новини

Тийноватор 5 търси новия отбор ментори
7 септември 2022

Тийноватор 5 търси новия отбор ментори

„Тийноватор ни учи да сме по уверени във всичко, което правим, мотивира ни изключително много. Спокойно мога да кажа, че тази програма ми промени живота. По уверена съм, запознах се с много хора, имам страхотни нови приятели. Със сигурност ще се включа и другата година!“
Мира Милушева, участник в Тийноватор 4 (2021-2022)
 
„Тийноватор е уникално място, в което срещнах най-уникалните приятели и ментори, които помогнаха за бъдещето ми развитие. Благодарение на програмата, избрах университета и специалността и разгърнах креативността си!“
Полина Петева, участник в Тийноватор 4 (2021-2022)
 

Това са само два от отзивите на учениците за преживяването им в Тийноватор. За да има повече доволни ученици, се нуждаем от ментори – треньори за летящ старт в живота.

През октомври 2022 година стартира петата поредна година на Тийноватор. Станете част от приключението, като кандидатствате за ментор ТУК.

Какво е Тийноватор?

Тийноватор е 9-месечна програма, която развива меките умения (работа в екип, адаптивност, презентиране, управление на времето, разрешаване на конфликти и др.), стартъп културата и бизнес мисленето на учениците в 10. и 11. клас. 
 
Те работят с ментори – предприемачи и създатели на стартъпи, по специална учебна програма, базирана на учене през практика. В края на учебната година участниците в Тийноватор представят първите си стартъп компании пред жури от инвеститори и това е техният летящ старт в света на бизнеса.
 
Програмата е безплатна, с което дава равен достъп до предприемачеството на всички младежи в тази възраст. С това допринася за повече подговени отрано кадри за пазара на работна ръка и е инвестиция в бъдещето на икономиката на страната. Фокусът е стимулиране на творческото мислене и увереността в собствените възможности и насърчаване на предприемаческия дух.
 
За четири години през програмата са минали над 1000 ученици от 30 града, които работиха с над 80 ментори и стартираха около 120 стартъпа.
 

РОЛЯТА НА МЕНТОРА

Менторите са предприемачи, които имат опит с бизнес начинания и искат да го споделят с учениците. Менторите и учениците се срещат веднъж седмично за 2 учебни часа (90 минути) на живо или онлайн.

Менторите следват учебна програма с конкретна тема за всяка среща с учениците, като има и конкретни практически предизвикателства, чрез които учениците усвояват ценни умения.

В Тийноватор не се използват учебници. Част от процеса е да се разглеждат case studies на успешни стартъпи. Акцентът е върху меките умения и пътя на изграждането на един стартъп.

Всеки стартъп клуб стартира свое бизнес начинание и може до края на учебната година да започне да печели първите си приходи. Най-ценното в програмата е практическият опит, както и поуките, които могат да се вземат от провалите. Акцентът не е върху печалбата.

В Тийноватор бизнес идеите идват от хобитата, страстта, конкретни житейски проблеми или социални предизвикателства (напр. климатичните промени), с които се срещат учениците в ежедневието си.

Задачата на менторите е да помогнат на учениците да превърнат това, което ги вълнува, в бизнес и да намират решения чрез иновации.

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ДА БЪДЕТЕ МЕНТОР

Четирите години история на Тийноватор показват, че да бъдеш ментор и да поведеш младите хора попътя към собствения им успех, носи безценно удовлетворение и поводи за гордост. 
 
Менторите работят в екипи по двама и разпределят срещите си по две на месец.
 
Екипът на Тийноватор предлага регулярна, методическа и логистична подкрепа, включва се активно в разрешаването на казуси, възникващи в клубовете, провежда месечни срещи на менторите, играе важна роля в оформянето на всички участници в Тийноватор като една общност за контакти и подкрепа. 
 
Станете част от трансформацията на младежите и оформянето им като критично мислещи, прогресивни двигатели на бъдещето!

Кой може да стане ментор?

Всеки, който има опит със стартирането на бизнес начинание и познания за стартъп екосистемата в България, може да стане ментор.

Най-важният фактор е мотивацията и желанието да участвате в подготовката на учениците за бъдещето след училище. Всеки ментор получава достъп до методиката и планове на уроците, както и обучение от екипа на програмата. Не се изисква опит в преподаването.

Менторите в програмата са хора от всички сфери на бизнеса, като повечето от тях са част от екипите на инвестиционни фондове, собственици са на малък и среден бизнес или са на свободна практика. 

Какво се изисква от вас?

  • Участие в онлайн обучение, което ще се проведе на 7 и 8 октомври 2022 година.

  • Ангажимент за онлайн, на живо или хибридни срещи с учениците веднъж седмично от края на октомври до средата на май месец. Всеки ментор провежда по две срещи в месеца.

  • Подготовка на клуба за Финалното състезание и презентирането на идеите през жури от инвеститори.

Накратко
 
– Двама ментори работят с 10-15 ученици, като се срещат всяка седмица на живо в уредена от нас локация. Менторите се редуват в срещите.
 
– Ние предоставяме учебна рамка и разработени теми за всяка седмична сесия на стартъп клубовете, като двете основни направления са: развиване на меки умения и разработване на бизнес идея от А до Я.
 
– Всеки клуб от 10 ученици има бюджет от 600 лева, с които целият клуб решава как а разпредели (пици, кино, материали за работа и т.н.).
 
– Тийноватор организира: Обучение за ментори, Откриване на учебната година на 22 октомври (хибридно събитие), Уикенд на идеите в София Тех парк  на 28 и 29 януари (на живо), Финално състезание на 13 май в София Тех парк (на живо) и допълнителна програма от лекции и уъркшопове.
 
– Тийноватор осигурява условия за нетуърк между менторите, което е чудесна възможност да се запознаят с предприемачи от цялата страна.

КАК ДА СЕ ВКЛЮЧИТЕ В ПРОГРАМАТА

Свържете се с нас на посочените контакти или попълнете онлайн формуляра.

Можете да се свържете с нашия екип на: 

Зорница Миткова

team@teenovator.bg 

+359 884 511612

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор