ментори

Бистра Якимова

София

Една от мисиите на Бистра Якимова е да споделя културното многообразие и безкрайната доброта на хората по света, а друга е да покаже на всеки, че може да танцува. Светът на предприемачеството се отвори за нея покрай магистратурата й по технологично предприемачество и иновации. В последните години установява, че много повече й харесва да консултира и да помага на предприемачите.  Прави го главно в сферите на социалното предприемачество, културата и образованието. 

Коя е първата идея, която превърна в бизнес?

Като тийнейджър взимах мои вещи, преправях ги и ги украсявах и ги продавах на сестра ми. След като видях, че арт търговията не е за мен, реших да продължа с какви ли не други поприща и идеи. Най-много се гордея с моите танцово ателие и платформата за пътешествия.

Личност или мото, което те вдъхновява за бизнес / предприемачески начинания?

Най-много ме вдъхновяват истории на хора, които са успели да подобрят живота на един или повече хора на локално ниво, в тяхната общност. Моето вярване е че големият бизнес започва от малките подобрения с голяма социална стойност. 

Кое е абсолютно необходимото качество за успешно реализиране на идеите в бизнес?

Кураж, за да споделиш идеите си със света и да можеш да преценяваш дали това, което (ще) правиш, ти носи удоволствие. Ако не вършиш нещата с удоволствие, какъв е смисълът изобщо? Хубавото е, че тези качества се учат, тренират и развиват.

Кое е предимството на работата в екип пред самостоятелната?

Различните гледни точки, мнения, надграждането на идеи. Много пъти ми се е искало да се откажа, но точно екипът ми ме е спирал и ме е връщал обратно в играта. 

Как си почиваш?

Пътувайки, пишейки, срещайки се с приятели. И като не си гледам списъка със задачи или календара…

Кое е умението, което искаш да предадеш на учениците в Тийноватор?

Много ми се иска да споделя и предам умението да бъдеш в хармония със себе си. Да можеш бързо да се подреждаш, да събираш мислите си, да се концентрираш върху важното и да се освобождаваш от излишното. Най-хубавите идеи и най-ползотворната работа са ми се случвали, когато съм в мир и спокойствие със себе си.

Какво очакваш от приключението Тийноватор?

Очаквам да се събера с хора, които искат да направят промяна, да моделират света около тях, както отговаря на ценностите им и да създаваме заедно неща, от които да настръхвам.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор