истории

Три идеи и едно жури: почасова работа за ученици, разписание на всички автобуси, полезни бонбони
27 март 2024

Три идеи и едно жури: почасова работа за ученици, разписание на всички автобуси, полезни бонбони

Трудно е да се опише в текст вихърът от емоции, труд, неспане, екипни отношения, възходи и разочарования, наречен Тийноватор Уикенд на идеите. Два дни в 8-месечната програма Тийноватор, в които всяка година събираме на едно място стотици ученици и ментори от десетки градове, за да работят по първите си бизнес идеи и да ги презентират пред жури от представители на компании партньори.

В края на януари под знака Еволюция – на екипния дух, общността и личността, мина шестият Уикенд на идеите. Резултатът от 48-часовото презживяване са 88 презентазии на стартъп идеи и награди в общо 12 категории.  

В серия от публикации разказваме за идеите, отличени от всеки от четирите екипа жури. 

Тук разказахме за историите и вълнуващите бъдещи планове на отборите, отличени с първите три награди по време на Тийноватор 6 Уикенд на идеите. 

Жури 2 - от ляво надясно: Диана Пенчева, Момчил Василев, Цветелина Петкова

Жури 2 – от ляво надясно: Диана Пенчева, Момчил Василев, Цветелина Петкова

Под знака Жури 2 на една маса се събраха Момчил Василев (Управляващ директор, Endeavor); Диана Пенчева (Marketing Specialist, Superhosting) и Цветелина Петкова (Manager Strategic Initiatives, Unicredit Bulbank). Тримата концетрираха вниманието си в продължение на няколко часа, за да изберат идеи в категориите Най-добра идея в сферата на IT, Най-добра презентация, Най-добра стратегия за излизане на пазара. 

Това сподели Цветелина Петкова по време на церемонията по награждаването на Уикенда на идеите.

В категория Най-добра идея в сферата на IT победители станаха Мартин Иванов, Теодора Стоянова, Диана Гетова, Мартина Николова, Йоанна Георгиева, Михаела Станева, Катерина Пеева от Клуб 2 с ментори Цветелина Асенова и Виктория Каролева с идеята Errandix.

Екипът зад идеята Errandix

Мария Вайсилова, Йоана Старкова, Йоана Петрова, Лъчезар Вълев, Светлозар Стойков, Михаил Бошов, Пресиян Георгиев и Данаил Ангелов от Клуб 14 и ментори Любомира Вуткова и Атанас Божинов взеха наградата в категория Най-добра презентация с идеята PDP Candy.

Отбор PDP Candy

С третия приз – за Най-добра стратегия за излизане на пазара, беше удостоена идеята SWAYZE на Борис Илиев, Даниел Луков, Елица Колева, Кристиан Петров, Тома Тасев от Клуб 30 с ментори Виктория Георгиева и Силвия Пенчева.

Отбор SWAYZE излиза да вземе наградата си 

Какво представлява вашата идея и как се роди?

Екипът на Errandix:

Errandix е първата платформа в България, подкрепяща ученици и младежи да извършват почасово дейности срещу заплащане за хора с натоварено ежедневие. Тя предоставя широка палитра от активности – от разхождане и полагане на грижи за дома и домашните любимци до създаване на съдържание за социалните мрежи. 

Нашите клиенти ще бъдат отменени в част от техните задължения, благодарение на което ще получават допълнително време всеки ден, което да отделят за себе си и за техни близки. От друга страна платформата ще предоставя възможност на младите хора, които все още нямат професионален опит, да се развиват и да придобиват допълнителни финансови средства. 

Екипът на PDP Candy:

В забързаното ни ежедневие почти всички можем да се съгласим, че е изключително трудно и натоварващо да се храним здравословно и съобразно даден режим. Този проблем виждаме често сред спортуващите – наши връстници и не само. Понякога е дори почти невъзможно да си доставим правилните хранителни вещества в точното време преди, по време и след тренировка заради всички ангажименти. Именно затова решихме да създадем продукт, който на базата на желирани бонбонки с различни съотношения на макронутриентите в състава си, решава бързо, вкусно и лесно този проблем. 

Екипът на SWAYZE:

Нашата идея представлява единна платформа, предоставяща актуална информация за всички автобусни линии в страната. Забелязахме проблема с липсата на актуални разписания от лични преживявания и от оплаквания, които сме чули от близки хора. Този проблем е все по-срещан и започва да се забелязва дори и от хора, които не използват редовно автобусния транспорт.

Какви са отзивите ви за Уикенда на идеите? Коя е любимата ви част от събитието и с какво ви помогна?

Errandix:

Уикендът на идеите беше едно уникално и запомнящо се преживяване за нас. В рамките на 30 часа успяхме да придобием много нови знания, да развием нашата идея и да се сплотим екипно. Изключително вълнуващ момент беше награждаването, на което Errandix спечели награда за най-добра IT идея. Обратната връзка, която получихме за идеята ни от журито, гост-менторите и участници от други екипи бе изключително ценна и това ни доказа, че трябва да продължаваме да работим усърдно, за да се реализира Errandix.

Отбор Errandix по време на награждаването

PDP Candy:

От Уикенда на идеите си тръгнахме изключително въодушевени, усмихнати, доволни, горди… Трябваше ни около седмица да проумеем какво ни се случи и да осмислим всички емоции и преживявания. Грабихме с пълни шепи от цялостната атмосфера, контактите с връстниците ни от цяла България, срещите с гост-менторите… Едновременно с всичко приятно, успяхме да свършим и много работа – получихме ценни съвети и добихме представа как се прави бизнес.

Със сигурност Уикендът беше и изключително изграждащ за нас като екип. Сплотихме се, успяхме да отличим силните си страни и работихме като истински отбор. 

SWAYZE:

От наша страна, както и на всички останали на събитието, имаше само страхотни емоции, които не се забравят лесно. Всичко нужно ни беше осигурено от организаторите и помощния екип.

Любимата ни част беше, когато се бяхме събрали всички екипи да работим вечерта над нашите бизнес идеи и си общувахме с тях, като разменяхме мнения. По този начин не само че получихме искрено мнение от потенциални клиенти, а и създадохме приятелства, които не могат да се намерят другаде. Разбира се, нека не забравяме и помощта на менторите, които ни дадоха ценни съвети как да развием бизнеса си.

Отбор SWAYZE, заедно с журито

Какви са амбициите ви за Финала и след него?

Errandix:

Ежедневно всеки участник от екипа работи усилено по платформата. Нашите ментори ни подкрепят и са винаги готови да отговорят на нашите въпроси. След Уикенда на идеите всички сме много мотивирани, амбицирани и целеустремени. Ще се борим на Финала да представим успешно идеята си, за да спечелим първото място, защото вярваме, че Errandix ще се развива успешно за в бъдеще. Не смятаме Финала на програмата Teenovator да бъде край на нашата работата. 

PDP Candy:

Емоциите от Уикенда на идеите определено ни заредиха много – дадоха ни нови сили и мотивация, които ще са ни нужни, за да финализираме идеята си. През идните месеци ще работим усилено и се надяваме на Финала да се представим по възможно най-добрия начин. Въпреки това не победата е главната ни цел. Искаме заедно да минем през всички етапи на производството на качествен и желан от потребителя продукт и да успеем да го пуснем на пазара. Дали това ще стане преди или след Финала… Все още не можем да кажем. Но определено нямаме намерение Финалът да е краят за PDP Candy.

Отбор PDP Candy и други участници от клуба им

SWAYZE:

Както всеки клуб, така и нашият се надява да вземе едно от първите места. Но сме достатъчно уверени в развитието ни и смятаме, че наистина ще спечелим. А след Финала смятаме да започнем да набираме все повече клиенти и да имаме реални приходи.

Какво беше преживяването за вас – като ментори?

Цветелина Асенова, Errandix: С Вики сме ментори за първа година в програмата на Тийноватор и за нас е истинска радост и удоволствие да имаме възможност да насочваме и подкрепяме тийновете да влагат творческата си енергия в дейности, които имат положително влияние за тяхното бъдеще.

И двете не бяхме подготвени за това, което ни очакваше по време на Уикенда на идеите и сме изключително щастливи от резултата, тъй като спазихме насоката да не работим предварително по представянето на идеите, и накрая двата ни отбора бяха отличени с награди от журито.

И двата отбора на Цветелина и Виктория – Errandix и UniConvo бяха отличени с награди на Уикенда на идеите

За нас с Вики беше едновременно предизвикателно, интересно и удовлетворяващо да сме част от този уникален творчески процес. За кратко време трябваше да съобразим много детайли, да присъстваме на много дискусии, да държим фокуса и енергията на нашите отбори и да останем спокойни и подкрепящи. 

Най-много се гордеем с това, че макар да работиха по съвсем различни идеи, изключително много се подкрепяха помежду си, помагаха си с обратна връзка и ресурси, вълнуваха се едни за други и останаха много сплотени и задружни.

Награждаването на отборите ни бе един от най-щастливите мигове и за двете ни, един от най-удовлетворяващите моменти в живота ни – за кратко време всички усилия, които бяхме вложили, се върнаха хилядократно.

Използваме случая да благодарим на тийновете за доверието и отдадеността, с които работят. Подхождат изключително отговорно, работят неуморно и попиват с интерес всяка капка ново знание.

Благодарим на Зори и Веси за възможността да сме част от програмата, за нас с Вики също е невероятен процес на учене и израстване, вълнение и радости!

PDP Candy, Любомира Вуткова: “Тийноватор” за мен е една магия, която помага на всички участници да преоткриват себе си и супер силите си, да мечтаят и да сбъдват!

Уикендът на идеите е прекрасно преживяване, наситено с много емоции и вълнения и остава безценен опит и спомен!

Като ментор съм изключително благодарна и безкрайно горда, както с невероятния ни клуб и техните заслужени успехи, така и с всички прекрасни младежи, които вървят по пътя на своите цели и мечти! Чувството да си част от всичко това е неповторимо!

Двата отбора на менторите Любомира Вуткова и Атанас Божинов, заедно с наградите си

Очакваме с нетърпение големия Финал на Тийноватор 6 на 18 май, когато участниците от 45 клуба от цяла България ще представят близо 80 стартъп бизнеса, пред жури от инвеститори.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор