истории

Устойчиво, нестандартно, зелено: Рециклиране на хотелски сапун, решение за градския транспорт и безалкохолна медовина
7 март 2024

Устойчиво, нестандартно, зелено: Рециклиране на хотелски сапун, решение за градския транспорт и безалкохолна медовина

Трудно е да се опише в текст вихърът от емоции, труд, неспане, екипни отношения, възходи и разочарования, наречен Тийноватор Уикенд на идеите. Два дни в 8-месечната програма Тийноватор, в които всяка година събираме на едно място стотици ученици и ментори от десетки градове, за да работят по първите си бизнес идеи и да ги презентират пред жури от представители на компании партньори. В края на януари под знака Еволюция – на екипния дух, общността и личността, мина шестият Уикенд на идеите. Резултатът от 48-часовото презживяване са 88 презентазии на стартъп идеи и награди в общо 12 категории.  

В серия от публикации ще ви разкажем повече за идеите, отличени от всеки от четирите екипа жури. 

Под знака Жури 1 на една маса се събраха  Тодор Младенов, Изпълнителен директор на София Тех парк; Велизара Вълчанова, Мениджър Обучение, развитие и мотивиране в Kaufland и Богомила Гълъбов, Head of Corporate Affairs в Post Scriptum. Тримата концетрираха вниманието си в продължение на няколко часа, за да изберат идеи в категориите Най-добра идея за зелен бизнес, Най-устойчив бизнес модел и Най-нестандартна идея.

Жури 1. От ляво надясно: Богомила Гълъбов, Велизара Вълчанова, Тодор Младенов

Ето какво споделиха след награждаването и Тийноваторите от трите наградени екипа. 

Приза за Най-добра идея за зелен бизнес взеха Алекс Георгиев, Атанас Филипов, Димитър Бегов, Ивелин Неев и Николай Рогов от Клуб 14, с ментори Любомира Вуткова и Атанас Божинов. Те спечелиха сърцата на журито с идеята Soap4Future

Отборът зад Soap4Future презентира идеята си

Наградата за Най-устойчив бизнес модел отиде при Александра Методиева, Андреа Димитрова, Кристияна Марцел, Марина Кичева, Калин Огнянов и Мария Христова от Клуб 19, с ментори Емилия Василева и Николай Генчев и с идеята TicketTracker

Отбор TicketTracker, заедно с един от менторите си – Емилия Василева

В категория Най-нестандартна идея наградата отиде при екипа на Стоян Добрев, Василена Узунова, Даниел Туджаров, Калоян Първанов, Нинко Павлович и Ясен Караджов от Клуб 18, с ментори Мила Петрова и Александър Лефтеров и с идеята Пчелина. 

Отбор Пчелина презентира

Тийноватор: Какво представлява вашата идея и как се роди?

Екипът на Soap4Future: Нашата идея е да събираме използваните сапуни от българските хотели, след това да ги рециклираме по модел, който вече е доказал своите стопроцентови безопасност и ефективност. След  като бъдат преработени и превърнати в нови, сапуните ще се връщат в хотелите или ще се продават на крайни клиенти. Идеята се роди, когато Алекс ни разказа за един подкаст, в който се говори за рециклирането на сапун в САЩ. Това ни накара да се замислим върху екологичните и финансови позитиви, които могат да се извлекат от реализирането на подобен модел в България.

Екипът на TicketTracker: Нашата идея е за приложение за оптимизиране на използването на градския транспорт и пешеходните маршрути според нуждите на всеки потребител. Ще може да се генерира информация в реално време – за неточности в графиците на градския транспорт, за различни неизправности, струпване на хора, контрольори, както и за пътници, които са опасни за обществения ред. Един допълнителен плюс ще са напомнянията за валидиране или закупуване на превозни документи. 

Идеята се роди покрай неприятен казус с контрольор и няколко закъснения, породени от форсмажорни обстоятелства по маршрутите, за които, ако имахме информация, нямаше да се случат. 

Екипът на Пчелина: Пчелина е серия безалкохолни напитки, създадени на базата на български мед, пресни плодове и специално подбрани подправки. По своята същност нашият продукт е модерен прочит на една забравена от обществото напитка, а именно медовината. Основната предпоставка за раждането на идеята е изчезването на медовината от пазара и нашата мотивация да я върнем в нов и подобрен вариант.

Отбор Soap4Future, заедно с журито

Тийноватор: Какви са отзивите ви за Уикенда на идеите? Коя е любимата ви част от събитието и с какво ви помогна?

Soap4Future: Уикендът на идеите беше едно наистина изключително събитие. Контактите с ментори и с други Тийноватори бяха от огромна важност за развитието на нашата идея. От друга страна и самата обстановка беше неповторима. Наистина оценяваме организацията, тъй като знаем колко е трудно по такъв умел начин да се комбинират работа, забавление и социализиране.

TicketTracker: Беше много добре организирано събитие – доразвихме уменията си за работа в екип и под високо напрежение. Получихме възможността да контактуваме с много хора (ментори и други екипи), с които иначе нямаше къде и как да се запознаем. Разговорите и съветите от другите ментори ни помогнаха да видим идеите си отстрани и да ги подобрим многократно.

Пчелина: Уикендът на идеите беше от изключителна важност за ясното дефиниране на идеята. Ключова роля в това изиграха гост-менторите, с които имахме възможност критически да оценим потенциални подходи, които да приложим по пътя си към Финала. По време на Уикенда на идеите опознахме по-добре силните и слабите си страни, което допринесе за сплотяването на екипа.

Тийноватор: Какви са амбициите ви за Финала и след него?

Soap4Future: За нас е изключително важно, независимо от представянето ни на Финала, да развием нашата идея до нейния пълен потенциал. Наистина вярваме, че с наши усилия и с помощта на менторите ще успеем да разработим успешен бизнес модел.

TicketTracker: Искаме да спечелим и да продължим развитието на идеите си, за да можем да помогнем на обществото и да трупаме реален бизнес опит.

Пчелина: Очакваме да посрещнем Финала с разработки на разнообразни вкусове медени напитки и да реализираме едни от първите си продажби още на Финала. След края на събитието ще се фокусираме върху разпространението на продукта в различни търговски мрежи, кафенета, бензиностанции. 

Отбор Пчелина, заедно с менторите си – Мила Петрова и Александър Лефтеров (вляво) и Велизара Вълчанова (жури)

Тийноватор: Какво беше преживяването за вас – като ментори?

Атанас Божинов, Soap4Future: Мисля, че Уикендът на идеите е преживяване, което зарежда с ентусиазъм и енергия не само тийнейджърите, но и нас – менторите. Наблюдавах със задоволство как през тези два дни групата младежи, с които се подготвяхме през последните месеци, се мобилизира, фокусира се върху идеите си и се превърна в добре работещ екип, в силен отбор. Смятам, че това е най-съществената награда, която всички младежи печелят от Уикенда – изграждането на екипния дух и усещането, че заедно може да се справим с всякакви предизвикателства.

И двата отбора на менторите на клуб 14 – Любомира Вуткова и Атанас Божинов, бяха отличени с награди в категории: Най-добра идея за зелен бизнес и Най-добра презентация

Емилия Василева, TicketTracker: Като ментори надградихме и доразвихме отношенията си с екипа, успяхме да отключим допълнителен потенциал и на индивидуално, и на групово ниво, имахме привилегията да сме свидетели и участници в невероятното израстване на нашите Тийноватори. Научихме много и се почувствахме вдъхновени и допълнително мотивирани от разрастващия се потенциал на екипа си.

Александър Лефтеров и Мила Петрова, Пчелина: Уикендът на идеите е вълнуващо и завладяващо събитие. Залата Джон Атанасов приличаше на жужащ кошер, само енергията и адреналинът бяха много, много повече. За нас тази година беше втора като ментори и вече имахме определени очаквания какво ще се случи. Миналата година видяхме трансформацията на участниците в нашия клуб от отделни личности в екип. Беше много вълнуващо. 

Тази година вече знаехме какво предстои и очаквахме с голямо нетърпение да видим как това ще се случи отново. Уикендът на идеите е тиймбилдинг (изграждане на екип) в буквалния смисъл на думата. Тиймбилдингът е работа по определено предизвикателство, пряко свързано с дейността на екипа, преминаването през различни трудности и достигането на положителен резултат. Когато членовете на екипа са преминали през трудности и са се справили с тях, те изграждат ново ниво на разбирателство и доверие, което им помага да се справят и с бъдещите задачи.

За да се получи този ефект на сплотяване, е необходимо да има положителен резултат, но не е непременно необходимо екипът да е спечелил. Ясно е, че от 88 отбора, само 12 ще спечелят. Въпросът е екипът да има удовлетвореност от свършената работа, а това може да стане и без да има награда.

В нашия клуб имаме три екипа, които работят по три идеи. Вероятността и трите екипа да спечелят награда е малка, но ние много сме радостни и горди, че една от статуетките е в нашия клуб. Сега ни очаква също така вълнуващото и по-трудно предизвикателство на подготовката за Финала.

Мила Петрова (в центъра) и Александър Лефтеров (вдясно), заедно с целия си клуб на Уикенда на идеите

 

На 18 май 2024 г. ще се проведе Финалното състезание на Тийноватор 6, където екипите ще презентират вече разработените си идеи пред жури, състоящо се изцяло от инвеститори. Нямаме търпение да видим резултата от 8-месечната работа на 45-те Тийноватор клуба с ученици и ментори от общо 38 града.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор