истории

Общото между биоразградима опаковка, стъпки в отстъпки и решение за пътуването с електромобил
22 февруари 2023

Общото между биоразградима опаковка, стъпки в отстъпки и решение за пътуването с електромобил

В предходен материал споделихме интервю с отбора, който взе награда в категория “Най-иновативна идея” на Тийноватор Уикенд на идеите 2023 в края на януари.

По време на събитието 16-членно жури, разделено в четири екипа, стана свидетел на общо 86 презентации на стартъп идеи и отличи 12 отбора.

От ляво надясно: Тодор Младенов, Иван Лозанов, Сибина Григорова, Стефан Петков

Първото жури в състав: Иван Лозанов, Associate в PostScriptum VenturesТодор Младенов, изпълнителен директор на Sofia Tech ParkСтефан Петков, директор „Операции“ в UniCredit Bulbank и Сибина Григорова, главен редактор на Булевард България, търси най-добрите идеи в категориите Зелен бизнес, Социална иновация и Устойчивост на бизнес модела.

След Уикенда на идеите Стефан Петков сподели: 

За мен беше чест да бъда жури. Истински съм впечатлен от креативността, дързостта и високата отговорност на младежите в проектите, които защитаваха! Страшно много енергия бълваше от тях. Оценявам високо и усилията на менторите, които са се грижили доста добре за екипите! Ще се радвам да видя прогреса през май.

От ляво надясно: Иван Лозанов, Сибина Григорова, Стефан Петков

Срещнахме се с наградените отбори, за да научим повече за историята на идеите и плановете им до Финалното състезание на 20 май, както и да „хванем“ екипния дух, който са успели да изградят в седмичните срещи с клубовете си от октомври насам.

Най-добра идея за зелен бизнес: SeedIt, на Тийноватор клуба в Русе; Участници: Вихра, Рая, Ерин, Марк, Габриела; Ментори: Теодора Георгиева и Венцислава Николова

Какво е SeedIt?

SeedIt е биоразградима опаковкa, направена от органични материали с добавена стойност – семена, които могат да се засадят след използването на опаковката. По света има подобни опаковки, но не са същите, тъй като нашата идея включва и дървесина, за да можем да регулираме твърдостта на опаковката.

Как се роди идеята? 

Едно момиче от екипа я предложи и се хареса на всички, тъй като се изхвърля огромно количество пластмаса под формата на опаковки. Проучихме въпроса и това е един начин да намалим потреблението и изхвърлянето. Въпреки че в началото имахме различни идеи и възгледи, тази идея ни обедини.

Как разпределихте ролите в екипа?

Нещата просто паснаха за нас като екип. Още в началото успяхме да си разпределим ролите, според това кой в какво е най-добър и се научихме постепенно да работим заедно.

Какви са отзивите ви за Уикенда на идеите? Коя е любимата ви част от събитието и с какво ви помогна?

Беше много интересно това, че прекарахме заедно толкова време и се сплотихме. Там също срещнахме разнообразни хора с различно мислене и идеи. С един от отборите даже обмислихме колаборация – Hazels от Силистра. Те предлагат барчета, направени от лешници и органични съставки, и си търсеха био опаковка. 

Какво планирате да се случи с идеята ви до Финала през май?

За момента най-важно е да направим прототип – трябва да изчислим съотношението на дървесината, семената и всичко, което ще съдържа тази опаковка. За момента всичко е само план – за да стане реалност, е нужно малко време и проучване.

Какви са амбициите ви след Финала?

Ако има интерес към продукта, вярваме, че това е чудесна идея за бизнес, защото е нещо иновативно за българския пазар. 

Също така искаме да създадем сайт или приложение, което да помага в отглеждането на посадените растения. Говорихме с русенска мебелна фирма, която може да ни снабдява с дървесина от остатъчни материали. 

 

Най-добра идея за социална иновация: StepQuest / Стъпки в отстъпки, на един от отборите в двата Тийноватор клуба от ТУЕС в София; Участници: Надежда, Симеон, Александър, Александра, Десислава, Тихомир; Ментори: Милин Джалалиев и Младен Борисов

Какво е StepQuest?

StepQuest е приложение, което превръща крачките, които правим, в отстъпки при наши партньори („Стъпки в отстъпки“). Освен момента с наградата, приложението ще предлага и алтернативни маршрути за разходка. Главната ни цел да стимулира хората да се ходят повече.

Как се роди идеята? 

Интересува ни проблемът за заседналия начин на живот – това, че все повече хора извършват малко или почти никаква физическа активност, което на свой ред влошава качеството на живот. Това води до факта, че България е една от държавите с най-висока смъртност в света. 

Кой даде идеята и как убеди останалите да работят по нея?

Дълго време седяхме, мислихме и бълвахме идеи. Съвсем по ТУЕС-арски нещата се случиха в последния момент и дори малко след това. Бяхме в коридора преди седмичната ни среща с менторите и знаехме, че трябва да измислим нещо, защото другият отбор в клуба вече имаше идея. Аз споделих идеята си, а другите я харесаха. После я разказахме на менторите и допадна и на тях. 

Какви са отзивите ви за Уикенда на идеите? Коя е любимата ви част от събитието и с какво ви помогна?

Уикендът на идеите беше много вълнуващо и прекрасно преживяване. Mисля, че всички ще го помним много дълго време. Освен че свършихме работа, през това време ни беше и супер забавно.

Прекарахме много време заедно – всички останахме през нощта – и просто се научихме да работим заедно. Винаги имаше някой, който да ти помогне, ако имаш проблем. Това много ни сплоти като отбор.

Какво планирате да се случи с идеята ви до Финала през май?

Искаме да създадем реално приложение с няколко основните функционалности – да можеш да си създаваш профил, да брои крачките, да запазва натрупаните точки.

Ще бъде много хубаво, ако някой ни вземе насериозно и имаме реални партньори за финала, които предлагат отстъпки. Ако ни остане време, може да вкараме и функционалности, като получаване на нотификации.

Какви са амбициите ви след Финала?

Искаме да имаме различни магазини като партньори – например зоомагазини, дрогерии и др. Планираме отстъпките да бъдат за конкретни здравословни продукти – ябълки например, а не торти. Също бихме искали да включим и музеи и други подобни места, както и да разширим обхвата на партньорите – да не са само в София (а в цяла България и дори в чужбина).

Искате ли да споделите още нещо?

Нашите ментори много ни помогнаха – и двамата са създали собствен бизнес и са навътре в нещата – помагат ни с разрастването, финансите и др.

Михаела Вихрийска от екипа им в ARC Academy също ни съдейства – тя не ни се води ментор, но беше на Уикенда и ни помогна много с презентацията. Тя направи сценария и може би благодарение на нея успяхме за тези две минути да представим идеята, така че журито да види потенциала в нея да ни наградят.

 

Най-устойчив бизнес модел: ePlanner/Power Pause, на един от отборите в двата Тийноватор клуба от ТУЕС в София; Участници: Ива, Ники Захариев, Росен; Ментори: Николай Мартинов и Николай Неков

Какво е ePlanner/Power Pause?

Забелязали сме, че организацията на пътуване с електрическа кола е досадна, защото трябва да бъдат взети предвид много фактори – разстоянието между станциите, колко ще струва, колко ще се чака и какво да правим през това време. Затова решихме да създадем приложение, което да улесни процеса – както да планира пътуването, но и да го превърне в пътешествие.

Затова имахме промяна и в името. Първото име беше ePlanner – показваше, че това е приложение, което планира. По-късно обаче го сменихме на Power Pause. 

Как се роди идеята?

Росен: Имам познати, които карат електромобили и от тях съм чувал истории как са тръгнали, но не са си планирали правилно пътуването и за малко да останат без ток на средата на пътя. Затова искахме да работим по проект, който да реши този проблем. 

Как разпределихте ролите си в екипа?

Ива: Първоначално не ги бяхме разпределили особено – преди Уикенда на идеите. Всеки се занимаваше с по малко от всичко. В първите минути на Уикенда, когато всички седнахме около масата, определихме кой с какво ще започне, Росен проучваше сферата и предаваше информацията на Ники, той я обработваше и я даваше на мен, за да създам презентацията.

Какви са отзивите ви за Уикенда на идеите? Коя е любимата ви част от събитието и с какво ви помогна?

Росен: На Уикенда на идеите най-много ми хареса възможността да представяме идеите си пред голяма публика. Също ми хареса, че можехме да гледаме представянията на другите отбори, както и възможността да се срещнем с още ментори да научим много от тях. 

Николай: На мен ми хареса, че за пръв път се събрахме като един екип и наистина работихме. Мисля, че доста добре се сработихме.

Ива: Хареса ми, че бяхме заобиколени от супер много хора със сходни интереси, които искат да развият проекта си и себе си. Това беше супер вдъхновяващо. Имах шанса да си говоря с доста ученици от другите клубове. Говорихме и с ментори, дори с такива, с които не си бяхме запазили предварително време за консултация. Те минаваха по масите и питаха как върви проекта ни. Даваха ни съвети и мнение. Беше уникално.

Какво планирате да се случи с идеята ви до Финала през май?

През последните няколко дни изграждахме графика ни за работа до финала – имаме много работа. Но поне сферата на технологиите е тази, която изучаваме, която ни интересува и вдъхновява, така че планираме да имаме демо до Финала – сайт и приложение. И нямаме търпение да ви го покажем. 

Какви са амбициите ви след Финала?

Вярваме, че нашата идея наистина има стойност и си заслужава да бъде реализирана в цялата страна. Надяваме се след Финала да имаме възможността да създадем връзки със самите зарядни станции и да популяризираме приложението.

Не на последно място, бихме искали да благодарим на менторите ни, че бяха насреща по време на Уикенда за всеки въпрос. 

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор