Враца

Цвети-Слава Асенова

От 16-годишна Цвети-Слава съчетава образованието си с работа, различни стажове и проекти в България и чужбина. Имала е възможност да черпя опит от Заедно в Час, YOUTHub, Olde Vechte (в Холандия), програма BASE, Академия НИКЕ и др.

Бримки (Brimkie) е бизнесът, който развива в последните три години. Каузата им е да създават подаръци от рециклирани материали и да предлагат работа на дами в уязвими групи. Наскоро е открила и първия си физически обект – Ателие Бримки, където работи с младежи и осъществява събития.

Вярва, че едно от най-смислените неща е да направиш нещо по-голямо от себе си, а менторството и обучението е двустранна и обогатяваща комуникация за всички участници.

Ментор във Враца.

 

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Предизвикателствата, усещането за удовлетвореност и израстване когато се преодоляват. Те са спътници на развитието, а ако няма предизвикателства значи не се движим напред.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Постоянство, дори и по начало нещата да не се случват, да се стигне до работещ вариант, а впоследствие и до успех.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да уважават стремежите на другите човеци, както и своите собствени.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Гражданско образование.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Защото едно от най-смислените неща за мен е да направиш нещо по-голямо от себе си и защото менторството и обучението е двустранна и обогатяваща комуникация за всички участници.

Калин Георгиев

Представи се в 5 изречения

Бързомислещ и енергичен предприемач. Завърнах се в града под Околчица след като близо 20 години живях, работих и трупах опит в Англия, Испания и Малта. Въпреки, че семейството е винаги на първо място, прекарвам повечето си време работейки. Ако слънцето се е показало и гората раззеленила, нищо не ми доставя по-голямо удоволствие от това да се отправя с велосипед към Врачанския Балкан. Не гледам телевизия.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Сферите в които имам опит са ИТ и Маркетинг. Създадох първият си сайт в далечната 1999г и се занимавах предимно с уеб девелопмънт до 2008. След това започнах да наблягам повече на SEO, PPC, SMM, Affiliate Marketing, Growth Hacking etc. В момента управлявам собствената си агенция по Дигитален Маркетинг.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Най-добрата може би е създаването на водещият портал за имоти в Малта. Идеята се появи по класическият модел – виждаш, че съществува проблем и му намираш решение.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Малко са нещата по-вдъхновяващи от това да видиш пред очите си как една идея се превръща в реалност и оставя положителна следа не само в твоя живот, но и в този на други хора.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Amat victoria curam – Успеха в бизнеса често е на страната на по-подготвените. Голяма доза ентусиазъм и капка късмет също помагат доста.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Способността да се фокусират над важните неща в един проект. Много идеи не биват осъществявани успешно, само защото прекалено много време, енергия и ресурси се насочват към маловажни за крайния резултат неща.

Защо тази програма е важна?

Програмата е важна защото дава възможност да се изгради този така необходим мост между теоретичните знания, придобивани в училище и практическите умения, нужни за развитие в реална бизнес среда.

Ивайло Йорданов

Представи се в 5 изречения

От близо една година управлявам собствена агенция за дигитален маркетинг. Преди това съм работил за едни от най-големите локални и международни компании. Имам опит в B2B сферата, онлайн рекламата, шоубизнеса и медиите. Лектор съм в обученията по дигитален маркетинг на „Враца Софтуер Общество“. Като изключим казаното от професионалия ми път, в личен план съм автомобилен ентусиаст, което често ме прави жокер „обади се на приятел“ при проблеми с колите.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Хората са свикнали да измерват опита във време, отделено за дадена сфера на дейност. Това не винаги е правилно, често се налага да консултирам собствениците на различни типове бизнес, които разбира се имат голям опит в това, което правят. Проблемът е, че понякога опитът не е достатъчен, а бизнесът им има нужда от свежи и нови идеи. Затова смятам, че най-голям опит имам в намирането на решения във всички сфери на бизнеса.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Всички идеи могат да са най-добри. Ако имам идея за бизнес, от мен зависи дали тя ще бъде добра или лоша. Важно е да знаеш какво искаш и да не се отказваш. На всеки проблем трябва да се търси решението. Само така, всяка бизнес идея може да бъде най-добрата бизнес идея.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Мотивация намирам в историите на успелите хора. Всички са имали проблеми и трудности по пътя към върха, но това не ги е спряло – напротив, това ги отличава от всички, които са се отказали смятайки, че са избрали „лоша бизнес идея“.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Постоянство и правилните партньори по пътя. Екипната работа е важна част за успеха. Човек не може да се справи с всичко сам, трябва да намери съмишленици.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Да не се отказват от крайната си цел, но същевременно да се научат да се отказват от решенията, които ги отдалечават от тази крайна цел.

Защо тази програма е важна?

Много хора не знаят, че в тях живее предприемаческият дух. Програми като тази дават възможност на младите да надникнат в предприемаческото мислене. Преди 10 години аз също бях част от подобна програма и все повече осъзнавам колко много ми е помогнало това.

Бориана Статкова

Представи се в 5 изречения

Здравейте, казвам се Бориана Статкова, но приятелите ме наричат Ани (дълга история). Най-важното за мен е комуникацията. Ако хората са млади и енергични е супер, ако не са – винаги могат да станат, поне енергични :-). Родена съм във Враца, от известно време отново живея тук. Интересите ми са пръснати в най-различни сфери – младежки дейности, маркетинг, фотография и др.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Най-сериозен „стаж” имам в търговския бизнес.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Не мога да определя най-добрата, но мога да ви кажа коя е тази, която реализирахме – малко заведение за бързо хранене в гр. Враца.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Хората около мен и градът, в който живея.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Стратегия, проучване, екип и действие.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Смелост, поемането на премерен риск и умението да ценят това, което имат.

Защо тази програма е важна?

Защото е пресечната точка между „искам” и „ще го направя или поне ще опитам”.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор