новини

Интервю на Зорница Миткова за Economic.bg
28 юли 2023

Интервю на Зорница Миткова за Economic.bg

Споделяме участието на Зорница Миткова – управляващ директор на Тийноватор, в интервю с Таня Германова за Economic.bg

Зорница Миткова вярва, че повече хора ще се мотивират да работят за доброволчески каузи и ще помагат на младите да се ориентират кариерно

Дейна, креативна и намираща решения. Така описва себе си Зорница Миткова, която е родом от Плевен, където е завършила и местната математическа гимназия. Оказва се обаче, че математиката не е нейният път и се записва да учи “Връзки с обществеността” в СУ “Св. Климент Охридски”. Тя не съжалява за решението си, дори напротив – в тази специалност тя намира себе си, започва да работи още от първи курс и впоследствие за нея се отварят много врати.

През последните 15 години Миткова е преминала през различни кариерни позиции – работа в PR агенции, телевизии, вестници, ръководила е също employer branding (бел. ред. – работодателски имидж) и корпоративни комуникации в различни компании. За кратко Зорница работи и в IT компания, но по-скоро заради тренда, който налага обществото, че начинът да живееш добре, е да работиш в голяма корпорация.

Позицията, която заема в TimeHeroes – най-голямата платформа за доброволчество в България – я доближава до работата за каузи. Там тя разбира стойността на това какво е да даваш и да получаваш, когато си доброволец. Към момента Зорница Миткова е управляващ директор на програмата “Тийноватор”, която помага на ученици в 10-и и 11-и клас да открият страстта си и да я превърнат в печеливш бизнес проект, като развива тяхното творческо мислене и предприемчивост, и ги свързва с ментори предприемачи.

Преминала съм през голяма кариерна и личностна трансформация. Започнах да търся професията, която наистина резонира с мен и убеждението ми, че трябва да усещаш със сърцето си това, което правиш. Сега работя мечтаната си работа в “Тийноватор”, а значимостта и тежестта на това, което правим, е огромна, заяви пред Economic.bg Зорница Миткова.

В самото началото тя заема длъжността PR към “Тийноватор”, но се занимава с много малка част от комуникациите. Впоследствие обаче, по собствена инициатива, Зорница започва активно да търси финансиране за програмата и сама да увеличава задълженията си, защото вижда в “Тийноватор” страшно много потенциал. В програмата Миткова успява да свърже всички точки от своя кариерен път – контактите, уменията и опита, които е придобила в последните 15 години, и казва, че е научила различни уроци.

“Наследих „Тийноватор“ от силен екип на експерти в неформалното образование. Смея да твърдя, че съм ключов фактор за това програмата да продължи да съществува. През своя 5-годишен професионален път в “Тийноватор” посях едно малко семенце, което порасна красиво дърво. Сега и аз, и обществото берем неговите плодове”, подчерта Миткова.

Да загубиш себе си

В периода 2018 – 2019 г., когато Зорница Миткова напуска IT компанията, в която работи, се чувства напълно изгубена, защото дотогава е смятала, че корпоративната работа е нещото, с което ще се занимава.

Тогава знаех, че каузите са нещо, което ме влече, но пък заплатите там са ниски и предизвикателствата са съвсем различни. В онзи период се изгубих, но в най-положителен смисъл, защото имах възможността да започна личен процес на трансформация и се отърсих от всички обществените норми за това кое е правилно, и кое не, обясни Миткова.

В онзи момент от време тя започва да се лута – иска да се откаже от PR-а и се записва да учи “Психотерапия”, за да направи рязък завой в професионален план. Тогава Миткова се фокусира върху това да разбере в какво наистина е добра и за първи път да си зададе въпроса какво и се прави.

“Беше ми много трудно, особено във финансов аспект, но смятам, че това са големи уроци, които водят до положителна промяна и ти дават нов поглед върху живота”, допълни тя.

Предизвикателствата по пътя

Въпреки всички позитивни дейности, с които се занимава, Зарница Миткова преминава и през немалко трудности в работата си като управляващ директор. По думите и различните препятствия по пътя и са свързани с финансирането на “Тийноватор”, която сама по себе си е доброволческа програма и не изкарва пари – учениците влизат в нея безплатно, менторите също работят безвъзмездно.

За да се издържаме, имаме нужда от финансирането на различни компании, които чрез учениците влагат буквално в бъдещето на обществото. Затова е важно да представяме “Тийноватор” за достатъчно смислена кауза, за да може компаниите да припознават инициативата за своята CSR дейност, допълни Зорница Миткова.

Освен това тя ежедневно се сблъсква с трудности покрай дейността на програмата и нейното ежегодно функциониране в рамките на 9 месеца – координирането на 600 тийнейджъри, намирането на 80 ментори, създаването на 40 клуба.

“Поставяме цели на клубовете, проследяваме дали менторите провеждат програмата по учебен план, внимаваме за конфликти между учениците вътре в клубовете, затова трябва да сме на терен, за да ги предотвратяваме. Ние сме фасилитатори на процеса, за да може той да е здравословно позитивен”, заяви тя.

Да се вслушваш в младите

“Тийноватор” се превръща в пресечна точка между образованието и предприемачеството и неминуемо ежедневната работа на Зорница Миткова е свързана с работа с ученици, които я учат на много неща.

Тийнейджърите, с които работим, са между 16- и 18-годишни и са носители на новия дух. Единият вариант е да им обърнем гръб и те да правят каквото пожелаят, а другият е да се обърнем към тях и да видим от какво имат нужда, за да се получи комуникацията между поколенията. “Тийноватор” дава възможност за втория вариант, каза Миткова.

Тя споделя, че контактът с учениците я зарежда изключително много, защото са различни, позитивни, отзивчиви, мислят бързо, имат много идеи и знаят как да решават проблемите си.

“Научих се да се вслушвам в младите хора – от какво имат нужда и как комуникират помежду си. Ценното не е да застанеш срещу един тийнейджър и да мислиш какво можеш да му дадеш, а каква магия се случва при комуникацията с него”, допълни тя, като призовава всички, които имат вътрешен импулс, да станат ментори и да видят какво е удовлетворението от работата с тийнейджъри.

По думите и бъдещото образование трябва да е по-практически насочено и да е обвързано с природата. Миткова подчерта, че самите учебни програми трябва да се реформират и да се напълнят с повече смисъл по такъв начин, че да се вижда практическото приложение на предмети, като химия, биология, история, геогррафия, а не да се заучава само суха теория.

Голямата награда

“Осъзнавам, че наградата, която получавам в края на всяка “Тийноватор” година, е, че дори да сме помогнали на 3-ма ученици от 600, това е нещо огромно и има смисъл. Реално обаче сме помогнали на стотици тийнейджъри да намерят своя път и да се ориентират кариерно”, категорична е Миткова.

Изключително удовлетворяващо е да виждаш лицата на всички хора в програмата, които са жадни за нови знания, за трансформация, за отваряне към света, допълни тя.

За нея е важно хората да я запомнят с позитивността, директността, честността и приноса и в “Тийноватор”. Тя се надява, че все повече хора ще се мотивират да работят за доброволчески каузи и ще помагат на младите по пътя им в дебрите на живота.

Мотивира ме убеждението, че всичко се случва в точното време и на правилното място, заключи Зорница Миткова.


Записването за новото издание на Тийноватор (2023-2024) вече започна! ТУК могат да се запишат желаещите ученици, а ТУК – кандидат-менторите. 

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор