истории

Животът и бизнесът година след Тийноватор: Кадер и Петър от Тийноватор 5
13 юни 2024

Животът и бизнесът година след Тийноватор: Кадер и Петър от Тийноватор 5

Чудили ли сте се какво се случва с Тийноваторите след като приключат състезанието? А. Продължават образованието си, Б. Развиват кариерата си или C. Започват собствен бизнес? Точно така, всички отговори са верни.

Ето какво споделиха двама от тях, вече ветерани в презентирането за 3 минути и безсънните нощи преди пичинг – Петър и Кадер от Бургас, участници в Тийноватор 5 (учебната 2022-2023 година).

Кадер

Началото…

Всичко започва със силата на нетуъркинга в Търговската гимназия в родния Бургас. Там учителка запознава двамата тийнейджъри с Тийноватор, а после и с Ники (Николай Господинов), техния ментор.  

“В началото нямах представа къде отивам и защо. Но учителите ни бяха много настоятелни и се съгласихме,” каза ни Кадер и продължава: “Това се оказа изживяване, което се случва веднъж в живота и наистина ще бъде запомнено.”

Петър споделя, че се срещнал със страхотни хора – и в клуба, и извън него. “Менторите ни бяха уникални – наистина невероятни хора. На Уикенда на идеите през януари (бел. ред. междинното състезание в Тийноватор) с нашата група не знаехме с каква идея да се явим, лутахме се между няколко. Накрая се спряхме на една – във влака преди събитието. Беше проект за фитнес, който сам си произвежда ток чрез уредите, които хората използват. Изложихме се малко тогава, но нямаше проблем – посмяхме се.”

Фокусът само в една конкретна идея е предизвикателство и за двамата. Кадер и Петър допълват, че Уикендът на идеите е бил добър старт за опознаване на средата, сприятеляване и общуване с другите участници. “Много се радвам, че се запознах с всички от Тийноватор. Беше емоционално. Аз самата съм емоционален човек и тези неща ми правят впечатление. Получихме много знания, опит и уроци, които ще бъдат водещи в живота ни,” спомня си Кадер.

Двамата съученици са в един отбор през цялата година, като не крият, че състезанието е предизвикателство. “Макар на Финалното състезание да не бяхме на първите места, бях много горда с нас. Имаше отказали се хора, но нашият екип издържа – борехме се със зъби и нокти, а за нас това беше голяма победа,” допълва Кадер.

Петър и щандът му за драконови бонбони

Сега накъде…

В момента и двамата съчетават лятната почивка с трупането на опит в няколко посоки. След училище Кадер работи в счетоводна кантора, но се занимава и с творчество. Петър развива собствен бизнес, а свободното си време прекарва с приятели. Той разказва още, че преди Тийноватор не е мечтаел да се занимава с предприемачество, но сега иска поеме по този път.

“Много хора си мечтаят за собствен бизнес и независимост. Но аз – като човек, който нищо не разбира от бизнес, знам, че това звучи недостижимо. Така е по филмите – бизнес имат определени хора, а останалите си седят в своята сфера,” допълва Кадер. “В Тийноватор разбрах, че нещата не стоят точно така. Няма нищо невъзможно. Стига да имаш желание, можеш да постигнеш всичко,” категорична е тя.

Вече по-уверени в стъпките си, двамата споделят с ентусиазъм за бизнесите, които искат да развиват. 

Петър разказва как му е хрумнала идеята: “случайно – като повечето идеи. Возих се с брат ми в колата и той ми каза: Има едни драконови топчета, много са готини. Искаш ли някой път да ги пробваме? Тогава ги видях и реших да ги продавам. В началото, когато се съветвах с родителите ми, те бяха скептични. Мислеха, че е много рисковано и е по-добре да започна сигурна работа за лятото. Но аз настоявах, исках да пробвам. И така направих щанд за драконови бонбони. Те са като зрънчо с различни плодови вкусове – ягода, киви, банан и праскова. Като ги ядеш, започва да излиза дъх от устата ти.” 

Той споделя още, че менторите от програмата са помогнали много за развитието на бранда му, като оценява и помощта на брат си. “Миналото лято имах един обект в Равда, това лято ще се разраснем – надявам се отново в Равда или в Несебър. Планирам да наема работници и да увелича броя на вкусовете,” допълва той. Радва се на подкрепата на родители, приятели и менторите от програмата. 

Кадер разкрива как съчетава творческите си интереси и предприемачеството: “Бизнесът ми е за изработка на бижута, които качвам в платформи като Инстаграм и Фейсбук. Идеята се появи спонтанно – бях си вкъщи и вселената ми изпрати някаква енергия. Казах си: Защо да не създам собствен бизнес, благодарение на знанията, придобити от гимназията и Тийноватор? От малка имам афинитет към бижутата. Защо да не създавам и продавам мои продукти?. В началото на февруари (бел. ред. 2024 година) вече имах изработени бижута. Започнах го като хоби – сред останалите неща, но не очаквах толкова бързо да се развие. Още първия ден имах клиенти. Поканиха ме да участвам в благотворителен базар. Много се радвам, че успях да помогна. Имаше още една изненада – цял клас реши да си купи бижута от мен, за да изненадат майките си за 8-ми март. Много съм горда. Имам и предложение от едно ателие в сърцето на Бургас, в което да ги предлагат.”

Въпреки че го прави в свободното си време, изработва разнообразни модели и развива свой Инстаграм канал. Обещала си е, че като завърши училище, ще се заеме още по-сериозно, а вече усеща, че повече хора около нея я подкрепят и насърчават.

Щандът за бижута на Кадер

Тийноватор като катализатор на идеи и вдъхновение

Кадер споделя, че в клуба им е имало ученици от различни гимназии. “Запознахме се, благодарение на Тийноватор. Сега са едни от най-близките ми хора. Бяха голяма подкрепа при създаването на страницата ми. В началото поне 30% от последователите бяха само хора от Тийноватор. И това просто ми изпълни душата. Виждаме се често и черпим опит едни от други.”

Петър разказва, че излизат често и си говорят за идеи. “Обикновено си казваме: О, знаеш ли какво измислих аз?

“Освен Кадер, едно друго момче се пробва да направи нещо свое, но още развива идеята и не е на пазара,” допълва той.

Менторите

Петър си спомня, че когато програмата е приключила миналата година, му е било тъжно, че се разделят с менторите. “Искахме да запазим контакт с тях. Те ме накараха да съм по-благодарен за нещата, които ми се случват и ми помогнаха да следвам мечтите си. Все едно ме побутнаха – излязох с едно рамо напред.”

“Много съм благодарна на нашия ментор Николай Господинов. Той е най-добрият! Няма да го нарека инфлуенсър, но бих казала, че е мотиватор,” не крие емоцията си Кадер.

“Знам, че всеки път, когато имаме проблем или просто нужда да споделим нещо – успехи или провали, можем да се обърнем към него. Той е един истински приятел, с когото искаме да поддържаме връзка много години. Той ни научи да приемаме хората такива, каквито са”, споделя още тя.

Промяната

След Тийноватор пазя усмивката си, дори когато е трудно,” не крие Петър. “Научи ме на важни бизнес практики. Също, че парите всъщност са нещо добро. Впечатли ме колко са сплотени хората.”

Кадер отново потвърждава, че Тийноватор сваля бариерите. “Вече имам повече знания, отколкото преди година-две. Просто искам да пробвам докъде мога да стигна. Главното, което научихме в Тийноватор е, че няма нищо невъзможно. Стига да има желание, че можеш да постигнеш всичко. Но трябва да го правиш с любов и от любов.”

За финал Кадер и Петър ни разкриват мечтите си… 

Кадер: “Някой ден да оставя някаква следа след себе си. И да си кажа “Аз успях!”. Мечтая да бъда истински щастлива и удовлетворена от живота – това зависи само от мен и гледам да се стремя натам.”

Петър: “Мечтая да имам добри приятели и семейство – може би това искам най-много. Искам да кажа на хората да не се отказват от идеите се, дори като не ги подкрепят. Ако вярват, че това е тяхното нещо, да продължават. Нашият ментор ни каза нещо, което много ми хареса – да не ставаш роб на идеята си, защото винаги може да измислиш по-добра.”

А за Тийноватор и двамата са единодушни и препоръчват: “на всеки в 10. и 11. клас да се запише. Дори и да не сте заинтересовани да започнете бизнес, ще излезете с ценни уроци и много силни връзки – приятелства и познанства, на които ще можете да се опрете. Струва си! 

Защото всъщност ние сме бъдещето!”

Ако тази история ви вдъхновява, запишете се за ментор или участник (ако сте в 10. или 11. клас) – в Тийноватор 7. Започваме през октомври 2024 година. 

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор