истории

За общото между образованието и храната: платформа за университети, качествено меню в училище и тематичен ресторант
13 май 2024

За общото между образованието и храната: платформа за университети, качествено меню в училище и тематичен ресторант

В серия от статии ви (ТУК, ТУК и ТУК) разказахме за идеите, които бяха отличени с награда на Уикенда на идеите по-рано тази година. Докато клубовете усърдно се готвят за презентациите си на големия Финал на Тийноватор 6, ви припомняме част от тръпката на Уикенда.

Четвъртият екип жури в състав: Юлий Юлиев (Алумни, AUBG), Енея Георгиева (Редактор, Forbs) и Виолета Недева (проектен мениджър, Фондация “Америка за България”) бяха най-желаният избор сред учениците. Те оценяваха идеите в категории:

  • Най-добра идея в областта на образованието и кариерното развитие
  • Най-добра идея за социална иновация
  • Най-запомнящ се бранд

Наградата за Най-добра идея в областта на образованието и кариерното развитие взеха Спас, Бисер, Емо, Борис, Теодор, Михаил, Калоян и Мартин от Клуб 2 с ментори Цветелина Асенова и Виктория Каролева с идеята UniConvo.

Вторият приз – за Най-добра идея за социална иновация – беше присъден на учениците от Клуб 12 с ментори Тодор Паунов и Мая Бобева-Атанасова и идеята School Food – Good Food.  През първия ден от Уикенда всички участници имаха възможността да се консултират с ментори от други клубове и гост-ментори, за да получат допълнителни съвети за идеите си. И след гласуването за Най-добър ментор на Уикенда на идеите, клубът беше награден за втори път – Мая грабна отличието.

Най-запомнящ се бранд – тази статуетка отиде при Maрия, Андреа, Алекс и Хайдар от Клуб 20 с ментори Десислава Киркова и Георги Палпурин и идеята им Женска логика.

Юлий, Енея и Виолета от жури 4

Какво представлява вашата идея и как се роди?

UniConvo е платформа, която свързва ученици със студенти от университети по цял свят, с цел информиран избор на университет и специалност. Ние улесняваме пътя на ученика от интереса му до университета, като предлагаме намиране на най-подходящите университет и специалност, разговори със студенти и осъществяване на връзка с вече избран университет.

Един член на нашия екип е бил на курс за кариерно ориентиране, който е бил скъп и се е оказал безполезен за него. Затова си е задал въпроса: Няма ли по-лесен и практичен начин? Така му е хрумнала идеята за платформа, чрез която да постигне желания резултат – откриването на правилната специалност и университет. Един друг член от екипа пък си е задал въпроса в какво е добър; оказало се – в бързото анализиране на шансовете, изискванията и цените, свързани с университетите. Така му е хрумнала идеята за алгоритъм, извършващ същата услуга, но универсално и за всеки. Двамата обединиха идеите и така се появи UniConvo.

School Food – Good Food цели да вкара вкусна и здравословна храна в училищата. Идеята се зароди като коментирахме големия проблем, че учениците не се хранят в училищния стол.

Идеята Женска логика се роди от въображението на нашата колежка – Мими. Женска логика представлява кафене/ресторант с тематично меню на типичните женски фрази в заведението. Идеята е хората да преживеят нещо ново, необикновено и забавно.

Отбор UniConvo разбира, че е награден

Какви са отзивите ви за Уикенда на идеите? Коя е любимата ви част от събитието и с какво ви помогна?

UniConvo: Уикендът на идеите беше изключително вълнуващо и вдъхновяващо преживяване, което всички ще запомним. Имахме възможността да се запознаем с много наши връстници и да научим ценни уроци за предприемачеството и живота изобщо. Най-полезно за нас беше лекцията на Камен Банковски за презентирането пред жури. А най-запомнящият се момент беше, разбира се, награждаването на нашата бизнес идея.

Тийноватор е незабравимо приключение, в което, развивайки собствена бизнес идея, развиваме и себе си. Определено програмата надмина очакванията ни и ни осигурява летящ старт в света на бизнеса.

School Food – Good Food: Страхотно преживяване, като любимата ни част беше работата по презентациите. Помогна ни да изчистим идеята си, като ни свърза с ментори, специалисти и с други teenovator-и, с които да валидираме идеята си.

Женска логика, Андреа Божилова: Останах наистина очарована от Уикенда на Идеите. Дълго време бях в еуфория от преживяването и с много положителна енергия. Бях много щастлива, когато видях как мои връстници имат същите интереси като моите и работят със същия ентусиазъм, с какъвто и аз. Не бих могла да кажа, че имам любима част от преживяното, защото цялото събитие беше различно от тези, на които съм била преди. Помогна ми да съм по-комуникативна с непознати хора, да работя усърдно, особено когато е необходимо и да уважавам повече мнението на другите.

Екипът зад School Food – Good Food на сцената

Какви са амбициите ви за Финала и след него?

UniConvo: Нашата цел е не само да спечелим Финала, а и да продължим работата си по идеята след програмта. Амбицирани сме да представим на Финала ясна и стойностна идея, която да се превърне в реалност. Работим усилено да изясним идеята и да я развием във всички аспекти. Имаме огромната подкрепа на нашите менторки, които ни свързват с хора от бранша, за да го постигнем.

School Food – Good Food: Целим се да имаме готов прототип, с който да впечатлим всички. И да ни дават по BTV 🙂

Женска логика: Надявам се Женска логика да придобие популярност и да жъне успехи. Имам желание след Финала да продължим да развиваме заведението и да остане не само Най-запомнящ се бранд в Тийноватор, а и да е едно от най-запомнящите се имена на ресторанти, както в София, така и в по-големите градове в България.

Екип Женска логика на сцената

Какво беше преживяването за вас – като ментори?

Виктория Каролева, UniConvo: Вдъхновяващо, мотивиращо и подмладяващо.

Десислава Киркова, Женска логика: За мен беше чудо да видя как идеите на екипа оживяват в презентация за журито, как идеята беше представена кратко и ясно за супер краткото време, което имаха, как екипът се напасна един на друг и всеки имаше голям принос в победата за най-запомнящ се бранд.

Отбор Женска логика и техните ментори – Георги и Десислава празнуват наградата

Остават броени дни до епичния Тийноватор Финал на 18 май! Очакваме го с нетърпение, за да видим напредъка на 80-те бизнес проекта, по които работят Тийноваторите!

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор