новини

Обучителна програма по роботика, екологична идея и иновативен продукт спечелиха Финалното състезание
14 юли 2020

Обучителна програма по роботика, екологична идея и иновативен продукт спечелиха Финалното състезание

Отборът на първо място на Финалното състезание спечели участие в Digital Innovation Hackaton, организиран от Европейската комисия.

С много емоции и на открито премина Финалното годишно състезание на програмата за насърчаване на стартъп културата в българските училища – Тийноватор. С него успешно приключи втората учебна година на програмата за 17 училища в три града. На 19 юни на Лятната сцена в Борисовата градина в София бизнес идеите си презентираха стартъп отборите с ученици в 10. и 11. клас от София, Варна и Враца. Тийнейджърите представиха идеите си за бъдещето, иновациите и предложения как да решаваме всекидневни проблеми със стартъпи.

От общо 12 представени стартъп идеи, първото място отиде при вече успешно работещия EduBots, на учениците от Софийската математическа гимназия, Немската езикова гимназия и Националната природоматематическа гимназия, който предлага комплекти и обучителни видеа по роботика. На второ място беше избран отборът на “зеления” стартъп HappyTree. Идеята на учениците от 119 СУ в София е всеки да може да “подари” на специален човек дърво, което HappyTree засаждат и изпращат видео поздрав и сертификат с него. На трето място беше избрана идеята на учениците от 19 СУ в София – Woof Ball – светеща топка за кучета, произведена от рециклирани материали, с която се решава популярен проблем на собствениците на кучета. Отборът на първо място ще участва през ноември 2020 г. в Digital Innovation Hackaton, организиран от Европейската комисия. Голямата награда е участие в преакселераторската програма XL Bootcamp на Innovation Capital в София между 13-ти и 17-юли. Тя дава възможност на учениците да спечелят финансиране от 25 000 евро.

В журито от инвеститори участваха социалният предприемач и рисков инвеститор Иван Димов, Явор Гочев от Innovation Capital, Зорница Желева от Launchub Ventures, Даниел Лорер от Brightcap Ventures и Григори Григоров, CEO на Angels Club. 

“Поздравявам ви за идеите и смелостта. Именно идеите на млади хора като вас са родили някои от най-големите и успешни компании, така че вярваме във вас”, каза на откриването на състезанието зам.-кметът на София по направление “Финанси и здравеопазване“ Дончо Барбалов. На събитието присъства и д-р Ирена Димитрова, директор на дирекция „Спорт и младежки дейности“.  Виктория Блажева от UniCredit Bulbank връчи наградите на победителите. 

Междувременно до 10 юли тече инициативата #RUNovator, стартирана от Тийноватор съвместно с ултрамаратонеца и съосновател на Chair Up Краси Георгиев и социалния предприемач и основател на фондация Сингъл Степ Иван Димов. Виртуалният бегачески клуб в приложението Strava https://www.strava.com/clubs/runovator вече има над 300 членове, които се включиха в едномесечното приключение.

Във Facebook страницата на Тийноватор можете да гледате видеата с презентациите от деня на Финалното състезание и от награждаването.

Тийноватор се реализира с подкрепата на Българския Център по Предприемачество (BEC). Фондация Америка за България подпомага клубовете в двете училища във Враца. Партньор на Тийноватор за учебната 2019-2020 г. е и UniCredit Bulbank. Столична община е партньор на Тийноватор в мисията за насърчаване на предприемачеството сред учениците.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор