истории

Как да продължите, когато ви кажат, че идеята ви не става?
13 април 2023

Как да продължите, когато ви кажат, че идеята ви не става?

Стартъпът често се мисли като вълнуващ проект и наред с това, се пропуска фактът, че е изправен пред множество предизвикателства. Иновативният му характер и непопулярността на идеята предполагат изключително висок риск. Затова и много стартъпи се провалят – поради липса на финансиране, недостатъчно ентусиазъм, отхвърляне на идеята, и то многократно.

В Тийноватор срещаме учениците с вдъхновяващи предприемачи, които са срещнали именно тези трудности. Безценна е възможността човек да почерпи знание и опит директно от извора, да получи насоки, да бъде окуражен, а не просто да чете страхотни истории на успешни хора, с които няма пряк досег…

Днес ви запознаваме с един от менторите на Тийноватор в Бургас – Николай Господинов, който дава изключително мотивиращ пример със своя опит, а също и насоки за това как един стартъп може да преодолее бариерите на скептицизма и само за няколко месеца да се радва на изключителна подкрепа, интерес, развитие и успех.

Сред въпросите, които коментираме, са: Как човек да не се откаже, когато чуе, че идеята му не става. Как да трансформира получените откази в движеща сила за успеха на своя проект? С какво помага стартъп мисленето?

За Николай и Enbank

През октомври 2022 г. Николай и Александър, които се запознават, докато учат „Информационно инженерство“ в King’s College London, полагат основите на своята финтех компания Enbank. Те разработват модел, който се възползва от опциите на отвореното банкиране, за да прескочи платежните посредници. Платформата им дебютира в края на миналата година по време на продажбите на билети за концерт на българската група „Молец“, като там Enbank е единственият начин за плащане. В деня на продажбите се отбелязват общо 10 хил. опита за транзакции през платформата, с над 1200 успешно извършени покупки.

Николай програмира едва от 10-годишен и е само на 16, когато започва да трупа опит с предприемачеството – създава приложение, което намира най-добрите оферти за бързо хранене около потребителите. Той е един от първите инженери в Гражданите (grajdanite.bg) и Propy (propy.com). Бил е част от tech marketing агенция. Има опит като фрийлансър в Лондон в различни проекти. 

На срещата с Тийноватор Николай споделя различни аспекти на опита си и периодите, през които преминава, разкрива ни кои са необходимите условия и умения за развиването на стартъп. Интересно е, че определя като основен фактор за създаването на първия си стартъп недостигът на средства. Да нямаш пари е доста добра мотивация, казва той, смеейки се.

Какво да направиш, когато ти кажат, че идеята ти не става?

Едно от най-ценните неща в срещата с Николай е споделянето от първо лице. Мнозина си мислят, че да направиш стартъп е страхотно, но всъщност крие рискове. Разбира се, непрекъснато трябва да презентираш идеята си, а в началото не знаеш пред кого и как. Съответно – получаваш многобройни откази. Това може да бъде обезкуражаващо, но ако в такива моменти човек продължи, се оказва, че се случват и много успехи: По едно време вече спряхме да броим, а се смеехме на всеки път, когато ни отхвърлеха.

Николай не пропуска да отбележи, че е от значение да видиш каква е причината за отказ, когато получиш такъв. В повечето случаи тя е свързана с представата на хората, базирана на света, такъв, какъвто го виждат те в момента. А идеята често се отнася към определена визия за света след 5-10 години. Следователно, става въпрос за несъответствие и невъзможност за оценяване, а не за конкретен недостатък.

Многократно сме чували: момчета, много сте готини, но има огромна конкуренция, съжаляваме. И наистина е неприятно, когато се случи няколко пъти поред. Тогава не бива да оставяш емоциите да те водят, а просто да продължиш.

Как да мислиш като предприемач?

На шега или не, Ники споделя, че за да се захванеш със стартъп, трябва да си малко изчанчен. Сред предизвикателствата са: необходимост от развитие, иновативност, упорство да продължиш с оглед на рисковете и липсата на резултат на моменти. Всички те обаче носят и огромни предимства – стартъпът има потенциала да се развива бързо, предлага поле за експериментиране, стимулира създателите да се движат, а не да тъпчат на едно място.

След като известно време работи в Кракен и получава повече от задоволително заплащане, Николай решава да напусне, за да разработи нещо свое. Заедно с настоящия си бизнес партньор – Алекс –  заминават за Бали за един месец. Решават да се отдадат на почивка, като все пак отделят по няколко часа на ден за идеята си. Николай с почуда установява колко по-продуктивен се чувства и колко по-удовлетвторяваща е работата по проект, който наистина иска да развива и с който да промени света около себе си.

снимка: CEO Angels Club

Предприемачите са хора, които не се задоволяват с изпълняването на списък със задачи, за които в края на деня или месеца се полагат определени средства, а имат желанието да оставят следа в света. В тази връзка Николай споменава за т.нар. рамка за намаляване на съжалението на Джеф Безос, към която се придържа и самият той. Един от най-известните предприемачи в световен мащаб казва:

Когато мислите за неща, за които ще съжалявате, когато сте на 80, то почти винаги са неща, които не сте направили. Това са действия на бездействие. Много рядко ще съжалявате за нещо, което сте направили, което не е успяло да стане или не е работило, или каквото и друго да било.

 Наистина опитът, последван от неуспех е в пъти по-ценен от липсата на такъв.

Стартъпът е за смелите

Екипът е голяма опора – всеки стартъп преминава през много възходи и спадове, рискът от фалит е голям и е от огромно значение подкрепата на хората, с които работиш. Нужни са съмишленици, които със своите умения да искат да допринасят за развитието на идеята. 

Оказва се, че пътят от 0 до пробиване на пазара се извървява действително с много опити, рискове, откази и провали. Във всеки случай обаче вярата в това, което правиш, е движещата сила и предпоставката за успех.

 Не се срамувайте да разказвате за идеята си. Винаги ще има хора, които ще ви копират, но това е само стимул да вървите една крачка напред, съветва Николай.

Завършваме срещата с една история от времето, в което Николай е търсил свой ментор. Решил е да пише на известни личности – успешни предприемачи – и в крайна сметка няколко от тях откликнали и отделили време за разговор. А кой би предположил, че въобще биха върнали отговор? Затова пробвайте, действайте, shoot your shot!

Надяваме се да сте почерпили вдъхновение от примера на Николай. Повече за него и за Enbank може да прочететe ТУК.

Още съвети за стартиращия бизнес от Николай Господинов ТУК.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор