новини

43 бизнес идеи на Финала на Тийноватор 4
18 май 2022

43 бизнес идеи на Финала на Тийноватор 4

Състезанието премина със забележителен успех за 250 ученици от цялата страна, които направиха първия си бизнес в изминалите девет месеца.

250 тийнейджъри с 43 бизнес идеи се включиха във Финалното състезание на програмата за развиване на бизнес мисленето и стартъп културата у българските ученици в 10. и 11. клас – Тийноватор, през изминалия уикенд. Тази година програмата постигна рекордния брой от 420 записали се участници през есента на 2021 година. 

Печелившите бизнес проекти на първите три места бяха платформа за създаване на учебно съдържание от ученици за ученици – Sedu.bg, проект за вертикално отглеждане на микрорастения в града – Microcity, и настолна игра на шах с карти – Chessler. 

Сред основните теми, на които се спряха тийнейджърите в бизнес проектите си, са още климатичните промени, справянето с последствията от бързата мода, коучинг по видео игри, социално пространство за осъзнатите млади хора в Своге, благотворителна инициатива за подпомагане на болницата във Враца, фестивал за връщане към българските корени, програма за изграждане на полезни навици, вертикални вятърни турбини, които усвояват вятърната енергия от движещите се превозни средства и други. 

Специален гост за откриването на състезанието беше Еврокомисарят в областта Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж – Мария Габриел. Тя поздрави участниците – „Тийноватор означава три неща – това е едно приключение, в което младите хора откриват себе си, това е опит, който те придобиват, и това е визия за едно по-добро бъдеще, за решаване на проблеми.”

От Силициевата долина пристигна американският финансист и основател на фондация „Български център по предприемачество” – Лари Бийл. „Вие ме вдъхновихте да живея моя живот!”, каза той в емоционално слово пред младежите и гостите в залата. Лари Бийл е един от основателите на Тийноватор в България. Сред официалните гости беше и изпълнителният директор на Фондация „Америка за България“ – г-жа Десислава Тальокова, която отправи три важни лични предизвикателства към участниците. Фондацията е основен спонсор и партньор на Тийноватор. 

Идеите се оценяваха от жури от инвеститори от фондовете Launchub Ventures, Vitosha Venture Partners и NV3 Fund. Имаше и специално жури от компаниите UniCredit Bulbank, Kaufland, Sofia Tech Park, както и от Американския университет в България.  

Водещи на събитието бяха основателят на медиата The Recursive Ирина Обущарова и водещият на подкаста Свръхчовекът – Георги Ненов.

Състезанието се състоя в София Тех Парк, където се събраха младежи от София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Своге, Панагюрище, Благоевград, Русе, Плевен, Враца, Монтана и др. Чрез видеовръзка се включиха и учениците от Варна и Добрич. 

“Гордеем се с постиженията на Тийноватор и с това, че свързва ученици от десетки градове, които работят заедно за първите си бизнес проекти”, каза Зорница Миткова, Управляващ директор на Тийноватор. “Програмата е мост между българското училище и българския бизнес. Двете си дават взаимно сили, вдъхновение, идеи и нови знания и нашата амбиция е да правим Тийноватор с все по-голям обхват и да насърчаваме компаниите в България да обръщат внимание на младите хора, защото в техни ръце е икономическото ни бъдеще”, каза още г-жа Миткова.

Тийноватор се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Българския център по предприемачество.

Партньори на Тийноватор са UniCredit Bulbank, Kaufland, Sofia Tech Park, Американският университет в България.

Събитието подкрепиха Български държавни железници, Кока-кола Хеленик България, Domino’s, Superhosting.

Всички снимки.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор