ментори

Димитър Станчев

Добрич

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

– Туроператорска дейност, пътнически превози, туризъм, развлечение и пътувания. 

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

– Туроператорска фирма, специализирана в детски и младежки туризъм. Дейност, която не е развита в нашия край. Извинявам се предварително за подробностите в следващите редове, но са важни, за да придобиете по-добра представа. Докато учих висше образование в Софийски университет, специалност „Туризъм“, паралелно работих в подобна на нашата туристическа агенция. Бях водач-аниматор на ученически групи и се запознах отблизо с работата. За туроператорски лиценз се изискват диплома по специалност „Туризъм“, както и опит в сферата, с каквито се сдобих по време на 4-те години обучение в София. Освен като водач, работих и като организатор-туризъм във фирма, която изготвя специализирани туристически програми, а в ученическите си години натрупах безценен опит през летата като спортен аниматор в хотели по северното черноморие. Та, с крехкия си опит и диплома, още в края на 4-ти курс регистрирах фирма и подадох документи за туроператорски лиценз. Идеята ми беше да развия детския и младежки туризъм в нашия край, където липсват специализирани туристически агенции. Положителният резултат не закъсня. Докато някои колеги от университета все още нямаха никакъв професионален опит, аз започнах да работя за себе си и да развивам нещо, което обичам. Преживяхме 2 години бурен ръст, неочаквани трудности и множество премеждия, но впоследствие осъзнах, че това е част от всеки един собствен бизнес. Настъпи и пандемнията, която разбираемо ни стопира почти изцяло. Открихме начин да оцелеем и да не фалираме през тези 2 години, а в момента разбработвам нови идеи и проекти, тясно свързани с дейността и гледам в бъдещето с голяма надежда и нетърпение да се върнем към норалния живот, по-силни от всякога. Държа да отбележа, че през цялото време съпругата ми ме подкрепяше и помагаше с всичко възможно. Нетърпелив съм и да създам екип и да продължим развитието на компанията. 

Кой или какво те вдъхновява за бизнес начинания?

Положителните резултати, доволните и усмихнати клиенти, както и желанието за непрестанно развитие. Най-първите ми начинания бяха неуспешни, но за тях ще разкажа друг път. Много важно е човек да бъде винаги себе си и да се влияе само от правилните хора.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Много търпение, упоритост, отдаденост и безстрашие от провали и разочарования. Нужно е да се намери баланса между професионалния и личния живот, което звучи лесно, но всъщност е много, много трудно. 

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Умението за усет, тактичност, лавиране, правилна комуникация и подход.

Защо тази програма е важна?

Важна е, защото подготвя учениците за реалния живот по един различен и иновативен начин. Срещите с млади предприемачи, изпълнени с пламък и огромно желание за развитие ще вдъхновят отборите и чрез предадения опит ще ги мотивират за развиване на собствените им идеи и ще им дадат незаменими и важни насоки за прилагането им. 

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор