истории

Лари Бийл: Тийноватори, добрият късмет вече е изгрял над вас
10 ноември 2021

Лари Бийл: Тийноватори, добрият късмет вече е изгрял над вас

Реч за откриването на Тийноватор 4 от Лари Бийл / Larry Biehl, основател на Българския център по предприемачество

23 октомври, 2021 г.

Ето ни отново тук

Добре дошли на началото на още едно Тийноваторско преживяване. Българският център по предприемачество се гордее с възможността да бъде спонсор на Тийноватор – програма, която тази година ще приветства над 400 ученици от 30 града от цяла България.

Последните 2 години ни научиха, че новите „предизвикателства“, пред които се изправихме, ни предоставиха множество „възможности“ да станем „иноватори“, да открием нови начини за справяне с житейските предизвикателства, които преди пандемията дори не биха ни хрумнали.

Виртуално учене, онлайн пазаруване, доставки вкъщи, zoom срещи… всичко това са нови навици, които придобихме с помощта на адаптивност, иновативност и решителност.

В бъдещите ви тийноваторски часове, с насоките, помощта и експертизата на вашите ментори, ще научите, че „иновативността“ не е нещо, с което се раждате, а е умение, което можете да „усвоите“. Да станеш „иноватор“ те учи как да фокусираш интелектуалното си любопитство, как да проявяваш съчувствие към нуждите и желанията на другите, как да си креативен, да мислиш извън кутията и да разбираш „болните точки“ на хората.

Усвояването на умения за иновативност може да ви отведе по пътя на предприемачеството, както се случи с мен преди 50 години, когато… 

се изправих лице в лице с трансформиращо за мен решение.

След безброй интервюта, докато все още бях в училище и си търсех работа, която да ми е интересна, открих че поемането по кариерен път, с ясно начертан път на развитие, такъв който да следвам от начало до пенсионна възраст – с редица предварително начертани основни етапи по пътя – щеше да бъде прекалено скучен… прекалено предсказуем, сякаш трябваше да следвам нечии чужди стъпки. И в онзи момент реших за себе си, че след като завърша училище искам животът ми да бъде интересен, дори вълнуващ, а не обикновена права линия. Исках да „рикоширам“ през живота, да не се страхувам от неизвестното, да поемам рискове и да се осмеля да бъда велик! Исках да го ЖИВЕЯ живота, а не просто да оцелявам.

Какво да правя тогава?

Тъй като сумарно житейският ми опит до този момент беше фокусиран върху придобиването на образование, усетих, че развиването на кариера, евентуално на бизнес, които да стъпят на нещата които вече знаех от личен опит би било добра отправна точка по пътя.

От какво образование се нуждаят хората?

Ето защо си зададох въпроса „Какво биха искали хората да учат, което понастоящем не се преподава?“ Проучвайки потенциалните отговори на този въпрос открих, че хората се интересуват да научат как по-добре да управляват парите си, да получат съвет за това как да ги харчат, как да ги защитят от непредвидими обстоятелства, как да ги инвестират така че да се разраснат достатъчно, за да могат да си купят дом или да се пенсионират, а не да трябва да работят до края на дните си, за да оцеляват.

Но освен нещата, които ме палеха, какви умения притежавах? 

За щастие бях достатъчно умен, за да знам, кои са нещата които не знам, а именно по отношение на стартирането и разрастването на успешен бизнес. Знаех, че ще имам нужда от партньори и ето как се свързах с двама съученици, всеки от тях с различни умения, а ние всички заедно с общ интерес – да създадем собствените си житейски пътища, да работим за себе си, не за някой друг.

Как започна всичко?

На първо място, тримата трябваше да постигнем съгласие за целта и да разработим план, за постигането ѝ. След като открихме, че има нужда от развиване на умения за управление на парите решихме, предвид наученото от собственото ни образование, че ще учим хората на нещата, които е необходимо да знаят, за да могат успешно да управляват финансите си. Това щеше да бъде нашата цел! 

Планът беше да се върнем в училищната библиотека и да прекараме 3 месеца изучавайки всичко, което можехме да намерим за финансовите умения, което да можем да преподаваме. В резултат на това разработихме учебна програма за курс на тема управление на личните средства и решихме да напишем книга, в която да изложим учебния процес и по този начин да изградим някакво ниво на лична „достоверност“ в съзнанието на нашите клиенти.

Резултатите често са въпрос на късмет… добър или лош!

За мен и партньорите ми, започването на изцяло нов бизнес без да имаме бизнес опит, да продаваме нещо в което нямахме предишен опит на пазар, който е с 2 до 3 пъти по-възрастен от нас, всичко това изискваше голям късмет…МНОГО КЪСМЕТ!

Дали фактът, че Силиконовата долина току-що се зараждаше, беше започнала да създава успешни технологични бизнеси и в резултат на това беше започнала да прави основателите и служителите на тези компании много богати; или фактът, че нито един от тези успешни основатели и служители никога не са били богати преди и следователно бяха неопитни в управлението на пари; или фактът, че синът на най-голямото издателство на учебници, който всъщност се записа в един от нашите курсове каза на баща си добри думи за книгата ни, което доведе до това компанията на баща му да публикува книгата и да я разпространи в университети и колежи в цялата страна, превръщайки я в най-продаваното ръководство за управление на личните финанси в страната – трудно е да припишем успеха си само на една частица късмет, когато имаше толкова много!

Трябва да признаем, че късметът ни не винаги беше на наша страна, но на лошия късмет когато си предприемач се гледа като на „спънка по пътя“, а не като на стена; на добрия късмет от друга страна се гледа като на възможност да достигнеш звездите!

Добрият късмет вече е изгрял над вас…

Бизнесът, който започнах през 1969 г. с двамата ми партньори продължава да процъфтява и да се развива и до ден днешен, въпреки че „рикоширах“ от него преди 30 години, за да посветя времето си да упражнявам филантропия.

Докато стоя тук и говоря с вас днес, надявам се че осъзнавате, че добрият късмет – записването ви в Тийноватор тази година – вече ви е сполетял. Другата ми надежда за вас е да живеете живот, който ВИЕ СТЕ СИ ИЗБРАЛИ. И ако го направите, надявам се, че ще се въоръжите с уменията, на които ще бъдете научени в Тийноватор и ще се насладите на творческото преживяване което ви предстои… колкото и самият аз.

НА ДОБЪР ЧАС!

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор