истории

Флашка със скенер за ирис, умна саксия и отглеждане на земеделски култури чрез аквапоника и амбиции за Финала
7 март 2023

Флашка със скенер за ирис, умна саксия и отглеждане на земеделски култури чрез аквапоника и амбиции за Финала

В 9-месечната програма на Тийноватор има два пика на емоцията със силен състезателен елемент – Уикенд на идеите (януари) и Финално състезание (май). Учениците, групирани в екипи, и техните ментори се готвят за тези събития като за едни от най-важните им представяния досега.

На Уикенда на идеите жури от компании-партньори награждава идеите в началната им фаза на разработка, в 12 категории. На Финала жури от инвеститори отличава трима победители във всяко издание на Тийноватор. 

В поредица от блог постове ви споделяме впечатленията на наградените отбори на Уикенда на идеите от първо лице. 

От ляво надясно: Валя Надова, Николай Тодоров, Йоана Василева, Велислава Попова

В Уикенд на идеите 2023 четири екипа жури по четирима членове изслуша общо 86 презентации на бизнес идеи. 

Валя Надова, Operations Manager в LAUNCHubНиколай Тодоров, Изпълнителен директор на LimeChainЙоана Василева, COO на A Data Pro и Велислава Попова, Главен редактор на dnevnik.bg, оценяваха презентации в категориите Най-добра идея в сферата на IT, Най-добра презентация и Най-нестандартна идея.

За Уикенда на идеите Йоана Василева сподели: „Имах възможността да съм от първите свидели на този невероятен ентусиазъм в стартъп екосистемата ни, което ме кара да се чувствам окрилена. Нашето бъдеще е в сигурните ръце на много креативни и любознателни младежи, които скоро ще полетят по-високо в нови за всички нас измерения!
Лично поздравявам и се гордея с всичките колеги ментори! Моето поколение е първото, което демонстрира правилните ценности и инвестира в правилната посока на предприемаческия дух в България!“
 

От ляво надясно: Николай Тодоров (LimeChain), Йосиф Салтиел, Йосиф Хамед, Огнян Разсадов

Награда за Най-добра идея в сферата на IT отиде в проекта BioKey/BioAccess, на един от отборите в двата Тийноватор клуба от ТУЕС, София; Участници: Йосиф Хамед, Йосиф Салтиел, Димо, Огнян; Ментори: Николай Неков и Николай Мартинов

Какво е BioKey/BioAccess?

Идеята е да разработим хардуерно устройство (подобно на флашка) със сензор за пръстов отпечатък и скенер за ирис. Целта е да се използва за автентикация в определени системи – напр. компютри, сървъри, влизане в профили и сайтове, за отваряне на врати, за достъп до ограничени места или системи. Така елиминираме нуждата от пароли и от стандартни електронни подписи.

Как се роди идеята? 

Йосиф Х.: В една от срещите на екипа менторите ни дадоха основни сфери, в които да мислим идеи – една от тях беше ”биометрика”. Така стигнах до един проект, който се ползва в блокчейн сферата – представлява флашка, чрез която се подписват транзакции. И се замислих, че към това може да се добави и отпечатък. 

Как разпределихте ролите си в екипа?

Огнян: Разделихме се на това кой какво може най-добре. Йосиф Хамед се занимава с криптографията, софтуера и хардуера. Йосиф Салтиел се занимава с комуникацията с компаниите и проучвания. Аз се занимавам с по малко от всичко – също и с дизайна и user experience-a. 

Как избрахте името?

Йосиф Х.: Когато представих идеята за първи път, дадох името BioKey. То е доста семпло, ясно и отговаря на продукта. Но се оказа, че има такъв продукт. Преди Уикенда на идеите направихме brainstorming – изброихме сигурно 50-60 имена, но не харесахме нито едно и попитахме Chat GBT. Той ни даде идеята за BioAccess. 

Как убеди останалите да работят по идеята?

Йосиф С.: В нашия клуб имаше пълна демокрация – всеки гласуваше за това, което му е харесало. Всички се обединихме около две идеи – Eplanner и BioKey.

Отбор BioKey/BioAccess и Йоана Василева

Какви са отзивите ви за Уикенда на идеите? Коя е любимата ви част от събитието и с какво ви помогна?

Йосиф С.: Беше много хубаво. Намерих хора със сходни на моите интереси, това е много важно за мен. Беше наистина много забавно – физзарядката, танците и запознанствата. Страхотни бяха и консултациите с ментори. Уикендът много ни помогна да сплотим екипа – аз и Йосиф Х. ще участваме на HackTUES. Ако не се бяхме срещнали тук, нямаше да стане така. Сработихме се много добре всички. 

Йосиф Х.: Много се радвам, че бяхме в отворено пространство и имах достъп до всички. Ако ми потрябва ментор, просто мога да се огледам и да го намеря. Може би 50% от конструктивната обратна връзка, която събрахме, беше от ученици. 

Огнян: Много ми хареса, че имахме възможност да говорим с хора от бизнеса, с които по принцип не бихме имали контакт.

Какво планирате да се случи с идеята ви до Финала? 

Йосиф С.: Направихме си структурен план за следващите месеци. Очакваме до началото на април да имаме подготвен хардуерен и софтуерен прототип. Аз вече започнах да работя върху презентацията и представянето. Март и април основно ще се срещаме с компании за валидация на продукта. Мислим да се явим и на различни startup събития.

Менторите също ще ни уредят срещи – например с BIODIT. След това ще се опитаме да внедрим продукта в стартъпа на нашия ментор Николай Неков – karavani.bg. Оставили сме май месец като буфер за изглаждане на някои неща, ако има нужда. 

Какви са амбициите ви след Финала?

Първоначално – да направим прототип. След това да произведем по-голямо количество устройства. След като ги валидираме, да ги смалим и да започнем масово производство. Разбира се, трябва да се направи сървърна инфраструктура, трябва да се изгладят комуникациите с партньорите, трябва да се изгради маркетинг стратегия.

Идеята е, че ако спечелим Финала, със сигурност ще продължим напред доста по-сериозно. Отиваме за победа!

От ляво надясно: Мариян Башев, Андон Георгиев, Емилиан Аликовски

Награда за Най-добра презентация отиде при идеята SmartPot, на отбор от сборен онлайн клуб; Участници: Андон, Мариян, Емилиан; Ментори: Мартин Димитров и Слави Михов

Разкажете повече за идеята си.

Нашата идея представлява саксия, която се грижи за растението. Така не се налага човешка грижа или я свежда до минимум. Уникалното при саксията, т.е. това, което ни отличава от останалите, е, че има персонални настройки за всеки вид растение. Тя не е просто един продукт с програмиран код, който остава така, а всяка бройка е персонализирана за нуждите на своя притежател.

Грижи се за температурата, влажността на почвата и въздуха и много други фактори, които създават най-добрата среда за растението.

Как се роди идеята? 

Имало е случаи, когато нашите родители ни делегират отговорност – да се грижим за растенията, докато те са на почивка. Това е досадно задължение. Случвало ни се и на тримата. Затова измислихме Smart Pot – за да не се налага да полагаме грижи за растенията.

Как разпределихте ролите си в екипа?

Емилиан: Разпределихме се според компетентностите си. Андон поема частта с електрониката, а аз и Мариян работим по frontend и backend.

Как избрахте името?

Все още нямаме конкретно име. SmartPot е работно заглавие, което най-добре описва идеята. До Финала смятаме да го сменим, така че да имаме възможност да разширим бранда и с други продукти, свързани с агрономията – напр. смарт системи за отглеждане на стопански растения.

Виртуален прототип на „Smart Pot“

Кой даде идеята и как убеди останалите да работят по нея?

Андон: Първоначалната идея беше моя и я споделих с останалите. Всъщност това се случи още преди да станем част от Тийноватор, така че тази идея има по-далечни корени. Другите се мотивираха и започнахме да работим по нея преди началото на Тийноватор. Но програмата ни стимулира да работим по-стегнато, за да се случат нещата. Снимката, която виждате, е реалният 3D модел на продукта и смятаме до Финала да бъде готов. 

Всъщност затова не беше труден процесът на работа, напротив, беше много естествен. Разпределихме се и не беше нужно убеждаване. Освен това много по-лесно може помежду си да кажем, ако има проблем, и да го решим бързо. Просто защото се познаваме от преди.

Какви са отзивите ви за Уикенда на идеите? Коя е любимата ви част от събитието и с какво ви помогна?

Емилиан: Уикендът на идеите беше едно изключително събитие. Запознахме с много хора и много ментори, които ни помогнаха значително с развитието на идеята и ни отвориха очите за някои неща – маркетинг, брандиране и др. Имаше куп положителни коментари за идеята ни, защото и други хора имат същия проблем като нас.

Мариян: Бяхме доста заети, имаше много срещи с ментори. Но имаше и развлечения, които ни ободриха.

Какво планирате да се случи с идеята ви до Финала? 

До финала искаме нашият прототип да бъде готов, да имаме необходимите тестове за пускане на пазара, както и да реализираме няколко продажби.

Какви са амбициите ви след Финала?

Искаме да създадем наш онлайн магазин, но и също така да изградим мрежа от партньори, които да ни помагат с продажбите и да пласират нашия продукт във физически магазини. Затова след Финала се надяваме, първо, да намерим партньори и на второ място – да намерим инвеститори, които да ни позволят не просто да развием този продукт, а и да създадем още. 

Какво друго си представяте да влезе в семейството на вашия бранд?

Може би light версия – по-бюджетна, която да предлага ограничени функции. Също така система за смарт отглеждане на стопански растения – домати, краставици и т.н. Също си мислехме за инкубатор за семена (на цветя или на стопански растения). Тоест продукт, който да отглежда семенца и да ги превръща в растения готови за засаждане.

Презентацията на Aqua Genesis

Най-нестандартна идея: Underwater Life/Aqua Genesis, на отбор от клуба в Стара Загора; Участници: Георги, Жасмин, Мартин; Ментори: Силяна Божилова, Златина Пенчева и Михаела Кокенска

Underwater Life е алтернативен начин за отглеждане на земеделски култури чрез аквапоника. Цели ограничаване на вредните емисии и пестициди, освобождаване на земен ресурс и производство на стойностни продукти.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор