новини

Тийноватор 7 стартира през октомври и търси новия отбор ментори
13 юни 2024

Тийноватор 7 стартира през октомври и търси новия отбор ментори

„Тийноватор ми помогна и ме изгради повече като човек, отколкото някой би могъл за толкова кратко време. Смятам, че всеки който би искал да предизвика себе си и уменията си, трябва да се запише и участва. Препоръчвам го и на всеки, който иска да преоткрие себе си. Останах с много добри впечатления и с нетърпение очаквам Тийноватор 7.“ Преслава от Благоевград, участничка в Тийноватор 6

„Отне ми едва няколко месеца да видя колко голямо въздействие има Тийноватор над мен. Да говориш всяка седмица с хора от startup средите на „ти“ наистина те прави по-уверен и ти помага в живота. Това е възможност, която не трябва да се пропуска.“  Димитри Захов от Разлог, участник в Тийноватор 6

Менторите в Тийноватор са единствени по рода си. Не само, че ни обогатяват, но и се превръщат в част от живота ни – дават ни възможности, които никъде другаде не бихме открили.“  Нинко Павлович от София, участник в Тийноватор 6

Това е малка част от положителната обратна връзка на участниците в Тийноватор. Огромна заслуга за този ефект имат менторите в програмата, които работят с учениците в продължение на осем месеца – от октомври до май.

За да имат повече ученици в България възможността да открият своите вдъхновители за летящ старт в живота, търсим Отбора ментори за седмото издание на Тийноватор, което стартира през октомври 2024 година.

Гергана Стоичкова (в средата), ментор в Тийноватор 4

Кандидатствайте за ментор ТУК.

Какво е Тийноватор?

Тийноватор е безплатна 8-месечна програма, която развива меките умения, стартъп културата и бизнес мисленето на учениците в 10. и 11. клас в цяла България. Първото издание се провежда през учебната 2018-2019 година с 50 ученици от София, а шестото издание (учебната 2023-2024 година) стартира със 700 ученици от 38 града и 100 ментори.  

Тийноватор се състои от т.нар. стартъп клубове – 10-15 младежи работят с по двама ментори – предприемачи и служители в компании от различни професионални сфери. Срещат се по веднъж в седмицата, в рамките на 90 минути, като срещите протичат по специална учебна програма, верифицирана от Американския университет в България. За целия период клубовете минават през 28 седмични срещи.

През януари се провежда двудневно междинно състезание в София – Уикенд на идеите, а през май учениците представят първите си стартъп компании пред жури от инвеститори, на национално Финално състезание.

Всеки екип стартира свое бизнес начинание, с което до края на учебната година да реализира първите си приходи. Бизнес идеите се инициират от самите ученици, като за вдъхновение им служат както хобитата и талантите им, така и социални проблеми.

Най-ценното в програмата са практическият опит и уроците на провала като път към успеха. Акцентът е върху процеса, не върху победата и печалбата, казва Зорница Миткова, Директор на Тийноватор. Тийноватор допринася за повече отрано подговени кадри за пазара на работна ръка, а ставайки партньор или ментор в програмата, правите инвестиция в бъдещето на икономиката и активното гражданско общество в България. 

За шест години в Тийноватор са регистрирани над 2300 участия на ученици от 40 града, с над 200 ментори, а на Финалните състезания са представени над 300 стартъп бизнеса в начален стадий. 
 

Отборът – победител в Тийноватор 6 – Errandix, заедно със своите ментори и журито на големия Финал

Ментор в Тийноватор

Менторите в Тийноватор работят по двойки в рамките на осем месеца и 28 седмични срещи. Двамата ментори се редуват в сесиите с учениците. Срещите могат да са както на живо, така и онлайн. Ако менторите и учениците са в един град, първите три месеца работата е само на живо. Присъствието на Уикенда на идеите и Финалното състезание е силно препоръчително и е част от менторския ангажимент. 

Менторите минават през двуднвено задължително обучение на живо в София, на 4 и 5 октомври 2024 година. В краен случай, обучението може да се премине и онлайн в рамките на октомври.

Всеки ментор получава онлайн достъп до 28-те разработени теми от Учебната рамка. Не се изисква опит в преподаването.

Задачата на менторите е да превърнат групата ученици, с която работят, в ефективен екип. Те са и гръб на младежите през осемте месеца на програмата, но и модел за подражание. 

В 8-месечния процес екипът на Тийноватор предлага регулярна методическа и логистична подкрепа, включва се активно в разрешаването на казуси, възникващи в клубовете, провежда месечни срещи на менторите, играе важна роля в оформянето на всички участници в Тийноватор като една общност за контакти и подкрепа. 

Ефектът Тийноватор за менторите
 
Шестте години история на Тийноватор показват, че да бъдеш ментор и да поведеш младите хора по пътя към собствения им успех, носи безценно удовлетворение и поводи за гордост. В рамките на Доклада от проучването на въздействието на Тийноватор, наречено Ефектът Тийноватор, всички девет интервюирани ментори, преминали през програмата, с готовност препоръчват на свои приятели и познати да се включат като ментори в Тийноватор. Седем от девет пък посочват, че самите те също биха участвали отново като ментори.
 
Според Доклада менторите в Тийноватор не приемат програмата като нещо, на което само дават, напротив – отбелязват множество ползи, удовлетворение и радост от участието си. Като основно преимущество се споменава възможността за изграждане на контакти (в пет от девет интервюта) – както с тийнейджърите, така и с останалите ментори. Благодарение на общуването си с тийнейджърите – Поколението Z, менторите успяват да са в крак с тенденциите, а за някои от тях това е важно в професионален план.
 
Станете част от трансформацията на младежите и оформянето им като критично мислещи, прогресивни двигатели на бъдещето! Кандидатствайте за ментор ТУК.

Кой може да стане ментор в Тийноватор?

Търсим професионалисти в различни сфери на бизнеса – както представители на стартъп екосистемата в България, така и служители в компании и собственици и служители на малки и средни бизнеси с опит в изграждането на екипи.

Най-важният фактор за ментор в Тийноватор е мотивацията и желанието да участвате в подготовката на учениците за бъдещето след училище. 

Част от проблемите, които вълнуват учениците в Тийноватор 6

Ангажиментът накратко

  • Менторите участват в задължително обучение, което ще се проведе на 4 и 5 октомври 2024 година;

  • Всеки ментор провежда по две срещи в месеца – от средата на октомври до средата на май месец, на живо или онлайн. Важно е двойката ментори да е в ролята на лидерски екип; 

  • Менторите подготвят екипите ученици за Уикенда на идеите и Финалното състезание;
 

Един от софийските клубове, заедно с менторите си, на Уикенда на идеите (27-28 януари 2024)

  • Двама ментори работят с 10-15 ученици, като се срещат всяка седмица на живо в уредена от екипа на Тийноватор локация, или в офиса на ментора;
  • Седмичните срещи на онлайн клубовете се движат по специална учебна рамка с два основни форкуса: меки умения и стартиране на бизнес;
  • Всеки стартъп клуб разполага с бюджет от 600 лева, които целият клуб решава как да разпредели през осемте месеца на програмата;
  • Тийноватор организира: Обучение за ментори на 4 и 5 октомври 2024 година; Откриване на Тийноватор 7 на 12 октомври; Уикенд на идеите в София Тех парк на 25 и 26 януари; Финално състезание в София Тех парк на 17 май и допълнителна свободно избираема програма от пет лекции и уъркшопове в хибриден формат;
  • Тийноватор осигурява условия за изграждане на мрежа от контакти между менторите, което е възможност да се запознаят с предприемачи от цялата страна.

Програмата на Тийноватор 7

Как да станете ментор в Тийноватор?

Молим да попълните този онлайн формуляр. Нашият екип ще се свърже с Вас на посочения мейл, за да насрочим онлайн интервю. 

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор