ментори

Севгин Мустафив

Севгин Мустафов

София

Представи се в 5 изречения

Казвам се Севгин Мустафов, изпълнителен директор на софтуерната компания GlobalizeIT, подпомагаща стартъпи, малки и средни бизнеси с техническа разработка и консултации. Бивш програмист в една от най-големите технологични компании в света – SAP, настоящ предприемач открил страстта си в маркетинга, продажбите и развитието на бизнеси, екипи и хора. Обичам да предизвиквам себе си и да изучавам нови материи и много често това мое любопитство, жажда за развитие и високи амбиции ме изкарват от зоната ми на комфорт и вярвам, че това ми помага да израствам. Една от най-силните ми страни е адаптивността, която смятам, че изключително много ми помага за личното и професионалното ми развитие.

Тренирам фитнес и футбол, чета книги, гледам курсове на различни теми и разбира се помагам на хората около мен.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Опитът ми се простира в различни индустрии, като отправна точка при мен бе програмирането. По-късно имах допир и с маркетинга и в последствие с продажбите и усетих, че това са сфери, в които бих искал да натрупам солидни знания и опит и го правя.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

GlobalizeIT, софтуерна компания, която ръководя към този момент. Появи се по съвсем естествен начин, тъй като бях един от първите блокчейн програмисти в България и много съществуващи бизнеси и хора с идеи ме търсеха за консултации и мнение в тази област. Изградихме партньорства с редица други технологични компании от България и чужбина с готини идеи и ценности близки до нашите и така стигнахме до нивото, на което сме днес.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Ще започна със заглавието на една книга, издадена преди доста време, а именно – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ и леко ще го променя и ще кажа „Светът е голям и вдъхновение дебне отвсякъде“. Вярвам, че всеки човек с правилната нагласа и поглед може да се вдъхнови от всичко и всеки. Аз лично се вдъхновявам от успели хора на локално и световно ниво. Тук в България имаме изключително много вдъхновяващи личности в различни индустрии и бизнеси.

Но основно вдъхновение при мен идва от осъзнаването, че в живота всичко зависи от самите нас. Когато разбереш, че отговорността за собственият ти живот е в твоите ръце, то тогава нямаш друг избор, освен всеки ден да даваш най-доброто от себе си и да се стремиш да бъдеш по-добра версия на себе си.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Бих казал, че има няколко основополагащи фактора, които определят успешната реализация на дадена идея. Най-важният фактор според моя личен опит е изграждането на правилния екип – взаимно допълващи се хора с близки ценности и визия. Други важни елементи за постигането на успех в бизнеса са: вярата в самата идея и любов към това, което правиш, защото те ще поддържат пламъка, горящ в теб. И разбира се упоритост, постоянство и целеустременост.

Мога да кажа само едно: “Вярвай в своята идея, обгради се с правилните хора, обичай това което правиш, бъди упорит, постоянен и целеустремен и неимоверно ще успееш!”

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Адаптивността – това със сигурност ще бъде едно от уменията, които ще предам на участниците. Оптимизмът е изключително важен. Важно е и да открият лидерите в себе си и да развият комуникационните си умения, които смятам че имам и се старая да предавам.

Защо тази програма е важна?

Вярвам, че предприемачеството не е просто създаването на бизнес, а е нещо много повече – съвкупност от идея, предприемането на действие и развитие. В днешния динамичен свят трябва да се развиваме бързо и да предприемаме повече действие. Предприемачеството трябва да бъде насърчавано от ранна възраст и да се преподава от практици с реален бизнес опит. Смятам, че тази програма дава една добра основа и възможности за младите.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор