новини

100 ученици от 6 града се състезаваха с 20 стартъп идеи на Финалното състезание на Тийноватор
14 юни 2021

100 ученици от 6 града се състезаваха с 20 стартъп идеи на Финалното състезание на Тийноватор

Годината на Тийноватор завърши с емоционално Финално състезание на 11 юни. На две локации с жива връзка – във Варна и в Sofia Tech Park, тийнейджърите презентираха 20 стартъп идеи за по-добър живот и за разрешаване на всекидневни проблеми. В журито се включиха Марин Илиев от Vitosha Venture Partners, Петър Цачев от LAUNCHub Ventures и Даниел Лорер от Brightcap Ventures

 

До Финала стигнаха 100 ученици от София, Варна, Бургас, Враца, Панагюрище и Добрич, разделени на отбори, които в продължение на цялата учебна година работиха с общо 30 ментори – предприемачи и представители на стартъп екосистемата в България. Повечето идеи бяха генерирани на Уикенда на идеите през февруари 2021 година, когато за пръв път се сформираха и отборите, стигнали до Финала.

Първото място отиде при стартъпа ICEPRO – иноватовен сладолед с протеини и без захар, таргетиран към любителите на фитнеса и тренировките. Второто място взе Safe Peak – приложение за бърза локализация на изгубените в планината. Приложението изпраща на планинските туристи нотификации за екстремни ситуации, за условията на времето, съдържа карта с класифицирани по трудност маршрути и при необходимост изпраща местонахождението на човек в опасност директно до ПСС. С награда за трето си тръгна идеята на ученици от Варна Find Trainee – сайт, който помага на младежите да намерят мечтаната работа и ги свързва с компании, които предоставят стажове. Сайтът улеснява и процесът с попълване на документация за кандидатстването. 

Сред останалите представени идеи бяха поливна система за цветя вкъщи, когато собствениците на дома отсъстват; идея за онлайн галерия за презентиране на изкуството на български артисти, разширение към браузъра, което автоматично проверява за грешки при писане на български език; платформа, която предлага освобождаване на дома от излишни вещи и размяна на вещи с цел да получат нов живот. 

“Учениците в Тийноватор притежават много кураж, иновативно мислене извън рамката, с отправен поглед напред в бъдещето. Щастливи сме, че програмата събира този потенциал на едно място, защото това е част от пътя на промяната към по-добро за цялото ни общество”, каза Вероника Рачева, директор на Тийноватор 2020/2021. Събитието откри кметът на Община Слатина – Георги Илиев, който насърчи учениците да вярват в бъдещето на България. 

През есента на 2021 година стартира четвъртото издание на Тийноватор, като целта е да се удвои броят на учениците и градовете. 

Тийноватор се реализира с подкрепата на Българския Център по Предприемачество (BEC) и  Фондация Америка за България. Супер партньори на Тийноватор са UniCredit Bulbank и Kaufland. Партньори на събитието са PhoneArena, Ardes.bg, Sofia Tech Park, Domino’s Pizza, Vitosha Venture Partners, LAUNCHub Ventures, Brightcap Ventures, Business Event Aids, Naicoms Ltd.

За Тийноватор

Тийноватор се реализира пилотно в България от началото на учебната 2018-2019, когато в програмата участваха 4 столични училища. За 2019-2020 Тийноватор обхвана 17 училища в три града – София, Варна и Враца, а през настоящата учебна година участват ученици от седем града. Проектът е фокусиран върху стимулиране на креативното мислене на учениците и върху развиване на предприемаческите им умения. Ментори предприемачи от стартиращи и развити компании в България и с опит в различни сфери, помагат на ученици в 10. и 11. клас да открият страстта си и да я превърнат в печеливш стартъп проект. За тази учебна година в програмата са включени близо 30 ментори. Методиката на обучение на Тийноватор е разработена на базата на успешни практики от Станфордския университет. Програмата се прилага в девет държави на три континента, а България е част от нея от учебната 2018-2019 г. 

За повече информация:

Зорница Миткова

+359 884 511 612

zornitsamitkova@gmail.com

 

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор