примери на всички онези, които имат смелостта да реализират и най-налудничевите си идеи.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Вяра, смелост и уважение към всеки, с когото те срещне идеята, както и сърце, отворено за критиката, защото тя е най-полезна при реализацията на добрите идеи.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Увереност, че всеки може да отключи предприемаческия си нюх.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученичка?

Критично мислене, отборна работа и емпатия.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Защото вярвам в споделеността на знания и опит, както и в потенциала на всички онези, които идват след нас.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор