истории

Милин Джалалиев: Идеите са като снежинки – само да ги погледнеш накриво, и се разпадат
13 януари 2023

Милин Джалалиев: Идеите са като снежинки – само да ги погледнеш накриво, и се разпадат

В рамките на учебната програма, Тийноватор организира серия от уъркшопове с професионалисти в различни сфери. На 6 януари в София се проведе уъркшоп на тема “Как се раждат идеите”, с водещ Милин Джалалиев – един от менторите ни в София.

Милин има дългогодишен опит в изграждането и комуникацията на брандове, включително собствени, в създаването на рекламни кампании, стратегическото планиране и бизнес развитието. Съосновател и двигател е на ARC Academy – академия, която помага на таланти да станат професионалисти в сферата на гейм, филм и криейтив индустриите.

Милин даде ценни насоки на Тийноваторите как да генерират и подбират идеи, но и как да се грижат за тях по-късно. Според Милин трябва да бъдем внимателни с идеите, защото “те са като снежинки – човек само да ги погледне накриво и се разпадат”.

С много успешни примери от света на големия бизнес (Michelin, McDonald’s, Nike и др.) той обобщи петте най-важните стъпки за раждането на една идея.

1. Открий проблема!

И то не просто проблема, а проблема на проблема на проблема. Необходимо е да зададем много пъти въпроса “Защо?”, за да преминем отвъд повърхността и да достигнем до сърцевината. А оттам пътят става по-ясен – да намерим креативно и ефективно решение.

2. Търси информация!

Когато познаваме достатъчно добре проблема, можем да използваме данните, които вече са събрани, за да изберем посоката на действие. Другият метод за събиране на информация е чрез наблюдение и разговори с хора – приятели, потенциални клиенти и инвеститори, професионалисти с опит в сферата и др. Това е начинът да “заредим” догоре силите си, преди да скочим в “битката”.

3. Време е за идеи!

Измислянето на идея е процес, в който използваме комбинации и асоциации – т.е. неща, които вече познаваме, за да ги съчетаем по нов и вълнуващ начин. “Какво ще стане, ако…?” е един от могъщите инструменти за провокация на мисълта – чрез генериране на множество нестандартни идеи, започват да се отличават и потенциалните решения. Затова е важно и да се записва всяка идея, без да я оценяваме и категоризираме веднага като “добра” или “лоша”. Процесът по селекция идва по-късно.

Генерирането на идеи в екип също е изкуство, в което има правила. Добрият подход изисква:
Всеки член на екипа да бъде свободен и окуражен в споделянето си;
Всички идеи да бъдат отбелязвани и записвани;
Да има човек, който да структурира групата и да я държи в рамките на съществената работа;
В процеса на генериране идеите да не бъдат моментално оценявани.

Пример за креативно решение на бизнес проблема на Michelin – малко хора използват автомобили. Michelin решават да им дадат достатъчно добра причина да променят навиците си – събират наръчник с най-качествените ресторанти, които човек си струва да посети.

4. А сега забрави за идеите!

Намерили сме проблем? Разучили сме детайлите? Нахвърляли сме някои възможни решения? Супер! Време е да забравим за тях. Това е най-добрият начин да си дадем пространство и да не си позволим да се фиксираме само в една възможност. Едва когато се отърсим от идеята и умът ни е зает с други дейности или почивка, можем да оценим обективно достойнствата й.

5. Дай живот на идеята!

Плътността на една идея се крие в нейната реализация. В последния етап идеите се селектират и оценяват на база техния потенциал. Има множество форми, по които една идея може да бъде реализирана. Понякога идеите могат да се изпеят, нарисуват или моделират – нека дадем път на креативността, когато търсим нови решения.

Накратко това са петте стъпки, които могат да отведат предприемача от проблема до успешното му разрешаване.

А ТУК можете да откриете записа от събитието.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор