истории

Всеки иска да бъде интересен, но е важно да бъдете заинтересовани
27 януари 2022

Всеки иска да бъде интересен, но е важно да бъдете заинтересовани

Реч на Лари Бийл, създател на Българския център по предприемачество, по повод Тийноватор Уикенд на идеите 2022.

Известен френски писател веднъж беше казал: „Има хора, чийто часовник спира в даден момент от живота им, но за да избегнете часовникът ви да спре, независимо на каква възраст сте, останете заинтересовани, заинтересовани в това да останете живи“.

Всеки иска да бъде интересен, но онова, което ви държи живи и будни, е да бъдете заинтересовани, да съхраните любопитството си, способността си да се учудвате. Да откривате нови неща. Да ви е грижа. Да рискувате. Да протягате ръка и правейки всичко това, да изградите смисъл в живота си!

Можем да създадем смисъл в живота си като се посветим на нещата, които са истински важни за нас – на любимите си хора, на работата, която ни пали, на етичния ред и на нашите съмишленици. Нещата на които сме се посветили, ще ни тласнат да направим преоценка на ценностите си, да запалим отново искрата на страстта и да развием убеждения. А чрез убежденията си ние дефинираме своята идентичност.

Процесът, благодарение на който изграждаме истинската си идентичност е трансформиращ, често е свързан с най-неутъпканите пътища, както ни напомня поетът Робърт Фрост, или както аз често казвам – това е пътят, който ни отвежда от успеха към значимостта. 

И така, кой искаш да бъдеш? 

За да започнете да разбирате и приемате истинската си същност, ви моля да отговорите на следните въпроси:

1. Кои ценности са най-важни за вас – уважение, доверие, ефективност (всички те изграждат стабилна самооценка)?

A. Синхронизирането на ценностите се превърна във важна стратегия в развитието на бизнеса, не само за привличане на клиенти, но и на служители.

B. Популярността на рейтинга на ЕСК (екологично, социално и корпоративно управление), измерителите за КСО (корпоративна социална отговорност) и това да отдаваш обратно на общността, която те подкрепя, превръщат бизнес ценностите в нещо важно. 

2. Какво наистина пали интереса ви, кое привлича вниманието ви и кое разпалва страстта ви?

A. Каквото и да е то, то трябва да стимулира любопитството ви, да бъде въздействащо и да ви кара да искате всяка сутрин да ставате от леглото и да посрещате новия ден.

B. Повечето от нас искат да оставят своя отпечатък в света, така че от какво светът най-много се нуждае?

2. На кого се възхищавате и защо? (Кои са вашите ролеви модели?)

A. Повечето хора, на които съм се възхищавал са хора, които са успявали да преодолеят провалите – такъв човек например е корабният магнат Ралф К. Дейвис, който на 60-годишна възраст фалира, след което успява да стане най-богатият и най-филантропски насочен човек в Сан Франциско, преди да си отиде на 74-годишна възраст. Той става най-известен с начина, по който харчел парите си – правейки добро за общността, а не с начина, по който ги е изкарвал.

B. Дали се възхищавате на „какво“ е постигнал човек, „защо“ го е постигнал или „как“? Кое е онова, което буди възхищението ви – дали самият процес или крайният резултат?

3.  Какви умения и таланти притежавате? Какви ви липсват?

A. Най-често ни учат на когнитивни умения. Но както добре знаете, след още няколко години роботите ще могат да правят всичко онова, което изисква когнитивни умения, оставяйки ни много малко неща, които да можем да вършим.

B. Уменията за общуване – познати още като меки умения, уменията като съпричастност, културна компетентност, емпатия и адаптивност, ще ви подготвят много по-добре да можете да се справяте в постоянно променящия се свят.

4.  Какво ще трябва да промените в живота си, за да се превърнете в човека, който бихте искали да бъдете – целите си, отношението и нагласата си, представата за себе си, увереността в себе си, разбирането на „полето на възможностите“?

A. Научете се да обичате себе си, да цените и да се възхищавате на онова, което можете да си представите и да направите; обръщайте внимание на потребностите си, направете се достойни за обичане!

B. Научете се първо да бъдете егоисти, за да можете в даден момент да бъдете „безкористни“. Ако съсредоточите цялото си внимание към това да направите другите щастливи и не задоволите собствените си потребности първо, в хода на нещата ще започнете да негодувате срещу хората, на които толкова сте се опитвали да угодите поставяйки себе си в по-нисша позиция.

Осъзнайте, че времето е най-оскъдният ви ресурс, така че не го пилейте. Ако е възможно, избягвайте (или наемете други, които да вършат) работа, която трябва да се свърши, но нямате желанието или не умеете да вършите добре. Потърсете си „ментор“ – човек, който би ви мотивирал, напътствал и би се застъпвал за вас (например някой, с когото бихте могли да си сверявате часовника и на когото се доверявате).

Създайте си лична „философия“ – идентифицирайте какво е необходимо да направите, за да можете да бъдете онова, към което се стремите, реализирани и способни да обичате себе си.

Приоритизирайте стъпките, необходими за постигане на целите, които сте си начертали. Съсредоточете времето и енергията си върху „процеса на реализация“ (стъпките в процеса, а не само крайният резултат).

Осъзнайте, че успехът често е субективен – лично постижение, като спечелването на игра например, докато значимостта е обективна – нещо, което би оказало въздействие на света! Определете как животът ви ще бъде измерен обективно, докато напредвате по пътя му.

Ангажиментите, които поемате свързани с ценности отвъд „аз-а“ се проявяват по различни начини – в семейството и в общността, в начина по който се отнасяте към всяко отделно човешко същество, в целите и стандартите, които си поставяте. Не забравяйте, че има мъже и жени, които правят света по-добър, просто  бъдейки самите себе си.

Тези хора притежават дара на добротата или куража, или лоялността, или интегритета. Наистина няма никакво значение дали тези хора се намират зад волана нa товарен автомобил, дали управляват бизнес или отглеждат семейство. Те ни учат на истината, просто живеейки я!

Вижте цялата реч тук.

станете ментор

Менторите в Tийноватор са предприемачи и стартъп лидери с начинания в различни бизнес сфери. Задачата им е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който екипите да стартират бизнес. Срещите между учениците и менторите се провеждат веднъж седмично в онлайн среда или на живо. Един Тийноватор стартъп клуб се състои от двама ментори и 10 ученици. Програмата предоставя разработена учебна програма, базирана на практически упражнения и примери от бизнеса.

стани тийноватор

 

Здравей! Тийноватор 7 започва в средата на октомври 2024 година. За да се включиш, трябва само да попълниш формата. Участието е напълно безплатно. Молим те да имаш предвид, че за да участваш, трябва да си в 10. или в 11. клас през учебната година 2024-2025. Ще получиш мейл с инструкции. Записвай се смело!
 
* Viber е основният канал за комуникация в Тийноватор. Важно е да го имаш инсталиран на телефона си.
Молим те да посочиш активен имейл адрес, който проверяваш често и чрез който можем да комуникираме с теб.
* Провери дали си попълнил/а всички данни коректно, преди да завършиш формата за записване в Тийноватор 6.

станете училище-партньор