истории

Цветелин от Chessler, който превърна страстта си по шаха в стартъп с Тийноватор
4 октомври 2022

Цветелин от Chessler, който превърна страстта си по шаха в стартъп с Тийноватор

Как да дадем възможност на хора с различни рангове да се наслаждават на играта на шах еднакво? Как да добавим ролята на късмета в партията? Как можем да предложим разнообразие в забавление на 1500 години?

Тези въпроси си задава Цветелин Станев от Варна,  участник в четвъртото издание на Тийноватор, след партия шах с ментора си. Той сподели повече за участието си и за бъдещите планове – неговите и тези на проекта му Chessler – картите, които добавят нови елементи в класическата игра на шах. 

Отборът на Цветелин спечели трето място на Финалното състезание през май. Той е един от 400-те Тийноватори в четвъртото издание на програмата. Ако сте в 10. или 11. клас, запишете се в петото издание, което стартира на 22 октомври 2022 г. Записването е безплатно ТУК – отнема две минути.

Какво се случи с Chessler след финала на Тийноватор?

След Финала на Тийноватор разпитвахме печатници, за да разберем колко би ни струвало да направим масово производство. Във Варна се оказа, че не е много евтино. Има и допълнителни неща, които трябва да се платят – например щанци за кутията и картите. Започнахме да търсим и други варианти за реализиране на идеята. В екипа ни липсва маркетолог. 

Затова тръгнахме по друг път – използвахме контактите на ментора ни Христомир Христов. Свързахме се с Ozonе.bg и ги помолихме да си направим кратка среща. Случи се тази среща, разказаха ни, че освен самоиздаване, има и вариант да се отстъпят правата на дадено издателство за определен период от време и да получаваме процент от всяка продажба. Тези преговори са в процес.

Отделно, тъй като в момента аз съм в Холандия, си взех едно от тестетата и играем с другите българи, които са на различни нива в шаха, за да тестваме точно за кои хора ще е най-интересно и най-бързо ще схванат играта. За момента обратната връзка е доста добра и играта се харесва много.

А освен позитивната обратна връзка, получи ли и  градивна критика?

Градивната критика е само за правилата – да се дооправят, тъй като има моменти, които не са точно описани. За едната карта мислехме, че е направена достатъчно ясно, но се оказа, че не е така. Ще трябва да го измислим, тъй като при първия сблъсък с картата хората не разбират какво да правят. Шахът по принцип и сам по себе си има изключително много комбинации, а като се добавят карти, стават още повече. 

Разбирам, че хората около теб използват картите. А купуват ли си ги? 

Не – имам само едно тесте в себе си и няма как да го продам. 

А имаш ли на склад останали тестета? Знам, че първоначално имаше готови 30 броя. 

 От тези 30 броя в началото имаме още 10 – те са във Варна. Но това са първите карти, които направихме. След това играта претърпя промени и в момента тези тестета са нещо като бета версия. Сега са по-добри – има нови карти с леко променени правила и е по-лесно за игра. 

Доколкото разбирам шахът все още е активно хоби за теб – става ли все по-вълнуващо за теб да играеш?

Научих, че в града, в който съм в Холандия, се е основава шах клуб точно седмица, след като пристигнах, и веднага се записах. Имаше нещо като мини турнир. Нямаше нито един професионалист, който да е тренирал. Всички бяхме т.нар. chess hustler-и. Играхме, играхме и накрая всъщност спечелих турнира. Освен това всеки ден играя от лаптопа. 

Колко души участваха в турнира?

Бяха две групи – аз станах първи в моята група, а един друг мъж стана първи в другата. В моята бяхме шестима – имах една загуба и 5 победи. В другата група, до колкото разбрах, е било малко по-лесно. На 29 септември имаше втора среща на шах клуба и играх срещу първия от другата група – резултатът беше 2:1 за мен. 

Какви са бъдещите планове за Chessler? Планираш ли да развиваш бизнеса или да го продадеш на някого? 

Не мога да отговоря още. Трябва да разберем какви са условията на печатниците и на издателствата. След като разберем, ще можем да решим като екип дали ще минем по този път или ще правим нещата сами. Ако минем по втория път, съответно ще отнеме повече време, усилия и ресурси, но ще имаме по-голям шанс за печалба. И вече след определен период от време ще можем или да го продадем, или да изкарваме достатъчно пари да продължим да го развиваме.

Знам, че си студент в момента. Когато участва в проекта, 12. клас ли беше?

Миналата година участвах като дванадесетокласник. Но участвах и по-миналата година – в 11. клас, само че тогава се включих в програмата през февруари.

Трудно ли ти беше да съчетаваш 12. клас и програмата?

Не бих казал. Аз 12. клас го съчетавах с тренировки преди и след училище, плюс програмата и плюс още занимания. Свикнал съм на много извънкласни дейности и въобще не ми беше проблем да вкарам и Тийноватор като част от ежедневието ми.

Какво учиш в момента?

International business. 

Свързано е с Тийноватор – дали програмата те подтикна да го направиш? Участието промени ли нагласите ти?

Със сигурност. Нагласата ми се промени още след първия Тийноватор, през който минах. Разбрах, че това е нещото, което искам да правя – бизнес. Просто е много по-интересно за мен от всичко останало. 

А преди Тийноватор имаше ли интерес към бизнеса?

По-скоро имах интерес към света на парите, но нищо конкретно. Тийноватор наистина ми помогна да разбера малко повече какво е това да си предприемач. Макар и да не съм стигнал до финалната степен, в която изкарвам пари, наистина Тийноватор дава доста ясна представа. 

Поддържаш ли все още връзка с менторите си?

Да, поддържам връзка с от първата година – Мария Доганова и с главния ми ментор от тази година – Христомир Христов. С него се чух преди 5-6 дни. 

Виждаш ли себе си в ролята на ментор в бъдеще?

Абсолютно да. Казвал съм го на една приятелка, с която бяхме заедно в екип първата година – че толкова ми хареса, че искам в бъдеще да стана успешен и да дойда и аз да бъда ментор в Тийноватор. 

Какво би казал на хората, които сега влизат в Тийноватор или се чудят дали да го направят?

Дори да имат минимален интерес, да се запишат и там да преценят дали е тяхното нещо. Ако е – да презентират; да се постараят максимално и да си подготвят проекта, тъй като така се учат нещата в Тийноватор. Колкото повече се стараеш да напреднеш в проекта, толкова повече научаваш. И обратното – колкото по-малко си направил, толкова по-малко извличаш от програмата и от менторите.

Също – въобще да не им пука дали са спечелили, или не, тъй като първата година ние не спечелихме. Даже не мисля, че сме били и в топ 10. Втората година обаче ни се получиха нещата.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор