ментори

Александър Първанов

Гоце Делчев

Александър има разнообразен предприемачески опит – организатор на международен музикален фестивал с история над 10 години; съосновател на винен бизнес и платформа за доставки и др. След студентска бригада в САЩ се връща там с работна виза и влиза в сферата на управлението на недвижими имоти.
По образование е журналист и има магистратура от International Events Management в London Metropolitan University.
Има и завършени курсове по brand management, което му дава повече насоки и смелост да се развива като предприемач. В момента е посредник в продажбата на софтуер.
Вярва, че екипът е най-важното звено в конструкцията за успех. Включва се като ментор в Тийноватор, защото иска да помогне на учениците да повярват в свободата да създават стойностни решения на проблеми.

Ментор в Гоце Делчев.

 

Откъде мина, за да стигнеш дотук?

Относно професионалния ми опит, образованието и предприемаческите ми начинания до момента, бих използвал една дума на Дейвин Епстийн от книгата му ‚Размах‘, а именно – диверсифицирани. Евфемизъм за хаотични.

Завърших средно образование в училище с усилено изучаване на езици, профил с английски и руски език. Успоредно с това, имах афинитет към технологиите и завърших CCNA1 към мрежовата академия на Cisco.

Компютърната мрежа, която изградих преди години в болницата в гр. Гоце Делчев и по-специално в поликлиниката, все още работи, което не е чак толкова похвално за самата болница. По това време и по време на следването ми в университета, създадохме музикален фестивал на местно ниво, който се случваше повече от 10 години поред с участници от България и съседни държави.

След това, съвсем по пътя на логиката, се насочих към журналистиката и избрах УНСС, поради наличието на икономика в програмата на обучение. Придобих известен опит във Военния телевизонен канал като стажант-репортер и продължих да организирам частни събития за клиенти като част от една от най-големите компании в страната. Преди завършването на университета си дадох последен шанс като журналист и започнах на позиция подобна на асистент, в предаване за разлседваща журналистика по несъществуващата вече телевизия ББТ. Поради концептуални различия напуснах след няколко месеца.

След това заминах в САЩ на студентска бригада и понеже ми хареса динамиката там, се върнах с работна виза и работих в сферата на пропърти мениджмънта. След изтичане на договора се върнах, работих известно време като търговски представител на компания за бира, докато се насоча каква магистратура да кандидатствам.

Избрах International Events Management на London Metropolitan University. Преди завършването към нея завърших курсове Brand management и това ми даде повече насоки и смелост за предприемачество. Поради лични причини се прибрах в България и започнах да организирам частни събития като основната мисъл ми беше да намеря съмишленици и да създадем своя продуктова компания. След проби и провали във времето, но най-открояващи се с крафт бира, крафт вино и платформа за доставки, не загубих ентусиазъм, а просто забавих темпо. Установих нещо много важно за събе си, но и за самото стартиране на компания, а именно, че екипът е най-важното звено в конструкцията за успех.

Сега се опитвам да посреднича в продажбата на софтуер. Първото нещо, което направих, бе да се свържа с компетентни хора, на които мога да разчитам.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Преди време ме вдъхновяваше създаването и предлагането на добър продукт. Сега, през призмата на времето и някакъв опит, бих казал, че ме вдъхновява разрешаването на предизвикателни проблеми и съответно добрата реализация на процесно ниво при създаване на самия бизнес.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Сплотен, добър, креативен и мотивиран екип. Плоска йерархия, гъвкави процеси и добра идея.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Умението да не се страхуват от провали или неуспех, но и това да мислят свободно и с размах.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Иска ми се цялата програма на Тийноватор да я имаше тогава. Ако трябва да откроя някои конкретни – те са работа в екип, критично мислене и разрешаване на проблеми.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Защото вярвам в идеята, че програмата ще допринесе много за развитието на учениците, ще ги насърчи да създават стойност и ще им даде нужните инструменти да постигат успехи във и извън бизнеса. Иска ми се и аз да бъда част от това, въпреки че ще е огромно предизвикателство лично за мен.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор