новини

Над 600 ученици от 33 града и близо 80 ментори стартираха в петата година на Тийноватор
1 ноември 2022

Над 600 ученици от 33 града и близо 80 ментори стартираха в петата година на Тийноватор

Ментори в Тийноватор 5

Над 600 ученици стартираха в петата година на Тийноватор – програмата за насърчаване на бизнес мисленето, екипната работа и стартъп културата у активните младежи от 16 до 18 години. Учениците работят с близо 80 ментори от цялата страна – опитни предприемачи от различни сфери на бизнеса. 

Тийноватор 5 е със стартъп клубове в София, Пловдив, Стара Загора, Враца, Своге, Ловеч, Перник, Русе, Плевен, Бургас, Варна, Пазарджик, Благоевград и др. 

Какво се случва на срещите на Тийноватор?

Срещите между менторите и учениците са ежеседмични, в продължение на една учебна година, и се движат по специално разработена програма от теми, благодарение на която учениците да се научат как се прави бизнес от “А до Я”. Тийноватор помага на учениците да открият страстта си и да я превърнат в бизнес, като отключат креативното си мислене и развият редица ценни умения – ефективна работа в екип, презентиране пред инвеститори, управляване на времето, адаптивност, критично мислене и други т.нар. меки умения. Програмата залага на ученето през практика и през опита на менторите.

Първа среща на един от трите клуба в Благоевград

Първа среща не един от двата клуба в Бургас

Първа среща на един от десетте клуба в София

“В Тийноватор учениците разбират, че не е нужно да си добър във всичко, а да намериш истинската си сила, както и че провалите са важни за събиране на мъдрост по пътя към успеха, а не повод за срам”, казва Зорница Миткова, директор на програмата. ”Менторите и учениците създават отношения в продължение на девет месеца и менторите са истински ролеви модели, на които младежите разчитат и след като завършат програмата”.

“Teenovator е свързан с иновациите. А да “иновираш”, означава да “си свободен”: от ограниченията на това, което не знаеш, и това да ти помогне да влезеш в да те новите сфери на възможното”, каза на откриването в живо включване от Калифорния основателят на Българския център по предприемачество Лари Бийл.

В края на четвъртото издание на Тийноватор учениците представиха 43 бизнес идеи на Финалното състезание. Три от тях взеха финансиране за реализацията си.  

Тийноватор се реализира с подкрепата на Фондация Америка за България и Българският Център по Предприемачество

Супер партньори на Тийноватор 5 са UniCredit Bulbank, Kaufland, PostScriptum. Партньори на Тийноватор 5 са UpdataOne, LimeChain, Phone Arena, Sofia Tech Park, Американски университет в България, Endeavor, Фонд на фондовете, Агенция за насърчаване на МСП

За Тийноватор

Тийноватор се реализира пилотно в България от началото на учебната 2018-2019, когато в програмата участваха четири столични училища. В петата учебна година – 2022-2023, в програмата участват училища от 33 български града. 

Тийноватор е 9-месечна програма, която развива меките умения (работа в екип, адаптивност, презентиране, управление на времето и адаптивност), стартъп културата и бизнес мисленето на учениците в 10. и 11. клас в цяла България. 

Учениците работят с ментори – предприемачи и създатели на стартъпи, по специална учебна програма, базирана на учене през практика. В края на учебната година участниците в Тийноватор представят първите си стартъп компании пред жури от инвеститори и това е техният летящ старт в света на бизнеса. Програмата е безплатна, с което дава равен достъп до предприемачеството на всички младежи в тази възраст. С това допринася за повече подготвени отрано кадри за пазара на работна ръка и е инвестиция в бъдещето на икономиката на страната. 

Фокусът е върху стимулиране на творческото мислене, увереността в собствените възможности и насърчаване на предприемаческия дух.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор