истории

Какво да правите в LinkedIn, така че да изстреляте личния си бранд и стартъп идеята си
29 март 2023

Какво да правите в LinkedIn, така че да изстреляте личния си бранд и стартъп идеята си

На 10 март Тийноватор организира уъркшоп в две части  в офиса на партньорите ни Updata One – повече за първата лекция можете да прочетете ТУК. Освен с полезните функции на Google Trends за комуникационен анализ и идентифициране на трендове, учениците се запознаха и с основите на LinkedIn, благодарение на вълнуващата среща с Александър Кръстев (специалист по маркетинг, PR и дигитална комуникация, създател на сайта Аз чета и агенцията за LinkedIn маркетинг BookMark) и Теди Рафаилова (консултант по дигитален маркетинг и партньор в BookMark)

Александър и Теди разказаха в детайли за ролята на LinkedIn в свързването на таланта с възможностите за развитие. Мрежата има над 900 млн. потребители по целия свят, а у нас те са над 1,1 млн. души. И понеже LinkedIn е място, в което опитът и постиженията имат значение, те споделиха практически съвети, с които личният бранд и стартъпът на всеки да се изстрелят в космоса. 

LinkedIn е мястото, в което можете да позиционирате себе си, компанията си, партньорите си и идеите си. Но ако не се грижите за начина, по който представяте личния си бранд, особено в професионалната мрежа, е малко вероятно да откриете правилните хора, с които да развивате проекта си. Затова създаването на добра дигитална визитна картичка е от ключово значение. Тук обобщаваме част съветите на Александър и Теди. 

Профилна снимка

Важно е да подберете изображение, на което се виждате и е добре заснето. Може да се използват снимки от събития. Нека потенциалните бъдещи работодатели или бизнес партньори ви видят в най-добрата ви светлина.

Професионално описаниe

Това е текстът, който се появява винаги под името ви в мрежата. Използвайте ключови думи разпознаваеми както за другите потребители, така и за самата платформа. Ако например търсим специалист по човешки ресурси, то вероятно бихме въвели HR в търсачката, а не Head of Talent Acquisition. LinkedIn работи преимуществено с ключови думи и те могат да бъдат голямо предимство. Тук е мястото да напишете с какво се занимавате и какъв точно е вашият проект.

About секция

Ако направите впечатление с първите елементи от профила си, потребителите, които искат да научат повече за вас, могат да го направят в този раздел. В него можете наистина да грабнете човека отсреща с вашата история. Тази част обикновено е много кратка в ранните етапи на професионалното развитие. Въпреки това покажете какви са вашите цели – към какво се стремите и какви обещания правите към самите себе си. Разкажете всичко като една история или дори приказка – за организациите, в които сте членували, за съвместната работа с ментори, за каузите, в които вярвате и т.н. Ето това има място в About секцията. 

Професионално развитие

Дори вашият професионален път да не е много дълъг, вие можете да попълните тази секция в профила си. Тук следва да разкажете за организациите, от които сте били част – напр. Teenovator, както и да дадете повече информация за проекта и отговорностите ви. Това ще ви покаже в светлината на отговорен млад човек, който се асоциира с организации. По този начин стъпвате и върху техния престиж. В секцията е важно да включите позициите, които считате за релевантни за опита ви, а те – от своя страна – да са ключовите думи, по които да бъдете открити.

Постижения

Постиженията ви имат голямо значение, затова и платформата дава възможност да бъдат споделени. По този начин развивате бранда си и му придавате добавена стойност. Това е мястото за публикуване на доброволчески опит, публикации, патенти, проекти, награди, езици, допълнителни организации и каузи. Не забравяйте – колкото повече време прекарват хората в профила ви, толкова по-голяма част от своето доверие ви дават. 

Изграждане на мрежа от контакти

Започнете да изграждате мрежата си от контакти рано. Въпреки че LinkedIn е социална платформа, тя много прилича на търсачка тип Google. Използвайки ключовите думи и друга конкретна информация, която всеки потребител е споделил за себе си, вие имате пряк достъп до него. Можете да последвате хората на по-високо и/или международно ниво, а с останалите съответно да се свържете, чрез бутона Connect.

На първо място, не прекалявайте с поканите. Имате ограничение от 100 покани на седмица, но изобщо не е нужно да стигате лимита. По 10-15 нови връзки на седмица е достатъчно. Затова е добре да са връзки, с които можете да общувате често и добре. Следвайте хора в сферите, които представляват интерес за вас. Това увеличава възможността да откриете човек, който да ви подкрепи и да валидира идеята, когато създадете нов проект. 

Не приемайте всички покани в LinkedIn. Освен с личната безопасност в онлайн пространството, това действие е свързано и с предотвратяване на измами с хора от вашата мрежа. Когато се свържете с някого, вие му давате и достъп до своите контакти. По този начин можете да изложите на спам (или на нещо по-лошо) хора с успешен бизнес, които представляват интерес за измамниците.

Как се търси?

Имената в мрежата обикновено са изписани на латиница – това е и ефективният начин за търсене, след като имате набелязан човек. Ако не откривате правилния профил, може да опитвате вариации на изписването. Платформата предлага и филтри – по този начин търсенето се стеснява. Сред филтрите има такива за локация, talks about #, настояща компания, предишна компания, университет, индустрия, език и др. Ако срещнете интересен човек на събитие например, опитайте се да запомните повече информация за него – това може да работи като ориентир при търсенето.

 

 

 

Как се публикува?

Добрата комуникация е в основата на вашата работа като предприемачи. Колелото на идейното лидерство може да даде обща представа за пътя от добрата идея до реализацията и комуникирането и с широката публика. Но идеята не е достатъчен фактор при създаването на ефективна публикация. Важни са начинът на предоставяне на информацията, както и доброто познаване на анатомията на мрежата, в която се споделя, за да се използват максимално предимствата й. 

В професионалната мрежа се опитваме да ангажираме, да информираме и да се позиционираме както в личния си бранд, така и като бизнес. Следователно информацията трябва да бъде конкретна, разбираема и релевантна на сферата, в която сме специализирани. Не забравяйте контекста, в който всички ние живеем. В постоянния поток от дигитално съдържание е ключово да умеете да хванете вниманието на потребителя, който може би е попаднал на поста ви, докато се вози в асансьора. Вашата цел е да го ангажирате по такъв начин, че той да разбере посланието, да запомни, че е дошло именно от вас и, в идеалния случай, да се поинтересува допълнително от темата или продукта. 

След като имате добра идея и сме помислили за ефективен начин за комуникирането й, вземете предвид времето и начина на публикуване. В професионалната мрежа подходящият момент обикновено е този, в който хората са на работа, настроени са на такава вълна, но имат и малко свободно време, което да отделят на платформата. Понеделник обичайно не е такъв ден, защото обикновено е време за планиране на новата работна седмица. 

Когато създавате съдържание, е полезно да обясните на хората всъщност какво виждат. Ако просто споделите картинка или видео, те няма да знаят кое е важното според вас. Ако информацията е нова или по-сложна, е добре да я обработите и обобщите в няколко точки, за да насочите вниманието. Въпреки че постът ви излиза като част от feed-а на човека отсреща, той би се интересувал от вашето мнение по дадения въпрос.

Когато давате нещо ново, вие се отличавате. А главната цел е да се отличавате като по-добри от останалите. 

Линк към записа от лекцията: ТУК

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор