ментори

Николай Неков

София

Николай Неков е на 28 години. Основател е на агенция, която помага на български компании да ускорят растежа си и да управляват по-ефективно своят маркетинг бюджет и процеси. Инвестира част от времето си в развитие на социални, доброволчески проекти и обучения.

Коя е първата идея, която превърна в бизнес?
След като открих страстта си към фотографията, направих стикери с мои авторски снимки от няколко страни, в които бях пътувал и снимал. Измислих им готина опаковка и започнах да ги продавам онлайн в Щатите. Не беше най-успешното начинание, но така открих друга моя страст – да създавам нови неща, продукти.

Личност или мото, което те вдъхновява за бизнес / предприемачески начинания?
Едно от най-важните умения, което всеки предприемач трябва да усвои, е умението да може да се вдъхновява сам. Да събужда мотивацията си и да я прилага в конкретен план и действия. Нямам конкретна личност, която ме вдъхновява най-много. Но успявам да се вдъхновявам от хора в различни области, които въпреки пречките успяват да постигнат целите и мечтите си.
И все пак няколко цитата, които харесвам:
„Прави за другите това, което искаш да получиш“ – Конфуции
„Работи над мечтите си, защото иначе някой друг ще те наеме да работиш за неговите!“ – Фара Грей

Кое е абсолютно необходимото качество за успешно реализиране на идеите в бизнес?
Ако трябва да избера едно единствено то би било – „адаптивност“. Ако един човек може да е достатъчно адаптивен спрямо уроците, които учи по пътя, просто няма как да не успее. Дори идеята или планът му да не са достатъчно добри – ако умее да вслушва е добре обратната връзка, която получава от пазара, това може многократно да увеличи шансовете му за успех.
Естествено, за да се случи това, е необходимо всеки да развива паралелно и някои други важни черти на характера, като воля, търпение и увереност/самочувствие. Но когато човек е наясно колко важни са тези качества това може доста да ускори и тяхното усъвършенстване.

Кое е предимството на работата в екип пред самостоятелната?
Определено предимствата не са едно или две и бих казал че е екипността е ключово умение за всеки.
За мен основото предимство е възможността всеки да поеме тази част от всеки проект, в която е по-добър и може да свърши с удоволствие. Разбира се скоростта и мащаба, с която може да се развива всеки един екип е несравнима спрямо самостоятелната работа. Другият огромен плюс на екипната работа е възможността всеки да учи от другите в екипа. И по този начин да ускори собственото си и екипното развитие.

Как си почиваш?
Медитация. Природа. Спорт.
Лятото си почивам основно около морето и караваните, които имаме там. Морето ми действа доста успокояващо, особено в съчетание с медитация и спорт.
През останалите сезони най-често си почивам с медитация и време сред природата. Също така често съчетавам спорт със слушане на аудио книга или подкаст, което също ме разсейва и успявам да презаредя.

Кое е умението, което искаш да предадеш на учениците в Тийноватор?
Със сигурност бих искал да предам доста повече от едно умение. Едно от най-универсално важните умения за мен е навикът да започваме всяко ново начинание с въпроса «Защо». Независимо дали правим нещо за семейството си или стартираме нов бизнес този етап е има основно значение. Много често хората пропускат да отделят нужното време за да открият каква е всъщност тяхната лична мотивация да направят конкретното нещо.
И другото не по-малко важно качество е «адаптивност», за която споменах и в предните въпроси. Заедно с увереността и самочувствието, че всъщност много неща зависят от нас. И след като свикнем с тази отговорност се открива огромен океан от възможности. И от тяхната реализация ни дели само волята ни да се борим за тях и адаптивността да се «преборим с насрещният вятър».

Какво очакваш от приключението Тийноватор?

Очаквам да успея да науча групата, с която работя, на няколко базови умения, които ще им бъдат унверсално полезни, независимо от насоките, в които искат да се развиват.
Също така очаквам да предизвикам себе си и да науча много в самия процес, а и от учениците, с които ще работим.
Очаквам да е трудно предвид ситуацията, но знам че ще е доста интересно и накрая резултатът ще е достатъно вдъхновяващ.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор