ментори

Мартин Василев

София

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?
Абсолютно цялата ми кариера до сега е в IT сферата. Като една от най-бързо развиващите се, за мен винаги е било предизвикателство да съм в течение с новостите. Преминал съм през всички степени на комуникацията с клиенти – поддържаща, реактивна и в момента, проактивна. Работата ми в HP и в близост до Гугъл ми даде възможност да се усъвършенствам в почти всички аспекти, както технически така и вербални.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?
Смея да твърдя, че най-добрата ми идея до сега е Better Gaming – гейминг организация, която имаше за цел да приветства всички в тази изцяло нова сфера. Целта ни беше да разчупим закостенялото мислене на обществото за игрите и да покажем променилия се образ на геймъра като цяло. Отделно, знаейки че има много добри състезатели в България, да им дадем възможности за изява, организирайки турнири и събития свързани с гейминга. Както всички добри идеи, според мен, и тази се зароди изцяло от страст. Играя компютърни игри от 4-5 годишна възраст все пак. Една вечер с близки приятели просто седнахме и цялата концепция се появи в рамките на 2 часа. Знаехме, че няма да е лесно, но бяхме готови да се впуснем в това приключение.

Кой или какво те вдъхновява за бизнес начинания?
Откровено казано, парите. Всеки един от нас се стреми да бъде финансово независим и да прекарва възможно най-много време в това, което обича да прави. За мен фразата на Конфуций – Избери работата, която обичаш, и тогава няма да бъдеш принуден да работиш и един ден през живота си – не работи. Колкото и да обичам нещо, колкото и невероятно да е то, в един момент то става ежедневно и скучно. По точно тази причина взех друго решение – да си докарам финансовата свобода по възможно най-ефективния начин и така да правя нещата, които обичам, без да ми бъдат задължение.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?
Стабилно изграден план. Без цел, без мисия и без безропотното им следване, провалът е неминуем. Следващите елементи са без определен ред – Фокус, Прозрачност и Правилна комуникация.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?
Комуникация и Мислене, чиито фокус е върху растежа. В днешният свят хората много обичаме да говорим, но доста често да не казваме нищо. Това е супер неефективно в работна среда и доста често се оказва застрашаващо различните проекти, по които работим. Свободната и ефективна комуникация много бързо може да ти доведе партньорства и да
предотврати проблеми. Изследванията свързват Мислене, чийто фокус е върху растежа (Growth Mindset) с много предимства, включително, по-висока мотивация, намаляване на стреса, тревожността и депресията; по-добри работни
отношения и по-високи нива на производителност. Всеки един от тези фактори е жизнено важен за всеки
един от нас в работната среда.

Защо тази програма е важна?
Считам, че тази програма е важна, защото предприемачеството като сфера в България е много слабо развито и не се обръща толкова голямо внимание на него. А чрез програмата имаме възможността да предадем своите знания на учениците и да им покажем в детайли как могат да развият креативността си и да насочат енергията си в създаването на нови иновативни проекти, с които да подобрят света, в който живеем.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор