истории

Здравейте – ние сме Headstarter
21 август 2019

Здравейте – ние сме Headstarter

Здравейте! Ние сме екипът на Headstarter. Кои сме ние ли? Ученици от Софийската математическа гимназия, които преди година дори и не предполагаха, че ще спечелят Националното състезание на Тийноватор за 2018-2019 година!

 

Какъв е проектът ни?

Headstarter е онлайн платформа, която свързва младежите с бизнеса. На сайта ни всеки може да намери позиция за стаж, практика или работа, която да удовлетворява техните желания и интереси. Целта ни е да помогнем на учениците да се ориентират професионално, да се запознаят отблизо с работната среда, да добият опит и най-вече да осъзнаят, че и в България има бъдеще.

Особено голям проблем, който се наблюдава не само тук, е, че учениците след 12. клас не само отиват да учат в чужбина, но и остават да работят там. Този феномен не засяга само тях, но и работодателите. В значителен брой компании има недостиг на млади таланти. Mладото поколение е най-запознато с технологиите, с модерното. Какъв по-добър начин да се сдобиеш с мотивирани и продуктивни хора, готови да бъдат полезни, от сайт, който се занимава точно с това? Какво чакате? Ако сте ученик – регистрирайте се на headstarter.eu и кандидатствайте за стаж. Ако сте компания, която търси млади и ентусиазирани кадри – качете свободните си позиции.

Кои сме ние?

Ние сме ученици от Софийската математическа гимназия. Въпреки че учим в едно училище, повечето не се познавахме. Благодарение на клуба по предприемачество “Тийноватор”, веднага започнахме работа по стартъп проекта ни. Ето ни и нас:

Надежда Цачева – тя е от всичко по много! Тя е човекът, който крепи екипа – лепилото помежду ни. Отзивчива, комуникативна и креативна – винаги можеш да отидеш при нея с някакъв проблем, тя ще се усмихне и ще ти помогне да го решиш, дори да е в три през нощта. Винаги ще те предразположи да говориш и ще те накара да се почувстваш добре. Все пак добрата комуникация е ключът към успешното лидерство.

Алекс Цветанов – само като го погледнете, ще си кажете: ”Ето това е програмист”. И си е вярно – Алекс има много награди по информатика, но той не е типичният програмист. Ако трябва да сме честни, неговата страст е работата. Винаги може още малко да поработи. Той отговаря за това – целият процес да върви. Както той обича да казва: “Програмистът е биологична машина, която превръща кафето в код”.

Радостина Богословова – чувствителност и елегантност в чиста форма. Интелект и чувство за естетика в едно. Вечният мечтател, прекарва по-дълго време в облаците, отколкото на земята. Ради е нашият дизайнер и както може би се досещате, дизайнът на сайта е неин, уникален е, нали!? Хората са казали: „Дайте на твореца черен молив и той ще ви оцвети света“. За нея изкуството е начин на изразяване, а не средство за впечатляване.

Рангел Плачков – човекът, който гледа на нещата под един различен ъгъл. Човекът, който вижда логиката във всичко и винаги търси различното решение. Той вижда простото решение на сложните проблеми. Умел програмист, който не чака нещо да се “счупи”, вижда проблема преди да се е случил и го предотвратява. В същото време е много креативен, изобретателен и любознателен, както обича да казва: “Тялото ти е двигател, умът е твоят инженер”.

Ивана Панева – нашата скрита лимонка. Ако трябва да опишем Иви с 3 думи – интелигентност, креативност и изразителност. Уникален писател, с чувство за хумор и поглед над нещата. Ако се огледате, всяка една статия или текст от сайта е написана от нея. Със сигурност забелязвате прецизността и упоритостта, с която тя работи и пише. Все пак писането е нейната страст – за нея четенето е вдишване, а писането – издишване.

Лазарина Попова – когато я погледнете, първото нещо, което ще ви дойде наум, е жажда – жажда за живот. Зари винаги е отворена към приключения, винаги иска да знае още и не я е страх да попита. Затова тя е човекът, който говори от името на екипа, тя намира и прави всичките връзки. Много комуникативна и ентусиазирана, тя вижда невидимото и го споделя с екипа ни.

Борис Владимиров – той е възможно най-директният човек! Това е и едно от най-добрите качества на Боби, защото са малко хората, които ще ви кажат право в лицето, че сте сгрешили и ще ви помогнат да решите проблема си. Има уникално чувство за хумор. Въпреки, че Боби е най-младият ни член, той прави всичко по силите си, за да се развива, все пак старите начини не отварят нови врати.

Вярвате или не, до финалното състезание почти нямаше комуникация между нас. Срещахме се веднъж в седмица, понякога и по-рядко. Истинското сплотяване се случи на акселераторска програма в Словения, на която всички присъствахме в края на юни 2019. За една седмица с целия отбор живяхме под един покрив. Но тя ни бе напълно достатъчна, да станем по-близки. Безсънни нощи, прекарани в работа по проекта; тичане в центъра на Любляна в опит да хванем 70 човека за ръце, да се снимаме с рокля за 600 евро или да бъдем поканени на сватба; да печем пиле за вечеря в co-working space, където работят 25 компании 🙂 Преживяване, което никога няма да забравим! И ако това само не ни мотивира да работим повече и по-ефикасно!

Остава по-малко от месец до Международното състезание в Словения, където ще представим България. Стискайте ни палци! И въпреки огромните усилия, които полагаме, за да сме тук днес, да сме изминали този път, забавлението играе важна роля в успеха ни. Ние обичаме това, което правим, и затова сме стигнали до тук. И разбира се, благодарение на менторите ни, към които винаги можем да се обърнем, когато изпитваме затруднения!

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор