ментори

Свилен Стоянов

София

Професионалното ми развитие е  предимно в ИТ сферата, но и не само. Постоянно създавам и развивам различни бизнес модели и начинания, като някои от тях работят от много време, други са все още прохождащи. 

Коя е първата идея, която превърна в бизнес?

Първия ми бизнес, който стартирах, беше зала за видео и компютърни игри, като паралелно с различни партньори създадох локален интернет доставчик в моя роден град, както и фирма за продажба и поддръжка на компютри.

Личност или мото, което те вдъхновява за бизнес / предприемачески начинания?

Няма конкретна личност, изказване или събитие, които да ме вдъхновяват. Чета доста и смея да твърдя, че вземам по малко от всичко и всеки. Черпя идеи и вдъхновения от различни неща. Понякога дори по време на интересен разговор с колеги и приятели ми идват някои от най-щурите идеи, по които съм работил.   

Кое е абсолютно необходимото качество за успешно реализиране на идеите в бизнес?

Качествата, които аз бих определил, са повече от едно и според мен не може да бъде дефинирано едно, като „абсолютно необходимо“. Всеки човек е съвкупност от качества и умения и това го определя, като личност. Точно поради този факт създаваме и екипи, които да си взаимодействат. Бих определил някои доста важни качества, които всеки предприемач е необходимо да притежава. 

  • Рационално мислене, което да му помага във вземането на важни решения.
  • Аналитично мислене, което да му помага във вземането на трудни и рискови решения.
  • Способност да разговаря, преговаря и договаря.
  • Упоритост и дори в известна степен инат, макар някои да го приемат като недостатък, според мен е необходимо, за да може да отстоява своите позиции и да не се отказва лесно. Особено в началото на всяко начинание.
  • Не на последно място е ЖЕЛАНИЕ, защото когато човек има желание – може да намери начини за постигане на целите си.

Кое е предимството на работата в екип пред самостоятелната

Както споменах и по-горе – човек е съвкупност от качества и умения, но не може да е силен в всяко едно от тях. Още повече, когато става въпрос за бизнес начинание с идея за скалиране и развитие. Човек сам може да има идея, но е необходим екип от специалисти и дори експерти в дадена област, които заедно да изградят модела и да го направят работещ и успешен.  

Как си почиваш?

Различно. Старая се да правя различни неща, които да не са дори косвено свързани с ежедневната ми работа. Филми, музика, онлайн игри (да, понякога помагат), театър, концерти, срещи с приятели и семейство, пътуване до непознати места и срещи с хора, които не познавам.

Кое е умението, което искаш да предадеш на учениците в Тийноватор?

Аз съм родител и като такъв у мен е залегнало желанието да предпазя следващите поколения от грешките, които им предстоят. Това не означава, че трябва да бъдат предпазени от всичко, защото човек се изгражда като личност справяйки се със трудностите по пътя на своето развитие и борейки своите собствени демони. Но ако мога да известна степен да помогна на младите предприемачи да не избират погрешните решения бих го направил с удоволствие.

Какво очакваш от приключението Тийноватор?

Очаквам да срещна младежи и ментори с идеи, желание за развитие, постоянство и ентусиазъм да осъществят това, с което се захващат. Надявам се това да бъде още една крачка към нещо по-добро за тези, които вървят по нашите следи и утре ще бъдат вдъхновени от нашите успехи.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор