новини

75 идеи и 400 ученици ще се състезават на Тийноватор Уикенд на идеите
20 януари 2022

75 идеи и 400 ученици ще се състезават на Тийноватор Уикенд на идеите

Министърът на иновациите и развитието Даниел Лорер ще открие четвъртото издание на Тийноватор Уикенд на идеите, който започва на 22 януари, събота, в 9:30 часа. Двудневното събитие се провежда в рамките на целогодишната програма за насърчаване на предприемачеството, бизнес мисленето и стартъп културата сред младежите в България – Тийноватор. Близо 400 ученици в десети и единадесети клас от 30 града ще работят в екипи по общо 75 стартъп идеи. Официалното откриване и награждаването ще се излъчват на живо във Facebook страницата на Teenovator ТУК.

В Тийноватор Уикенд на идеите всеки екип ще работи в продължение на ден и половина (22 и 23 януари) върху своя първи бизнес проект с помощта на менторите в програмата – партньори, представители на различни професионални сфери и инвеститори.

Целта на събитието е да даде възможност на учениците да приложат и надградят уменията, които развиват в своите стартъп клубове от началото на учебната година – умения за работа в екип, презентиране и аргументиране на бизнес идея, иновативен подход в решаване на проблеми и др. Събитието ще се проведе в хибридна форма – отделните клубове ще се съберат с менторите си на живо и ще се включат в общо Zoom събитие. 

В края на Уикенда на идеите всеки от отборите ще представи своя проект пред избран панел жури в рамките на 3 минути. Събитието ще завърши с награждаване на отличилите се в следните категории: 

  • Най-устойчив бизнес модел
  • Най-зелен бизнес
  • Най-щура идея
  • Най-иновативна идея
  • Най-добра социална иновация
  • Най-добър проект в областта на културата и изкуствата
  • Най-добра презентация
  • Най-добър екип
  • Най-добър IT проект

В началото на учебната 2021-2022 година се включиха близо три пъти повече ученици в сравнение с предходната година. Общо 60 ментори работят с тях на базата на седмични срещи, в които се усвояват умения за работа в екип, презентиране, дизайн мислене, развиване на бизнес модел и маркетинг стратегия и др., тоест учат как се прави компания от А до Я, вземайки за пример опита на успешни световни и български компании.

“Тийноватор дава шанс на младите хора да получат по-ясен хоризонт за бъдещето, да направят по-осъзнат избор за професията, в която искат да се развиват, и да се запознаят с едни от най-успелите хора в България. Това, че програмата продължава през цялата учебна година, я отличава и помага на учениците да натрупат знания и умения”, каза ръководителят на програмата Вероника Рачева. “Уикендът на идеите е прелюдия към финалното състезание през май месец, в което учениците ще презентират на живо вече разработените си компании пред жури, съставено изцяло от инвеститори”. 

За Тийноватор

Тийноватор се реализира пилотно в България от началото на учебната 2018-2019, когато в програмата участваха 4 столични училища. До момента са се включили над 1000 ученици и около 100 ментори.

Проектът е фокусиран върху стимулиране на креативното мислене на учениците и върху развиване на предприемаческите им умения. Ментори предприемачи от стартиращи и развити компании в България и с опит в различни сфери, помагат на ученици в 10. и 11. клас да открият страстта си и да я превърнат в печеливш стартъп проект. Методиката на обучение на Тийноватор е разработена на базата на успешни практики от Станфордския университет.

Тийноватор се реализира с финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България” и с подкрепата на Българския център по предприемачество. Спонсори на Тийноватор са UniCredit Bulbank и Kaufland България. Партньори на събитието са Streamer.bg, The Steps, Tech Park Sofia.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор