Истории

Галин Стефанов, Varnapreneurs: Тийноватор дава достъп на младите до хора, готови да споделят своите знания и опит

Галин Стефанов е роден в Стара Загора, а от 2018 година живее в гр. Варна. Баща, предприемач с успешен exit и инвеститор. От 2023 година свързваме Галин най-вече с новата му роля на основател и организатор на Varnapreneurs – платформа за networking и ежемесечни събития, насочени към предприемаческата и бизнес общността във Варна.

Галин вярва в менторството и в смисъла да предаваш знания, опит и контакти на следващото поколение. Галин подкрепи Тийноватор 6 с финансова помощ, а от Тийноватор 7 Varnapreneurs е официален партньор на програмата. Благодарение на партньорството ни, тази година във Варна Тийноватор прави три клуба.

Какво ви вдъхнови да създадете Varnapreneurs?

Когато започнах да се занимавам с предприемачество, ми липсваха среда и хора, към които да се обърна за съвет, особено по въпроси, свързани с проблеми или ситуации, които вече са се случвали на други. Голямата част от стартирането на моите бизнеси беше на принципа „проба – грешка“, което често водеше до неоптимални резултати.

С времето разбрах, че хората са отворени да помагат, стига да имаш правилния подход към тях. Те са готови да споделят знания и контакти, защото това ги кара да се чувстват добре. Разбира се, не всички са така, но голяма част от тях имат тази потребност – да са полезни на останалите.

През последните 7 години във Варна срещах много хора, които са изключително активни – работят с клиенти в чужбина или правят бизнес изцяло за външния пазар. Но във Варна нямаше никой, който да ги организира. Не съществуваше място, където тези хора да се събират, да обменят опит. Така се роди  Varnapreneurs – като нетуъркинг събитие и не предполагах, че ще стигне до такъв мащаб. В момента хората очакват срещите ни, търсят ги. Успяхме да покажем потенциала, който има Варна и региона. Събрахме хора от околните градове и разбихме мита, че във Варна „нищо не се случва“. Има много хора, които правят интересни неща, но никой не знае за тях.

С какво се занимавахте преди това?

През 2012 г. завърших, учих компютърни науки във Великотърновския университет. Бързо разбрах, че програмирането не ми е по вкуса. Осъзнах, че няма да стана топ програмист и това не е моето нещо.

Започнах с онлайн проекти като фрийлансър – занимавал съм се с оптимизация за търсещи машини (в частност Google), правех и уеб сайтове. Занимавах се и с електронна търговия, а по-късно създадох собствена компания за афилиейт маркетинг.

Организирате събития за Varnapreneurs вече една година. Кои са някои от най-изненадващите или удовлетворяващи резултати досега?

Първото събитие стартира преди почти година и половина. В момента се подготвяме за 17-то събитие. За мен това е начин да „върна обратно“ на общността. Опитвам се да споделя личния си пример, защото в програмите, в които съм участвал като ментор, не винаги имаш възможност да докоснеш достатъчно много хора. Във Varnapreneurs всеки има шанс да се свърже с други предприемачи, което създава много по-голям ефект.

Смятам, че никой не стига сам до крайната си точка или успеха. За мен основната цел не е комерсиалната страна, а по-скоро да създадем повече успешни предприемачи и да развием Варна като предприемаческа екосистема, която в момента липсва. Резултатите сами идват, когато имаш правилната мотивация. Например, на едно от най-големите ни събития, което беше с платен вход, присъстваха 320 души. Най-голямото безплатно събитие беше през януари, когато събрахме 370 души. В момента няма друго такова събитие във Варна и региона, което да събира толкова много хора.

Основната причина за успеха е, че събитията не се правят с комерсиална цел. Целта ни е да създадем повече предприемачи и да помагаме на тези, които са на прага да стартират свои проекти. За тези, които вече са започнали, е важно да намерят съмишленици, което също успяваме да постигнем.

Ангажиран сте с менторство и изграждането на общности. Какви според вас са ползите от участието на ученици в програмата Тийноватор? Как тя допринася за създаването на следващото поколение предприемачи във Варна?

Когато аз бях ученик, такива програми не съществуваха. В България тепърва започваше да се развива предприемаческата култура. През 2010 г. всичко тръгна от София, след продажбата на Telerik, когато влязоха капиталови фондове и започнаха да се създават първите venture capital фондове. В момента има много формати, които са изключително полезни за младежите.

Тийноватор дава достъп до хора, които са готови да споделят своите знания и опит. Дори и да не се занимаваш с предприемачество, поне ще имаш възможността да се докоснеш до хора, които го правят. Освен това има елемент на нетуъркинг – запознаваш се с други проактивни хора.

Как виждате връзката между предприемаческите екосистеми във Варна и София? Може ли да се изгради по-силна връзка между тях?

Това е една от моите по-големи цели – да изградя мост между Варна и София. Сега, с партньорството с Тийноватор, правим малки стъпки в тази посока. На местно ниво във Варна хората не винаги са свързани с това, което се случва в София. Аз обаче познавам екосистемата там и се опитвам да свържа двата града. За да развием Варна, трябва да посещаваме събития в София и да изграждаме лични контакти. Това е ключът към изграждането на по-силна връзка между двете екосистеми.

Като член на Bulgarian Angels Club сте ангажиран с инвестиране в стартиращи компании в ранен етап. Какво обикновено търсите, когато решавате дали да инвестирате в стартираща компания?

Обикновено се търсят основатели, които са готови да работят здраво и имат експертиза в това, което правят. Идеята често се адаптира или променя, докато стартираш компания. Може да мине много време и опити, докато намериш подходящия бизнес модел или продукт, който да се купува. Ако няма кой да купи продукта, колкото и да е гениална идеята, тя не може да успее. Затова търсим хора, които са гъвкави и готови да променят посоката си, когато е необходимо.

Гледайки напред, как виждате бъдещото развитие на Varnapreneurs? Споделете за ваши вълнуващи планове или инициативи на хоризонта.

Наскоро назначихме първия човек на трудов договор като ивент мениджър и асистент. Имаме желание да създадем нови формати, тъй като сегашният е вечерен и събира голяма публика. Но искаме да създадем по-малки, по-дълбоки формати, където хората да имат повече време да се опознаят. Освен това планираме конференция догодина, където ще съберем венчър капитал фондове и ангелски инвеститори.

Какво послание бихте искали да дадете на бъдещите участници в Тийноватор?

Най-баналният съвет е да търсят среда. Правенето на бизнес може да бъде самотно занимание, когато се спънеш и паднеш. Затова е важно да има хора около теб, на които можеш да разчиташ. Правенето на бизнес носи много страхове и неизвестности. Ако някой си мисли, че предприемачите знаят всичко – това далеч не е така. Най-добрият съвет е да създадете правилната среда, защото тя ще ви помогне да намалите грешките и да успеете.

Вижте историята на Цветелин Станев от Варна, участник в Тийноватор 4, тук.

Share